Neprispôsobilí susedia
Ahojte maminy, Uz som tu niekde takuto temu citala, ale potrebujem radu, lebo moje nervy su uz fakt v koncoch... Byvame s manzelom a nasimi 2 detmi v 4 poschodovom panelaku na 2 posch a nad nami mlada rodina s 1 dietatom a rozmyslaním mame Vas vsetkých u riti.... O co ide? Ide o to, ze títo susedia proste cely den trieskaju , buchaju. Chvila, pokoja je len vtedy ked odidu.... Najviac ma serie to, ze mam 10r dceru a 3r syna a obaja maju pevny rezim, co znamena, ze kazdy den su o 20.30h najneskor v posteli. No, ale kedze to ich decko nema ziadny rezim , tak prave v cas, kedy uz moje deti lezia v posteli ono zacne HUCAT, VRIESKAT, BLACAT, HRAT SA A BUCHAT. kedze u nas je uplne ticho, nemam ako zabranit aby moje deti v klude zaspali. Syna 3r musime stale uspavat (lezat pri nom az kym nezaspi) lebo sa proste boji toho buchania. Dcera rano vstava do skoly len tak, tak, lebo kolko krat je aj 22h a ona este nespi...samozrejme, lebo ani to decko nad nami nespi.... Ich syn chodi do skolky ako cigan do roboty a to ma 4,5 roka, takze ked ja chcem dat mojho na obed spat, tak zaspava aj 1h , lebo co oni??? no trieskaju. Ked bol manzel vcera povedat, ze ci by nemohli byt tichšie, ze syn sa snazi zaspat, tak kukala jeho matka ako pritankovana, ze tam ma maly izbicku... no tak bud nech trieska v izbicke (nad nasou spalnou) alebo ho dam spat do jeho postele a nech netrieska v ich spalni....odidiem do obyvacky a do decko alebo oni trieskaju aj tam, tak kde to moje dieta mam dat spat?????? Ci rano, ci na obed , ci vecer, proste vypeckuju si ich tie coutry pesnicky a ked buchame nech to stisia, odbuchaju naspat....a bonus na vecer, ked si s manzelom konecne vylozime nohy na gauc, ze si v klude pozrieme film tak ONI ZAS v obyvacke pravidelne medzi 21-30-22.00h prepacte za vyraz ale TRTKAJU. a tak, ze on asi potrebuje byt dolezity, tak triesjaku postelou do steny a postel im v pravidelnom rytme vŕzga..no ako zeny nonsens... to ze nas vytopili a ani prepacte hovorit nejdem.. to ze krava debilna krmy vtaky a ja mam celu parapetnu dosku obstratu a zahadzanu od slnecnicovych semiacok, to je fakt ako bonus na moje nervove zrutenie....poradte, lebo ked si nemate moznost ani chvilu pocas celeho dna vo svojom vlastnom byte oddychnut, tak to je uz fakt sila.
@sorciera24 a ty citas co ja pisem??? Ja neriesim bezny chod domacnosti!!! ani my doma nelietame a nejaky ten hrmot, alebo chodzu nasa suseda pod nami musi pocut, ale hovorim ALE!!!! Za bezny chod domacnosti nepovazujem neustale trieskanie...ak si pozorne citala, co asi nie , ze mi vadi , ze moje deti nemozu spat koli tomu, ze oni nemaju za potreby sa vecer troska ukludnit a byt potichsie. Ked syn 3r spi vo svojej izbe ( oni tam maju spalnu') trieska tam...ked ho presuniem do nasej spalne( ich dieta tam ma udajne izbu) trieska tam...tak mi povedzte aj po slusnom poproseni , ci sa ich dieta nemoze aspon tie 2h hrat v jeho izbe, ci kam ja mam svoje dieta koli nim odpratat.. Ja neviem to som fakt taka blba, ze upozornujem mojho syna, aby sa hral vo svojej izbe a do spalne a obyvacky hracky nepatria??????? a vkuse ho upozornujem ak sa mu podari buchnut autom nech to nerobi a preco? Lebo mi nie je lahostajne, ako to pocuje suseda pod nami... presne ako to pisala jedna mamina NEROB DRUHYM TO, CO NECHCES ABY ONI ROBILI TEBE..... a pisem to posledny krat...tu nejde o moju citlivost, tu ide o to, ze toto je vyslovena aroganicia. a gratulujem vsetkych vam, ktorym sa vo svojom byte zije dobre v tichu, pokoji...
