Neohlásené návštevy
Ahojte, chcela by som poprosit o rady, ako presvedcit manzela, aby sa choval rozumne a zavolal k nam navstevy (jeho kamarati, rodina) a mne o tom normalne povedal. Dostal si totiz do hlavy, ze ja som pred kazdou navtevou nervozna, lebo musim upratovat a chystat nieco na pohostenie a on chce mat klud a pokoj a preto k nam nikoho nevola, resp. ked zavola, tak mi o tom povie pol hodinu dopredu.
Vcera sme sa pohadali, lebo o 14 mi povedal, ze 14.30 pride kamos na kavu. Dohodli sa uz cez tyzden! Najskor som zobrala normalne, ale potom ma to nahnevalo, ze ma tak berie, ze preco mi to nepovedal, ked o tom vedel, ze nabuduce sa uz nastvem a asi odidem prec (to som ho chcela postrasit), ze sa nech sa chova rozumne a normalne so mnou komunikuje, ze ja nie som ziadna furia, co tu bude robit sceny, ze nemam dokonale upratane a nachystane… A on sa na mna urazil a hucal po mne, ze vedel som ze zas budes vyvadzat, uz nikdy nikoho nezavolam, nikdy!… zase to dopadlo ako vzdy! namiesto vdaky, ze som vsetko nachystal, iba vycitky! …
Byt upratoval vcera od rana z vacsej casti on, ja som v sobotu dostala menstruaciu a byva mi dost zle (endometrioza), tak som bola rada, ze som navarila, upratala kuchynu a zahrala sa zo synom (4roky). Aj mi bolo divne, ze upratuje, lebo 90% casu upratujem ja… nabuduce (ak nejake bude) budem vediet, co chysta… No a keby viem aspon hodinu dopredu, aspon do obchodu zbenhem kupit tycinky a dzus a tak… nemali sme doma nic, som mu dala aspon gulas z obedu a nakrajala jablko 🙂
Proste ked k nam niekto pride, aspon zakladne veci chcem mat upratane (kupelna,wc, dlazky) a rada sj nieco upeciem, nachystan. Fakt rada. Ale muz to berie, ze zas cely den lietas a chystas kvoli navsteve a vecer budes nervozna, lebo budes unavena… je extra vztahovacny, uz z mojich oci rozozna ked som nervozna - vraj zas mas sikme oci, ja som vedel ze budes nervozna! A to ani nic nemusim povedat…
Och asi je to skor taky moj vylev, asi som sa len potrebovala vystazovat a anonymne ponadavat na muza 🙂
No tak zavolaj teraz niekoho ty a ked uvidi ze su uplne v pohode tak ho to prejde.
Lenže teraz si nemala moc na výber, ruku na srdce, keby ti to povedal dopredu, tak by si nič nerobila tiež?.. A veď zavolaj nejakú návštevu ty a ukáž mu to s kľudom 😊 a možno to ani nie je jediný dôvod, prečo nikoho nevolá, my tiež nikoho k sebe nevoláme, len výnimočne, nepotrebujeme mať stále niekoho u nás... Skôr naopak 😅
Jedine @lindous mi poradila. Dakujem! Tak aj spravim. Ak k nam este niekoho zavola a teda nepovie mi o tom, tak nepoviem ani slovo a vsetko necham na nom… a poriadok budem drzat priebezne a tycinky kupim take co mu nechutia (aby nezjedol hned). A budem dufat, ze k nam teda niekoho zavola… ja tu v meste nemam nikoho, pristahovali sme sa do jeho rodneho mesta, a ja tu nikoho nepoznam… on ma plno kamosov, ale nechce nikoho volat, kvoli mne… a ja sa citim uplne hrozne, lebo ho neviem presvedcit, ze nebudem nic chystat a upratovat…
Ja som taka ista ako ty, takze ti rozumiem. Tiez chystam pred navstevou a som trochu v strese a upratujem (tak aby bolo cisto). Ked mame oslavu povedzme, nachystame fakt pekne obcerstvenie a cely den sa nezastavim. Ja ti v tomto rozumiem. Ak si mala menstruaciu a neumyte vlasy povedzme, ano citila by som sa neprijemne a unavene. Takze nic si z toho nerob a nie si v tom sama. A tiez by ma to nahnevalo ak by mi manzel o navsteve nepovedal.
