icon

Neohlásené návštevy svokry

20. máj 2022

Ahojte ženy, chcela by som počuť váš názor, pripadne radu ako to svokre vysvetliť.
Jedna sa o to že svokra chodí na návštevu neohlásene, kedy sa jej zachce. Už som sa viac krát o tom bavila s partnerom, aj ju viac krát poprosil aby sa ohlásila keď chce prísť na návštevu ale ona na to reagovala slovami "čo som prašivá keď ma tam nechcete?" 🙈 Svokra má kľúče od domu, časť pozemku pod domom patrí jej, dom a pozemok na ktorom stojí je vo vyhradnom vlastníctve partnera.
Chcem tak veľa aby zavolala, napísala a opýtala sa či sme doma? Či máme vôbec čas? Ja neviem, ja som vychovaná tak že my keď chceme sa stretnúť s rodinou alebo niekto chce prísť na návštevu tak si pár dní vpred dáme vedieť či bude mať čas aj druha strana. Včera už bol pre mňa vrchol keď sme chceli "toto" a ona sa zrazu objavila pod oknami a kričala otvorte (kľúče sme mali vďaka bohu v zámku) . Nie tak dávno som mala kiahne, vysoké horúčky, zle som to znášala. Partner ju poprosil aby tam nechodila par dní, že si chcem oddýchnuť no ona sa tam zjavila ešte v ten deň, neustále mi chodila do izby, otvárala dvere 🙄. A vždy dotrepe nejakú starú blbosť, kus nábytku alebo niečo podobné čo nám tam necha, dom už vyzerá ako skladisko. Jeho brat detto, dovalí sa ako veľká voda, donesie haraburdy a ostane tam, bez pozvania len tak. Ja som z toho na nervy, hádame sa kvôli tomu občas lebo niekedy už aj mne prasknu nervy a poviem mu že ak nemám mať súkromie tam kde mám žiť tak tam žiť nedokážem. Onedlho rodim a neviem si predstaviť so zašitou pipkou, unavená, ledva zohratá s dieťaťom ešte riešiť to že sa tam hocikedy objaví, mám z toho des 😳 Ako jej vysvetliť, bez toho aby sa urazila že by sme ocenili keby ten telefón napr. Dvíhať o 8:00 a zavolá že o 12:00 príde? Veď nemusí volať týždeň dopredu, ale aspoň aby človek vedel a nie že sa zrazu otvoria dvere. Ženy prosím poraďte, som zúfalá. Ďakujem.

mimi3008
Autor odpoveď zmazal
mimi3008
20. máj 2022

Tak daj vyviezt tie haraburdy vsetky ty, ked nebude doma partner

kandelabra
20. máj 2022

no tu asi nepomôže nič iné, len sa naštvať a chlapovi čo to patrične povedať, nech si narobí poriadky. Ja by som nechcela vychovávať dieťa v dome, kde mi hocikto hocikedy vpáli a ešte mi tam odkladá staré rárohy a tvári sa, že je to v poriadku. Veď to zaberá miesto, vy sa tam tlačíte v dvoch izbách a pol baráku zaprataného, okrem toho keď bude dieťa väčšie tak to už môže byť aj o bezpečnosti, na pol minúty sa otočíš, dieťa vbehne do izby a zhodí na seba niečo. Veď im muž môže povedať, že buď s tým prestanú, alebo dom predá a odsťahujete sa a potom som zvedavá, ako budú cudzí ľudia púšťať svokru na záchod. Mužovi by som dala ultimátum, buď to do pôrodu vyrieši, alebo teba a dieťa už neuvidí.

pipistrel13
20. máj 2022

asi sama vies,ze to nie je v poriadku,a ze to ani dobre neskonci medzi tebou a partnerom ak to neprestane....
co ked je casr pozemku jej?!to jej predsa nedava pravo mat kluc od tvojho domu a uz vobec nie do nho chodit ako sa jej chce...a absurdny argunent z wc na dostal...
my mame postavene u mojej mamy v zahrade,ma od nas kluc,ale nikdy v zivote ho nevyuzila,aby chodila len tak a niekedy sa ani nevidime (vztah mame dobry a aj o deti sa stara)
vinny je tvoj partner!aj tie veci vo vasom dome,to uz vobec nechapem
ale nehcem ti mudrovat a deptat ta,no ak sa pytas na nazor je len jedna cesta - vyhodit vsetko z domu co nepatri tebe,zobrat kluc a jasne svokre povedat ako to bude,popripade si ohradit pozemok okolo domu,ktory patri partnerovi (to by som ja urobila ako prve)

maminkasisa
20. máj 2022

@mimi3008 ona v tom dome nema nic, ciže ani tie haraburdy nemože vyhodit, lebo potom by mohla kludne letiet za nimi....

