Nepáči sa mi prezývka Betka a nikto to nerešpektuje
Som v 9. mesiaci, cakame dievcatko. Dlhooo sme boli s muzom rozhodnuty pre Alzbetku a nad inym menom sme ani poriadne neuvazovali. Lenze som sa jasne vyjadrila, ze nechcem pocut, aby mi malu niekto premenoval na Betku. Voci tej prezyvke mam normalne averziu. Povedala som to vsetkym blizkym pribuznym uz pri oznami tehotenstva - ak to bude dievcatko bude sa volat Alzbetka, NIE Betka... Nikto z muzovej strany nepochopil. Uz zhruba 3 mesiace vieme ze to bude malinka a furt dookola to musim vysvetlovat. Svagrina mi bola doniest nejake veci po svojej malej a len pocas pol hodinovej navstevy zopakovala BETKA, tak 10 krat. Tesime sa na Betku... V tomto bodycku bude Betka taka rozkosna.. Tututu a kope Betka? A to iste aj svokra a svokor. S druhou svagrinou a so svagrom nie som casto ale predpokladam ze aj pre nich bude problem pochopit rozdiel medzi alzbetou a betkou. Baby ja mam take nervy. Stale dokola ich opravujem, ale ked to nezacali respektovat za 3,5 mesiaca tak pochybujem, ze zacnu ked sa mala narodi. Podla mna to robia uz naschval, ved to mi si aj sprosty po takom case zapamatal. Normalne uvazujem ze dame ine meno. Este sa nam pacila Hanka, tam nemaju co skomolit... Ja neviem uz ci prehanam alebo co... Pretrpeli by ste ci by ste predsalen zvolili ine?
@marhulka13 syn má v škôlke Valériu a tú zase volajú Vaľa🫣
@domka222 no "krása" Určite keď rodičia vyberali meno pre potomka chceli Vaľu 🙄
@anonym_autor Alžbetu budú všetci volať Betka aj keby ste ju v rodine volali akokoľvek. Od lekára, po učiteľov, po kolegov. Ver, že viem o čom píšem 😉 . Domáca skratka je ešte Bebe, Beba ale nikdy nikdy Alžbeta.
@betulinka1 fakt? Tak ja neviem, poznám deti na Slovensku s menami (vek od 3 do 18 r. a viac)ako: Dorota, Gréta, Alžbeta, Valéria, Karolína, Zina, Iris, Luna, Alexandra, Agáta, Olívia, Viktória, Tamara, Katarína, Klára, Agáta, Vincent, Eduard, Henrich, Albert, Mária, Anna, Hana, Bystrík, Anton, Pavol, Anastázia.... Voláme ich presne tak, ako som napísala, lebo ich rodičia ich tak volajú a aj deti sú si vedomé svojho mena, a okolie to rešpektuje.
Ak by chceli nech ich menujeme napr. Kata, Kaja, Saša, Valika a Vaľa, Heňo a Vinco ok. Ale ak si to rodič a dieťa nepraje, tak by som si to nedovolila. Vlastne mne by to ani na rozum neprišlo menovať a nazývať človeka zhovadeným menom podľa MÔJHO gusta. To je čistá arogancia a nerešpektovanie jeho želania.
@jamimo Ja poznam niekolko Valerii a vsetkym hovoria Valika. Aj doma.
