icon

Nenásytní rodičia

22. okt 2021

Ahojte
Idem sem napisat asi dost nestandardnu situaciu.
Jedna sa o mojich rodicov, cerstvych dochodcov par rokov cez 60ku.
Ziju na strednom Slovensku vo velkom dome so zahradou, s peniazmi nemaju problem.
My s muzom a 3 rocnou dcerou zijeme vo vlastnom byte v Ba a rodicov chodime navstivit tak cca raz za mesiac na vikend.
Dcerka bola u babky pocas leta aj so sesternicami na 2x po jednom tyzdni.
Vzdy ked prideme z Ba, donesieme drahe vino( alebo aj 2 flase), chleby z Yeme, obcas aj kolace, bezne ja varim z nasich financii aj pre celu rodinu,….. cize nikdy tam nie sme len tak.
Pred nejakym casom ma zaskocila poznamka mojej mamy, ze by sme mohli niekedy urobit aj nakup a tak, lebo ze oni su uz dochodci a nemaju tolko penazi.
Zostala som ako obarena.
Vobec som toto necakala, ze takyto problem s nami maju.
Tak som sa na druhy den zobrala a navarila som komplet obed pre nas( nas 3) aj ked mama medzitym uz varila obed pre celu rodinu.
Tak ona hotova, ze preco robim taketo sceny a ze na co je to dobre.
Na druhy den sme odisli naspat domov a situaciu sme nechali tak.
A dnes mi moj muz povie, ze po tomto rozhovore s mojou mamou, si ho zavolal o nejaky cas neskor moj otec k nemu do izby( ked sme opat prisli na navstevu) a v podstate mu zopakoval rovnaku poziadavku a ze to riesi s nim, lebo ze so mnou sa nedalo a dopadlo to neuspesne.
Ze moj muz nikdy nic trapnejsie nezazil.
Na ozrejmenie este chcem povedat, ze moj otec ma na ucte tisice, cely zivot bol na peniaze, vzdy sme mali vsetko ako deti, ale cim je starsi tak je coraz viac arogantnejsi, povysenecky a ked mi nahodou nieco kupil za posledny rok( rozumej napr cokoladu na varenie do kolaca pre celu rodinu, ktory som piekla), tak mi vyuctoval tych par €.
Tak mi prosim poradte, ako sa spravat k mojim rodicom v tejto osemetnej situacii.
Uz sme im parkrat nechali peniaze za dcerin pobyt cez prazdniny, ale mama si ich nezobrala.
Dakujem

tululu
23. okt 2021

@evamarek77 A napadlo ta,ze je kopec rodicov,ku ktorym ak by si robila to co ty robis a chodila len par x do roka na kavu,tak by ta povazovali za nevdacnu dceru,ktora s nimi nechce travit cas? Aj napriek financej podpore? Lebo takych je vela,kde by si prave ty bola za tu,ktora kasle na rodicov,lebo vela rodicov tuzi prave po spolocne stravenych chvilach 🙂

slavomira1980
23. okt 2021

Prosim vas napise mi niekto, co je to Yeme? Ja som nasla iba online pekaren.? To je akoze nejaky luxus? Pytam sa vazne bez rypania.

karolinakr
23. okt 2021

@slavomira1980 ja som tam videla taký chlieb, koleso priemer asi 50 cm za 8 eur, štvrtka stoji 2 eura, a orechovnik stoji 7 eur a take ceny, inak ten chleba je veľmi dobry a chutný,len nie na každodenné jedenie

eeffka
23. okt 2021

@slavomira1980 predpokladam ako v kosiciach "Fajne" akoze lepsejsie potraviny. Z mojho pohladu predrazene chobociny, tak ale raz za cas na efekt ok, maju vyber nestandardnych veci.

