Neriešiteľná situácia - rady
Ahoj, je mi 27.
Od rodičov som sa odsťahoval v 24. rokoch.
Býval som s ex priateľkou v nájme.
Od novembra nie sme spolu a ja ostal sám.
Krátko na to oca vyhodila mama.
Prišiel ku mne, že na pár nocí. A už sú to mesiace. Mám malý 1. Izbový byt. Spí na zemi v spacaku. Nemám súkromie nič.
Našiel som si nové dievča, ale nemožme ísť ani ku mne.
Buď musím povedať že prídeme a on ide preč a ak nečakane ideme ku mne tak on spí v kuchyni na zemi no hanba, už ku mne ani nechce vobec ísť. :/
A nemám to ako vyriešiť, otec nemá peniaze ale len dlhy. Zarába málo.
Mama ho späť nechce vziať ani za nič, on nemá kde ísť.
A ja prišiel o súkromie :/ Ja nechcem bývať s ocom v izbe.
Ničí mi to vzťah, mne nervy ale morálne ho nemôžem poslať preč. No nevidím žiadne riešenie. Mám ho rád ale nie je mi 20. Dokážem žiť len sám alebo s partnerkou.
Čo by ste robili?
Takisto nech si spláca dlhy, zvyšok nech dá na svoju strechu nad hlavou ak mu to nevyjde občas mu niečo prispeješ...ak mama nejaké peniaze dostáva jej smola nech sa naučí hospodáriť s tým čo má a zablokuj mamine číslo na otcovom telefóne aby ho neustále neobťažovala s vypytovaním peňazí napíš cez jeho mobil správu mame že odomňa peniaze už nedostaneš blokni číslo a otcovi povedz že buď to pôjde takto alebo nech sa teda podriaďuje žene ale nebude môcť u teba bývať... sestra už bude ochvíľu maturovať takže nie je malé dieťa ja som brigády mala od 15 keď som niečo potrebovala žiaľ musela som tiež som si nepískla a nedostala som cash na ruku takže asi toľko k tomu... Myslím že by si poradila 🙂 ak žije v pohode s mamou a vychádzajú....
Ako ide dokopy "stavby a uctovnictvo". To ma otec dve odborne skoly?
@oli18 možno má ekonomické vzdelanie a na stavbách si privyrábal, veď pomocné práce dokáže robiť ktokoľvek
autor, ale ty tiez nemas gule na radikalne riesenie, vsak? Toto bez radikalneho rezu nevyriesis...
@janickacrazy presne. Poznam jedneho co mal svoju CK super sa mu darilo no casom .. zbankrotoval a teraz robi na stavbach, Z mladeho to ide ako z chlpatej deky. Najprv sa zdalo ze otec je socka postupne sa ukazalo ze problem je viac matka .( a vsetci sa jej boja)
@luccija To ze rodic zivi svoje dieta mu nedava pravo na nic. Zivit dieta je zakladna povinnos kazdeho rodica. Ta povinnost sa neprenasa potom spat z dietata na rodica. Vzdy sa len posuva dopredu. Ked bude mat syn svoje deti, bude sa o ne starat.
Je pekne rodicom pomahat ale nie je to povinnost.
Ak mas malicky byt s lacnym podnajmom,nechala by som otca tam,to by mal financne utiahnut,ty si najdi nieco nove,alebo najdite spolu s ocom mu nieco nove,zena ked je hrdinka a vykopla ho,nech sa stara teraz sama,ak sestra chodi do skoly nech jej posle alimenty a baba ked ma 18,tiez si moze najst nejaku brigadu,aj tak sa teraz poriadne nechodi do skoly a nejaky lidl,kaufland atd by ju vzali na brigadu aspon. Mama nech sa zariadi,ide na urad,ziada o davky v hmotnej nudzi,cokolvek,nech sa teraz obracia,lebo matka vam vsetkym nici zivot. Otec ak jej nebude davat vsetko sa uzivi,pripadne mu mozicias obcas alebo aspon urobis mensi nakup
@andreatytler nuž tu by som oponovala , existuje vzájomná vyživovacia povinnosť aj voči rodičovi a ak človek nie je totálne emočne plochý a rodič fakt odroň , tak aj morálna povinnosť.