@moonlight1210 však ak to majú zaužívané a dievčine to nevadí, to je v poriadku. Tak ju volám Valika. Pointa diskusie je o tom, že ľudia neakceptujú fakt, že moje dieťa má nejaké meno, voláme ho tak a (Alžbetka a Alžbeta vo vyššom veku) niekto si melie svoje Beta a Betka. To sa tu snažím vysvetliť aj ja. 🤷♀️
Tiez sme chceli dat meno Alzbeta, je fakt krasne a navyse sme ho mali v rodine, tak by to bolo take pekne gesto, ale 99% ludi by ju volalo Betka (asi aj my nakoniec), lebo by sa nam nechcelo to vyslovovat zakazdym cele, tak je to Anna (vacsinou ju volame Ani, syn, samozrejme, Anca)
@anonym_autor tak to je bezna skratka mena Alzbeta a bude ju tak oslovovat kazdy aj v jej dospelosti, pretoze to je bezne zauzivane pomenovanie a nikto si na to nebude pytat povolenie od matky
@renesance80 tak ja neviem, ale ak sa volám Alžbeta a predstavím sa ti ako Alžbeta, som pre teba Alžbeta, nie Beta, ani Betka. Moja matku by som na to nepotrebovala. Schválne...ak by si sa volala Mária a volali by ťa Mária, Majka, bola by si s tým stotožnená, páčilo by sa ti, ak by ťa niekto volal Mariena? Neverím že áno 🙃
@renesance80 tak ja neviem, ale ak sa volám Alžbeta a predstavím sa ti ako Alžbeta, som pre teba Alžbeta, nie Beta, ani Betka. Moja matku by som na to nepotrebovala. Schválne...ak by si sa volala Mária a volali by ťa Mária, Majka, bola by si s tým stotožnená, páčilo by sa ti, ak by ťa niekto volal Mariena? Neverím že áno 🙃
@jamimo tusim sme ti tymto stupili na otlak. Ale mas doma Hena, no co uz 😁 priprav sa, ze sa ho nikto nebude v praci pytat, ci ho tak mozu volat. Aj Heno si zvykne 😅
@anonym_autor kludne ju pomenuj Alzbetka, ked su ludia v okoli zadubeni, nepomoze ani keby si jej dala "neskomolitelne" meno. uz som pocula aj dievcatko menom Ela volat Eluška 🤣. mame v okoli par rodin, ktore si vyslovene zelali, aby sme dieta oslovovali "kalendarovou" verziou mena a aj oni ich tak volaju, tak mi to pride normalne - i ked zozaciatku mi to prislo zatazko oslovovat tak male dieta, ale tak oni su rodicia, snad nebudem ja ako cudzi clovek vymyslat ich dietatu zdrobneniny a ine skomoleniny mena. ale tak niektori jedinci nepochopia 🤷 ...a neskor im mozno aj dcerka samotna povie, ze ona nie je ziadna Betka
@moonlight1210 však ak to majú zaužívané a dievčine to nevadí, to je v poriadku. Tak ju volám Valika. Pointa diskusie je o tom, že ľudia neakceptujú fakt, že moje dieťa má nejaké meno, voláme ho tak a (Alžbetka a Alžbeta vo vyššom veku) niekto si melie svoje Beta a Betka. To sa tu snažím vysvetliť aj ja. 🤷♀️
@jamimo To bola cisto reakcia k tvojmu zhrozeniu: " no "krása" Určite keď rodičia vyberali meno pre potomka chceli Vaľu "
A uprimne, mne sa forma Vala prekvapivo celkom paci. Je taka pre mna nevsedna.
@anonym_464b44 buď rada za toho Kuba, poznám rodinu kde Jakuba, len aby nebol Kubo, volajú Jajo alebo Jajko. 🤢😅
@anonym_ded3e8 Nieeee😖😂
@kitycat nič netreba prikazovať. Stačí povedať, moja dcéra je Alžbeta, nie Beta. Bodka, vybavené.
@jamimo ale ved pise, ze to niekolkokrat spomenula, ze alzbetka. Niekto skratka z pohodlnosti skracuje
Kym to nema vysite na vybavicke tak to autorku ozaj nemusi az tak trapit. To prejde ked bude mala na svete a nabehnu na oslovovanie, kolkokrat je prezyvka uplne ina ako meno
Ja som chcela karolinku. Keď svokor asi 10x povedal že kajka tak som meno zmenila a povedala ho až po pôrode.