pipistrel13
20. máj 2022

@zmrzlinka2021 s tym teda nesuhlasim,hoc nevlastni ona nic,ma s nou dieta a zije s nou,to znamena,ze ona by mala byt panou domu,ale to je tiez tak,ze svadba a manzelstvo je vam na nic zeny...a vidite nie je to tak nanic

rora
20. máj 2022

Priznam sa, do porodu by som to tam este vydrzala a po porode rovno z nemocnice isla preč a vratila sa, az ked dom nebude smetlisko a "svokra" aj so svagrom bude respektovat sukromie... nech sa nikto nehnevá, ale chyba tu elementarna ludska slusnost.... vyblakovat este aj pod oknom aby ste ju pustili dnu.... to ako vazne potrebuje v okne vidiet holú šušuru aby pochopila ze ludia potrebuju sukromie?

zmrzlinka2021
20. máj 2022

@pipistrel13 Dnes s nou zije, zajtra jej moze uplne slobodne zbalit kufre a ona sa svojich prav nevymoze. Vzdy bude byvat v cudzom a tym, ze to nie je jej muz, iba priatel, ovela lahsie sa jej zbavi. Cudujem sa, ze zeny idu do takeho rizika

mimi2120
20. máj 2022

A po pôrode to bude 100x horšie. To jej prepne a bude chcieť vidieť malé kazdy deň, možno aj viackrát. A ty budeš plná hormónov, so sklonom k popôrodnej depresii, na ktorú ti svokra môže veľmi ľahko zarobiť. Budeš (možno) bojovat s kojenim, budeš neistá, možno ta budú zo začiatku bolieť bradavky takze budeš chcieť chodiť nahá iba s vložkou medzi nohami. Mozno bude plakať a ty ho nebudeš vedieť utíšiť a do toho bude chodiť svokra a bude sa ta pýtať prečo place. Bude sa chcieť na teba pozerať ako kojis. Takze ja by som si s mužom večer sadla, povedala mu že vieš že je to ťažké s rodičmi, že chápeš že sa cíti mame zaviazaný a že si cenis že sa snaží držať haraburdy dole. ALE! že žena po pôrode potrebuje psychickú pohodu a nie svokru nasackovanu v dome. Držím prsty.

mandzula
20. máj 2022

@pipistrel13 de facto by mohla (mala) byt, no de jure si moze trhnut nohou. Ano, ak je uz od zaciatku takyto problem, trvala by som na vyrieseni tejto situacie. Obavam sa vsak, ze tu by sa samotnym sobasom nevyriesilo nic. Mila mamka by mala stale pocit (ak by im aj svoju cast oficialne dala), ze su jej zaviazani a musia jej rosady strpiet.

