icon

Nerozplývam sa nad vnúčatami: Som preto zlá?

20. jún 2024

Ahoj ženy. Ja neviem, či starnem a hlúpnem, ale som síce stará, len sa nerozplývam nad vnúčatami. Ľúbim ich nadovšetko, len už nemám tú trpezlivosť s nimi. Mňa to otravovanie typu. "babííííí a prečo" tritisíc krát za deň zabíja. Už nevlázem a chcem mať pokoj. Chodím ešte do práce a robíme 13 hodinovky, keď mám voľno, chcem si vyložiť nohy a mať ticho. Tak preto som sviňa?

mandzula
21. jún 2024

@simona20201309 ma Aspergerov syndrom, ak si tym nahodou chcela povedat, ze deti nechce mat pre moju vychovu.

zuzana9393
21. jún 2024

Akože ja sa celkom čudujem, že sa tu takýchto babiek zastávate. Aspoň ja to tak väčšinou vidím, že každá chce mať velice vnúčatá, neskutočne po nich túžia, tešia sa ako budú kocikovat.... A keď príde na to, že mama potrebuje postrážiť dieťa aspon aby si vybavila doktora, alebo jej dieťa celé noci nespí a k tomu má doma ďalšie, poprosí svokru/ mamu o pomoc a nemajú čas/alebo len kopu vyhovoriek. Mne to príde v rodine úplne normálna vec v rodine si pomáhať. Samozrejme nehovorím, že by babky mali chodiť každý deň, ani každý týždeň. Ale snáď raz za čas, by to aj im dobre padlo. Osobné vôbec nechápem, ako môže nemať vzťah s vnúčatami. To potom aký mala s deťmi?

betulinka1
21. jún 2024

Zalezi ako casto si s nimi. Ak dvakrat do roka, to je asi malo, lebo ked budu vacsie nebudu mat s tebou vztah a ked ich budes chciet oni nebudu chciet teba.

ktochytavzite
21. jún 2024

@zuzana9393 máš pravdu a svokra výchova detí,vnučky a potom ich deti s vnučka pošlú na starobu do starobinca🙂Treba pomáhať len nevwstama baviť vnučky a potom v kľude stúpnuť babku do starobinca,

drahomirrra
21. jún 2024

Nie si sviňa, si len typický dnešný prototyp modernej, sebeckej babky, ktorá pozerá len na seba. V pohode, veď rovnako sa budú vnúčatá zaujímať o teba. Nepíšeš, že niekto chce po tebe stráženie, píšeš, že ťa otravujú všeobecne.
Desivé.

minenkak
21. jún 2024

@zuzana9393 a veď nikto nepíše ,že neponáhľať ale pracujúcemu človeku po šesťdesiatke ,je naozaj moc mať tie deti aj dve hodiny do týždňa ,to že niekto vypluje aj dušu pre rodinu je v pohode a tak isto ,keď niekto chce byť čo najmenej s vnúčatami , každý máme svoj život

jankalukasova
21. jún 2024

Určite nie si sviňa 🙈 ja tento názor a prístup plne chápem a uvedomujem si aké náročné je starať sa o deti. To je dôvod prečo ich strážiť dávam len výnimočne, zvlášť keď starí rodičia sú pracujúci. Sú unavení rovnako ako ja +faktor veku.
Má to je však jedno veľké ALE!
O to viac si vážim, teraz už mŕtvu, svoju babičku. Tá žena nás mala na krku celé prázdniny, vyvárala, vypekala, starala sa, opatrovala, brala po výletoch... všetky svoje štyri vnúčatá. Vždy bolo čo jesť, vždy bolo čo maškrtiť. Ona uvarila obed, my sme chceli opekať, tak nám dala parky alebo špekačky, doniesla jahody so šľahačkou, sesternica povedala, že chcela jahodovú penu, pretvorila na jahodovú penu. Vedela byť aj veľmi rázna, museli sme poslúchať, nemohli sme pozerať telku (okrem večerníčka) ale inak bolo v podstate všetko povolené. Stavanie bunkrov, tepovanie kobercov (to bola úplná bomba)... Ochotne, s úsmevom až radostne.
Keď si tieto prístupy porovnám.... 🫤 Ale ono to bude spôsobené tým, že ona a jej generácia napr. zažila vojnu a nedostatok, veľký strach a podobne... Takže robiť kraviny s vnúčatami bolo vlastne super. Dnešné babky žili inak. Život na dôchodku si chcú užívať a cestovať, cvičiť, starať sa o seba. Určite to nie je zle. Je to proste iné.

