icon

Nepracujúce ženy

30. mar 2023

Aký máte názor na ženy v domácnosti? Moja budúca svokra je taká, ukončila školu vydala sa a odvtedy vôbec nepracuje. Má 2 deti a ešte len 45 rokov, minuly víkend sme boli pozvaní s mojimi rodičmi aby sa spoznali, moja mama má o nej zlu mienku keďže takéto ženy neznáša… čo sa týka financií nie sú bohatí ale majú sa ok… no ja tomu aj tak nerozumiem… bola tam aj budúca švagriná (manželka jeho brata) ktorá je teraz s druhým dieťaťom doma a mama sa jej pytala dokedy je na materskej a kedy ide zase pracovať atd a ona a jej muž že ona pracovať nebude načo… milujem svojho snúbenca ale má zvláštnu rodinu neviem ako s nimi budem vychádzať

maminazosatnika
Odpoveď bola odstránená
tiezjedna
30. mar 2023

@maminazosatnika pre mňa nepochopiteľné, že sa do takej situácie žena vôbec dostane. Ale počula som, že také existujú no...

simca06022011
30. mar 2023

autorka, kazdy si svoj sposob zivota najde, ako mu to vyhovuje. Niekto uprednostni rodinu, pred karierou, stoji im to za to ako sa nervovat. Popravde pozriete sa dnes do rodin, to je zhon a stres vacsinu pracovnych dni. To je fakt. Niekto to nechce. Su take ktore si nevedia predstavit opustit svoj dream job a pracuju aj ked nemusia. Su take, ktore sa aj zoderu, len aby dokazali ako maju navrch a ake su sikovne. A kto urci koho cesta je ta spravna?
Ja osobne si myslim, ze zena ktora ostane doma bez nejakej prace, realizovania sa, bude mat smutne casy, ked deti odrastu. NEbude mat co orbit. Mala som uz na zakladnej spoluziaka, kde mama mala vyslovene depreie, smutna bola, ze ona nic nevie, manzel velky podnikatel a ona doma sa o deti starala. Ziadna ta barbie, ale normalna mama skormna, mila, starostliva. Sama sa citila menejcenna. Tak kde sme v tomto svete dospeli? k akemu pokroku? Ked matky sa takto citia? A toto je len jedna vec, druha je, ze chyba socializacia, vyzitie , realizovanie.. jedna vec je cely den lietat riesit veci okolo deti, manzela, upratat, navarit, vie tak prejst cely tyzden ako nic. Naozaj. Druha je ked tieto povinnosti odpadnu, nejdeme do prace, medzi kolegov atd. A este aj okolie cloveka odvrhne, ze co vlastne chce, ved je cely den doma. A potom zacne etapa zemny, kurzy, praca.. :D

@maminazosatnika ani moja sestra "nemohla", povedala, ze bude a bola to vybavena vec. Mohol sa na kocky pokrajat. Robi na truc, nepomaha, dceru nevezme zo/do skolky ale moze si piskat. vadia sa atd (ale to sa aj predtym) .Cize je to o tej zene. AK si postavi doma hlavu, tak co? zabije ju? Vacsinou ide nie o takych schopnych a milujucich chlapov, ale ziarlivcov, ktory proste tu zenu potrebuju mat pod kontrolou. A ma aj taketo amoky a velmi smutne je, ze policia fakt nic neriesi. NIc.
Inak podporu od nas mala, pretoze lepsie sa jej bude odchadzat ked bude mat pracu a svoje peniaze.. akby sa konecne odhodlala. Co bez zasahu z hora lahko nepojde, lebo to je cisty psychopat tiez.

maminazosatnika
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
30. mar 2023

@maminazosatnika tak to zase neverim... pretoze keby dala dokazy a trestne oznamenie, ze ich zbicuje doma a neviem co, tak by to riesili. TU je problem, ze nema kto ho podat, nema kto co dokazat, lebo sa ho sestra boji. A stale pocuvam len ako ma znamych.. aj my mame znamych a v dnesnej dobe, medializacie neexistuje aby sa nieco taketo ututlalo, ze pride napr. zena dobita niekam, a kamos policajt sa bude tvarit ze to nie chlap, to sama spadla. Nepochopim placuce matky. Mne keby siahol chlap na dceru takto, tak ho uz nik nenajde. Nikdy.

