icon

Nervy na svokrovcov

24. sep 2020

Joooj, či mám len nervy každú návštevu u svokrovcov. Ešte len dvere na aute rozcapíme, už zdiaľky kričia na malú menom (skoro na pol dediny, aby všetci vedeli), že "Tu si moja! Kde si to? Prišla si pozrieť starkých?" Ako rada som, že sa tešia, ale malá sa vždy rozreve. Svokor je totiž na dôchodku a strašne hlasno rozpráva, lebo robil v práci pri hlučných strojoch, tak sa nepočuje (rovnako vypeckuje rádio a TV, takže ho všetci okrikujú, nech to stíši, že sa chceme rozprávať). A to im hovoríme s mužom zakaždým (ešte pred návštevou), že na ňu musia pomaly, dať jej čas na rozkukanie, ale oni sa vždy zabudnú a vyletia na ňu hŕŕ. Takže ja každú návštevu malú polhodinu tíšim v izbe, akonáhle ich vidí, reve do diva (ale keď nedajú si povedať, tak to zažívame zakaždým). Keď sa malá ako-tak ukľudní, snažia sa okolo nej motať, hlavne svokra. Malá okolo nej nechce ani prejsť, lebo sa vždy na ňu doslova vrhne, chce ju brať na ruky a mojkať, a malá sa naopak snaží jej vyhnúť alebo utiecť, lebo chce chodiť, nie sa nosiť. Už sa urazila, že ako to malú vychovávam, že má byť spoločenská, zvyknutá na ľudí a nie taká zľaknutá, že ju to mám naučiť! vrelo to vo mne, ale s kľudom som jej vysvetlila, že si to robí sama tým prístupom k malej, ale nedá si povedať. Došla potom neskôr, keď malá jedla so mnou, že ona by jej chcela dať skúsiť jesť - či si od nej vezme. No ako schytila lyžicu, malá sa otočila a naťahovala sa celá smerom ku mne a bolo dojedená. To sa stará zdula znova, že od nej nechce ani skúsiť a začala ma znova poučovať, že AKO to, že nechce od nej nič, že ju to mám naučiť! som povedala, že keď nechce, nútiť ju nebudem a hotovo. Nemám chuť tam už vôbec chodiť. Ja viem, mala by som hodiť za hlavu, ale mňa ide roztrhnúť jak žabu, keď ona nepočúva čo jej rozprávam a robí si po svojom a potom je na mňa zlá. Navyše ma nasrala aj tým, že vždy keď prídeme a má u seba návštevu, malú mi od dverí zoberie, ani sa nestihneme poriadne zvítať. Mám niekedy pocit, akoby ona chcela materskú ešte raz prežiť. No rozdýchavam to riadne, lebo čokoľvek poviem, od nich sa to odrazí 🙈 a už som alergická na vetu: "Však ju to nauč!" 😂

simca06022011
25. sep 2020

Nádych výdych.. Chcú si užiť vnučku, nie ti ju kradnúť ani nastúpiť na MD. To vriesknie pri príchode by si mohli odpustiť, moji to robia tiež. Žijú v dome a proste hucia podľa mňa v kuse. Keď som ich u nás v byte upozornila že aj sused 5 poschodí nad nami ich počuje, tak este viac začali 🤦‍♀️ robia si zle samy, mala vyrastie a zvykne si. Ročne dieťa určite nebude iné ak vidí nejakého ukricaneho človeka párkrat za rok. Ja by som obmedzila návštevy, aj keď tu rádia chodiť častejšie. Na čo? O pol roka, rok bude mala inak reagovať, o ďalší rok zase inak... Ja si pamätám ako som musela malú v pol roku brániť pred klobásou, čo sa mi páči, že rýchlo babka pochopila a. Vždy sa Pýtala co už mala môže jesť. Aj keď dedko len očami krúti do dnes. Najradšej by ju aj teraz nastopali ako hus. A co sa týka zvitania u nás vzdy išiel chlap sám dopredu a skludnil ich 😂 mala mi v aute spala a keby jej tam.s.vreskotom dobehli, to by bol iný amok. Ja som ju zobrala a v kľude doniesla. Kým sa nerozkukala tak z rúk sme ju nedali, normálne som povedala nech počkajú chvíľu, že potrebuje ešte kľud. Keď bola menšia musela.som.ju aj strážiť pred unosom, budenim atď... Čiže za mňa bolo najlepšie zredukovať návštevy. A teraz pohoda, vždy keď sa dá, tak utera k starkym... Od 4 rokov v pohode aj na týždeň chodila. Teraz aj na 3...