@kvichtik asi to fakt zacneme striktne riesit cez mestsky urad, lebo domovnika nemame, pomoc odhladne majitelky bytu ich mami vcera nepomohol, smiala sa manzelovi do tvare( ona tam nebyva, to jej syn s rodinou) , takze to budeme riesit inak. a jedno je fakt, ze kazdy mame pravo na pokoj a klud vo svojom byte.
@blahowoman pises to, co som citala...co je to "trieskat"?....mozno nema v obyvacke hracky, moj nemusi mat hracky v obyvacke, ale zavrety v izbe by nevydrzal....proste nie kazdy ma take krotke deti......ja, ak by si ma aj poprosila, aby bolo moje dieta ticho a v jednej izbe...tak to proste endokazem, musela by som ho priviazat k stolicke a zalepit usta.....mozno to nerobi naschal, mozno sa snazi, ako som pisala, nie kazdy ma tutka, co sedi, akm ho polozis....ja sa snazim chodit s mojim akcnym von stale, teraz ej v skolke, ked bol mensi aj 3krat denne, lebo proste neposedi! ale niekedy to fakt nejde, ked je zima, ci ked je chory..... a tiez si ma asi encitala, tiez sa mi nezije moc pokojne, ale popri 6mesacnej vrtacke vkuse....je buchot deti to najmenej, ano, ak si dospely neda povedat, to chpaem.....to je arogancia, ale dieta toho veku..... (nam suseda just vysava po 8ej vecer, vie ze mam male deti, alebo chodi v opatkoch o pol6tej rano....nie, nie si jedina...preto pisem, ak dospely reaguje takto ok, beriem...ale deti plne chapem...)
Trieskajú a dupú tí čo nemajú poriadne spravenú podlahu. Treba dať poriadnu izolačnú vrstvu, drahšie podlahy nie sú také hlučné. To len tak na okraj.
@sorciera24 vies...ja mam tiez dost zive deti...takze ja chapem, ze to nejde niekedy.... ja nemozem od nich chciet aby boli uplne ticho to proste nejde... ja to vsetko viem, vies... ☹(( predstav si, zvuk typu ked presuvas gauc... tazky a najprv posunies jednu stranu, potom druhu a na to, nieco tresne na zem. to je furt... a v kazdej izbe... pride mi to ako psycho... ze predsa nemoze furt cosi presuvat. a uz som pisala, ze keby to boli nejaky starí ludia, ale sme vekovo rovnakí a s nimi sa neda dohodnut... prides k nim milo a tresnu ti dverami pred nosom? ani nevedia preco sme prisli? a to bolo upne na zaciatku. napriklad mame pred domom lavicky... x krat som sa s nou snazila aj napriek tymto nezhodam nadviazat nejaky normalny susedsky vztah.. predsa sa chlapci pred domom spolu hrali, tak logicke , ze mi bolo trapne vedla nej stat a byt ticho... no nie... s nou ziadna rec, proste si sadla vedla...takze fakt, velmi, velmi tazko...a to nie len s nami, ale celkovo sa nikomu nezdravia vo chcode, neumyvaju schody len robia neporiadok... a pod...
