Neochota manžela nájsť si lepšie platenú prácu
Píšem sem, lebo som už naozaj zúfalá....
Ani tak nečakám radu, ako skôr uistenie, že naozaj by sa môj manžel mal pracovné posunúť.
Ide o to, že pracuje v IT oblasti, viac ako 15 rokov, a jeho plat je v čistom 1800€. Robí na HO, dlhoročne si drží pozíciu (resp.nestúpa), plat zvyšujú naozaj pomaly a je to medziročne naozaj rádovo v desiatkach eur.
Často máme kvôli tomu hádky, lebo podľa mňa, na človeka v jeho veku (40), v Bratislave, s jeho praxou, v IT oblasti s VŠ vzdelaním je to podľa mňa pramálo. Ale samozrejme ja vraj vôbec neviem aké sú v tejto oblasti mzdy, že každý nemá 3000€, doba je zlá atď.
Sme naozaj v situácii, keď by sme viac € naozaj potrebovali. Naozaj sa v práci nenarobí, nie je zrovna zavalený prácou, má dosť voľného času. Ale načo je komu práca, v ktorej sa nenarobí, ale pred zarobí...
On o zmene práce nechce ani počuť.... Zrejme sa bojí zmeny, a je pohodlný... Ako mu to vysvetliť, že sa treba pohnúť?
“má dosť voľného času” … asi si ešte neprišla nato, ze práve toto je nezaplatiteľné.
@reisi Tak otázne je, či ona sama mala ambície študovať a kariérne rásť, alebo si ako mladá slečna vyhliadla vysokoškoláka a očakávala, že on dobre zarobí a ona sama sa o vzdelanie a nadštandardný príjem už starať nemusí. Ak sa kvôli nemu vzdala štúdia a kariéry a mala na to ambície aj predpoklady, je už iná vec. O tom tu autorka nič nepísala.
@reisi tak si to mohla zariadiť inak. Mohla mať deti až po VS, napríklad, je viac možnosti. Stále absurdne tlačiť na niekoho vyšší príjem (vyšší príjem zvyčajne sa od neho bude viac očakávať) z jej pozície. Proste ten chlap vie oceniť, čo práve ma: pokoj,pohodu, istotu, možno dobrý tím, HO, flexibilitu, prácu, čo zvládne ľavou zadnou. Nie je to samozrejmosť. Nová práca - niečo z toho ľahko stratí. Nestojí mu to za to. Je to jeho 8 h dňa, tie si zariadi podľa seba
aha a skúsila si mu to povedať priamo, lebo niekedy to chlap nepochopí keď mu o žena len naznačuje :D alebo znížiť hypo by sa nedalo lebo tisícka je strašne veľa.
niektoré mamičky pri všetkej úcte k Vám, podľa mňa ani neviete, čo to “IT” vlastne je. Autorka napísala jednu vetu, že robí v IT viac ako 15 rokov a z toho Vy hneď viete, či je jeho plat adekvátny alebo, že zarába málo? Môže robiť 15 rokov na zmeny na nejakom monitoringu, bez akéhokoľvek vlastného developmentu a môže skákať 2 metre, ze má voľný čas a 1800€ v čistom. Nie každý ITečkár je “programátor” alebo “developer”
moj ex 23 rocny zarabal vyse 7K v cistom, ale on mal vsetko na zivnost, robil pod jednou firmou, tam mal tusim 2K a ostatne peniaze si privyrabal, vselijake jednorazove projekty, potom este jednu firmu si pridal ale stale bol za pc..
@beata_k vieš čo, ja si sem tam spomeniem na časy, keď som mala 1700€-1800€ a občas o nich uvazujem ako o naj časoch… menej zodpovednosti, väčšia pohoda, mohla som v tej práci robiť, čo sa mi chcelo a ten plat tak akurát na dobrý život to bolo. Dovolenka, kedy sa mi chcelo. Netrebalo uvažovať nad prácou po praci. Podaril sa mi lepsi job, som rada, ale ma to aj nevýhody. Teraz uz len dostat dovolenku na jesenné prázdniny musím sa fakt snažiť, aby to vyšlo, najst niekoho na zastupovanie a milión takých veci, čo ma v kategórii 1800€ nemuseli trápiť. Jediný problém je, že sa potom uz ťažko ide späť, keď si človek zvykne na viac peňazí, hlavne, keď ma deti. Ten jej muž trochu vie, čo robí a nemusí to byt zrovna lenivosť
To, ze ma VS v oblasti IT nehra uz par rokov ziadnu rolu.
Otazka je, ci sa dalej a pravidelne dovzdelava a co presne robi.
Pretoze v IT je velmi siroky pijem, vies zarobit aj €800, rovnako ale aj €8000, konkurencia je velka.
Cloveka neprinutis nijako, byt tebou, zoberiem to do vlastnych ruk a snazim sa sama co najviac zarobit, ak my momentalna situacia nevyhovuje.