fantaghiro21
21. jún 2024

Ako moje babky sa o nas starali,ked sme boli chore,nebodaj sme u jich travili prazdniny....
Vyzdvihnutie zo skoly/skolky detto...
Starka mala 2 zahrady,o ktore sa starala,vcely,...
Samozrejme,ze vek odchodu na dochodol je tetsz taky,ze samotny dochodca sa dochodku ani nedozije ,lebo este pracuje.
Moja mama nema zahrady,ma pevnu pracovnu dobu,stale pracuje ...
Mam 3 deti a ani raz mi s jednym nepomohla.a navstivila asi tak 10x za 7 rokov
Ved nema to ani ako povinnost .to je jasne.
Za to my ,ked teraz zomrel otec,vyzaduje od nas stale pomoc,co ide uz aj na ukor nas...(a to popri praci mam/som mala vs externe ,momentalne rd)
Ja od babky neocakavam nejaku aktivnu pomoc je to narocne .Z kazdej strany.
Ale mne chyba len ten zaujem.nemusela by pohnut ani prstom.len by som si priala starku pre moje deti ,ktore sa casto pytaju ,preco ku nam nechodi,preco ine starke vyzdvihuju deti atd atd.
Len obycajny zaujem ,ale co uz.
Takq je asi doba.
Zial/nastastie sa viem nejak zariadit a makat aj pri 3 detoch sama...bez ziadnej pomoci

0silvia0
21. jún 2024

@jankalukasova ono to bolo aj tým, že vtedy tie babky nemali tú možnosť cestovať, ani to cvičenie im nenapadlo, lebo tie možnosti jednoducho nemali. Niektoré dokonca celý život nepracovali a keď pracovali, tak boli po 50-ke už v dôchodku. Čiže už mali na starosti len vnúčatá. Dnešné babky, keď majú makať do 62 rokov v práci, už jednoducho by ani nemali možnosť mať vnúčatá celé prázdniny, kde by vzali toľko dovolenky? A po 62-ke po odchode do dôchodku sú už také zničené, že potrebujú viac oddychovať. Je to logické, ale zas normálna babka sa snaží udržiavať vzťahy s vnúčatami a chce s nimi tráviť čas v rámci možností.

nominativ
21. jún 2024

Nie si sviňa, dnes si už klasická babka. 🙂

derdia
Autor odpoveď zmazal
jankalukasova
21. jún 2024

@0silvia0 áno, tých aspektov prečo je to tak je viac...

zuzana9393
21. jún 2024

@ktochytavzite zdá sa ti, že ak by v zlom období, kedy dieťa v noci nespí a mama je Max vyčerpaná, svokra dieťa raz do týždňa na hodinu pokocikuje, alebo v prípade že potrebuje ísť k lekárovi ho postráži, je jeho výchova? To máš nejakú veľmi rýchlu predstavu o výchove 😃 a myslíš si, že keď s vnúčatami babky netravia žiaden čas, tak ju budú o 20 rokov prebalovat a nedajú ju do starobinca? Keď ma babka dobrý vzťah s deťmi, tak ma aj väčšiu šancu, že ju doopatruju. Alebo jej pomôžu keď bude potrebovať. Akože prečo by som napríklad ja mala svojej svokre pomáhať, keď ja keď som potrebovala pomôcť s 2 malými deťmi, ( stačilo by aj 1x mesačne pokocikovat) tak povedala, že iné to zvládajú aj s 3 deťmi.... Tak aj ja jej poviem, že aj iné babky sú v starobinci. Či ako by to podľa teba malo byť?

zuzana9393
21. jún 2024

@minenkak mne ale príde, že táto konkrétna babka nemá vôbec záujem o vnúčatá. Keď to takto nepriamo napísala. Lebo väčšinou babky, ktoré vidia deti aspoň 1x mesačne, sa tvária ako sa strašne z nich tešia. Pritom ak by to tak bolo naozaj tak trávia viac casu. Ale táto priamo píše, že ju to nebaví.

jana_eyre_2
21. jún 2024

@zuzana9393 ju to zrejme nebaví, lebo to jej deti so stráženim preháňajú a dávajú jej možno deti po každej 13h smene.. 😉