@eeffka neviem kde ty zijes, ale ja mam tiez pevny rezim a takych ako ty mam po krk. Neviem si predstavit aby deti boli do 22.00 hodin hore kvoli susedom. Lenze viem, teraz je uplne in ked decka skacu po byte a su aj do polnoci hore a rodicia na nich kaslu...resp. free vychova, tolerancia a pod. kraviny a vyhovorky len aby si nepripusitli ze maju nevychovane deti
@blahowoman mne sa stalo, ze chalan pustal hudbu na plne pecky, bolo to pocut cez tri poschodia, tak ze rezonovala podlaha a to vtedy ked deti mali ist spat, ci uz na obed alebo vecer (ich mama chodila kade tade). Tak som sa nastvala ze som im vypla poistky, ktore mame na chodbe. Spravil to este raz, vypla som znovu s tym ze mu to nezapnem aj cely den. Odvtedy bol pokoj
@blahowoman Ahoj skús dať sťažnosť na mesto a ak to nepomôže tak súdnou cestou .....jedna pani mala takýto problém a vyhrala súd a museli si pokryť 70% bytu kobercom a odhlučniť podlahu .....u nás je to podobné ..... nad nami na druhom máme dvoch dospelých 48.rok.cca ..... deti už dospelé preč a oni dvaja sú tak hlučný, že hrôza stará chodí po plávačke v podpätkoch on v kuse húka bľačí trieska vŕta ťahá nábytok po podlahe no hrôza .....aj o 1:00 ráno tam bľak hluk no hrôza ....stará trieska do steperu aj o 22:00 a nerieši, že trieska do podlahy nad našou spálňou a máme ročne dieťatko.....a presne tak nemôžu ti trieskať sústavne máš právo sa sťažovať ....ja keď tak idem povedať a potom je za čas kľud .....no to čo píšeš je fakt extrém riešila by som to radikálne 😠 ....u nás je len tak občas......a najlepšia je suseda keď sa stretneme ,, bože toho malého nepočuť ani plakať .......a ja si vždy pomyslím buď rada lebo to čo mi počujeme od vás je občas sila ,, 😀 😠
Na margo tých podlách,netvrdím,že to tak nemôže byť,ale my sme živým príkladom toho,že to tak nemusí byť.Predtým 30rokov,nad nami bývali iní vlastníci s dvoi,s kt.sa potom jedno aj s vlastnými dvoma deťmi nasťahovali a nepočuli sme ich vôbec.Je to o ľuďoch a ich chovaní sa a nie o dlážkach.A tyto noví neprerabali nič,lebo je po rekonštrukcii.Dupot,buchot,treskot sa šíri hlavne do konštrukcii domu,takže podlahu môžu mať odhlučnenú ako chcú a budú sa chovať ako hovädá,nepomôžeš si,toľko citácia statika,kt.sme zo zúfalstva tiež oslovili.My sme chceli dať odhlučniť kvôli nim strop,ale povedal,že v prvom rade oni musia dať dlážky,ale nezaručuje,že keď sa takto správajú nedojde k prenosu do stien,konštrukcii,čo aj je.A až potom my strop plus steny.Sám povedal správanie ľudí,ľudská tolerancia a ohľaduplnosť voči druhým už nie je v móde.Ja sama mám živé deti,ale skákať,dupať,behať im v byte nedovolím,nerobíme to ani my dospelý,muž má 115kg a nedupe pri chôdzi,hrajú sa na koberci,nie parketách.Nemyslím si,že je to len o zle urobených podlahách.
@blahowoman ty si normálna? Keby si tie svoje deti dala spať na strechu, tak napises, že decko trieska a nemôžu spať ani tam😀😀😀 sa odstahuj a budú mať pokoj všetci od teba.
Nechcem nikomu vziať ilúzie, ale žiadna podlaha, drahšia ani odhlučnená vám nezaručí, že nebudete počuť buchot, dupot, sťahovanie nábytku, šantiace sa deti. To by tak 5 kobercov na sebe tlmilo. A to ešte aj tak budete počuť krik, hlučnú telku alebo hudbu do noci, trieskanie v skriniach, s kredencom, dvermi, prípadne vo vani, ked tam niekto niečo robí. Je to len o ľudoch. Nado mnou bývala taká suseda, ktorá bola hluchá aj s manželom, telka na plné pecky, aj do noci. Nedali si povedať. Trieskali dvermi, o 4 tej ráno, o radiator, na balkone s plechovou skrinkou, presúvanie nábytku, búchanie kladivom rovno na podlahu nad postielkou mojej malej, hlučné rozprávanie ráno o 4tej rovno nad našimi postelami... Vrzgajúca stará postel. Všetko bolo počuť. Ale najviac ma išlo šlahnúť s tej telky a z hlasného rozprávania v noci, či dupotu. Upozornovania nepomohli vôbec.
