Nepáči sa mi prezývka Betka a nikto to nerešpektuje
Som v 9. mesiaci, cakame dievcatko. Dlhooo sme boli s muzom rozhodnuty pre Alzbetku a nad inym menom sme ani poriadne neuvazovali. Lenze som sa jasne vyjadrila, ze nechcem pocut, aby mi malu niekto premenoval na Betku. Voci tej prezyvke mam normalne averziu. Povedala som to vsetkym blizkym pribuznym uz pri oznami tehotenstva - ak to bude dievcatko bude sa volat Alzbetka, NIE Betka... Nikto z muzovej strany nepochopil. Uz zhruba 3 mesiace vieme ze to bude malinka a furt dookola to musim vysvetlovat. Svagrina mi bola doniest nejake veci po svojej malej a len pocas pol hodinovej navstevy zopakovala BETKA, tak 10 krat. Tesime sa na Betku... V tomto bodycku bude Betka taka rozkosna.. Tututu a kope Betka? A to iste aj svokra a svokor. S druhou svagrinou a so svagrom nie som casto ale predpokladam ze aj pre nich bude problem pochopit rozdiel medzi alzbetou a betkou. Baby ja mam take nervy. Stale dokola ich opravujem, ale ked to nezacali respektovat za 3,5 mesiaca tak pochybujem, ze zacnu ked sa mala narodi. Podla mna to robia uz naschval, ved to mi si aj sprosty po takom case zapamatal. Normalne uvazujem ze dame ine meno. Este sa nam pacila Hanka, tam nemaju co skomolit... Ja neviem uz ci prehanam alebo co... Pretrpeli by ste ci by ste predsalen zvolili ine?
Ja som Alžbeta. Do 15-tich rokov som na ZŠ nejako pretrpela, že ma každý volal Betka/Beta. V rodine a mimo školy som bola zvyknutá na Alžbet. Na strednej som sa predstavila ako Alžbet a síce sa smiali ako na tom trvám, že nie som Betka, ale naučili sa všetci na to.
Tak som už 16 rokov Betka-free, šťastná za Alžbet a na Betku by som už nezareagovala. Neznášala som tú prezývku škaredú a toľkokrát som sa doma spytovala prečo mi dali také meno. Alžbetka je krásne meno, tak mi hovoria aj rodičia aj manžel ale za tú Betku som si vytrpela.
Rozmyslite si to dobre či ste na to pripravená🤞🏻
Čo, už taká bavorská princezná , keď sa volala Alžbeta a všetci ju volali Sisi. Tieto naše malomeštiacke problémy. Poznám zopár ľudí čo dajú decku také meno, že potom ani sami nevedia, ako ho majú volať. Ja som Anna a neznášam.ked má niekto volá Anka. A skús hádať autorka ako ma väčšina ľudí oslovuje?
Čo, už taká bavorská princezná , keď sa volala Alžbeta a všetci ju volali Sisi. Tieto naše malomeštiacke problémy. Poznám zopár ľudí čo dajú decku také meno, že potom ani sami nevedia, ako ho majú volať. Ja som Anna a neznášam.ked má niekto volá Anka. A skús hádať autorka ako ma väčšina ľudí oslovuje?
@anna777115 a jej sestra Helena bola známa ako "Nené"a jedného z bratov volali "Gackel"to už fakt bola úžasná prezývka 😃
@anna777115 a jej sestra Helena bola známa ako "Nené"a jedného z bratov volali "Gackel"to už fakt bola úžasná prezývka 😃
@jaskolka Presne tak, boli šľachta a nikomu to nespôsobovalo vrásky na čele.
Vždy lepšie ako Blanka
Urcite ju budu volat vsetci Betka, lebo ako som studovala jazyky, som sa naucila, ze 3 spoluhlasky sa vyslovuju ludom tazko. proste Betka ide lahsie z ust, netreba sa "snazit", to ide automaticky, kdezto Alzbetka nie az tak
Baby, ak sa oslovenie betka malej bude v buducnosti pacit, tak prosim, budem to respektovat. A nie neplanujem ani vykrikovat na ucitelky, aby ju volali tak ako ja chcem. Ale tu sa bavime o fakt najblizsich ludoch, ktori so mnou travia a v buducnosti budu aj s malou travit vela casu. So svokrou sme v kontakte takmer denne a pride mi divne, ze im je zatazko po tolkych napomenutiach respektovat NASE zelanie. Muz je tiez proti aby tak malu volali. Ja im to ani nehovorim nejak protivne, proste sa usmejem a jemne upozornim. A ked sa na vas zmätene pozru akoby ste ich o to nikdy neziadali nasledne PRIKYVNU ze dobre a na druhy den sa to znova opakuje... Tak nehnevajte sa, ale to mi fakt pride ako vysmech do tvare... Ale neviem, mozno fakt len dramatizujem.