0kristina0
25. sep 2020

Nic si z toho nerob, moja svagrina ma rocnu dcerku a akonahle strati z dohladu mamu tak place za nou. Su deti a deti. Kazde je ine, akokolvek vychovavas dieta, kazde jedno ma svoju osobnost. Moja dcera sa nikdy nikoho nebala ale pri nikom neplakala a to som ju nijaka extra "nevychovavala" jednoducho to je v nej. Ak tvoji svokrovci nedokazu prijat jej potreby ale idu si tvrdohlavo za svojim tak ich vec. Nech sa potom necuduju aky vztah budu mat s vnuckou. Ty si im to uz vysvetlila, nedokazu to pochopit, potrebuju vinu zvalit na teba. Nabuduce im povec, ze nech povedia svojmu synovi aby ju to naucil, mozno jemu to pojde lepsie.

kataka10
25. sep 2020

Zaraza ma, ze tu ludia robia z toho dietata rozmaznaneho fracka. Ved to je male dieta!!! Ma narok sa bat niekoho, kto je hlucny, aj ked su to strari rodicia. A preco by sa malo dat este aj omackavat ako plysovy medved, ked sa ich boji?! Vy vsetci, co ste dospeli a pisete tu take chujoviny, tiez sa nechavate oblapavat niekym, koho sa bojite alebo vam je proti srsti?! Alebo je vam jedno, ked niekto vo vasej pritomnosti hulaka, ked vy chcete mat klud?! Dieta je cista dusa, preco by sa malo pretvarovat, ze mu nic nevadi, ked to tak nie je? Ved ono to hlavne nevie. Deti nie su zologicke zvieratka stvorene pre potesenie dospelych!

jullietka
25. sep 2020

Tu nepomoze nic uz 😁😁moja ma 2 roky a ked na nu hned takto dakto vyleti ze ahooj moja a blaaa a cim viac nahlas tak reve hned 😁😁jakeby tie deti boli hluche alebo ja neviem preco to ludia robia??? Musis sa s mm dohodnut na pravidlach a tie musi kazdy respektovat. Ak jej nechces davat rezen tak jej nedavaj. Je to tvoje dieta a hotovo. Treba stale dookola hovorit opakovat svokre,jak decku 😁 a ze ju mas naucit byt spolocenska,dobra somarina 😁priatelka nasho suseda tu chodi raz za cas,dcera ju vidi raz za pol roka ked pridu k nam a nechce ju ani pustit domov tak ju ma rada a chce sa s nou hrat. Dieta citi hned kto aky je,take dieta nedonutis sa nasilu s niekym hrat ked nechce.ved ty tiez ked nechces s niekym byt tak s nim niesi a hotovo. Deti su rozumne stvorenia. Moja s mojou mamou by bola aj tyzden v kuse a v pohode,ale zo svokrou iba ked je sama,napr.ked idem k lekarovi a pod. ked som v dome aj ja tak sa s nou tak nechce hrat. My uz ked sme mali nervy s muzom,tak sme to iste urobili svokre a pochopila ze to malej nema robit 😁😁😁s hrackou az pred ocami hrkat ked ona reve 😁revala este viac. Je taka doteraz,dcera ked ma naladu sa hraje a ked nie tak reve. Ved su to male deti,oni este nevedia co maju a co nemaju,preto ich to my ucime. Vacsina z rodiny sa uz proste naucila ze nemaju na nasu hned bliakat a stiskat a neviem co este,pozdravia ju pekne a nechaju tak,za par minut co sa obkuka sa s nimi pekne hra aj sama. A ze ju to mas naucit? Nech sa paci,skuste si to,ked si mysli ze je to take jednoduche,nech donuti take decko k niecomu.ak raz nechce jest tak nebude a ani ine veci. Sak to ne pes ze ma posluchat peikazdy a zakazy vkuse.ach takze poznam to,chapem,treba stale dookola prizvukovat ze to nemaju robit a snad raz pride ten den ked to pochopia 😁ale skor nie,kazdy je mudry co sa tyka vychovy druhych