pipistrel13
20. máj 2022

@zmrzlinka2021 ved pre to som to tam napisala aj s tym manzelstvom

autor
20. máj 2022

Svadbu nie 🙈 to ani omylom.
Takto partner si ten pozemok na ktorom stojí dom vyplatil, dom postavil. To že mu jeho mama pomohla myslel v úplne inom smere, nie že mu to darovala alebo niečo. Už padla úvaha o tom že to predá, svojich súrodencov už sa dokonca pýtal či by to nechceli odkúpiť od neho s tým že ak to nekúpia tak sa oddelí tá časť pozemku na ktorom stojí dom a predá to cudzím. Ale ako sa hovorí "skutek utek" a aj na ňom vidím že takúto vec urobiť nechce, predsa len postavil si to, financoval to, venoval tomu čas a roky života. Už sa s ňou snažil rozprávať o tom že by mala dat vedieť keď tam chce ísť, že jej nepovieme "nesmieš sem teraz ísť" ale proste odpoveď bola taka ako som popísala v úvode príspevku, prečo by ona mala dávať vedieť, či je prašivá keď ju tam nechceme 🙄 Partnera som aspoň donútila oddeliť to horné poschodie vstupnými dverami ktoré budú na kľúč, ktorý jej samozrejme nedá (ak by jej ho dal tak v sekunde odchádzam). Ale stále, vždy môže prísť a klopat na tie dvere. A síce som trpezlivý človek ale keď vybuchnem tak od strachu začnú aj susedove deti upratovať a pes sa predomnou 2 dni schováva, nerada by som to riešila týmto štýlom. Posledný krát keď tam prišiel jeho brat s dodávkou a dopratal tam veci tak sa s ním za to aj pohádal, vynadal mu lebo som si zbalila veci a odišla na par dni k starkej. Jeho brat zdá sa zatiaľ (klop klop) to chápe, odvtedy tam on nič nedoniesol. Ale jeho mama to furt nechápe, nerešpektuje 🙈

katarinka89
20. máj 2022

1. Chyba je, že ste jej dali kľúče od domu ( zrejme priatel)
2. Chyba bude to ak to nezačne riešiť, pretože už teraz ti to lezie na nervy a majú ta všetci v paži.
3. Keď sa babo narodi'- budú sa návštevy stupňovať a budeš nervózna ako fras.

Ja by som to riešila s mužom- pokiaľ by ich obhajoval, možno by som aj odišla. Domov ma byt miesto kde máš pokoj, istotu, útočisko, pohodu a nie čakať so strachom kedy sa otvoria dvere ....držím palce

zmrzlinka2021
20. máj 2022

@autorka
Lenze pre respektovanie sukromia tvojho priatela si on musi voči svojej mamke nastavit hranice. Ty si v tomto smere v dost zlej pozicii a sama nič nezmozes.

Ja sa ti velmi cudujem, ze si sa rozhodla mat s tymto priatelom dieta.

h2
20. máj 2022

Myslela som si, že dom bol predtým jej, ale keď je to tak ako píšeš, že pozemok vyplatil a dom postavil, netreba brať na ňu ohľady. Treba je povedať: "Nie, nie ste prašivá, môžete prísť kedykoľvek. Ale treba sa ohlásiť vopred. Takto je to veľmi obmedzujúce a narúša nám to súkromie." A samozrejme, zobrať kľúče. Predpokladám, že vy k nej bez ohlásenia nechodíte. Možno by pomohlo párkrát k nej bez ohlásenia prísť v nejakom úplne nevhodnom čase, napríklad keď chce pozerať obľúbený seriál, alebo skoro ráno, či neskoro večer. Nech si to vyskúša na vlastnej koži, aké to je nepríjemné.
Keď nepomôže nič, odísť od partnera a nevrátiť sa, kým to on nevyrieši. Aj tie haraburdy, samozrejme.

deti95060810
20. máj 2022

ten dom komu patril? prečo má svokra časť pozemku pri vašom dome? Tak si svoje ohraďte - nejakým nízkym plotom a dať zámku... môže si chodiť svokra na ten svoj pozemoček...
Prečo dáva švagor nejaký starý nábytok do vášho domu? Nie je to rodičovský dom? Máš to tam nevysporiadané - resp. im ešte nedošlo že majiteľ je tvoj manž?
Haraburdy z domu vyhodiť von - min. pred vonk. dvere....

maciatkolulu
20. máj 2022

Nie je trochu zvláštne, že by si mal tvoj priateľ zamykat horné poschodie, aby sa tam nedostala jeho matka a brat? Vo vlastnom dome, ktorý si postavil, prinajmenšom zvláštne, alebo nepoznáš celkom majetkové pomery, ale ak je to tak, tak je blby

nikdenikto
20. máj 2022

Tak ja ti vidím 2 možnosti:
1. Odkúpiť ešte zostávajúcu časť pozemku, aby tam svokra nemala žiadne podiely
2. Vyčleniť jej určité m2 pozemku, najlepšie aj oddeliť samostatným plotom a vchodom. Tam nech si svokra so švagrom postavia nejakú búdu na haraburdy a kľudne aj WC búdku aby nemusela utekať domov. Kľúče od domu Vám vrátiť a nech si nechá len od svojej bránky.