Moja svokra je dobrá babka, ale tiež má dosť keď ma vnúčatá u seba furt (nie moje deti, ja si to len vypocujem).. jednoducho ľudia majú už svoj vek, svoje deti vychované a chcu aj pokoj, bohužiaľ nie každy pochopí že babka musí pendlovat len medzi vnúčatami a prácou, ale chcú si užiť aj trocha voľného času, ktorý by mal mať každý dostatok..

zuzana9393
21. jún 2024

@jana_eyre_2 jasné to máš pravdu. Tiež poznám jednu babku, ktorá má 2 vnúčatá vo svojej domácnosti a hneď keď príde domov z práce utekajú za ňou. Plus má ďalšie dve, ktoré bývajú kúsok od nej. Takže v takomto prípade to chápem. Ale ja mám žiaľ skúsenosť len takú, ako som písala vyššie. Že je problém pomôcť aj v ťažkom období na 3-4 hodíny mesačne, lebo namiesto pomoci je vždy kopec výhovoriek. Najlepšia bolo asi tá, keď mi povedala, koľko veľa prania chudiatko má 😆 sú až dvaja. My sme len 4 o chvíľu 5.

minenkak
21. jún 2024

@zuzana9393 tak ,ale to je už zas niečo iné, keď vravia, ako sa tešia a nechcú byť v konečnom dôsledku ,to už asi samé deti vedia,akých majú rodičov, ale nezastat sa ženy,ktorá sa nechce starať i vnúčatá ,lebo je unavená a má dosť,nad tým sa zas ja čudujem.Ja som to sama videla na mojich rodičoch,ja som mala decko 10rokov skôr ako moja sestra a moje decko občas zobrali na výlet,sestrine až keď boli veľké a aj to vtedy šlo aj moje dospelé,proste moja mama sa aj ospravedlnila sestre a povedala ,že oni už na to proste nemajú silu a boja sa.Nie je nič zle na tom neposrať sa s vlastných vnuceniec a v dnešnej dobe, aj tak starý rodič zomrie skôr ,ako by stihli to vnúča vyrásť, vyštudovať a potom sa starať o starého rodiča a nato sú vlastne ich deti a nie vnúčatá

0silvia0
21. jún 2024

@zuzana9393 presne ako pise @minenkak no jednoducho niektori vladzu, niektori nevladzu. Moji rodicia sa velmi tesili na vnucence, aj sa im snazili venovat, ale nikdy sme im nedavali chore deti, ani na prespavacky, az ked boli skolaci. Len to netusili, ze vnuceniec bude 5 kusov, to uz bolo aj dost. Teraz ma posledna sestra male deti, cize 6. a 7. vnuca. Uz nic nevladzu, dokonca moja mama uz ani neupratuje, vsetko robi otec, tie male deti su na nich privela a snazia sa, ale nie je to take, ako ked sme mali male deti my a rodicia boli mladsi. A veru, su sice len dvaja, energie ubuda, a nevladzu ani 10% toho, co este pred 10timi rokmi

dominikamacakova
21. jún 2024

Snáď majú tvoje vnúčatá rovnaké pocity... Tiež by sa mi nechcelo počúvať ehm ehm.

jana_eyre_2
21. jún 2024

@zuzana9393 mne to nepríde vôbec divné, asi preto že namna keď som bola dieťa nikdy stari rodičia nedávali pozor (chodila som na prázdniny síce k otcovej mame na týždeň či dva, ale tam tiež bola somnou skôr teta ako babka, resp.bola som s deťmi vonku a dali mi jesť, s maminou mamou som sa vidavala len keď k nám raz za čas prišla na návštevu) tak som to ani ja nikdy neočakávala od svokry (rodičov už nemám) že nám bude pomáhať.. nejako sme sa s mužom zariadili aby sme mohli to riešiť len my dvaja..

jana_eyre_2
21. jún 2024

@zuzana9393 ale teda dam ti tiež za pravdu že by sa ma dotklo ak by mi v ťažkej situácii nepomohli.. tiež sa ma dotklo, keď som ako tehotná s tretim chcela prerobiť izbu deťom a mala dojst babka ale ona zrovna vtedy mala druhé vnúčatá a potom sla na dovolenku, lebo nikdy inokedy sa nedalo aj keď sme boli dohodnutí.. tak sme to robili vždy všetko s deťmi..

luccija
21. jún 2024

Kto ti povedal, že si sviňa?tak pracovať 13 h je ťažké aj pre mladého človeka.Rob ako cítiš a načo sa cítiš.Je logické, že malé deti také otázky majú a unavuju, ale niekoho to neobťažuje teba áno...svet sa nezrúti.