tululu
23. okt 2021

@slavomira1980 Neviem,asi sme si z toho kazda vzali nieco ine,mam pocit,za autorka pisala,ze rodicia chcu,aby k nim chodili a ze autorka aj robi nakupy,donesie veci navyse a ak vypichla to vino pre otca,ktory je milovnik vin,tak to tiez nestoji 5 eur a chce mu ulahodit,cize z toho mi to prislo nevyrovnane.Ako hovoris,u nas su tie vztahy rovnocenne a prave dokonca sme mali obdobie,ked nam nasi nosili toaletak a ja som nevedela,ci sa smiat ci plakat,lebo sme normalna sebestacna rodina a nevedela som im vysvetlit,ze vdaka,netreba,lebo oni chceli co najviac pomoct,ale to sme uz poriesili 🙂 Takze pre mna je nonsen pozyvat niekoho na navstevu a nepohostit normalne,chapes, kg ryze,2 kg masa,do toho zelenina a mas obed pre celu familiu na sobotu nedele (nadnesene povedane).Plus jedna sprcha, 2 cele chleby,nejaka sunka na ranajky a veceru.Z toho neskrachujes,ak nie si fakt v nudzi,co autorkini rodicia nie su a ona nema problem tie veci aj sama kupit,ak treba.Ale mam pocit,ze tie vztahy maju problemy hlbsie...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
mariaveronikag
23. okt 2021

@slavomira1980 drahšia pekáreň s niektorými menej tradičnými výrobkami. Dá sa objednávať online a tiež aj iné výrobky : cukrovinky, káva, víno...

tululu
23. okt 2021

@evamarek77 Jasne a je super,ze vam to vyhovuje.To je zaklad.Najhorsie je,ked jedny chcu tak,druhy onak a nakoniec je z toho kazdy nervozny,lebo bud vsetci robia vsetko nasilu a na truc alebo sa nikto neprisposobi.

sandria
23. okt 2021

Ja by som k ním jednoducho prestala chodiť 🤷‍♀️

zmrzlinka2021
23. okt 2021

@slavomira1980 yeme su predrazene potraviny, ktore maju vyvolat v ludoch pocit, ze su viac, ked na to maju. Kopec produktov co maju, najdes hocikde inde, ale o 30-40 % lacnejsie. Maju par vynimocnych potravin, ktore nikde inde nenajdes, ale inak su to skor potraviny pre ludi s cistym prijmom 3 litre

h2
23. okt 2021

@slavomira1980 Yeme sú veľmi drahé exkluzívne bratislavské potraviny, všetko bio a domáce ručne robené. Ja si už nepamätám presne tie ceny, ale boli niekoľkonásobne (mnohonásobne) drahšie, než v bežnom obchode. Raz sme tam s mužom boli, lebo hneď vedľa je klientské centrum, kde sa vybavujú doklady atď, tak sme tam zablúdili. Samozrejme, nič sme nekúpili, ale nasmiali sme sa riadne.

slavomira1980
23. okt 2021

@tululu nieco na tom bude, co pises. Ale baby mi tu napisali o tom Yeme. Pozrela som si co predavaju. Same predrazene snaacky a gebuziny. 70rocnym rodicom treba odniest klasicky staromodny nakup z Kauflandu, babickinu muku, ryzu, klasicke kura na nedelny obed, normalne vyzerajuce banany atd.
Nie nejaky letecky zeleny banan, susene maso co vyzera ako pre psov a kolacik. Z coho maju potom navarit? A este stsle nrchapem co tam okrem vina a chleba nosi. Napisala, ze klasicke suroviny nie, lebo ma akosi velmi dobry prehlad co ma mama v spajzi. Ale to sa uz asi nedozvieme.