Tak mne chodi upratovat dom jedna baba ITckarka. Tiez som sa divila na zaciatku, ze preco niekto s takym povolanim chodi este aj upratovat. Nie kazdy ITckar zaraba vela.
@reisi áno, počas toho ako je žena na materských s 3 deťmi sa kariéra robí ťažko. Avšak, autorka mala 3 deti snáď dobrovoľne, čiže toto mala riešiť pred druhým a tretím dieťaťom. Vtedy mala riešiť to, že ďalšie deti chce vtedy, ak sa manžel niekam pracovne pohne. Autorka píše, že tretie dieťa chcel manžel. Tak mala súhlasiť až vtedy, keby niečo urobil s kariérou. A nie súhlasiť a potom sa sťažovať. Veď to musela už pri druhom dieťati vedieť, že jej muž nie je ambiciózny.
Je uplne jedno,ci by muz mohol zarobit viac. Mozno nemohol, mozno 15 rokov Robi dokola to iste a mladym sikovnym itkarom nesiaha Ani Po clenky.. Ty to Ako manzelka a nie kolegyna tazko posudis. Keby Bol dobry,Firma Ho posunie vyssie aj keby nepyta.. Ale asi proste nie je
Na druhej strane je cas straveny s rodinou,Home Office a nemat pracu na pretrhnutie sa skutocne hodne zarobit podstatne menej ...proste zijeme Len raz a to Ako budeme pracovat a v akom strese je neskutocne dolezity bod.
Vy Ste Si nalozili riadne Finance e zavazky, hypoteka 1/3 prijmu je proste prilis vela a evidentne nepokryla ani prerabku,takze dalsie peniaze Dole,ano Toto Bola Ta hlavne chyba... Mozno by stacil byt a svaty klud a financna Stabilita a obcas aj rodinna dovolenka... Ked Ma Home Office,Ani v BA vlastne byvat nemusite...
@1ryba obaja pochádzame z 3 súrodencov. Prvých sme mali chlapcov, a tretie je dievčatko.... Ono to ani tak moc ťažké nebolo sa na tom dohodnúť. A vtedy (pred 9 r) zarábal o máličko menej (cca o 150€) ako teraz , vtedy to bolo v pohode ....
No nič, ako vidím, je to len na mne. Budem robiť čo sa dá a spoliehať sa iba na seba....
Nie je všetko o ambíciách môže mať iné kvality ktoré napríklad nemá extrémne ambiciózny muž o akom asi snivas... Myslim že kým sa o vás dokáže slušne postarať a nič vám po materiálnej ani citovej stránke nechýba zbytočne na ňom hľadáš chyby..... Existujú aj naozajstni mumaci(ako si krásne nazvala svojho muža)ktorí zarobia 800€ z toho polovicu prepiju a sú spokojní a ani ich nehne nájsť si niečo lepšie.....takže ešte dakuj Bohu za to čo máš doma a akého máš chlapa.....tiež súhlasím s názorom že človek ktorý nie je príliš ambiciózny neznamená hneď že je mumak alebo zlý človek......ale asi máš iné priority v živote
@melanta snad aj pan manzel robil tie deti dobrovolne a musel vediet, ze dospievajuce deti a ich studium bude co to stat. Snad bral hypoteku spolocne s manzelkou a ma nejaku financnu gramotnost…
Pre mna je toto nepochopitelne. Ja som deti mala po VS a nikdy sme nemali tieto rozhovory na presne financie atd. Mne tazko ochorelo dieta automaticky som odchadzala z prace ja, hoc som zarabala rovnako ako muz, muz bol pri zmysloch a vedel, ze to bude isty cas alebo aj na vecne veky tahat on, nik nevedel co bude…Ze v zivote sa stane vselico a nikdy nevies pocitat so vsetkymi variantami. Mne pride normalne, ze sa autorka snazi, ze hlada dalsi prijem a pan manzel povie, ze zaraba dost a finito, nech sa decka pasu. Na Ba, na vysku hypoteky a tri deti zaraba malo.

@melanta treba sa zamyslieť aj nad reálnym faktom, ak bola autorka s tromi ich detmi na materskej a rodicovskej dovolenke automaticky bola mimo pracovnu sferu s tymi detmi. Po troch materskych sa tazko dohana a naskakuje spät na pracovny vlak… zeny v nasej spolocnosti zarabaju menej ako muzi dokonca na tej istej pozicii, vzdy chyba v zivotopise cas straveny ma materskej dovolenke a uz tazko sa dorovna partnerovi. Uz sa len my zeny navzajom neutopme v pomyslenej lyzicke vody, ze chce, aby partner zarobil viac. Ak autorka napise, ze bola s detmi klasicky na materskej a rodicovskej dovolenke bola hnida leniva a ked napise, ze nebola, tak zas krkavcia mater. Takze je to zbytocne vysvetlovat.
Autorka, podla mna manzel zaraba malo, je pohodlny a vidiet, ze ty chces pre rodinu! viac a nie pre seba na napr botoxy.🤣 Je tu velmi malo prispevkov k veci ale zas vela odveci.