autor
25. sep 2020

@0kristina0 @kataka10 @jullietka ďakujem za pochopenie, aj vy ste to pekne vystihli. Každý sme nejaký, ani ja nie som dokonalá, ale niektoré svokry tu na mňa útočia, akoby som chcela zakázať styk dieťaťa so starými rodičmi. Časom sa ukáže najlepšie, aký bude mať malá s nimi vzťah.

janage
25. sep 2020

Ja len k tomu komentaru, ze nase,svokry a mamy vychovali po svojom tak ci to teraz je zrazu zle. No je. Lebo doba je ina aj znalosti su ine. Ja som pri upratovani nasla u mamky knihu o vychove deti spred 40 rokov. Spolu sme sa smiali a za hlavu chytali. Od mesiaca dvoch na noc krupicu, v 3 mesiacoch pomarancovy dzus apod. Vtedy mali take vedomosti tak robili. Teraz su ine. Treba respektovat toho, ktory za dieta nesie zodpovednost. Nechal by dnes niekto dieta v aute bez autosedacky len preto, ze niekedy sa nepouzivali a dobre bolo aj bez nich? No nikto sudny zrejme nie.
Dalsia vec je idealizovanie minulosti. Vy ste jedli vsetko a nemali ste ziadne ekzemy. A potom sa mi dostala do ruk zdravotna karta a tam uz vo veku 2-roky zaznam: dieta ma ekzem tam a tam.
Mna neskutocne vytacala veta. Aj moj syn xy mal ekzem ked zjedol pomaranc, ale sme pomastili a do rana bolo v poriadku. A za toho nechcela babka pochopit, ze u nas v poriadku nebude a sa spusti reakcia ze dva tyzdne sa bude dieta trapit. A davanie nevhodnych veci za chrbtom ani nehovorim.
Ale nevesta zla, bo si mysli, ze vie lepsie ako ona a nechce malu nechavat samu tam.
To fakt je take tazke respektovat a prijat ze hej uz to je inak.
Vy by ste svojej kamoske co povie, ze dieta nemoze to a to, robili napriek? No ani by vas nenapadlo, aj ked by ste si mysleli svoje. Ale neveste sa to robi v pohode.
Staci respekt z oboch stran a vsetko bude v poriadku.

komir63
25. sep 2020

Tvojich svokrovcov by sa bál aj medveď Grizzly a nieto ešte malé dieťa!

pesmaxipes
25. sep 2020

@90909 tak ako budem rešpektovať prístup vlastnej dcéry, rovnako budem rešpektovať aj nevestu. Vnúčatá nie sú moje, ja som si rozhodovala o svojich deťoch, o vnúčatám budú rozhodovať ich rodičia. Moje deti už nie sú malé, ale stále dostávam kopec nevyžiadaných rád, usmernení, pokynov a kritiky a dúfam, že JA takáto mama a svokra nebudem.

aceris
25. sep 2020

@janage
@pesmaxipes presne ste to zhrnuli. Problemom je nedostatok respektu!