Ja ti rozumiem, mňa by slak trafil. Bežne varim dvakrat denne, mame vnutri zvierata, ked k nám ma prísť návšteva, upratujem skoro cely den, nemusia vidieť kopu riadu, ci spinavy zachod. Nie, bezne v špine nezijeme, ale keby viem ze nikto nepride tak mi to den dva pocka, a robim si robotu postupne. Keď uz ale pridu, chcem nech mame domov cisty, vonavy, takze pre mňa je to úplne pochopiteľne, a za ďalšie, neviem si predstaviť, ze mam mastné vlasy, nenamalovana, a niekto k nám ma prist, ako mam upravenú domácnosť, musím mať aj seba. A mimochodom, chlapi sú niekedy klebetnejsi ako zeny, moc by som neverila ze si to nevsimnu. Nam ked nedavno mal prist svokor, som este lestila vodovodné baterie (je na to skvely trik, vysuchat ich pokrcenym papierom na pečenie) :D
No tak keď ti bolo zle tak si mala normálne povedať, že si ideš ľahnúť nech ťa pred kamošom ospravedlní. Obidvaja ste urobili chybu a beriete si veci osobne. Keď sa ukludnite tak to normálne predebatujte.
Podla mna prehanas. Kvoli kamosom kt pridu na kavu absolutne netreba umyvat podlahy Ani utekat kupit cipsy do obchodu. To ty nezavolas na kavu len tak ked sa stretnes s kamoskou na ulici a chcete este kecat? Pre mna nepochopitelne.
Mam pocit ze nech urobí chlap ako chce žiadno by nebolo dobre a bola by si nervozna tak ci tak, typická zenska: nevie co chce a neprestane kým to nedostane.
Povie o návšteve, si nervózna s chystania, nepovie o návsteve a si nervózna ze si nenachystala
Ja si zvyknem do spajze odlozit nieco slane a sladke,lebo u nas sa tiez vsetko zje 🤣 ak to nemas,kam schovat,najdi si v skrini miesto,o ktorom budes vediet len ty alebo v nocnom stoliku,kdekolvek,kde to nenajde.
Tak vy dvaja ste sa našli 😅 zasmejte sa na Tom a ľúbte sa. Maj vzdy doma tieto 2 veci: vlhčené utierky ktorými pretries umývadlo a záchod 5 min predtým ako príde návšteva a tu trvanlivu Marlenku ku káve - problém vyriešený
Podľa mňa to tvoj manžel myslí najlepšie ako vie. Je super, že pred tým ešte sám upratal. Kúp si do špajze nejaké sušienky, krekry pre takéto nečakane chvíle a máš pokoj. Nemusíš mať vždy napečené a upratané ako z katalógu 🙂
Autorka, mám na teba otázku: nie si náhodou znamenie "Panna"?🙂 Lebo ja som a ak si aj ty, tak toto je proste naše prekliatie, povaha, náš údel a nič s tým neurobíme🙂..Ja to viem podľa seba. Koľkokrát som si povedala- nebudem upratovať, nebudem stresovať....!!!! Ale tieto veci medzi "nebom a zemou" sú veru silnejšie, ako ja😄... Volá sa to puntičkárstvo👍..... Áno, škodíme si hlavne sami sebe a v druhom rade aj svojmu okoliu, ale naozaj naozaj s tým nič neurobíš🙂. Nie som nejaká fanatička na znamenia, ale na mňa všetko sedí tak brutálne, že až 🙈😄. A ty budeš môj prípad. Proste musí byť upratané a musíš vyzerať dobre aj ty a basta😉💪👊. No a sú muži, čo to akceptujú a premýšľajú tak, ako ty a potom tí druhí, flegmatici, čo to majú na háku a teba ide z toho poraziť..Tvojmu mužovi povec iba toľko, že si už raz taká a že nech ti naozaj povie dopredu, že príde návšteva. Že tebe proste nerobí potom dobre to, keď sa hanbíš za neporiadok...Pekne v kľude mu to vysvetli. Zobral si ťa za ženu takú, aká si, manželstvo je predsa o kompromisoch😉. Veľa šťastia 🍀❤️
My sme obaja rovnaki, nikdy by sme ja ani priatel nepovedali polhodinu vopred ze “ozaj, pride ten a ten”, lebo sa vzdy dohadujeme ci to obom vyhovuje. Takisto ked si on dohaduje kolegov, povie mi o tom hned, aj ked by mali prist o tyzden. Nie je to buzeracia, ale obaja nemame radi neohlasene navstevy. Tiez by ma to nastvalo, ale zase by som sa kvoli nejakemu muzovmu kolegovi nenechala rozhodit, a je mi sum a fuk ci niekde bude hovorit ci mame doma bordel. To skor priatel by neprezil, ten chce mat vzdy cisto a aj pripravene pohostenie predtym nez k nam niekto vkroci.
