Nepomáhanie muža v domácnosti
Čo si myslite o mužoch ,ktory už napr maju dospele deti ale aj tak nikdy nepomahali ani nepomahaju manzelkam ? Moj otec nikdy nic neriesil ani co sa tyka domacich uloh ani varenia,upratovania vsetko bolo aj je na mame. Ja som si našla vzťah kde muž robi veľa veci a pomáha hlavne som to nechcela tak ako sme to mali doma . Doteraz mi to pride zvláštne že fakt je niekto schopný mať rodinu ale ani napriek tomu sa nijak nezapajať do domacich prác.
Toto väčšinou robia iba vychcaní lenivci a mizogýni 🤷🏼♀️
Chapem tradičnej deľbe prace ak majú fakt veľký dom a hospodárstvo kde treba pracovať okolo zvierat, drevo chystať na zimu pripadne muž svojpomocne stavia dom. Tam je úplne v poriadku ked jeden je skôr dnu a druhý vonku
Ale taký tí co sa hrajú na mužské/zenske prace v paneláku pričom zenske je všetko a mužské znamená 2x ročne zájsť s autom do pneuservisu tak to je úbohé.
Pripadne taká ta verzia z rodinného domu to co je dnu je ženská práca a to co je vonku je tiez ženska práca lebo nech si zeleninu okopáva sama ked si to nasadila.
Takých exotov je tiez dosť, v domácnosti robit nebude ale vonku mu treba tiez vzdy pomôcť alebo rovno spraviť za neho lebo týpek je nonstop vo svojej dielni zašitý s pivečkom v ruke a robí nejakú nezmyselnú činnosť typu rozoberanie starého radia
Ale co je pre mňa úplne nepochopiteľne su mladé kočky co sa nasťahujú s frajerom do bytu a hrajú sa na slúžtičky, navaria, popracu, operú aby samček doma nemusel nikdy nic 🤷🏼♀️
Starú generáciu ťažko zmeniť ale prečo takto chcu žiť mladé ženy v dnešnej dobe nepochopím

U nás doma je rozdelenie prác na mužské (ktoré robí iba muž) a domáce (ktoré robíme obaja) 🙂
Ono toto je vďačná téma.
Jasné, že v minulosti to boli vyslovene ženské práce a generácie našich otcov a dedov robili v domácnosti menej prác ako súčasní muži, ale to súvisí s emancipáciou žien (pozdravujem sufražetky), ale aj zapájaním žien do pracovného procesu všeobecne (kedysi bývalo bežné, že ženy nepracovali, ale starali sa o domácnosť a deti).
Teraz do toho navyše vstupuje ešte aj automatizácia (pranie či umývanie riadu umývačkou je nepomerne jednoduchšie ako kedysi).
A aký je najlepší pomer rozdelenia prác?
Jedna psychologička to podľa mňa vystihla: "Najlepšie je to vtedy, keď to obom vyhovuje."