Neochota manžela nájsť si lepšie platenú prácu
Píšem sem, lebo som už naozaj zúfalá....
Ani tak nečakám radu, ako skôr uistenie, že naozaj by sa môj manžel mal pracovné posunúť.
Ide o to, že pracuje v IT oblasti, viac ako 15 rokov, a jeho plat je v čistom 1800€. Robí na HO, dlhoročne si drží pozíciu (resp.nestúpa), plat zvyšujú naozaj pomaly a je to medziročne naozaj rádovo v desiatkach eur.
Často máme kvôli tomu hádky, lebo podľa mňa, na človeka v jeho veku (40), v Bratislave, s jeho praxou, v IT oblasti s VŠ vzdelaním je to podľa mňa pramálo. Ale samozrejme ja vraj vôbec neviem aké sú v tejto oblasti mzdy, že každý nemá 3000€, doba je zlá atď.
Sme naozaj v situácii, keď by sme viac € naozaj potrebovali. Naozaj sa v práci nenarobí, nie je zrovna zavalený prácou, má dosť voľného času. Ale načo je komu práca, v ktorej sa nenarobí, ale pred zarobí...
On o zmene práce nechce ani počuť.... Zrejme sa bojí zmeny, a je pohodlný... Ako mu to vysvetliť, že sa treba pohnúť?
Ahoj, co vlastne Tvoj manzel v IT robi? Ak je napriklad IT tester, tak je to v cistom celkom OK, ak je programator, tak malo. Moj manzel je programator ma +- 3000€ v cistom s praxou 8 rokov. Mozes mi napisat spravu, poviem Ti v akej firme pracuje, podmienky maju fajn, HO je samozrejmostou a taktiez 13ty plat, ziadne nadcasy.
Len teda to musi sam chciet zmenit, ak nechce, tak ho nijako nedonutis.
@reisi preto si treba nastaviť fixné výdavky na čo najmenej. Už 1000 eur hypo je šialené. Človek nepotrebuje ani luxusné auto, máme 16 ročne kupované z druhej ruky ako 7 ročne za 5 tis, ani luxusné tovary.. lebo inak sa stáva otrokom peňazí.
@melanta ja logiku vidim v tom, ze manzel uz nefunguje ako samostatna jednotka, je spoluzodpovedny za fungovanie rodiny a ak ma moznost zvysit prijem rodiny, mal by ju vyuzit. Autorka sa vzdelava, zvazuje dalsiu pracu, kdezto on ma kopec volneho casu, ktory vsak nevenuje rodine, ale svojim konickom. Myslim, ze kazdy z manzelov by mal robit maximum, co moze, a nie, ze jeden bude mat dve zamestnania, bude sa venovat detom a druhy bude mat zachovany svoj komfort, cas a peniaze na svoje konicky.
@toskanka mozne to je. Dalsia moznost vsak je, ze zlenivel, a ked vidi, ze zena to potiahne za neho, nema motivaciu sa posuvat.
Ak pred 9 rokmi zarabal o cca 150 € menej ako teraz, je evidentne, ze mu je lahostahne, ze rodina si vzhladom na meniave sa financne podmienky a naroky musi utahovat opasok.
Mám podobného manžela. Zvykla som si. V podstate nám nič nechýba, naše dva platy dokopy takmer nikdy neminieme celé (výnimkou je leto, tam sú tábory dovolenka no a jarné prázdniny, tam zas lyžovačka). On je v práci spokojný, má dobrú šéfku, roboty občas viac, inokedy zas si "váľa šunky". Za mňa je prvoradé spokojnosť v práci, nakoľko ja som zažila aj inú prácu, kde som síce zarábala "nadštandardne", ale tie nervy čo som si nosila domov, neprajem nikomu. Takže asi tiež by som svoje ambície nepretláčala mužovi, ale skôr si skúsila zvyšovať vlastný plat, ak mám pocit, že je to málo...
@mandzula Ďalšia vlastnosť, nebude priebojný. Príjem 3100€ na domácnosť s 3 deťmi v BA sa mi zdá byť v pohode. Bez hypotéky 1000€. Toto nedomysleli, mali si dobre rozmyslieť, či na to majú bez toho, aby museli uťahovať opasok. Ja nevidím problém v príjme, ale v nárokoch, minimálne na jednej strane.