Neviem čím to je, ale ja som vyrastala v činžiaku, občas susedia aj oslavovali, aj krik bol, ale väčšinou ticho a pohoda. Čo dnes ale ludia vyvádzajú v bytovkách, to je katastrofa. Prerábky ešte pochopím, aj ked je to hrozný hluk. Ide o dočasnú záležitosť. Ale ak sa niekto nevie správať, to je problém na celý život.
@nuvaring zelam ti prijemny slnecny den.
@blahowoman
By ste museli mať veľké šťastie, aby ste so susedmi pohli po dobrom. Zďaleka to nemáte také zlé, ako podaktorí iní. To však neznamená, že sa máte s daným stavom uspokojiť.
Ak nepomôže iné, tak by som sa poobzeral po cd napr. s výberom metalovej hudby a nechal prehrávať dookola na patričnej hlasovej úrovni v čase, keď nie ste doma a problémoví susedia sú. Tento postup je podľa mňa výslovne za hranicou slušnosti, ale v niektorých prípadoch to po dobrom nejde. Tiež je potrebné vedieť, ako to urobiť, aby Vás náhodou nepopoťahoval iný sused.
@draik a viete, ze tato moznost napadla aj mne???? len musim upozornit susedku pod nami.. chuda je slepa a este aj ohluchne...
@blahowoman skúsiť môžeš, ale nepomôže ti to, ešte ti budú aj oni robiť naschvály, lebo pochopia o čo ti ide. A možno aj druhí susedia sa s tebou rozkmotria. Ak sú hluční, tak ked sa vrátiš domov, bude počúvať ty ich a nebudeš im môcť nič povedať, lebo ti hned pripomenú tvoju hlučnú hudbu.
@sharmana Tazko je to.... ani by som to neurobila, lebo hladim na ostatních a just by to bolo tak, ze by som s tym nevyrieslila nic.
@blahowoman ahoj,kým zareagujem na príspevok,prečítam si vždy celú diskusiu(ak nie je priveľmi dlhá🙂) a to čo tu píšu niektoré "nemenované" to už je fakt sila..ja som sa síce narodila v rod.dome,ale celé detstvo som strávila u bábky v dvojizbaku... 4decka sme tam boli...spätné ľutujem susedu pod nami...ale tak je to už veľa rokov dozadu a väčšinou sme boli od rána do večera vonku...🙂 s priateľom sme si pred pár rokmi kúpili neprerobeny dvojizbak v paneláku.. Jasné že sme predávali,ale keď sme išli robte elektrinu, dali sme dva týždne predtym na všetky vchody oznám,a to si mala videt jak sa celý panelak vyludnil,keďže bol víkend...🙂...skrátka vŕtalo sa dva dni vkuse, ale naozaj nonstop, nech je to hneď hotové...tiež sa nedalo pozerať na to,či má alebo nemá niekto malé dieta, lenže nakonec sa prerabka pretuahla na rok a pol..finančné suchoty.==m🙂 takže robili sme každý tretí deň od 4 do 8,aj to už nám suseda vybuchovala že chce mať kľud...byvala o tri poschodia nižšie...nakoniec jej muž skoro zlomil nos, jak jej zabuchol dvere pred ksichtom..fakt sme sa snažili byť ohladlplni,tak sme nakonec byť predali a rozhodli sa stavať domček...nie je nad ten kluuuuuuud...držím ti paste, nech to ešte tie dva roky vydržis...🙂 hlavné pevné nervy prajem...p.s: nikdy by som sa už do paneláku nevrátila,bo ja keď sa zabudnem tak dupocem jak teľa po plavacke... teraz môžme hucat triskat a nikdo nám nič nepovie... No ale keď muž zapol na veľkú noc miesacku...to bol pruuser jak hovado na dedine
@blahowoman navrhujem ju ignorovať, lebo tu robí iba dusno a provokuje.