@andreatytler
@adriannasvk
zakon o rodine spomina vyzivovaciu povinnost aj k manzelovi, aj k rodicom
Skús otcovi nájsť prácu s ubytovaním.
@0silvia0 ved to je vsetko v poriadku ale ako mu syn pomoze ked sam pomaly nema z coho,treba najst riesenie aby bol spokojny aj syn aj otec. Hlavne nesmie davat vsetky prachy zene,ktora si z neho urobila trhaci kalendar a este mu aj nadava,ked ho vyhodila nie je povinny jej dat vsetko ked aj sam pomaly nema.....nech najdu spolu vhodne byvanie pre otca a ked bude treba nejaky nakup napr atd tak mu syn pomoze v ramci svojich moznosti...
@adriannasvk ale ved mne to nevysvetluj, ja s tym vobec nesuhlasim, aby sa mlady nechal takto obabravat rodicmi. Len zial viem co je histerionska porucha osobnosti a viem, ze takato zena vie chlapa vyzmykat, lebo takato zena si obhaji co len chce.
@0silvia0 ved nevysvetlujem,len pisem svoj nazor. Tiez s tym nesuhlasim,otca mi je uprimne luto,nemusi byt zly,moze byt aj sikovny ale zial korona....nech najdu so synom nejake vhodne ubytovanie,ved nemo spavat na zemi😒mne by to nedalo,aspon nejaky rozlozitelny matrac alebo nafukovaciu postel,cokolvek... ved zena nech ma poruchu aku chce,nech sa ide liecit,da sa na invalidny lebo je na hlavu to nech si riesi ako chce chlap by nemal nechat takto zametat so sebou....
@21oktober, @0silvia0 Dakujem za opravu. To som teda nevedela ze je taky zakon. Nesuhlasim s tym zakonom.
Podla mna je velmi nespravne ked rodic povie dietatu: "Ja som sa o teba staral 20 rokov, tak mi to teraz musis splatit." Bolo to rodicove rozhodnutie mat dieta a dieta sa o seba nevie postarat.
Jasne ze moralna povinnost existuje lebo je to rodic a ten je len jeden. To nespochybnujem... ja som skor reagovala na konkretny prispevok v ktorom sa prave hovorilo o tom splacani starostlivosti.
@miadi hej logicky by som mala priateľa čo má svoje bývanie a teda liezla by mi tam na nervy jeho dcéra s malými deckami ktoré by tam behali , žiadne súkromie . Krik , vresk , omrvinky však nech ju vysťahuje , nech si najde robotu , za všetko si predsa môže sama . Veď je zdravá , decká do jaslí a padaj . Normálny muž by ma asi poslal veľmi rýchlo k vode.
@andreatytler tak v zdravých rodinách je to normálne a ani nemusí to ten rodič hovoriť. V nezdravých rodinách pri normálnych rodičoch existuje na to zákon . A je to podľa mňa dobre.
@andreatytler ja si myslim, ze je to myslene tak, ze rodic, ked je na dochodku alebo na invalidnom dochodku a nevychadzaju mu peniaze, tak je jasne, ze pracujuce deti prispeju. Hlavne ak zostane sam. Ale urcite by to rodicia nemali zneuzivat sposobom, ze ja som ta vychoval, tak sa staraj ty o mna, lebo mne sa nechce robit...
@adriannasvk takto ti poviem, mam mamu s histerionskou poruchou. To nie je psychicka porucha, na ktoru ti daju invalidny. Ten clovek nie je na hlavu, len ma specificke prejavy spravania a takehoto cloveka dobrovolne k psychiatrovi nedostanes. On si neprizna, ze ma problem. Toto nie je psychicka porucha, len porucha osobnosti a poruch osobnosti je kopa a kazdy piaty clovek nejaku ma... A tak isto mam submisivneho otca, ktory by svoju manzelku nikdy nenechal napospas... Takze sa do tejto situacie dokazem vzit, aj ked u mojich rodicov to nie je az taketo dramaticke.
Ale autor diskusie musi urobit radikalny rez, aj ked si nemyslim, ze to dokaze, je to pre neho tazke.