Syn bol na stretávke zo SŠ... Profka musela byt veľmi zúfalá, bud sa spontánne alebo plánované zverila bývalej triede, ľuďom pred 30.tkou,ze jej chlap Ing. absolútne vypol... Dal výpoveď, doma hra hry, nič ho netrápi... Celé dni doma, ona do roboty s vypísanýmoi papiermi na rozvod. Vôbec nevie, prečo ako kedy mu preplo. Asi by tvojich 1800 brala aj s padnútim do žumpy denne. ▪️💦
za mňa to je žalostne málo na to, že chlap má 40 rokov. Čo by už mal mať ako takú kariéru a má dlhodobú prax . Manžel sa ti zasekol v čase
Ja by som sa skor zamerala na toho chlapa vseobecne - po precitani doplnujucich info. Vedela by som byt ok s jeho platom, ak by cas travil aj s nami ako s rodinou. Avsak nepride mi ok, ze on vsetok svij volny cas venuje konickom. Toto je pre mna ZASADNY problem a bol by problemom, ci by zarobil 800 eur alebo 8000 eur. Cize je to take. Zrovna praca by ma tu asi trapila druhotne. Ak by neustupil, tak by som teda dala rozhovor, ze ak sa nevenuje mne a detom, nech vykryvame lepsie domacnost s peniazmi a ja sa mozem venovat viac rodine (popri 1 stabilnej praci a nemusim hladat druhu pracu). Ak to teda ktovieako mesacne nevychadza…
Mužov kamarát, IT-čkar zmenil nedávno prácu, prešiel do lepšie platenej a pred pád dňami dostal výpoveď, lebo daná firma sa rozhodla opustiť náš trh.
Tvoj muž má zrejme v terajšej práci istotu. Nikdy by som muža nenútila zmeniť prácu, lebo JA som nespokojná. Je to jeho práca a 1800,- je slušný plat. Byť na tvojom mieste, trochu prehodnotí svoje priority...
@daniela2202 autorkin manžel je tiež v BA. A nie je to tá istá práca. Iné odvetvie je, kde je môj
Tak hybaj zadkom, a zvys si kvalifikaciu... Ako ty mas o 500e mensi plat, a na manzela tlacis? Ze ta hanba nefacka, vsak sa staraj o Seba, dovzdelavaj sa aby si aspon manzelovi po paty siahala a potom pis aky je trulo..ako zbohom neambicioozna zienka domaca mozno s ucnovkou ide radit manzelovi ako sa ma snazit viac😂
Je to malo,ale mozno ani nie. Zalezi od toho,co konkretne robi. Ale pokial nema ani ziadne bonusy, ani zvysovania platu, tak mam pre teba zlu spravu. Asi nie je bohvieco. A tak by som to moc neskriabala a tesila sa aspon z toho co ma. Aby nahodou poziadavkami na seba este neupozornil 🙂
@riyadh asi si nečítala všetko, kvalifikáciu si zvyšujem. A trulom som ho nikde nenazvala.
S tou učňovkou si tiež vedľa (tým ja nechcem učňovkárov urážať, na rozdiel od teba).
Je medzi nami 4 ročný vekový rozdiel, máme 3 deti, bola som s nimi 5 rokov na "materskej", ale platovo som sa posúvala dynamickejšie ako on v jeho sfére, pár krát som zmenila prácu, ale v každej som sa niečo nové naučila a vždy som išla do lepšieho. O to tu ide, že jemu nevadí, že stagnuje....
mňa skôr zarážajú 3 deti v puberte, 1 na VŠ... sorry, ale to dieťa na VŠ už nie je v puberte, má minimálne 18r, môže si dopomôcť brigádou a o tú v BA isto nie je núdza. Dať si hypo 1000e je u vás vlastne 1/3 príjmu... predpokladám, že ste sa rozhodli spoločne po uvážení možností a cieľov do budúcnosti... neviem, no... podľa mňa sa ti proste len máli, lebo sa porovnávaš s inými. Inak hypo 1000e a ešte musíte opravovať... to by ma zaujímalo, čo ste kupovali...
@mandzula
Ale potom je problem, ze vsetok volny cas venuje konickom a rodinu vynechava.
Lenze autorka tejto temy tuto temu zalozila za ucelom, aby aj on este viac makal, zarabal - cize ved penazi, nie casu s rodinou.
Nie kazdy clovek je nastaveny na "budovanie kariery" a ja tomu rozumiem, aj ked ja som uplne ina v tomto, rada napredujem, rada sa ucim, ale tiez mam rada v zivote aj urcity balans a sukromny zivot je pre mna podstatny.
Pre mna by bolo ovela podstatnejsie to, aby moj manzel bol spokojny.
Prijem nemaju zly. To co si neustriehli je neumerna hypoteka.
@zmrzlinka2021 presne tak, neustriehli - obaja. Obaja by teda mali pracovat na zvyseni prijmu. Nezda sa mi preto fer, aby zena mala dve prace a muz pre seba kopec volneho casu.
@akiana A inde manzelovi pred 2 rokmi nukali aj s priplatkami, ked bude vsetko tip-top, tak 1800-2000 v hrubom na ZIVNOST, slovenska firma.
A potom si poviete, ze BB je nieco ine ako BA. Ale staci pozriet ceny nenutelosti a zistime, ze su vyssie niekedy ako v Prahe. A teda v BB fakt skapal pes, co sa pracovnych prilezitosti tyka.

@janai1 Ako vravim, pomylila som sa, ked som jedno slovo myslela a ine pisala. Viem, ze niekto neomylny ako ty s tym skusenost nema, ale nam beznym smrtelnikom sa to obcas stane.