@jamimo tusim sme ti tymto stupili na otlak. Ale mas doma Hena, no co uz 😁 priprav sa, ze sa ho nikto nebude v praci pytat, ci ho tak mozu volat. Aj Heno si zvykne 😅
@anonym_822278 mne ste nestúpili na otlak 🤦♀️ Henricha máme v rodine, nie doma, a predstav si zázrak volajú ho Henrich. Ak mu niekto povie Heňo, zdôrazní ja som Henrich. Má 10 rokov a vie si obhájiť, ako sa volá. Len zadubenec ho bude volať Heňo 😗
@anonym_autor kludne ju pomenuj Alzbetka, ked su ludia v okoli zadubeni, nepomoze ani keby si jej dala "neskomolitelne" meno. uz som pocula aj dievcatko menom Ela volat Eluška 🤣. mame v okoli par rodin, ktore si vyslovene zelali, aby sme dieta oslovovali "kalendarovou" verziou mena a aj oni ich tak volaju, tak mi to pride normalne - i ked zozaciatku mi to prislo zatazko oslovovat tak male dieta, ale tak oni su rodicia, snad nebudem ja ako cudzi clovek vymyslat ich dietatu zdrobneniny a ine skomoleniny mena. ale tak niektori jedinci nepochopia 🤷 ...a neskor im mozno aj dcerka samotna povie, ze ona nie je ziadna Betka
@anonym_076ace tu v tejto diskusii krásne vidno, že ľudia ani nerešpektujú meno jedinca. Zaujímavé, že očakávajú rešpekt všade inde 😀
Ty ako jedna z mála si pochopila 👍
@jamimo To bola cisto reakcia k tvojmu zhrozeniu: " no "krása" Určite keď rodičia vyberali meno pre potomka chceli Vaľu "
A uprimne, mne sa forma Vala prekvapivo celkom paci. Je taka pre mna nevsedna.
@moonlight1210 a moja reacia "krása" je zas reakcia na emotikon a zjavné zhrozenie v príspevku @domka222. Tá si asi tiež nemyslí, že Vaľa je krásne. No ak ju tak oslovuje rodina a je to pre nich ok, tak je to Vaľa. Ale ak len niekoho skratka a nerešpekt= tak to mi ide proti srsti.
@anonym_076ace je ti jasné, že Alžbetka nie je kalendárová verzia. Je to zdrobnenina mena Alžbeta, tak isto ako je to zdrobneninou aj Betka. Autorka netrvá na tom, aby ju volali Alžbeta, ale Alžbetka. Takže vybrala si zdrobneninu, na ktorej trvá a iný nesmú použiť alternatívnu zdrobneninu.
@anonym_076ace tu v tejto diskusii krásne vidno, že ľudia ani nerešpektujú meno jedinca. Zaujímavé, že očakávajú rešpekt všade inde 😀
Ty ako jedna z mála si pochopila 👍
@jamimo veru máš pravdu. Inak ja som Anna a ešte teraz v dospelosti keď upozornim niekoho, že ja nie som Aňa (dospelých ľudí podotýkam) tak pozerajú na mňa ako… a stále si idú svoje.. neznášam toto oslovenie. Ale ja mám toľko trpezlivosti a opravím znovu.
@jamimo veru máš pravdu. Inak ja som Anna a ešte teraz v dospelosti keď upozornim niekoho, že ja nie som Aňa (dospelých ľudí podotýkam) tak pozerajú na mňa ako… a stále si idú svoje.. neznášam toto oslovenie. Ale ja mám toľko trpezlivosti a opravím znovu.
@anickaaa6aaa presne toto som opisovala. Ako však vidíš v diskusii, pre mnohé je štandard zhovadiť niekoho meno, aj keď si to zjavne dotyčná/ý nepraje 🤷♀️
Ak tinto vadi uz teraz tak vsetkych sokujea ked date uplne ine meno,to bude parada 😁
@anonym_autor Betka nie je žiadna prezývka, ale domácka podoba mena! Ak ti to vadí, zmeň meno, lebo nič s tým nespravíš, keďže slovenčina je bohatá na kadejaké prípony, zdrobneniny, ak si si nevšimla....