No, neviem… ale moj muz si obcas pozve spontanne kamosa na kavu a povie mi to asi minutu pred tym a je mi to uplne jedno… nemam doma vybuch a ze nemam zrovna ligotave podlahy a napecene kolace, to je asi uplne fuk…nieco slane sa vzdy najde a kavu mu urobi on… niekedy si dam s nimi, niekedy, ked mam iny program, tak ani to nie. Akoze kamos je kamos, nie? Ja upratujem ked uz, tak pre seba a nie pre cudzich… mozno chce tvoj muz svaty pokoj a je mu, aj kamosovi tri pat, ci si prave umyla podlahy alebo nie…
Keby môj manžel zacal upratovať sam od seba, volám 112stku 😁.
A ak by pozval návštevu a povedal mi to polhodinu pred ich príchodom, vyletim z kože.
Po všetkých príspevkoch som pochopila, že pred návštevou chces vedieť že niekto príde a hlavne pre svoj pokoj chces urobiť úplne základný poriadok, tzv.pre istotu, aby si nestupila na legovu kocku (to vie sakramensky zaboliet,) nesmykla sa ty/ hocikto na vysplechnutej vode, prípadne aby na wc mise naaaahodou netronilo kako💩. Veru aj chlapi vedia byť klebetni, nie všetci majú belmo na očiach.
To že si mužovi vytkla neoznamenie návštevy, chápem, môže ti byť zle, nemáš náladu len tak na zapnutie gombíka, a hlavne nechápem prečo ti tu ženy priam tvrdo nakladajú , že si hysterka. V iných témach priam tvrdo hlásia tézu, že neohlásené návštevy ani za svet, že ich otočia vo dverách alebo ani dvere neotvoria. A tu sú odrazu milovníčky neohlasenych návštev 🤦🤦🤦.
Raz tak, raz inak, dosť si serú do huby....
ja ti uplne rozumiem. U nas to bolo podobne a ked nie je zima muz vie, ze budu sediet von na zahrade a basta. Aj tam su vsade hracky ale sa sa prejst 🙂 muz nastastie pochopil, ze nie neporiadok je u nas prekazka ale deti. V momente, ked ku nam pride dakto jeho znamy vsetky tri deti akutne musia po ocovi liezt haha a tak si navstevy vodi na kavu do najblizsieho podniku. Takze ak zas nebude domacnost podla tvojich predstav povedz nech idu na kavu do krcmy ;)
Mne je úplne ukradnuté kedy koho zavolá a ako v tom momente vyzerá dom. Kedysi som prežívala tieto veci, teraz keď fakt hocikto z ulice len tak dobehne neriešim. Rodina sa ohlási, alebo väčší akcie tiež. Pripadne aj pozeranie futbalu. To si upracem, niečo nachystám nech tu nemusím potom okolo ľudí pobehovať q vybavene.
Zbytočne robíš drámu. Upratané bolo, tak čo? Véd nachystal všetkom. Keby môj chystal všetko, nech si vola návštevy hocikedy :D ale teda áno zo slušnosti by bolo fajn hlásiť... aspoň, že XY príde, ale on všetko nachysta a ty kľudne oddychuj...
Dakujem baby. Nabuduce, ked muz zacne takto pratat, uz budem vediet na com som 😄 Ale budem sa snazit to nutkanie upratat a chystat ustat a ustojim to 🙂)) nie som panna, som vahy, ale ta prva polovica, tak asi sa na mna cosi nalepilo 🙂 bojujem s perfekcionizmom, kedysi to bolo zle, ale mam rozum, uvedomujem si priority , len je to presne tak, ze pride situacia, ako prve sa spusta autopilot perfekcionista, ale potom ho rozumom zastavim 😄 preto hovorim, ze nie som hysterka, ze to uvazim a spravim co je rozumne. Ja uz doma ani neupratujem ani 30% z toho co kedysi, aj ked mam to prekluatie, ze vidim kazdu spinku, zle ulozeny vankus… snazim sa to ignorovat, fakt triedim priority - je pekne , ideme von, poriadok pocka aj tyzden 😄 a Cacianka presne vystihla ten zakladny poriadok 😄 aby som sa fakt nemusela hanbit 🙂))
Ja mam dobreho muza, a viem ze chce najlepsie pre mna a ja zas pre neho a tak ked mam ja menstruaciu a on je unaveny z upratovania si vyrobime zbytocny konflikt 🙂))

Ja chcem muza a teraz uz aj vas presvedcit, ze nech k nam tie navstevy vola, ze nebudem nic chystat. Ale on nechce. Sa zatal, a teraz ten kamos to asi po pol roku niekto u nas - a mna sa to proste dotklo, ze fakt nie som hysterka, preco mi to nepovie, a preco nikoho nevola…