@0silvia0 tak tomu všetkému najlepšie chápeš 🙂 ja som tiež pomáha oco, mal som istý čas presne takú ženu ach ..
Inak prenieslo sa to s mami na teba alebo si mala šťastie? 🙂)
v ziadnom pripade, neprenieslo. Ale tieto poruchy osobnosti su dedicne a iste crty ma moj syn, zial. Takze na neho sa to scasti prenieslo. Bolo tazke zit s takouto drama queen v jednej domacnosti... najviac som si to uvedomila, ked som odisla z domu. Niekto tvojej mame tuto poruchu diagnostikoval?
Autor, tvoji rodicia su cca patdesiatnici?
Veď je to tvoj otec, hádam ho nevyhodíš na ulicu? Daj mu šancu dať si do poriadku život, frajerka ak má srdce na správnom mieste tak to pochopí.
Žiadna situácia nie je jednostranná, ani otcovi to zrejme nie je príjemné, že je odkázaný na pomoc syna, ale asi nemá inú možnosť. A hlavne sa skúste spolu porozprávať aké sú vaše predstavy a riešenie budúcnosti.
@0silvia0 ako pises,radikalne rozhodnutie otca aj syna....a dakujem za vysvetlenie 😊tak potom uz len sup matka do prace,dcera na brigadu a otec moze prispiet dcere ako studujucej ale hlavne sa musi postarat o seba a nie byt synovi na krku lebo vsetko posle zene🤦♀️
@adriannasvk to by bolo idealne, keby matka isla so prace, ale autor pise, ze nepracovala 25 rokov, toto bude tazky oriesok...
otcovi by som na tvojom mieste nasla pracu niekde v zahranici, trebars v cechach. tam bude mesiace na ubytovni a uz si bude musiet hospodarit ako vie
Tak dnes ho máme zavolala spať. Že si má urobiť test a okamžite prísť. Veľmi sa čudujem aj sa teším ale na druhej strane sa cítim vinný. Je pravda že už som na to tlačil. Oco samozrejme spustil reči ako som sa ho zbavil, že nechce žiť a podobne. On tam nechce ísť. Ale on im platí 3 izbový byt tak musí byť tam. Rozvod nie, ani nič neriešil mesiace. Tak sa cítim aj tak zle. S mamou sa žiť nedá, je mi to ľúto, opäť ho bude terorizovať a šikanovať. On keď s ňou volá tak to ako dieťa s matkou. Ako psík. Ale ten jeho stav sa prenášal na mňa. Stále riešiť tie ich vojny. Telefonáty od mamy plne nadávok a klatieb ako sa mi bude zle vodiť že s ním držím. Ja chcem už pokoj po tých rokoch. Celý život toto som zažíval pri nich. .....
Mama*
Otec potrebuje pomoc najviac na psychickej úrovni, možno najlepšie od odborníka

Dobre ale aj keď ma niekto poruchu neznamená to že môže robiť hocičo a druhí to budú len rešpektovať.... Takto sa ťa spýtam byt v ktorom žije tvoja mama je len v podnájme? Ak hej postav otca pred hotovú vec....povedz mu že ak chce u teba naďalej bývať nech zarobené peniaze odkladá, porozhliada sa po podnájme a začne si pomaly začať riešiť svoj život a nech peniaze neposiela na byt niekomu inému keď sám by bol bez tvojej pomoci bezdomovec.... mu povedz že ak mieniš posielať peniaze mame tak asi máš dosť peňazí na to aby si sa odsťahoval a platil si aj svoje bývanie.... Pozri sú ubytovne ktoré si pýtajú skutočne málo v pohode za 100€ na mesiac by mu stačilo možno ani to nie niektoré nemám taký prehľad.... Takže určite by nemalo byť pre otca problém zaplatiť si ubytovňu keď už podnájom by bol preňho drahý 🙂 povedz mu že ak peniaze bude investovať do svojho nového bývania, ubytovania a bude mať nejaké problémy že mu samozrejme niečo prispeješ ak to nezačne riešiť on musíš začať podnikať kroky ty....myslím si že nie je úplne správne ho vyhodiť pred dvere keď ako si sam povedal živil vás 25 rokov....ale takto to tiež nemôže fungovať...