Nenávidím svoje dieťa
Nechapte ma uplne zle. Samozrejme v urcitych obdobiach a je to komplikovane. Poznazim sa popisat zkratene...
Nehladam rady, samozrejme vyuzivam vypomoc psychologov, skor nazory a nadeje zien/matiek, ktore "postihlo" nieco podobne.
Dcera ma 9.5 roka. Od narodenia narocne dieta, mrncave, trucovite, zanovite, nic neslo a dodnes nejde rozumne a v klude.
Citila som pri nej napor na psychiku uz utleho detstva, skolka prebehla...s casto s velkymi trapeniami, sa rana vychystat, obliekat, krik, plac na dennom poriadku.
Ale hovorila som si...ved je to este malinka, z toho vyrastie, komu a naco sa budem stazovat, urcite kazda druha to ma doma.
Ako tak sli roky, zacala som si uvedomovat, ze ma neskutocne psychicky vycerpava...so vsetkym su s nou hadky, nic nejde rozumne a hlavne nic neexistuje rychlo. Ako nastupila do skoly, zacalo to byt rapidne neunosne.
Neporiadok, bordel, papulovanie, celkovo s nou riesit organizaciu okolo ucenia a povinnosti je doslova utrpenie - pre mna. A pre nu ocividne - kedze to utrpenie v podstate vytvara.
Od prvej triedy bol neskutocny problem ju naucit mat poriadok v taske aspon...od odpadu z desiaty, rozjedene rozky, mravce, zosity znicene, peracnik zbytocny zniceny, povacsinou prazdny.
Dennodenne zufalstva nikam neveduce ani po dobrom ani po zlom.
Uz je stvrtacka, prichadzaju poznamky...robi si na hodine co jej pride na rozum, napr vstane uprostred vyucovania a ze ide sa napit..vysmrkat...atd. Bez dovolenia od ucitelky.
Dalsie poznamky...vykrikuje ucitelke pocas vyucovania, napomenutia su neucinne.
Takychto poznamok mame tyzdenne minimalne jednu.
Doma nespravi nic na prvy, ani druhy...je uspech ak na treti (s krikom) pokus. Castokrat az ma vyprovokuje do nepricetnosti.
Uz ked je velmi zle dostane buchnat do ramena - ako to clovek v afekte zasiahne. Nic viac len proste dostane, za uplnu provokaciu alebo drzost. Niezeby som to lutovala, naozaj to je zasluzene, ale pyscho teror pokracuje, som potom matka - bitkarka.
Ano, sucast puberty - asi uz urcite. Ale v kombinacii s jej povahovu, ktora ma neskutocne vycerpava od malicka, to uz prechadza do absolutneho vyhoretia.
Vsetko je s hadkami, pripomienky, odvrkovanie...aj na robota je uz je vela neustale pripominanie, uz aby som pomaly aj rozmyslala za nu kompletne.
Doma nepomaha s nicim, ano mala by. Ale verte mi nezvladame to ju do nicoho zapojit.
Ledva stihne svoje skolske povinnosti pri tych denno dennych torturach okolo vsetkeho.
Rozvinula sa u mna naplno depresia - ano diagnoza. Jej spustac je moje dieta.
Mam este male dieta 2 rocne - uplneho anjelika. Trpi cela rodina. Aj moj manzel.
Musim zacat brat antidepresiva, lebo uz nevladzem zit, starat sa o rodinu. Neznasam svoje dieta.
Neznasam ju za tie vsetky provokacie, drzosti ...neschopnosti vykonavat s nou normalne veci.
A ano milujem svoje dieta, ale sme vycerpani. Ja som vycerpana, tak velmi psychicky az prestavam uz fungovat aj fyzicky.
U psychologa sme s nou boli, nezmohol sa na nic len na to, ze v podstate je zdrava, ziadna diagnoza...ale, ze je proste taka povaha.
Ok, dufam, ze mne aspon antidepresiva pomozu fungovat dalej v zivote...
zase ta mrkva!!!!!😨
@janulka1802 boze, nezvelicujte. Vlasy ma ostrihane ponad plecia pretoze chodila do skoly so spinavou mastnou neucesanou hlavou lebo si ich nechcela umyvat ani upravovat a ked nen svokra povedala, ze pojdu ku kadernicke, tak mala nechcela.
Mne to presne pripomina moju dcéru ma 10 rokov diagnostikovaný Aspergerov syndrom,ADHD atď...Väčšina veci fakt sedi.Ja by som sa skúsila objednať do Trnavy doktorka Janosikova ako psycholog je fakt odborník.
