icon

Neplatič nájmu v ťažkej situácii

fkata
10. júl 2018

Ahojte,
neviem či mi viete poradiť, ale skúsim.
Dali sme 3 izb. byt pre prenájmu. Býval tam druh a družka a jej 2 maloleté deti z 1. manželstva. Nájomnú zmluvu uzatváral pán, ten medzičasom odišiel do zahraničia, nakoľko sa rozišli. Zostala tam pani s deťmi, navyše tehotná, ktorá nám už 2 mesiace neplatí nájom.
Čo s tým? Ona sa nám vyhráža, že ju na ulicu vyhodiť nemôžeme. Pán je mimo, neviem sa s ním spojiť. S ním takéto problémy neboli.

Strana
z4
deti95060810
10. júl 2018

je tu právna poradňa...

erikavesela
10. júl 2018

Daj odpojit vodu, elektrinu plyn, kurenie...uvidis ako.dlho ti platit nebude...neplati, nema mat preco energie

danajahotkova
10. júl 2018

V zmluve to máte ako napísané? Aké tam máte postihy v prípade, že nebudú platiť nájom?

erikavesela
10. júl 2018

A nech sa sudi.ona....ja by.som to nezniesla...vyhodit, nech sa sudi, ale bacha, maj vsetky papiere v poriadku...sudit sa nebude, nebude na to mat...

sasa1310
10. júl 2018

zavolať policajtov a vykázať ju z bytu. Veď nájomnú zmluvu nemáš podpísanú s ňou.
Poprípade vymeniť zámok.
A vyhodiť ju môžeš, pretože ty uzatvárala zmluvu s ním a nie s ňou. Tak je tam úplne načierno. Ale asi vidí, že s tebou môže pískať.

ukulela
10. júl 2018

nemozes? pani je vychytrana ... mas v zmluve datium plarenia najmu? mas napisane podmienky ukoncenia? tak hotovo ... posli jej ofic vyzvu a hotovo. nema tam predsa trvaly pobyt ...

duun
10. júl 2018

@ukulela trvalý pobyt je IBA evidencia, môže mať trvalý pobyt kde chce kto chce, nič to neznamená (akurát ťa obťažuje cudzia pošta prípadne tam toho človeka môže hľadať polícia).

http://www.zakonypreludi.sk/zz/1998-253#f2439809
§ 3 ods. 3 zákona o hlásení pobytu: prihlásenie občana na trvalý pobyt nezakladá nijaké právo k budove ani k jej vlastníkovi a má evidenčný charakter. (potrebujú ho daňováci, zamestnávateľ, pre voľby...)

Iba niektorým ľuďom nemôžeš zrušiť trvalý pobyt, ostatných môžeš "zrušiť" ak si vlastník/spoluvlastník - "návrh nemožno podať voči vlastníkovi alebo spoluvlastníkovi budovy alebo jej časti, manželovi alebo nezaopatrenému dieťaťu vlastníka alebo spoluvlastníka budovy alebo jej časti,"

ukulela
10. júl 2018

@duun ja viem, len je to o to jednoduchsie ... navyse pani zrejme ani nefiguruje na najomnej zmluve.

pimpulka
10. júl 2018

A na co sa nájomníčka odvoláva, ze z akého dôvodu ju nemôžeš vyhodit? Na to ze ma male deti a tie nemôžu na ulicu?

erikavesela
10. júl 2018

Pozri, je to tvoj byt, chran si, co je tvoje...skus vymaknut, ked tam nebude, vymen zamky a basta...skus vyhladat pravnika, za 100€ ti iste poradia, ja by som to riesila vyhodenim na ulicu

ukulela
10. júl 2018

@erikavesela tak zas fungujec nejaka vypovedna lehota a tiez ju nemoze vymknut a nedat jej veci ... vypoved z najmu sa nejako oznamuje oficialne. a po uplynuti doby ma byt ostat prazdnz - potom ju moze az delozovat.

danielka7
10. júl 2018

@ukulela ano existuje aj nejaka výpovedná lehota,ale pani tam nemá žiadnu podpísanú zmluvu,takže tam je načierno a hlavne akoby sa tam vlámala

bucko555
10. júl 2018

ak neni na najomnej zmluve zavolaj na nu policajtov je tam na cierno takze tak

erikavesela
10. júl 2018

@ukulela ta zena nema najomnu zmluvu

erikavesela
10. júl 2018

@ukulela vies kolko by ten proces trval,v lepsom pripade pol roka...a to tama byvat zadarmo?

yanni
10. júl 2018

Daj oficialne vypoved najmu panovi, ktory figuruje ako najomca v najomnej zmluve. Samozrejme s dodatkom, ze po uplynuti tejto doby, musis odovzdat byt prazdny, kluce atd. Ked sa tak nestane, kontaktuj nejakeho pravnika a dajte pani delozovat.
Troja povinnost nie je informovat pani. Ty s nou nemas nic spolocne, zmluvu si uzavrela s panom a s tym riesis vypoved. Jeho povinnost je si to vyriesit s exkou.