spadnutaslivka
23. okt 2021

ja asi ani nemám síl čítať všetky komentáre. Normálne si zisti, či vaši vôbec stoja o také časté návštevy a ešte na víkend. Iné je prísť na 2 hoďky potešiť vnučku a babku s dedkom a iné je, keď im tam "žgreví" dieťa celý víkend a ešte trpia nepohodlie, lebo prišli mladí. Ak zistíš, že sú v pohode s tými návštevami, tak vždy, keď máte prísť, zavolaj deň pred, že ideš na nákup, čo by bolo treba (čo by sa im hodilo) dokúpiť. Príp. čo je v pláne variť, aby si vedela podľa toho nakúpiť. Ale proste normálne sa jej opýtaj. Ak ti dá zoznam, tak vieš, čo kúpiť. Ak povie, že nič netreba, tak máš žolíka, ktorého si potrebovala, aby nemohli hučať, že ich vyžierate. Ale ja si myslím, že oni proste už chcú svoje pohodlie a kľud. Možno majú aj svoje plány a musia ich kvôli vám obmedziť. A tisíce na účte? Neviem, koľko to je, ale ak majú 60rokov, tak to kľudne môže byť rezerva na lieky na najbližších 20 rokov, lebo na dôchodku sa to platí ťažšie. A hlavne starí si zvyknú šetriť na pohreb, čo fakt nie je malá položka.

karolinakr
23. okt 2021

Tiež sa mi zdá, že kto zarobí menej ako 2000, tam nebude robiť denné nákupy,

zmrzlinka2021
23. okt 2021

Milá autorka,
tvoji rodicia sa mozu hanbit - raz za mesiac pridete k nim na 2,5 dna, co urcite nie je vyzieranie!
Na vasom mieste by som to obmedzila, bud na otocku - zdrzat sa tam 2-3 hodiny alebo raz za dva mesiace s tym, ze nechcete "im robit starosti".

karolinakr
23. okt 2021

Reďkovky stoja 0.50 tak v Yeme budú stáť 3.50, tovar vyzerá výborne, ale.. ! Chudáci ľudia, čo to majú ako jediné potraviny v okolí

§

66simonka66
23. okt 2021

Neviem aký problém je pomôcť rodičom a urobiť raz za čas nákup. Keby moji rodičia požiadali aby som im nakúpila nikdy by som s tým problém nemala, či by mali na účte milióny alebo jedno euro. Celý život sa o teba starali, dali ti život, určite ťa podporovali, dali ti možnosť vyštudovať a kopec ďalších vecí. Nevidím nič zle na tom že požiadali o nákup. Jedna milujúca dcéra predsa pomôže vlastným rodičom a neurobí scény a nezduje sa len preto že rodičia chceli nákup. 🤦 Naozaj si neviem predstavit že by som sa takto voči rodičom zachovala a dúfam že keď raz budem stará ani moje dcéry sa ku mne nezachovajú tak ako ty k svojim rodičom. A naozaj nejde o to či na to finančne majú alebo nemajú, možno len potrebujú cítiť že ti na nich záleží. Hľadáš problém tam kde nie je.

alchemilkazltozelena
23. okt 2021

Cely "pribeh" je divny. Si ich dcera, nie nejaky cudzi clovek takze je totalne divne a odveci ze ked tam pridete tak riesis nakup, jedlo a varis. Ste navsteva. Oni ako pises, o peniaze nudzu nemaju. Vsak sa maju tesit ze ste prisli a nie riesit kto co zaplati 🙈 ja som z tohto normalne udivena. Nie je im to trapne? Ved si im dala vnucku preboha, nech vam daju zaplatit aj za prespatie. Strasne su trapni, prestala by som tam chodit. Vsak ked je taky problem s varenim, tak 1 den chodte na obed a na druhy den sa najedzte cestou domov a oni nech si jedia co chcu, ked su taki skupi a nech si tie peniaze vezmu do hrobu 😖 este by som chapala, ze ked su chudobni, tak urob nakup, jasne, ale takto? ROZUM SA MI ZASTAVUJE. Viac by ma tam nevideli, mozu sa otapetovat s tymi € ked pre nich znamenaju viac nez ich dcera s rodinou. Smutne a ubohe zaroven

slavomira1980
23. okt 2021

Letecke banany 😅😅🤣 letecky ananas 🤣🤣
Skoda, ze nebyvam na Slovensku v BA. Urobila by som si perkelt zo susenych africkych baby bananov.

