icon

Neplatič nájmu v ťažkej situácii

fkata
10. júl 2018

Ahojte,
neviem či mi viete poradiť, ale skúsim.
Dali sme 3 izb. byt pre prenájmu. Býval tam druh a družka a jej 2 maloleté deti z 1. manželstva. Nájomnú zmluvu uzatváral pán, ten medzičasom odišiel do zahraničia, nakoľko sa rozišli. Zostala tam pani s deťmi, navyše tehotná, ktorá nám už 2 mesiace neplatí nájom.
Čo s tým? Ona sa nám vyhráža, že ju na ulicu vyhodiť nemôžeme. Pán je mimo, neviem sa s ním spojiť. S ním takéto problémy neboli.

pimpulka
10. júl 2018

Len niekedy sa stane ze človek prenajme byt mladému bezdetnemu paru a keď si založia rodinu zrazu je prenajímateľ “ohrozitelny”? Tiez mam nehnuteľnosť a bohužiaľ radsej stojí prázdna, bojím sa ju prenajať špekulantom lebo ako vidim majiteľa neochráni ani svätý dindy

erikavesela
10. júl 2018

@lus83 ja viem....ja uz som to urobila, a vobec ma to nestvalo, dohoda bola sluzba za peniaze, ano, bolo tam aj dvojrocne dieta.. ale ja som si to dieta neurobila a teda sa nestaram, vymenila som zamok a bolo...mala 48 hodin, aby doplatila plus najom na dalsi mesiac s tym, ze ma moznost byvat max.ten dalsi mediac a ide...podpisala, zaplatila....ja tomu hovorim, chod sa sudit...ja si pockam....a velmi fobre som vefepa, ze sa sudit nepojde...do mesiaca odisla a zaplatila vsetko co mala....na takychto zmrdov treba.tvrdo

erikavesela
10. júl 2018

Este ma napadlo, skus zaplatit pravnika alebo niekoho, kto tak.posobi, nech.pride k nej pekne v obleku, s fajnovou taskou v ruke....a nech na nu zacne bludy ako exekutor, socialka atd....mozno ju to zlozi a odide...

tykat
10. júl 2018

Viem ze som kedysi pocula o tom ze majitel riesil neplaticov tak ze im zvesil a zobral vchodove dvere do bytu. A tiez jeden pripad ze zaplatil na tri mesiace nejaku ubytovnu a dal ich tam odviezt. Vyslo ho to lacnejsie ako sa s nimi natahovat.
Ale popravde ...chod za pravnikom.

pieksamaki
10. júl 2018

zaklop,ked otvori, nasilu vojdi do bytu, A buď tam,pre nocujj A podobne....pani má možnosť ísť do krízového centra alebo azyloveho domu....

tinkanar
10. júl 2018

Mas kluce od bytu??Vystriehni ked pojdu von,vymen zamky ,vystahuj veci a nezabudni oficialnu vypoved z najmu okamzitu z dovodu neplatenia.Vypoved z najmu mozes dat ked nezaplati po sebe tri iduce mesiace.Avsak!!!Musim najst nahradne byvanie je jedno moze to byt hocico.Ked nebudu chciet ich vec.Je to dost citliva zaleziost .Len s rozumom aby si nemala z toho ziadne problemy.Alebo sprav co moj sused .Kupil tri potkany ked boli najomnici v meste prisiel do bytu tam ich pustil zavolal deratizerov na odchyt a hygienickeho a zdravotneho hladiska byt uzavrel na neurcito.

erikavesela
10. júl 2018

@tinkanar to je dobreee👍
Nechapem, preco sa vobec zoaoberat tym, ze jej hladat ubytovanie...ona ziadnu zmluvu s.majitelkou nema....tam nie je co riesit..

tinkanar
10. júl 2018

@erikavesela Ale urcite je zapisana v najomnej zmluve kedze prenajali byt druhovi a druzke a tatkiez aj deti musia tam zapisane.Inac by mala prenajimatelka problem aj s danovym uradom.Ale to je ina vec.Ono zakony chrani zenu s maloletymi detmi a eate viac tehotnu zenu v situacii ako je ze je samozivitelka.Preto zakony kazu najst ine byvanie ale to nie je presne klasifikovane ake byvanie.Moze im ponuknut aj garaz ale musi tam byt socialne zariadenie.Tiez neni dedinovane ze musi byt vnutri WC aj latrina moze byt hlavne ze je.Neviem presne znenie zakona ale existuje.No len pani musi byt chytra a chranit sa .

juliet86
10. júl 2018

@tinkanar nie je to lahka situacia pre nikoho.... najlepsie mas ist sa s nou priamo porozpravat. povedz ze ju nahlasis socialke ze napr je pocut krik a bitky z bytu. vies jej tam pislat policiu socialnych pracovnikov. vies sa do bytu sama nastahovat pustat si tam hudbu a podobne. ponukni jej ubytovnu/azylovy dom/nieco na 3 mesiace co zaplatis. inak jej povedz ze proste dom vypraces a nech sa sudi este ju zazalujes ty za usle naklady. pripadne chod na mestsku cast a tam sa porad o nahrade pre nu. dufam ze ti ako pomstu nezdevastuje byt. zialbohu. ak to nejde po dobrotky ....