@anonym_076ace je ti jasné, že Alžbetka nie je kalendárová verzia. Je to zdrobnenina mena Alžbeta, tak isto ako je to zdrobneninou aj Betka. Autorka netrvá na tom, aby ju volali Alžbeta, ale Alžbetka. Takže vybrala si zdrobneninu, na ktorej trvá a iný nesmú použiť alternatívnu zdrobneninu.
@sisaka jasne, ze mi je to jasne. ide o to, ze ked si rodicia ci neskor dieta samotne zelaju aby ho oslovovali tak ci onak (napr. kalendarovou verziou, ako u spominanych rodin - to bol iba konkretny priklad. u autorky to nie je kalendarova verzia, ale je to jej dieta a jej rozhodnutie ako ho oslovovat.), okolie to snad moze respektovat. keby som sa napriklad zoznamila s novou kolegynou a predstavi sa mi ako Maria, nezacnem ju oslovovat Marienka / Marika / Maruska / Marka - minimalne sa jej predtym spytam, ci je to pre nu ok. alebo naopak povie mi, ze je Anča a ja na nu nezacnem "Anna..."
Bolo by mi luto nedat svojmu dieťaťu vysnívané meno kvôli inym ludom. Ak svoje dieťa budes oslovovať menom akým chces tak na take meno bude reagovať a bude s nim zzite. Ja som bola od mala Marienka, nijak inak som sa ani nepredstavila (ešte aj na zošity na zš som si pisala Marienka) Jasne ze casom som uz z Marienky vyrástla a som Maja alebo Mária. Ak ma niekto niekedy (hlavne v detstve) oslovil nepekne, co sa na Máriu da od Mani, Marieny, dokonca Marja, Maňuš - nereagovala som. Je to proste o zvyku a o nastavení hranic.Držím palce . Alžbetka je krásne meno. Rozprávkové 🙂
@sisaka jasne, ze mi je to jasne. ide o to, ze ked si rodicia ci neskor dieta samotne zelaju aby ho oslovovali tak ci onak (napr. kalendarovou verziou, ako u spominanych rodin - to bol iba konkretny priklad. u autorky to nie je kalendarova verzia, ale je to jej dieta a jej rozhodnutie ako ho oslovovat.), okolie to snad moze respektovat. keby som sa napriklad zoznamila s novou kolegynou a predstavi sa mi ako Maria, nezacnem ju oslovovat Marienka / Marika / Maruska / Marka - minimalne sa jej predtym spytam, ci je to pre nu ok. alebo naopak povie mi, ze je Anča a ja na nu nezacnem "Anna..."
@mamatroch pre mňa sú takéto doťahovačky úplne malicherné. Betka je oficiálna zdrobnenina ženského mena Alžbeta, nie je to ani skomolenina, ani hanlivé označenie, ani prezývka.
Teraz budem vychádzať z minulosti, keďže roky žijem mimo, ale kedysi to fungovalo tak, že keď sa nám nová kolegyňa predstavila ako Anna, normálne sme používali zdrobneniny, či iné podoby mena Anna, pri potykaní sa predstavila Hana a potom sme ju volali Hanka, nevyzerala, žeby ju to hnevalo. Keď sa mi kolega predstavil ako Jozef, tak sme ho volali aj Jožo, aj Jožko a teda fakt si nespomínam, že by mu okrem riaditeľa niekto povedal Jozef…nikto sa neurážal, nezduval, ani nedupal nohou, že volajte ma Anička, inak nebudem reagovať….
Už ako malé deti sme vedeli, aké máme rodné mená a fakt si nespomínam, že by napríklad Daniela povedala, že ja nie som Dana/Danka, volajte ma len Danielka, lebo tak ma volá moja mamička a Danka sa jej nepáči alebo žeby matka išla do školy nahlasovať požadovanú verziu mena. Nás volali aj tak zvyčajne priezviskom, takže by nevydupala nič a Danielka by sa neodvážila ignorovať učiteľku, nech by použila akúkoľvek verziu jej mena.
No ale ako píšem, to bolo kedysi, teraz nám tu vyrástla super citlivá generácia, tak je možné, že kým niekto neosloví kolegyňu Maruška, tak sa ani neotoči, alebo sa príde na MK posťažovať, že ju nejaký “drzaň, drzi” nazval v práci Majkou aj keď sa všetkým predstavila ako Maruška.