@olivia31 o 1 hod ráno hluk? Okamžite volaj políciu, keď toto začne robiť každý, tak sa v činžiaku nebude dať bývať. Je to otrasné, takíto neprispôsobiví ľudia, stačí jedna rodina a kompletne znepríjemnia život susedom široko-ďaleko, lebo v bytovkách počuť všetko cez niekoľko poschodí. Policajt je povinný spísať problém a uložiť narušiteľovi blokovú pokutu. O tom sa presveč následne na polícii, či dodržujú, čo majú robiť, pretože sa stáva že im dohovoria a v byte je po odchode polície naďalej hluk. Prípadne na druhý deň spíš sťažnosť s presným opisom situácie urob kópie a jednu odovzdaj na polícii, dve si daj potvrdiť políciou, jednu si založ a jednu kópiu so žiadosťou o riešenie podaj na Mestskom úrade, alebo OÚ, keďže situácia trvá dlho a nebudeš sto razy volať políciu. Niekedy títo ľudia zaplatia viac pokút a potom sa spamätajú, ak nemajú peniaze na vyhadzovanie. Ani cez deň nie je v činžiaku prípustné robiť hluk, ktorý obťažije susedov, to rieši domový poriadok a na to sa často zabúda. Týchto chronických neporiadnikov treba oznámiť písomne správcovi bytov a následne situáciu riešiť verejne na schôdzi. V bytoch majú ľudia v rámci slušnosti a rešpektu voči druhým dodržiavať pravidlá dané domovým poriadkom, čo zďaleka neobsahuje len nočný kľud po 22 hod, ako si to niektorí myslia. Veď keď sa všetci začneme správať ako divosi a primitivizmus bude vládnuť, byty budú kompletne neobývateľné.@ blahowoman, nedajte sa a riešte situácu!
@cacianka koho myslite?
@blahowoman, s tou hudbou ako odvetou by som bola veľmi opatrná, nakoľko by sa ti to mohlo vypomstiť, pretože susedia sa toho chytia a budeš mať problém.
@marce63
Nemajú sa ako chytiť, keďže doma nemajú certifikovaný merač hluku. A dokazujte, že hluk je nad mieru primeranú pomerom.
@marce63
Teória je pekná vec, ale v praxi to funguje inak. Polícia problém spíše a odstúpi na priestupkové konanie, ktoré sa bude ťahať xyz mesiacov. Prípadné ďalšie podozrenie z priestupkov sa zlúčia do jedného konania.
Žiaden zákon ešte nikto nevymyslel, aby zabránil ľudskej hlúposti...
Neprisposobivym susedom sa do schranok strkaju psie hovna 😀 zakladne veci neviete zeny 😀 musite im to vratit nenapadne 😀
@draik vo vchode bytového domu má byť vyvesený domový poriadok, je to súhrn pravidiel, ktoré majú majitelia bytov dodržiavať. K štandardnému DP si môžu na schôdzi bytového domu odhlasovaťdodatky, tak ako to situácia v dome vyžaduje. Priemerný občan, reaguje na upozornenia a mnohé situácie sa vyriešia. Je pravda, že ľudská hlúposť je nekonečná, ale treba oficiálne konať, veď títo ľudia sa spoliehajú len na to, že slušný človek sa s takými nebude naťahovať. V týchto situáciach je to vždy tvrdenie proti tvrdeniu, treba zainteresovať aj ostatných susedov, hlukomer sa používa skôr v situácii, keď nejaká firma v blískosti bydliska robí hluk a rieši sa to súdnou cestou. @blahowoman, keď ich to arogantné správanie neprejde a dokonca sa vám budú vysmievať pri upozornení, napíš na sociálku, nech prídu prešetriť v akom prostredí dieťa žije a aká je starostlivosť, bude dobre ak túto situáciu budete riešiť viacerí susedia, veď aj ich to musí obťažovať, no vzhľadom k polohe tvojho bytu, vy zrejme trpíte najviac.