@anonym_autor aj ja mam Alzbetku. Keby si vedela koľkými možnými podobami tohoto mena ju voláme 😄 tiež som si myslela, že len Alžbetka bude. A prischlo je hlavne meno Beba alebo Bebe. V triede boli 2 Alzbetky tak ich museli nejako rozlíšiť 😄
Vzdy ju niekto bude volat Betka,ci uz v skolke,skole,na pracovisku,kamarati a mozno aj buduci manzel.
Ty ju volaj Alzbetka, ale ozaj nemozes inym prikazovat. Aj mala sa tak bude podpisovat lebo je to kratsie a jednoduchsie.
Je to blbost co riesis, naozaj. Taka alzbetka v Perinbabe bola bud beta alebo alzbetka. Ono si to sadne, je to krasne meno, ale skracovat sa bude vzdy a vsade.
Tesia sa na nu a zaujimaju sa ❤️
mne sa paci Hortenzia
@anonym_8da72a Aj mne sa páči meno Hortenzia, je krásne a originálne.
Ale k téme, nepáči sa mi meno Alžbeta, ale i tak by si ho mohla dať a vykašľať sa, kto si čo hovorí.
@lenka.25 však píšem, že celé meno je Alžbeta, Alžbetka je zdrobnenina a ty napíšeš to isté 🤷♀️
Aj ja rešpektujem, keď mi niekto povie, že je Charles, ale keď mu poviem Charlie, tak sa neurazí, lebo je to zdrobnenina jeho mena.
Ale to je zbytočné sa tu naťahovať, skratka sú ľudia, čo si s prepáčením potrpia na pičovinach, nevolaj ma Hanka, lebo ja som Hana a nevolaj ma Alžbeta, lebo ja som Alžbetka, to už človek zistí pri prvom kontakte, čo je to za osobu.
@sisaka pre teba picovina a pre niekoho je jeho meno dôležité . A ja ako dospelá osoba nemám dôvod to nerešpektovať . Pre mňa je zas primitívne ísť si stale svoje .
@jarmila2010 To vaazne ? Nema ta Zuzanna nieco spolocne s krasokorculovanim ? Kedze som minuly rok posielala pozvanky rozhodcom, zabezpecovala ubytovanie a pod. a presne ma zaujal email jednej rozhodkyne kde bolo "zuzanna....@..." tak ma to celkom soklo, ze existuje aj zuzana s dvomi n. To som sa stretla fakt prvykrat u tej rozhodkyne.
Naozaj nikoho nechcem uraziť...ale Alžbeta je meno ktoré sa mne nikdy nepáčilo, ani sa mi páčiť nebude...nechápem že je po ňom v poslednom čase taký boom...ani Alžbetka, ani Betka...
Keď už by mi niekto na tepne štál tak možno by som súhlasila s Elizabeth...možno (tam si viem aj tie zdrobneniny skôr predstaviť)
Ale tak zas no ja som Katarína...nemám to meno rada...nikto ma tak na škole nevolal...bola som proste Kata...otras
Joj a mladsi syn, tak ten zacne na nu, ze Betaaaaaä, skoro az take prehlasovane ä tam na konci, tak uz zhuknem po nom, nech sa kroti...
@cukroska tak Šaňo je aj nas Viliam, nepochopis, ale tak ho volaju chalani. 🙃.
No a v skolke maju 3 Martinov a 1 Mateja a volaju sa chlapci navzajom priezviskami. Uz kricia po nom, ked po neho pridem, priezviskom 😅🤣.
@anonym_8b1004 Pochopím..to sú deti 😂😂 Môjho už na,strednej volajú menom ,lebo je jeden. Staršieho volali priezviskom, lebo boli dvaja s rovnakým menom 🤣🤣 Aj ja som neznášala,keď niekto Filipovi povedal Fifo, aj tak ho volali niekde.😅 Ale v rodine nikdy. Ani to nikoho nenapadlo.Ale vždy som bola pripravená ma všetky varianty 😂😂😂
@anonym_autor to sú také slovenské sedliacke móresy. Kua, ak sa raz niekto volá Alžbetka, Alžbeta, tak je to pre mňa Alžbeta a nie Betka, Bety, Beba...Trvaj asertívne na svojom. Ja poznám mnoho detí, ktoré si vedia aj samé povedať JA som Alžbeta. Dokonca 3 ročnú Grétu, ktorá upozornila učiteľku v škôlke☝️ Ja som Gréta nie Grétuš
@jamimo A neskôr pamätaj nikto,nikdy nebude nikoho upozorňovať a pýtať si povolenie ako môže či nemôže volať kamoša či spolužiaka..niekedy to výjde, niekedy sa deti aj dospelý samí rozhodnú ako budú oslovovať. Tomu ver 😀
Betka nie je prezývka,je to dlhodobo bežne zaužívaná skratka mena Alžbeta. Mnohé mená (aj zahraničné)majú svoje skratky a zbytočne budeš sa nad tým rozčuľovať alebo do bludu upozorňovat celý svet na "správne oslovenie".