wieruska1
10. júl 2018

Bohuzial nemas vela moznosti. Mam s tym skusenosti. Musis vypovedat zmluvu tomu s kym je uzavreta. Pozri ako bola postavena. Ci je nutna vypovedna kedze neplatili. Potom ju mozes s pomocou oficialnej cesty a pravnika delozovat. Cely proces moze trvat aj cez pol roka. Toto je oficialna cesta. Neoficialna: kedze nema nijaky doklad k bytu ona mozes: prist s kluciarom ktory ti na zaklade listu vlastnictva otvori byt vymeni zamky a ju vylozis pred dvere. Katdopadne odporucam pravnika. Deti su v ochrane a aj ked je byt tvoj tahas za kratsi koniec

pribinak
10. júl 2018

By by som na pani - bezdomovkynu upozornila okrem polície aj socialku.

citronely
10. júl 2018

ano viem ze toto sa riesilo preto je dolezite ist tak, ze sa prihlasujes na danovy urad a odvadzas original dane, vtedy ides podla nejakeho zakona, ktory umoznuje vyhodit najmocu. Ak je byt prenajimany na cierno nemozes vyhodit tehotnu zena aj ked je to tvoj byt. Riesila to moja kolegyna, ktora si presne pre toto davala oficialne prenajimat byt. Je to svinstvo ale je o
tak. ale nejako som sa uprimne o to nezaujimala kedze sa ma to zatial netykalo. policajti ti nic nespravia

danielka7
10. júl 2018

@citronely ale ona má v zmluve uvedeného nájomcu toho pána,nie ju. A ona nejde vyhadzovať jeho,ale osoby,ktoré tam nemajú čo hľadať

lus83
10. júl 2018

@fkata zial podľa našich zakonov nesmies zenu s detmi vyhodit na ulicu. Musis im najst nahradne byvanie. A policia ti pomoze len vtedy, ak mas v zmluve Rozhodcovsku dolozku.

danielka7
10. júl 2018

@lus83 ona ale nejde vyhadzovať ženu ktorá tam býva na základe zmluvy. Tá žena nemá žiadnu zmluvu

danielka7
10. júl 2018

@lus83 býva tam načierno. Takej nemá ani čo poskytovať náhradné ubytovanie

erikavesela
10. júl 2018

@lus83 ale ta zena tam byva uplne bez zmluvy, nema tam, co hladat

erikavesela
10. júl 2018

@lus83 ma stastie, ze nebyva u mna, uz by bola 2 mesiace na ulici, obchod je obchod..ani v potravinach to nefaju rozky pre deti zadarmo, ked nemas cim zaplatit...treba ju vyhodit a nech sa sudi...

fkata
autor
10. júl 2018

Ďakujem.
Rozhodcovskú doložku nemám. Keď sme spisovali zmluvu, notár mi povedal, že je protizákonná, takže som to nechala na neho.
Ona sa odvoláva nato, že deti vyhodiť nemôžme a aj ona je chránená, lebo je tehotná.
Jej ex, je v zahraničí, nič nepreberá, nedá sa s ním nadviazať kontakt.
Dozvedela som sa, že ich akurát môžem z prechodného pobytu odhlásiť.
V zmluve mám plneniu nájmu vždy k 10. v mesiaci a mesiac vpred. Posledná platba bola máj, teraz mi oznámila, že ona nemá ani cent, takže platiť nebude, ale bývať tam chce.

alex49
10. júl 2018

ty máš zmluvu na muža a nie na tú ženu, takže ju môžeš vyhodiť, porad sa s právnikom pre istotu.

ukulela
10. júl 2018

@fkata naozaj to ries s pravnikom. a teda ak je moznost - normalne odpoj od ele/vody napr. vyhodit ju na ulicu s vymenou zamok asi ozaj nemozes - ale musi byt moznost, ako ju z bytu dostat legalnou cestou. bez toho, aby sa to obratilo proti tebe ... s chlapom sa nemas ako spojit vobec? pohroz mu exekuciami - ved je zmluva na neho ... nuz, len ten pravnik. k dobru je, ked je najom legalny .. @draik nevie poradit? (ci sa mi len mari, ze on je pravnik .... ) a je tu aj skupina pravnikov ...

kredog
10. júl 2018

A co tak jej tam niekoho nastahovat? Alebo oznamit ze ides byt rekonstruovat?

lus83
10. júl 2018

@erikavesela ale ved ja vôbec neobhajujem tu podnajomnicku, iba som povedala ako to je. Sama preto neprenajimam rodinám. Aj ked mi je jej luto. To muso byt dobry debil, ked opusti tehotnú zenu s dbomi detmi. Tiez to nemá ľahké. Aj keď samozrejme to nie je problém majitela.

Strana
z4