@chvostik1 to čo si napisala vyznelo akoby ju strihala opakovane keď sa nechce cesat či umývať vlasy pozri ja nezveličujem ani náhodou proste toto už mi príde cez čiaru bez ohľadu na to aké dlhé vlasy má to dievča ja som vo výchove prísna ale toto ma zarazilo je to môj názor
@chvostik1 Máš pravdu, nezažila som to a neviem si to predstaviť, určite je to veľmi ťažké. Ale nechcem si ani predstaviť, ako sa cíti to chúďa dieťa, ktoré prišlo o matku, otec sa asi veľmi nestará (ináč by Tvoja svokta nemusela s ňou všetko riešiť, je prirodzené, že sa skôr stará ten biologický rodič, než nevlastný), sama má asi problémy so sebou, ktoré vychádzajú z jej diagnózy a nikto jej nepomôže... Je mi jej fakt ľúto. A čo to je za psychologičku, ktorá sa vyhráža dieťaťu reedukačným centrom cez prázdniny?!
@chvostik1 no, neber to zle, asle ked som aj ja citala, ze svokra jej striha vlasy tak som si predstavila tu ostrihanu zensku z filmu tusim Kladivo na carodejnice...😅 ja verim, ze to musi byt velmi velmi tazke a clovek by si asi predtym nikdy nepomyslel kam az dokaze zajst a co vsetko skusi len aby nasiel sposob ci riesenie, ktore funguje...asi to vobec nebolo take drasticke, ale staci trosku fanzazie a baby si asi predstavili ako je privoazana retazou o stolicku, jačí a ona jej struha vlasy ...a tak to asi nebolo...
@kllamarka1 mne príde ťažko uveriteľné, že jedno dieťa by bolo také bez toho, aby s tým mala matka niečo spoločné. Ty presúvaš celú zodpovednosť na to dieťa. Viníš ju dokonca za svoje ochorenie. To ti ani nenapadlo, že chybu robíš ty a to zrejme od samého začiatku? A ten nadpis... Je mi ľúto toho dievčatka.
@alaguema dakujem za reakciu. Nepisala som nic o vine. Napisala som, ze je moj spustacč depresie. Kto o depresii nieco vie..vie, ze ma svoje spustace, a je to choroba. Viem, ze su mudre maminy, sikovnejsie asi aj lepsie. Snad dufam, ze kazdy robime svoje maximum aj napriek vlastnym limitom.
@janulka1802 no vies, ono bolo len otazkou casu kedy donesie domov nejakych "ciernych pasazierov" ked jej voda, sampon a hreben nic nehovoria. A este chcem podotknut, ze ma lahku formu adhd, ktoru jej urcili v mladsom veku. A nie je v jej pripade vsetko len o diagnoze ale aj lenivosti a nevychovanosti. Lebo to by sme kazdeho klamara a lajdaka mohli ospravedlnit tym, ze ma ADHD diagnozu. To by si musela vidiet.
@kllamarka1 máš to ťažké a tvoja depresia Ti ju ešte viac skreslila.Asi máš na ňu priveľké nároky veď koľké tu napísali, že sú pedantne🙂
Dievča skúša hranice od malička asi jej neboli dané teraz pred pubertou to bude ešte horšie a dievčatá sa chcú spod vplyvu mamy v puberte vymaniť všetko čo povieš bude zle, mama dcéra to je dosť boj po puberte sú to najlepšie kamošky🙂
U Vás sa to určite zhoršilo aj druhým dieťaťom, ktorý je anjelik .Áno aj robenie zla je výkrik o pozornost, lásku.Budes sa musieť naučiť s ňou komunikovať a dávať požiadavky úplne iným spôsobom daj si poradiť od psychológa.Urcite je niečo v čom je dobrá skúste si spraviť deň len vy dve, zober ju na nákup, pizzu niečo čo ju baví...kino.....
Trávte viac čas spolu.Asi stále počúva aká je zlá a problémová chápem Tá musí to byť frustrujúce.
Nečítala som všetko otec je na ňu asi tiež príliš mäkký či s ním má dobrý vzťah?babky, suseda, kamarátky?na koho rady dá?
Tiež si myslím, že je taká povaha...len pozor, aby v puberte neodchádzala s domu, lebo doma to nie je dobre a kamaráti partia ju budú uznávat.
@chvostik1 môj syn x krát povie, že nevie čo bolo v škole či úlohy nechápe.Z dieťaťa spravíte trosku.Ma diagnózu a ešte vy jej prikladate.Svkjra by sa mala liečiť.Strihat dieťaťu vlasy??to ako ju chcete ešte ponížiť??chúďa dieťa ani sa nečudujem, že deti utekajú z domu a hádžu sa pod vlaky veď aspoň doma by mala mať podporu!