Robiť to síce môžeš,ale nemôžeš očakávať,že každý to bude akceptovať,a zvlášť neskôr (škôlka, škola, krúžky)
Keď naozaj to máš tak ťažko prežívať,lebo na 99% tvoju dcéru budú volať ľudia Betka,aj keby si sa neviem ako rozčuľovala,tak fakt radšej dajte iné meno.
@jaskolka Súhlas 🤗
Môj otec mal kamaráta, ktorého každý oslovoval Jaro. Raz sme išli k nemu a na schránke mal napísané Štefan. Stalo sa to, že keď ho išli krstiť / nejaký rok 1939 / , mama ležala a nemohla ísť s nimi, a kázala, že nech mu dajú meno Jaro. Lenže tí sa cestou potúžili v krčme a keď prišli na krst, zabudli meno. Keďže bolo v ten deň Štefana, dali mu zapísať toto meno. Ale nikdy ho nikto menom Štefan neoslovil, iba Jaro.
@rusalkablack Pobavilo 😀 Ja mám svokru ktorá má prvé meno Darina a druhé Jana a vždy každý ju volá Janka a ka som sa to dozvedela len nedávno 😅
@jarmila2010 To vaazne ? Nema ta Zuzanna nieco spolocne s krasokorculovanim ? Kedze som minuly rok posielala pozvanky rozhodcom, zabezpecovala ubytovanie a pod. a presne ma zaujal email jednej rozhodkyne kde bolo "zuzanna....@..." tak ma to celkom soklo, ze existuje aj zuzana s dvomi n. To som sa stretla fakt prvykrat u tej rozhodkyne.
@silvike nie,nie...
Boze, to su problemy. Ja mam dlhe krstne meno a takmer nikto ma nim nevola. Vsetci skracuju, vratane zahranicnych kolegov. A ti uz kadejake skratky vymysleli 😂
Inak poznam dievcatko s menom Hannah a deti to nevedia sklonovat. Hovoria jej Hana H, bola som s Hanou H, idem k Hane H...atd.
Inak poznam dievcatko s menom Hannah a deti to nevedia sklonovat. Hovoria jej Hana H, bola som s Hanou H, idem k Hane H...atd.
@kp7333 veď Hannah sa číta Hana, H sa tam nečíta, tak aké sú problémy so skloňovanim? Však presne ako pri Hane. Jedine, žeby sami rodičia nevedeli, ako sa číta meno a trvajú na výslovnosti Hanah 🤣
@anonym_autor dcéra má 15 rokov a celý život jej hovoríme Alžbet , v škole jej hovoria Beka , Bebe 😉
@anonym_autor nikoho neprinútiš ju volať podľa teba, si z toho rozčúlená a ešte aj budeš.... zvoliť iné
@anonym_autor poznam takychto viac, co si povedali, ze oni meno nebudu zdrobnovat, ale bohuzial, ty nemas dosah na vsetkych, ktori s tym dietatom budu prichadzat do styku a opravovat vsetkych a vsade, to je uz na diagnozu. Zmagoris este aj to dieta, ze sa bude vyhranovat voci tej skratenej forme, na ktorej nie je zle nic, iba sa tebe nepaci. Inak nechapem, naco vesate meno dietata na nos rodine, akurat co vam ho znechutia. Neviem, co je na tom, ked sa meno oznami az pri narodeni.
A to sa ešte príprav aby ju nevolali Beta.
@parvinka0001 myslis jeBeta v skole? To velmi ficalo za nasho mladi 😀
@parvinka0001 myslis jeBeta v skole? To velmi ficalo za nasho mladi 😀
@senta_sofia nie myslím klasika Beta .

Betka nie je prezývka,je to dlhodobo bežne zaužívaná skratka mena Alžbeta. Mnohé mená (aj zahraničné)majú svoje skratky a zbytočne budeš sa nad tým rozčuľovať alebo do bludu upozorňovat celý svet na "správne oslovenie".
Robiť to síce môžeš,ale nemôžeš očakávať,že každý to bude akceptovať,a zvlášť neskôr (škôlka, škola, krúžky)
Keď naozaj to máš tak ťažko prežívať,lebo na 99% tvoju dcéru budú volať ľudia Betka,aj keby si sa neviem ako rozčuľovala,tak fakt radšej dajte iné meno.