@blahowoman absolutne ta chapem a toto skutocne pochopia len ti, ktori to zaziju na vlastnej kozi. Kedysi nas nami byvala mlada baba, ktora von chodila len zriedka, chodila velmi casto po byte v opatkovych topankach, presuvala nabytok, hlasna hudba pravidelne kazdy vecer aj v noci, spala samozrejme cez den. Policia u nej bola, nepomohlo. Dohovor od nas nepomohol. Nic. No tak manzel namontoval velke repraky z domaceho kina hore pod strop. Stiahli sme si odniekial z netu stekot psa, rev deti, zvuk vrtacky, zvuk zbijacky, natiahli to na 10hodin a vzdy rano, ked sme odchadzali do prace, sme jej to tam vypeckovali. Byvali sme v tehlovom, nie v panelovom dome, preto to k ostatnym susedom pocut (pravdepodobne) nebolo, no k nej isto, pretoze po 2 dnoch u nas klopala, ze nam cele dni vresti decko a vystekava pes. Na co sme jej povedali, ze my psa ani deti nemame (vtedy to tak aj skutocne bolo). No, spat v noci sme ju naucili uz po vyse tyzdni 😅 S tym dupanim sme si pomohli, az ked sme sa prestahovali.
Dalsia moznost je skutocne sudnou cestou. Pokial mas cas a nervy, tak to skus, mozno si vstupia do svedomia este pred sudnym pojednavanim.
§ 127 občianskeho zákonníka stojí na tvojej strane:
(1) Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.
@blahowoman inak toto som robila aj ja...priznam sa... 🙂 ked ma naštvali susedia s tym že napr. neprestali buchat ked mal maly spat...tak som pustila na plne gule country... ja rada country...na takych 10-15min...zatial som sa ukludnila... 🙂 Treba byt vždy slušny...neriešit ine susedske zaležitosti, neuražat sa... jednat k veci...ale fakt niekedy vam človek povie že skratka neprestane...potom neni ina možnost...

@sharmana Nie je zač, rado sa stalo. Zisti si možnosti na tvojom Miestnom úrade, všade je to inak,niekde sa za to platí, inde nie, ako náš presne postupovať. U nás boli prítomné obe strany, samozrejme susedia sa aj tam predviedli, že nad nich neni a budú vyťahovať a vymýšľať o sto šesť, na to sa priprav, tak to nemohlo dopadnúť ani inak. To je tá naša demokracia a vlastnícke práva a niektorí nevedia potom, čo so sebou, hlavne tí, čo bývajú nad niekým a nad nimi nikto.Samozrejme, že v paneláku počuť toho dosť, ale nikto nie je povinný počúvať niečo také denno denne v hoci ktorú hodinu dňa a poznať celý režim dňa susedov. Každý kto príde domov, chce mať už svoj kľud. Ak máš nejaké lístočky- písomné prosby, aby prestali s hlukom atď, tak si to dolož, ak máš tak svedkov - návštevy, svokru, mamu, hoci koho, čo to počuli, tak je to plus. U nás to skončilo len nedávno a aj to lutujeme, že sme s tým čakali tak dlho, inak sme mohli mať kľud skôr, tiež sme si mysleli, že to prestane, keď pôjdu susedk do školy,ale ako veľmi sme sa mýlili. Dá sa to riešiť aj cez správcu a domový poriadok, aj ten, ak máte dolož, tam by ma byť aj zákon o občianskom spolunažívaní aj nočný kľud. Ala my sme im nechceli robiť hanbu, naopak oni sa vypytovali kade tade, ale nikto nechce byť zatiahnutý do konfliktu iného v dnešnej dobe, hlavne keď máte bývať takmer celý život vedľa seba. Samozrejme sa to ku mne dostalo, keďže sa zo susedmi poznám od narodenia, tak mi to vraveli, počujeme ich aj mi, ale vieš....pýtali sa, či sú hľuční, že sa sťažujete.... susedov do toho nezaťahuj, neoplatí sa. Tak sme to nakoniec riešili takto, hlavne kvôli deťom, mne malá a to má 10 rokov, plakávala, že sa nevie sústrediť na učenie, spať, lebo herečky, išli spať až o 22 hod a potom pokračovali rodičia takmer do 2 hod.rannej a o malom ani nehovorím....Neboj sa, treba to riešiť, inak si sami nepomôžete, budú sa vám smiať do tváre a argumentovať nočným kľudom a svojim dieťaťom, ktoré majú evidentne na háku, lebo by sa mu venovali a nelietalo by tak,ale im to vráti ten malý, tým, že nemá žiaden režim, hranice a pravidlá. Mám dospelím, až zvonilo v ušiach z toho hluku, našťastie je už kľud.