@kllamarka1 z celého toho textu cítiť, že ju obviňuješ. Ako vám kazí život, ako si z nej na prášky ako je "spúšťač" tvojej depresie. Tu nejde o iné mamy, ani o to, ktorá ako život zvláda. Tu ide o to, ako ten život bude zvládať tvoje dieťa s tým, čo má naložené. Máš tu zopár príspevkov o zmene prístupu mamy a o tom, aký dopad to malo na dieťa. Veď ty si tam v tom vzťahu tá veľká, dospelá...Akokoľvek ma deti vytočia, nedokázala by som z úst vypustiť to, čo si ty dala do názvu. Ty si problém. Pre ňu aj pre seba. Čím skôr si to uvedomíš, tým väčšia šanca pre vás obe.
@kllamarka1 dobrá kniha je rešpektuj a budeš rešpektovaný.Ono to dieťa Ti chce tou rebeliou niečo povedať a často to, že od malička sa nedali hranice tak ide ďalej...odvrava, nadáva musí mať nejakú povinnosť zodpovednosť...za niečo, niekoho nie stát nad ňou ako drab a kontrolovať ju...skús jej dať trocha voľnú ruku.
Dakujem za vsetky reakcie, aj tie lutostive smerom k mojej dcere 🙂 Inak by som sa nepotrebovala podelit o problem. Tyka sa vsetkych v rodine, nie len jej.
Ona ma tiez svoje svete chvilky, ked je v pohode, da si nieco aj povedat. Koniec koncov problem vychadza z celkoveho pomeru, ze prevazuje tazka nepohoda.
No neviem naozaj posudit ci som pedantna. Mozno naozaj som a mam to zkreslene...ale mali sme dohovor od ucitelky lebo nosila neporiadne veci, peracnik prazny, a hlavne zosity a knihy nicila....zosity uz ako prvacka mala znicene, salaty, pocmarane. Takze neviem posudit z tohto ci som prehnane pedantna. Aj v skole treba byt nacas.
Vsetko mame za sebou od pohovorov s ucitelkami az po skolkych psychologov aj klasickych.
Ono v podstate vsetci vieme, co mame a ako robit ale nefunguje to dako. To je ina kapitola.
Kazdopadne problem mam ja, kedze mi to narusilo psychicku rovnovahu.
Su rozne maminy...dobre, zle...horsie. Urcite su lepsie, aj sa mi tu ozyvaju ako mi lutuju dieta.
Mozem kazdeho ubezpecit, ze urcite nie som najlepsia mamina na svete ale v ramci svojich limitov robim maximum.
@kllamarka1 ako píšeš budeš za ňu aj rozmýšľať a potom nebude vedieť nič sama.Spolieha sa vo všetkom na teba asi rezignovala.vies minule som bola u kamošky a tá cepovala dcéru si bordelarka nič nevieš poriadne stále po nej upratovala, napravala jej vlasy, neznesie, aby jej dcéra nebola dokonalá na jej obraz.porozmyslaj....jej dcéra rezignovala máme nič nie je dobre, tak nerobím nič.umyla stôl a pýta sa mamy bude to dobre či upraces to po mne, lebo to neviem??má 12 rokov
@alaguema Ved ja som si to uvedomila. A vypustam to urcite na inych miestach...neboj sa spravnejsich - i ked nie som si ista ci toto tu je zrovna spravne.
Ano urcite obvinujem, ale to ludia v depresii nevedia ovplyvnit. Ale opakujem to sa odohrava len v mojej hlave a musim si poriesit svoje dno.
@kllamarka1 ak dôveruješ alternatívnym terapiám, skúsila by som rodinné konštelácie. Držím palce.
@alaguema vdaka. momentalne riesitm s psychiatrom. Uvidim vysledok. Pisu mi aj ine maminy s podobnym "osudom", tak som zvedava co aj inym pomohlo realne.
No neviem, ja osobne po citani knihy Respektovat a byt respektovan si pripadam uplne nenormalna a nemozna byt mamou ked to nerobim tak ako pisu v knihe. POdla mna sa v tom moc vrtaju a vsetko prilis rozoberaju. Osobne mi viac vyhovuje styl pisania original knihy z jtorej cerpali aj ceske autorky a to knihy Ako hovorit, aby nas deti pocuvali a ako pocuvat aby nam deti doverovali. Tie namalovane pribehy na mna posobia lepsie a uvolnennejsie ako tie bezduche ciarove panaciky v prvej knihe. To je len moj nazor.