vroni
30. mar 2023

Z popisaneho mi vyznieva ako divna (a neprijemna) tvoja mama a nie buduca svokra. Tak je doma. Dohodla sa tak s mužom, evidentne im to vyhovuje, a co ma byt? A teda sa starat do uplne cudzej zeny, kolko chce byt na materskej, to je riadna ubohost. A nie kazdy muz sa trasie hrôzou nad predstavou, ze musi zivit rodinu. Normalne by som si s partnerom vydiskutovala, aku mam predstavu, ze budem/nebudem na materskej (svoju predstavu, nie tu mojej mamy) a zila dalej podla seba.

cervenaruza123
30. mar 2023

No to mas tak, kazdy sa na to pozera inak. Moj dedko je doteraz polovicne urazeny, ze my zeny pracujeme a nenasli sme si chlapov, co nas uzivia. Prenho je to hanba a neschopnost rodiny, ze chodime do prace. Podla neho ma mat zena dostatok casu na to, aby mohla v klude viest domacnost a vychovavat deti a akonahle musi chodit do prace, ma z toho stres a teda je to zlyhanie celej rodiny, ze to nedokazu zariadit inak.
Podla mna kazdy nech zije ako vie a vyhovuje mu. A ake ma moznosti. Vseobecne celkom nechapem, preco inych trapi ako niekto zije. Hadam nech si to poriesi ta rodina, ak im nieco nevyhovuje. A ak im vyhovuje, tak potom aky problem? Pokial od vas nieco neziadaju, tak je to ich vec. Niektore zeny doma fakt cele dni lenivo presedia, ale niektore robia ine zasluzne cinnosti. Ale ani jednu ani druhu moznost by som teda neriesila. Ich vec.
A tiez neznasam, ked sa ma pytaju, kedy sa vratim z materskej. Ledva som porodila, sa ma to niektori pytali pomaly ako prvu otazku. Tak porodila som dieta, este som si ho ani uzit nestihla a uz mam rozmyslat, kedy sa vratim do prace? Nechapem preco to niekoho zaujima, s vynimkou mojho zamestnavatela ci kolegov.

h2
30. mar 2023

@simca06022011 No mne sa nezdá, že je to len o tej žene a že ona keď si postaví hlavu, tak on sa môže aj rozkrájať. Veď sama píšeš o svojej sestre, že jej muž robí napriek a doma nič nespraví, ani okolo detí.

simca06022011
30. mar 2023

@h2 ano ale ona aj tak pracuje, netvrdi, ze nemoze... lebo okrem toho teroru (on s dcerou sa zaobera atd, ked je doma a triezvy, ale take ze do/zo skolky skolky, ked je chora starat sa/riesit atd, to nie = ved to si ona vymyslela, nech sa stara, ma byt doma), este byt na takomto psychopatovi aj financne zavisla to je konecna... takto ma pracu, svoje peniaze, svoje auto, zbali dieta ide kam chce, ked doma nie je neriesi atd. Ako doma plakat... Malo by to byt rozhodnutie oboch, ze ta zena chce byt doma, a aj dohoda dokedy a co asi bude/nebude robit, a nie len, ze "on nedovoli" a ona "nesmie".

akvi
30. mar 2023

Ži a nechaj žiť. Ešte pred cca 70 rokmi bolo úplne normálne, že ženy sa starali o deti a domácnosť a muži chodili do práce. V mojej rodine je moja mama prvá žena, ktorá celý život chodila do práce na full time. A videla som už ako dieťa milión negatív toho, pretože si pamätám akurát tak nervoznu a vyčerpanú mamu, nakoľko otec na tyzdnovkach a mama ťahala ešte aj celú domácnosť sama. Čím som staršia, tým viac vidím, že model rodiny mama doma/pol úväzok, otec v praci, prináša viac pohody, samozrejme, ak sa na tom manželia obaja dohodnú, že im to tak vyhovuje. V mojom okolí už ani nemám žiadnu susedu a kamošku, ktorá by chodila do práce na full time. Buď robia z domu, alebo majú pol úväzky a vidím, že to väčšine funguje. No a dochodok - ak si niekto myslí, že o 20-30 rokov sa tento štát postará o slušný dôchodok, tak mu prajem veľa šťastia. Ja nemám ilúzie, že vôbec nejaký dôchodok budeme ešte mať, tak robíme všetko preto, aby sme neostali pod mostom.

cookie29
30. mar 2023

Vies, myslim si, ze tu zeny prehanaju. Je sice pravda, ze otazka Tvojej mamy vyznela divne, ale v ramci konverzacie to tak byt nemuselo. Niekedy za pismenkami nevidno kontext, ton a podobne, co hodne zmeni.