Zabavila som sa. Vdaka baby za ozrejmenie, uz viem, preco potraviny z "Yeme" pre navstevu maju taku velku hodnotu 😅

vlucifuk
23. okt 2021

Joj, nečítam celú diskusiu. Je mi to ľúto, takáto situácia. Len som si fakt uvedomila tú moju...
My chodíme k mojim rodičom raz, niekedy aj dakrát za mesiac, ale len na otočku v sobotu alebo v nedeľu, a teda naši nás nabalia, vždy plný obedár, koláče, sladkosti, mama mi ešte aj ovocie, čo majú, zbalí...Do kuchyne, aby som u nich varila, ma nepustí. My im vždy tiež niečo privezieme, a ja sa i tak cítim trápne, že málo. No a čerešnička je, že synom vždy pri odchode dávajú nejaké euríčká, nech si niečo kúpia. Na to sa hnevám, ale čo už...Vo vašej situácii by som obmedzila návštevy. Jednodňová raz za pár mesiacov by stačila.

petulda333
23. okt 2021

@diusqa761 netvrdim, ze nenormalne ale divne. Aspon pre mna, pre cloveka kt nezije v takej domacnosti, kde by som od blizkych pytala peniaze ci nakup, lebo u nas raz v mesiaci jedli. Si predstav, keby rodicia chodili k nej raz do mesiaca na vikend a ona by im povedala to iste. Nech urobia nakup, lebo ona ma dieta a nema peniaze. To by bolo normalne?

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
ibrunova
23. okt 2021

A ešte to by ma zaujímalo, či sa tešia z vnučky, keď prídete, či spolu cez ten víkend trávia radostne spolu čas, či ani nie.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
tehulka2011
23. okt 2021

@slavomira1980 co ti je take k popukaniu o leteckom ovoci? Ked si take nieco nikdy neochutnala, tak prepac, ale nemozes vediet, o com je rec.

janka1011
23. okt 2021

@h2 mimo tému, ale prečo ste sa v yeme nasmiali?

zmrzlinka2021
23. okt 2021

@karolinakr vacisnou to tak nie je,napr na kamenom namesti je hned vedla lidl.
Ludia vsak maju radi pocit exkluzivity, co tento typ potravin rad vyuziva.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
lujza123
23. okt 2021

Podľa mňa riadne nepríjemná situácia. Na tvojom mieste by som pred návštevou zavolala mame a spýtala sa co treba kúpiť, čo by sa im hodilo.
A namiesto fajnových potravín ci lepšieho vínka doniesla za tašku nákupu v zmysle: akcia akcia.
Za cenu fľaše dobrého vína vieš kúpiť 30 balení bezvajecnych cestovín.

Ľudia sa menia v dôchodku, otec je asi väčší zgrlos než bol, zrejme u neho začína mať väčšiu hodnotu množstvo ako kvalita.

Trochu som si spomenula na moju babičku ktorej sme na vianoce vždy kupovali darček : 5 l bandasku oleja, kartón mlieka, múky a cukru, nejaku lacnú zasteru a babkovske teplé elastaky od cinana. Taka bola z toho vždy šťastná, pre ňu to malo vždy väčšiu hodnotu ako drahé krémy, značkový alkohol, deky z ovčej vlny, luxusne papuče a neviem aké drahšie dary ktoré len strčila do skrine a šetrila na horšie časy.
Pritom ona bola pred dôchodkom tiež taky typ co si potrpel na kvalitu a luxus a takto sa jej to prehodilo na starobu

slavomira1980
23. okt 2021

@tehulka2011 jasne, ze som neochutnala letecke ovocie v bratislavskych predrazenych potravinach. Prave preto, ze zijem pri mori a vela cestujeme, nie je potrebne aby som si to kupovala v Yeme. Ale vsak kludne ma pouc no 🙂

tululu
23. okt 2021

@slavomira1980 Tak jasne,viem co myslis.Ja som raz babke doniesla paradne vino bobulovy Devin,nech si chlipka po veceroch a ona ho naliala do kolacov :D A mama posekala minule kus prosciutta co com im kupila do kapustnice :D :D :D Ale tak my sa na tom bavime.Tu podla mna ide o to,ze niekomu sa nezavdacis ani keby si stojky na mihalniciach robila.Ale kto vie,vztahy nikdy nie su cierno biele.