@mata1988 aj ja som raz tak isla ku psychologicke po radu ako pises...a velmi sa mi pacilo ked povedala, ze mu nechce davat ziadne diagnozy, ziadne nalepky a skatulkovat ho lebo sa to s nim bude vliect cely zivot....proste vysvetlila, ze je to citlivy chlapec, introvert, ma svoj temperament, povahu nazvime to akokolvek, mozno nevie spracovat vsetko co sa na neho "vali" z okolia a dava to najavo svojim spravanim....ved povedzme si uprimne, aj my dospele zeny s tym dnesnym svetom mame obcas problemy tak co maju povedat deti...tie ani nevedia co citia kedze mozno vela veci ani nechapu.
Akoby si pisala o mojom synovi. Bolo to ozaj velmi zle ale do doby kym som nepochopila že tadeto cesta nevedie. Zistila som že treba polavit z narokov. Jasne ulohy si musi urobit naučit sa musi. Ale mame taktiku niečo za niečo. Ked niečo chce on musi urobit niečo pre mna. Dali sme ho na futbal v tom sa našiel berie ho zodpovedne a je to presne to čo potreboval. Inak už ma 12
@eliska13 ja s nou nezijem. Ja som len opisovala situaciu aku ma doma moja svokra. A chcela by som podotknut, ze na chybe su predovsetkym jej biologicki rodicia, ktori sa jej nevenovali tak ako mali. Nenaucili ju ani zakladom slusneho spravania a bohuzial, to dieta nema ani zakladne hygienicke navyky. Moja svokra vychovala tri slusne a inteligentne deti bez kriku a bitiek. Moja svokra je blba v tom, ze si zacala s chlapom o ktorom prd vedela (on proste potreboval "kravu" co sa mu postara o decko pretoze on toho nebol a nie je schopny a od rodicov dostal ultimatum, ze sa mu uz o dceru, ich vnucku starat nebudu pretoze ju nezvladaju.
@kllamarka1 bola som dosť podobne dieťa ako tvoja mala. Mama to potom tiež somnou vzdala a nebojovala. čo ľutujem. Bola som dieťa a potom bubertiak nevedela som sa správne rozhodovat čo je pre mna dobre a čo nie. Aj keď som si myslela vtedy že ja to viem najlepšie nie ona..Nemala som žiadnu disciplínu pevnu ruku nad sebou robila som si čo som chcela. Teraz to ľutujem že som nemala mamu prísnejšiu a ktorá by ma stále viedla vpred a rázne mi ukazovala ktorým smerom ísť. Čiže v tom že treba ju nechať takú aká je atd ja z vlastnej skúsenosti nesúhlasím. Ale naozaj treba byt pristna razantná no zároveň dávať dieťaťu najavo lásku a to že je pre teba jedinečné. Vysvetľovať stále dookola že to čo od nej ziadas nežiadaš kvôli tomu že chceš atd ale kvôli tomu že v nej veríš a vieš že na to má že je šikovná a inteligentná a chceš aby to vedela a verila v to aj ona. A fakt zmeň psychológa. Aj ten vie pomôcť. Len treba nájsť správneho.
@janulka1802 ja sa tiez uplne neztotoznujem o tom, ze dieta je zrkadlom. Do urcitej miery akcie vyvolavaju reakcie u kazdeho podla povahy.
Tak ako manzel nie je moje zrkadlo a ani ja jeho a snazime sa spolu zit.
Na mladsiu neziarli. Sama ju vyhladava az moc. Nepozorujeme ani v rodine, ze by na nu ziarlila. Je medzi nimi velky vekovy rozdiel, tak mozno aj preto.
A presne tak je to moje dieta, citim aj povinnost aj lasku..nemozem to zahodit napriek tomu, ze musime denne riesit velke nepohody (ktore vyustili, ze mam problem).
Ked sa obimeme reaguje tak ako vzdy, potesi sa, na tom sa nic od malicka nezmenilo. Je mi jasne,ze deti treba chvalit, aj dostane pochvalu. Ale je jasne, ze u nas prevlada to horsie.
@dominika7990 dakujem, za nazor z druhej strany 🙂 Psychologov mam za sebou. Fakt sa neviem vyhrabat z takeho dna..uz ma to paralyzuje aj fyzicky, som chodiaca mrtvola. Musim najprv nieco fyzicky zmenit, aby som bola schopna zmenit aj uvazovanie. Preto vidim jedine vychodisko v antidepresivach...sa odrazit. Tak uvidime.
@chvostik1 to neznamená, že vychovala 3 deti, že toto nezničí.Nie je jej, dostala ho ako balvan a tak sa správa voči nej.
@kllamarka1 to je dobre, že má rada menšiu.A dobre, ze berieš lieky trocha zvolnis vo všetkom.Skus čo najviac motivovať chváliť...

@chvostik1 niektore veci sa nedaju ani predstavit pokial to clovek nezazije s vlastnym dietatom ci nevidi na vlastne oci.