orangiiina
21. jún 2024

Je fakt, ze toto čaká aj nás a my budeme pracovať až do 70tky. Človek je už unavený a zničený, ale treba sú uvedomiť, že raz robiť nebudeš. Budeš sediet doma sama a v tichu možno aj so
Zdravotnými problémami dúfajúc, že si na teba niekto spomenie, zavola, navštívi. A teda tie uhucané vnúčence si spomenú ako posledné, lebo nebudú mat k tebe žiadny vzťah, práve pre tento tvoj prístup.
A tie, čo to ospravedlňujú som v miernom šoku. Kazdýehi osobná voľba, ale takéto správanie predurčuje aj budúci vzťah.

0kristina0
21. jún 2024

Podstatne je, ze ich lubis a davas im to aj najavo.

elizondo007
Odpoveď bola odstránená
fantaghiro21
21. jún 2024

@autor mozno budem svina ja,ale ak ti bude treba pomoct ,postarat sa o teba,nestazuj si,ze nebude zaujem....
Ja to len na sebe hodnotim.mozno som zla,zatrpknuta.
Ked ochota zo strany mojej mamky aj v case,kedy to bolo naozaj velmi dolezite,tak sa mi otocila chrbtom,moje kroky budu podobne ako jej teraz.
Ziadna pomoc .vzdy som cely zivot.z jej strany dostala facku .
Ale mozno mas vseobecne dobry,pozitivmy vztah k detom...a je to ine

Otec mi nedavno zomrel,nemala som problem aj napriek 3 detom ,praci,skole,sa chodit postarat,prebalit,nakrmit, a to mal okolo 100kg
Co niekto zial ani prebalit nedokaze....

Ak bude mama nevladna,dom dochodcov bude pre mnu vhodnesi ako to ze by som sa ja mala pokrajat ....
A nech si hundre potom,ze ju chceme niekde zavriet...je mi to jedno.
Ja som mala ochotu a nemoze ist nieco na ukor nas...

rozculena
21. jún 2024

@simona20201309 moji rodičia voči sestriným deťom fungovali ako vzorní starí rodičia a čo z toho....vnučky si spomenuli len keď potrebovali peniaze....že babka a dedko mali meniny alebo narodeniny alebo vianoce,to ich netrápilo

mk1111111111
21. jún 2024

No, ja sa Ti necudujem, pracujes, navar si, poprac si, potom varuj a Ty si kedy odpocinies? Vek neoklames.
Mladi su v praci, deti v skolke, skole, ledva ich vecer vidia a cez vikend sup k babke, este lepsie zo skolky ich vyzdvihnut, nakrmit a vecer polospave doniest. Ved, oni su unaveni z prace a z deti. Ale, oni su mlady, mali by co to vydrzat, ci to plari len pre starych?
Ano, na par hodin zavarovat sem tam- ok, ale stale? Lebo oni su unaveni? A Ty mas narok byt kedy unavena?

ktochytavzite
21. jún 2024

@zuzana9393 no vidíš to prečo by si mala máme pomáhať keď ona ti deti nevychovavala😉Ja si myslím ze babka keď nechce pomáhať ,nech nepomáha a nemusí mať výčitky pretože ona už vychovala a ma nárok na oddych,ono po 5ptke už zväčša človek až tak nevládze plus ak robí a do toho detská Ja som babky neobsahoval.po vys ak potrebujem a deti som mala vláde vždy som šla aj s deťmi poprípade sme si zaplatili opatrovatelku.A moja mama mi nepomáhalo a teraz sa o ňu starám,nemusí to byť také vypocitave ako v tvojom prípade

apolka77
21. jún 2024

Škoda že si nenapísala ako často a na ako dlho máš vnúčence u seba.
Ak pracuješ 12 tky ani sa nečudujem že si rada sama.
Voľakedy ženy nepracovali alebo šli do dôchodku aj v 52...keď si predstavím že za 5 rokov mám ísť do dôchodku radosť žiť..teraz je úplne iná doba. Ženy pracujú ťažko a dlho..taká zdravotná sestra , predavacka keď príde z práce a má 60 rokov ďakujem pekne keď jej decká donesú vnúčatá že je nervózna..a chce mať svätý pokoj.
Nemaj výčitky lepšie keď sa s tým zmieris , ze to tak cítiš , sú to tvoje vnútorné emócie . Aj pre vnúčatá je lepšie keď nie sú s nervóznou osobou.