Aky postoj ma Tvoj snubenec? Co si on o tom mysli? Co robi svokra ci svagrina Ti moze byt ukradnute. Ak ste na jednej vlne so snubencom, co sa tyka takychto veci. Poznam zenu ma nejakych 35, 4 deti po skonceni VS nepracovala. Ja si tiez neviem predstavit, ze v 40ke pojde na trh prace s nulovou praxou. Ale moj problem to urcite nie je. Pokial neberie pridavky, ktore ja musim platit.

V kazdom pripade si toto vyjasnite s muzom. Ja som v zahranici videla vela zien, ktore nepracuju. Aj vystudovanych a podobne. Byvaju aktivne, maju zaluby, niecomu sa venuju. Ak to paru tak vyhovuje, je to na nich. Niekto je rad doma, iny si zivot bez prace nevie predstavit.

h2
30. mar 2023

@simca06022011 A to má byť akože super? Chodiť do práce, popritom mať na starosti celú domácnosť a dieťa a muža psychopata a akoholika? Prečo je s ním?

mircalla
30. mar 2023

Nie najlepsi. Totalne zavisla financne na muzovi. Pre mna je to aj lenivost ci pohodlnost, vacsina zien vie totiz pracovat aj starat sa o domacnost. Podla mna su to vacsinou zeny, ktore nemaju kvalifikaciu a pracovat sa im nechce ci neoplati.
Tak nepracuju a myslia si, ze su lepsie matky, nakolko su cely zivot doma.

simca06022011
30. mar 2023

@cervenaruza123 inak je zaujimave, ja som mala opacny pripad z otazkami, kedze ja som v podstate nase firmene veci riesila este aj v porodnici, a potom z domu cely cas... a mna v kuse riesili, ze preco robim... v kuse. Aj ked naozaj mala som to minimalizovane, uz som nerobila externym uctovnictvo ako predtym, vyslovene len tu jednu nasu som robila. Aj tak som bola za vadnu :DDD a to ked som objednala jasle, tak to bol koniec pre niektorych moralistov :DDD

shinon258
30. mar 2023

Je zvláštne niekoho nenávidieť len kvôli tomu, že nepracuje, hlavne, ak ich manžel zarobí. Plus aj tá otázka kedy ide švagriná do práce po materskej nie je vhodná.
Ale ja si neviem predstaviť nemať finančnú istotu, vlastný príjem - nikdy nevieš čo sa môže stať - úmrtie manžela, rozvod atď... Pri malých deťoch to chápem, ale tvoja svokra už má dospelé deti predsa. Taktiež si neviem predstaviť moje celoživotné poslanie iba variť a upratovať, ale tak niekto to tak chce, tak určite za to nikoho nebudem nenávidieť.

anonymous87
30. mar 2023

Nemyslim si nic. Ich rozhodnutie. Moja mamina tiez bola 10 rokov doma ako dobrovolne nezamestnana. Mohli sme si to dovolit. Potom sa rozhodla ist do prace. Ja sa po rodicovskej tiez hrnut do roboty nebudem. Ale je pravda, ze ja stale pracujem z domu na dohodu. Ale tam kde mam TPP to asi ukoncime 🙂
Predstava 8h v kancelarii je momentalne pre mna desiva 😂

lenka.25
30. mar 2023

@akvi áno, to máš pravdu , ale tak ako píšeš , len treba doplniť , že ženy pred 70 rokmi boli totálne závislé od mužov , čiže doma trpeli všetko , lebo im nič iné ani neostávalo . Samé o seba a svoje deti , by sa nijako nevedeli postarať .