erikavesela
10. júl 2018

@tinkanar ja prenajimam uz 20rokov a vzdy.som pisala zmluvu len na 1cloveka, s kym tam dotycny byva je mi.jedno...s danovakmi to nic nema..a navyse sa ohlasovacia povinnost tyka len kratkodobych pobytov...priznam sa, je mi jedno, co hovoria zakony, ked niekto ohrozuje moj majetok, ci uz fyzicky, alebo tym, ze neplati, som svina...ja som tomu cloveku nic neurobila, preco by som mala znasat jeho sexualne chutky a potom este na to doplacat?..ja si svoju.povinnost voci statu plnim, voci najomnikom...sorry, ale cele to funguje na zaklade.dohody a ked niekto porusi, porusim aj ja

draik
10. júl 2018

@fkata
Legálna cesta je vypratanie súdnou cestou a podanie trestného oznámenia za trestný čin neoprávneného zásahu k bytu.
Menej štandardnú cestu, ktorá je rýchlejšia a účinnejšia, rozpisovať nebudem, keďže je na hrane a nesmie sa urobiť chyba.

@tinkanar
Toľko nesprávnych info v oboch príspevkoch (22:35 a 22:47) sa len tak nevidí. Je lepšie sa vyjadrovať len vtedy, ak sa vo veci vyznáte (odporúčam najmä naštudovať si samotný pojem bytová náhrada, jej poskytovanie a podobne). S tou garážou ste ma rozosmiali (ste úplne mimo), rovnako aj o nutnosti písať deti do nájomnej zmluvy.

tinkanar
10. júl 2018

@erikavesela Urcite ..Je to smutne ako sa majitelka musi domahat svojho majetku.Existuje vela sposobov len vybrat ten najlepsi.Ja by som na jej mieste riesila rychlo.Dalsie babo sa narodi a uz to bude horsie.Maznel radi aby sa dala najomkyni fyzicky napadnut a pojde to rychlo.

tinkanar
10. júl 2018

@draik Nie som pravnicka ale v mojom okoli sa prenaijmaju byty a predstavte si si zapisane aj deti😀taktiez aj ked mate najomny byt od mesta su tam aj deti zapisane😀.Taktiez nemam az tak zle informacie🙂

erikavesela
10. júl 2018

@draik samozrejme masbuplnu pravdu, ja to beriem a cele chapem, ale skodu mi takyto clovek nikdy, nikdy nezaplati...preco poskodzovat samu seba a cakat na ukoncenie pronlemu.legalnou cestou?...takyto ludia nemaju chrbtovu.kost a su schopny tvoj majetok este znicit...ked nie je zakomonnom ochraneny aj prenajimatel, tak.si treba pomoct ako clovek vie...zial, ale zakony tohto statu chrania zlocincov, neplaticov a pod...takze.ina cesta ako zobrat to do vlastnych ruk neexistuje...

erikavesela
10. júl 2018

@tinkanar to mozno plati pri mestskych bytoch ale pri normalnom prenajomani nie...

tinkanar
10. júl 2018

@erikavesela Zial mate pravdu.Komplikovana situacia

draik
10. júl 2018

@erikavesela
Brať spravodlivosť do vlastných rúk zákony spravidla neumožňujú. Pri sporoch nemusí byť pravda na strane toho, kto tvrdí, že pravdu má. Prenajímanie je zárobková činnosť, ktorá nesie so sebou aj isté riziká. Neoprávnene bývajúca osoba by ešte pri vhodnej obrane mohla vlastníčke bytu slušne zavariť. Preto som napísal, že existuje aj rýchlejšia cesta (než oficiálne vypratanie), ktorá je na hrane a pri ktorej sa nesmie urobiť žiadna chyba. To ale nie je na šírenie cez fóra a pod.

erikavesela
10. júl 2018

@tinkanar je to komplikovane, ale len vtedy, ked si to komplikovanym clovek urobi...ja som sa uz za tie roky naucila...viem odhadnut ludi na prvy pohlad...staci cloveka citat...a rychlo vycuvat, hned ako nastanu.problemy...

erikavesela
10. júl 2018

@draik ja viem, ze nie..ale, coa clovek robit, ked zakony tohto statu su.uplne cele zle?...co sa sudov tyka...neverim im, neverim policajtom, prokuratorom...ked sa clovek obzrie okolo seba ani nemoze, ved nase sudnictvo je sodoma gomora...iste rizika? ved pri prenajimani ide do rizika len majitel

lula313
10. júl 2018

Výzvy ju listom, že do toho dňa sa musí vysťahovať, lebo sa tam sťahuje bravat. dohodni sa s nejakým príbuzným, aby sa tam nasťahoval, nech jej vtrhne párkrát do kúpeľne, do izby a hneď sa aj sama odstahuje..