Inak na tvojom mieste by som nechala zopár X kľúče v zámke naschvál a nechala hlasno pustenú hudbu alebo aj nie a proste neotvarat. Sorry svokra nepočula som Vás klopať/zvoniť spala som, mali ste vopred zavolať že dojdete.

autor
20. máj 2022

@deti95060810 nieje to rodičovský dom, rodičovský bol byt v ktorom teraz žije jeho mama. A keďže ani mne sa to nezdalo zo začiatku kukala som aj cez verejné dostupné informácie na katastri. Je zapísany ako vlastník s podielom 1/1 takže by nemalo byť nič o čom neviem 😳

maciatkolulu
20. máj 2022

Prečo vlastní svokra časť pozemku?

deti95060810
20. máj 2022

ten dom kto postavil? tvoj manžel? lebo stále mi to nesedí aby do môjho domu ktorý som ja postavila - kúpila, niekto nosil haraburdy...

maribell
20. máj 2022

A čo takto postupne tie veci vyhadzovať? Nenapadne.. zober krabicu dve a šlahli do kontajnera, ďalší týždeň znova.. keď sa bude vec hľadať, povedz že keď tu majú bordel ani sa nečuduješ, že to nevedia nájsť 😅...
S neohlásenými návštevami neviem poradiť, keďže dom je mužov. Jedine v jeho neprítomnosti skrížiť kľúče. Keď bude svokra vyznávať povedz, že si spala, bolo ti zle, bola si vo vani, čokoľvek 🤷

mandzula
20. máj 2022

tak potom naozaj nerozumiem tomu, prečo časť jeho domu užíva jeho matka - tým, že tam znáša haraburdy... a ty si musíš zamykať poschodie.

maciatkolulu
20. máj 2022

@mandzula tiež ma to zaujalo, že si môžu poschodie zamykat, ale nna prízemí sa môžu v niekoho inej nehnuteľnosti producirovat a skladovať veci druhí.

nwnw
20. máj 2022

Ty si tolerantna osoba. Keby to u nas nevyriesil chlap, tak ja zavolam kluciara anech vymeni zamok vo dverach aj v branke od ulice. Haraburdy bu som vyhodila za branu a oznamila muzovi, nech to zaprace na zberny dvor. Toto sivybav s nimi este pred porodom. Ked budes mat male babo a riesit uspavanie alebo kojit, tak co Ti budu chodit domov kazdu chvilu? 🙈
Aeste by som doriesila vlastnicke pravana pozemok a nehnutelnost ako taku. Ked svokra umre tak tu cast pozemku co vlastni, pojde do dedicskeho. Keby sa nieco stane partnerovi, tak Ty si v prdeli.

trema
20. máj 2022

Zoberte jej kluc od domu a postavte jej na pozemok kadibudku, aby mala kam chodit

maciatkolulu
20. máj 2022

@nwnw tak kebyže sa niečo stane partnerovi, je v prdeli tak, či tak...

maciatkolulu
20. máj 2022

@trema ak som správne pochopila, na tom pozemku stojí ten dom.

mimi2120
20. máj 2022

Mohlo to byt aj tak, že mladý si kúpil pozemok a mamička sa mu tam nasackovala na pozemok že by tam chcela mat záhradku lebo ona býva v byte. A tam si bude môcť pestovať veci. A ešte jej aj musel dať kľúče, lebo čo keby jej bolo treba pri okopavani na záchod. A on súhlasil lebo sa jej cíti byt za niečo zaviazaný. Mama vie ako na neho, očividne ho citovo vydiera, vid. to že sa rozplakala keď vymenil zámky. Proste skúšajú, koľko im dovolí. Aj s tými haraburdami. Dovolil im jednu vec, druhu a už videli že tam môžu znášať, tak znášajú.

trema
20. máj 2022

@maciatkolulu celkom tomu nerozumiem "časť pozemku pod domom patrí jej, dom a pozemok na ktorom stojí je vo vyhradnom vlastníctve partnera"

Ale je to vlastne jedno, ved ona dostala kluc len preto, aby mala kde chodit na wc