valeria_h
30. mar 2023

Keby sa ľudia radšej starali o seba a svoj život bez o životy druhých, ako krásne by bolo na svete 🙂

katulienkax
30. mar 2023

@akvi no len tie zeny v minulosti dreli na poli, starali sa o zverinec, prali rucne, varili kazdy den pre 10 ludi. DNesne zeny pokial nepracuju co vlastne doma robia ? No pokial ziju na dedine a maju farmu tak ok to je tiez robota, ale co mestske zeny ked deti su v skole

simca06022011
30. mar 2023

@h2 no preto co som pisala.. 11:43 a predtym, proste tam je strach. TO je psychopat cisty a ona stale omiela ako ju zabije.. ale este aj ked jej chceli pomoct ludia, tak policiu poslala prec. Proste nechapem to. Takto nech ma aspon prijem, sovje veci a ked ju osvietei, ze to uz DOST, tak pojde. Je to smutne, je mi to luto, ale proste takto si to vybrali niektore zeny. Cim ich ohurili tyto gentlemani neviem. Za mna chlpa nech je akykolvek prezijem, ale aby na mna alebo deti ruku zdvihol. To by bol koniec okamzity. My sme mali doma napr. v tazkom obdobi fakt vyhrotene situacie, tak velmi, ze som fakt cakala ze sa pobijeme a nic. NOrmalni dospeli ludia sa vedia ovladat.

valeria_h
30. mar 2023

@akvi Presne, ja sa chytám za brucho keď niekto verí tomu, že budeme mať dôchodok 😅

mircalla
30. mar 2023

@valeria_h Asi si jedna z tych nepracujucich. Nuz zase vies, nie je nad to si zarobit vlastne peniaze a nebyt financne zavisla na chlapovi. Ale to asi nevysvetlim.

valeria_h
30. mar 2023

@mircalla A na to si ako prišla? Ja pracujem od skončenia školy. Nedokázala by som byť finančne závislá na niekom.

vkatush
30. mar 2023

@lenka.25 mne babka do teraz "vyčíta" ak nemám navarené.
Lebo že kde by ona mohla takto mať doma predtým. Mala 4 deti na krku, dom, záhradu, zvieratá a neexistuje nemať jedlo, muselo byť navarené teplé jedlo, keď muž príde z roboty.
Pozerám., Okey, ale my takto nefungujeme, aby som sa strachom triasla, že muž si bude musieť ohriať v mikrovlnke, počkať, kým navarím alebo si nebodaj si sám navariť (to je inak na krucifix, nechať si muža navariť 😂)

valeria_h
30. mar 2023

Ja len neverím tomu, že raz budem mať dôchodok. Alebo ho posunú tak ďaleko, že sa ho nedožijeme.

shinon258
30. mar 2023

@akvi toto nie je pravda, že pred 70 rokmi ženy nepracovali: Štyri pätiny pracovníkov, ktorí vstúpili do pracovného procesu v rokoch 1948 až 1975, boli ženy. Do konca roku 1976 malo prácu približne 87 % žien v produktívnom veku; v roku 1984 bolo asi 90 % žien v reprodukčnom veku na trhu práce v komunistickom ČŠR. Asi len v tvojej rodine ženy nepracovali. Moja babka, prababka atď... Pracovali

nikaeli
30. mar 2023

Náš názor je nepodstatný, každý žije tak ako chce, ako môže, ako vládze. Ak im to takto vyhovuje, je úplne jedno, čo si o tom myslí tvoja mama. Hádam si nemyslí, že teraz kvôli nej svokra odrazu zmení svoj životný štýl 🤦🏻‍♀️

nini1978
30. mar 2023

Téma len tak na preverenie verejnej mienky
Stále horšie a horšie bludy sa tu riešia
A ak by aj bola pravdivá téma - Autorka,ty sa cítiš byť viac ako iné osoby? Že - "moja mama neznáša také ženy"
Kritizujes rodinu inych a pritom u vás doma tolerancia 0 bodov
Ich život,ich business

leskovael
30. mar 2023

Ako si kto zariadi, tak má... Tiež je odveci ze tvoja mama už ma zlu mienku, len preto že ina žena zije iny život ako ona...nic ju do toho nieje. A tebe "švagriná" môže byť tiež u prdele. Verím, že ty máš so snúbencom tieto veci a fungovanie už dávno vydebatované.

mircalla
30. mar 2023

@akvi Neviem si predstavit cely zivot sa starat len o deti a domacnost. Deti vyrastu, osamostatnia sa...potom co? Mala by som totalny pocit neuzitocnosti
Okrem toho clovek sa snad studuje preto, aby sa nejako uplatnit, ci nie?
Momentalne som 2 tyzdne bez prace po dlhych rokoch a vobec to nie je dobry pocit. Mozem si to sice dovolit, ale aj tak...