deti95060810
10. júl 2018

@fkata platiť nie, ale bývať áno...no frajerka to je...😀

beton
10. júl 2018

@fkata nečítala som to celé, ale chápem tak, že nájomca je ten pán, čo tam nebýva? Predpokladám, že v zmluve je niečo o tom, že keď nezaplatí x nájmov, tak okamžitá výpoveď. Teda porušil zmluvu a tým vzťah končí. Na tú ženu a deti volaj políciu, že sa Ti tam vlámali a nevieš, čo tam robia a kedy prišli....resp. im takto pohroz a pôjdu kade ľahšie. Keď teda máš v zmluve, že nájomca nesmie prenajať bez tvojho vedomia tretej osobe....nie je to až taká komplikovaná situácia.

juliet86
11. júl 2018

@draik prosim ta. my prensjimame tiez. naozaj by ma zaujimala. napises mi spravu? uz to s potkanmi co sa tu pisalo ma fakt ze zaujalo..

zuzikak
11. júl 2018

Vsetko, uplne vsetko zalezi od toho ako mate spravenu zmluvu. Od prechodneho pobytu (ci ako to mate) ju mozes kedykolvek odhlasit. Nezabudni jej to aj pisomne oznamit. Ak mate zmluvu na dobu urcitu, po jej skonceni zmluva pada. Ak prestala platit peniaze - je dolezite ako to mas v zmluve osetrene. Ak platila vopred nejaku zabezpeku, mozes pouzit aj tu s tym, ze jej oficialne oznamis, ze od urciteho datumu potrebujes aby sa vystahovala. Das jej na to 2-3 mesiace (vypovedna lehota - znova sa opakujem - ako to mas uvedene v zmluve). Je sice pravda, ze zmluva je na jej byvaleho ale to, ze tam byva ona a nie on, je uz len zbytocne dotahovanie. Pre teba su dolezite platby. Ak mas napisane v zmluve, ze jej poskytnes nahradne ubytovanie, zial si si sama zavarila a musis jej ho zohnat. Ak tam nic take nemas spomenute, nie je ziaden zakon (i napriek tomu, ze ma deti), ze jej nieco zhanat musis. Vyhrazat sa ti tym moze ale nema pravdu nakolko je to byt sukromny, nie mestsky. To ze skonci na ulici je len a len jej problem. Ty mozes operovat uradom socialnych veci a rodiny nakolko su tam malolete deti. V prvom rade chod za pravnikom, co ti robil zmluvu a popytaj sa ho na moznosti. Potom uz budes musiet s nou hodit rec a ked s nou rec nebude, nahlasit na policiu atd. Ak nepomoze ani policia, prist a vymenit zamky a basta.

erikavesela
11. júl 2018

@zuzikak policia v tomto pripade nepomoze, oni konaju len na zaklade sudnych rozhodnuti, do takehoto sporu sa oni montovat nebudu, mozno len pri rozvrtani zamku, ak by majitelka nemala kluce...inak nic neurobia..a vlastne ani nemozu...na jednej strane pises, ze sa ma drzat zmluvy a na druhej , ze ma pouzit zabezpeku...zabezpeka, ale na taketo veci pouzitelna nie je a predpokladam, ze ju nema vo vyske 3 nasobneho najomneho a este.je tu velmi dolezity fakt, byvajuca nema ziadnu zmluvu

erikavesela
11. júl 2018

@zuzikak oni ale zmluvu nemaju...to, ze podpisany odisiel a nezaplatil je distatocne, samozrejme pidla zmluvy, co maju uvedene ako dovod vypovedania avypovednu lehotu...podpisany nema pravo, dat byt nikomu tretiemu do uzivania...pozri obciansky zakonik...takze.uz len tym porusil zmluvu, ktora je tym padom okamzite vypovedatelna

whatever1
11. júl 2018

@fkata A bola tam aj vratna kaucia?Ci nahodou ten chlap nepocital s tym ze MA najom zaplateny dopredu... Viem ze zmluvu podpisoval on , a ak v nej vobec nefiguruje meno tejto zeny tak nemas na co cakat. Volaj policajtov. Ale pokial mas tu zmluvu nezakonnu- neviem presne ako mam tomu rozumiet tak ju radsej vystahuj sama ako uz niekto radil vymen zamky ked nebude doma.

bibaku
11. júl 2018

@fkata zmluva nie je na nu.. Mozes ju vyhodit kedykolvek.. Ak nechce istzavolat policiu a oni ju z bytu vyvedu

erikavesela
11. júl 2018

@whatever1 neviem si predstavit, ze by mala kauciu vo vyske 3nasobneho najomneho...a navyse kaucia he presne definovana a neda sa pouzit na vyplatenie najomneho, ale na pripadne vzniknute skody na nehnutelnosti a jej prislusenstva, pripadne ns vyrovnsnie nedoplatkov na energiach

whatever1
11. júl 2018

@erikavesela ja viem, ale niektori ludia tak zmyslaju... Ja sa to len snazim pochopit preco tak konali