Mimochodom mala som 2 kolegyne Marianny, jednu sme volali Mariana, niektoré, jej bližšie osoby, aj Maja a druhú sme volali Maňa 😆
@ivik4 preco by sa a tym musela zmierit? Ze ludia su nechapavi? Nie, neustupila by som a opravovala ich pokial sa to nenaucia. My mame Alexandru, nie Sasku ale Alexandru. A nikto s tym nema problem, kto mal toho som opravila ja a neskor dcera. Jednoducho na Sasku nereagovala. A normalne ludia sa naucili. Aj 2,5r deti v skolke. Nemali probleom ju volat Alexandra. Ani raz mi u dveri nezazvonil zvoncek, ze niekto prisiel a pytal Sasku. Preco by aj? Nikdy sa tak nepredstavila a nikdy na to nereagovala. Nechapem tomuto trendu takto hovadit mena ak si to niekto nezela.
@1ivanka1 ja teda tiež tomu nerozumiem , mame v škôlke Katarínu a nikto jej nepovie skrátenou formou, mama ju tak vola, sama sa tak predstavuje inak áno nereaguje a nemáju s tým problém áno detičky. .moj syn sa vola Alexander, ale my doma ho voláme Alex aj sa tak predstaví a tak ho volaju aj v škôlke.ak by sa vsak predstavoval celým menom a my ho tak oslovovali, volali by ho normálne Alexander,
@1ivanka1 ja teda tiež tomu nerozumiem , mame v škôlke Katarínu a nikto jej nepovie skrátenou formou, mama ju tak vola, sama sa tak predstavuje inak áno nereaguje a nemáju s tým problém áno detičky. .moj syn sa vola Alexander, ale my doma ho voláme Alex aj sa tak predstaví a tak ho volaju aj v škôlke.ak by sa vsak predstavoval celým menom a my ho tak oslovovali, volali by ho normálne Alexander,
@kathak na ZŠ v 6. už bude kača neboj sa 😁
@kathak všetci volajú malé dievčatko Katarína? Fakt iná doba toto. Ja si predstavím batoľa, či povedzme 3 ročné dievčatko a ani z úst by mi to nešlo. Slovenčina je bohatý jazyk, hlavne pri styku s deťmi sú bežné zdrobneniny - poď papať, ako si sa vyspinkala, kde máš vankúšik… ale dieťa oslovím Katarína, kde si si dala topánočky? Mne to príde také strohé pre malé dieťa, keď sa jej dá povedať nežne Katka, Katuška, Kačenka… ?
@kathak všetci volajú malé dievčatko Katarína? Fakt iná doba toto. Ja si predstavím batoľa, či povedzme 3 ročné dievčatko a ani z úst by mi to nešlo. Slovenčina je bohatý jazyk, hlavne pri styku s deťmi sú bežné zdrobneniny - poď papať, ako si sa vyspinkala, kde máš vankúšik… ale dieťa oslovím Katarína, kde si si dala topánočky? Mne to príde také strohé pre malé dieťa, keď sa jej dá povedať nežne Katka, Katuška, Kačenka… ?
@sisaka nie , ale mna napríklad Katka , žiadna kaca
@sisaka nie , ale mna napríklad Katka , žiadna kaca
@kathak a koľko ľudí si myslíš, že by Katarínu volali Kača? Ja som poznala 5 Katarín a všetky sme volali Katka 🤷♀️ Ani jedna neprotestovala a nešlo o škôlkarky, 3 dospelé ženy, jedna bola spolužiačka na ZŠ, jedna na SŠ. Ale ako píšem, iná generácia, zdrobnenina mena bola kedysi úplne bežná.

@lentilka209 tiež si myslím preto som jej to napísala že ešte Betka fajn ale Beta 😁zadusí niekoho zato že ju tak nazval
@parvinka0001 a ak niekto povie jebetka 😁 tak urcite 😅