petulda333
25. sep 2020

Ja ta chapem. Zazivam to iste akurat s mojim ocom. Moj syn bude mat 5r a je citliva povaha. Ked pride niekto k nam ci cudzi ci stari rodicia, potrebuje chvilu na okukanie. Takisto ak mame oslavu a zrazu podnapiti ludia sa hlasne rehocu ci spievaju on sa rozplace, nema to rad a boji sa toho. A moj oco simysli, ze maly k nemu musi prist okamzite, musi mu dat pusu, musi mu povedat ze ho ma rad atd atd a hlavne MUSI. no nemusi. Sama si z detstva pamatam to tlacenie do vsetkeho a bolo mi to proti srsti. Ja syna nutit nebudem. Ano dokonca zivota ho pred tymto neuchranim, ale verim, ze vekom a okolim sa zmeni. No teraz neviem akoby som zmenila jeho povahu. A hlavne ja sama nemam rada hluk a plno ludi. Takze to nie je vyrabanie problemu, to je problem! A k strave, moj mal abkm a AE od 4m.a moja svokra sa mu tiez snazila poza chrbat strkat halusky so syrom, nanuky a pod veci. Nedokazala pochopit, ze mu skodia, ze ja som ta co s nim je potom celu noc hire a drzi mu ruky ked ho telicko svrbi... A nie nie som dokonala nevesta, ale odtial potial.

janage
25. sep 2020

@aceris problem je, presne to, ze tie babky, to, ze nevesta to chce posvojom beru ako osobnu urazku, ze vari tie ich metody boli zle. Ale ziadna nova mama si myslim nekritizije svoju mamu ci svokru za to, ako oni vychovali. Vtedy predsa tiez vychovavali podla toho, co oni povazovali za najlepsie. A teraz podla svojich najlepsich vedomosti chcu vychovavat oni.
A poznatky sa vyvyjaju neustale v kazdej oblasti. Nerobim si ziadne iluzie a viem ze ked moje deti budu vychovavat tie svoje zas budu tie nazory na to, ako sa starat uplne ine.

ankasek
26. sep 2020

Ale môžeš obmedziť návštevy. A prečo si neprišla aj s dieťaťom nech rodičom vysvetlí muž. Buď to konečne pochopia a dajú pokoj alebo nie a tak tam nepôjdeš. Vždy máš na výber.😉

autor
28. sep 2020

včera sme tam boli zas, malá nechcela k nim vôbec ísť. Stačilo, že k nej natiahli ruky. Ako ich zbadala, odmietala aj vyjsť z izby a schovávala za mňa a keď sa k nej priblížili, dostala taký hysák až sa zajakávala a tíšila som ju 20 minút. Svokor sa nasral a vykrikoval, že malá je mamin cecok, že isto ju doma zamykám a nechodíme nikde 😀 sme mu povedali, že si za to môže sám svojím správaním, ale on si melie svoje. Jasné, že na vine som ja ... svokry sa už tak nebojí, lenže tá sa už prestala tak vnucovať - asi na to prichádza (konečne). Uvidíme čo bude ďalšiu návštevu.

lauriema
28. sep 2020

Ach že stará sa zdula precitaj si to prosím ta ešte raz po sebe. Tešia sa z vnučky, bud rada ze sa tešia sú aj taky ktorý nie. A ze majú hlucnejsi prejav... Noa? Každý sme nejaký.... Nehľadaj prosím ta problém tam kde nieje!

zuzada29
28. sep 2020

ja zakladatelku tejto temy chapem a to tym nechcem povedat ze svokry su zle a ze nemaju existovat. mam tri deti a nie len zo strany svokry ale aj od inych ludi, ktori sice pridu s pomocnou rukou, za co je clovek velmi vdacny, ale..... Ja ako rodic som pre dieta prvorada a ma platit to co povie rodic a to ako sa rodic rozhodne, to je jedno ci je to stary rodic, alebo ludia v okoli, ktori chcu pomoct. Styl - daj, ja ti ju zoberiem, ja jej dam dole ciapku, zakry ju lebo jej je zima, dam mu pozerat mobil aby bol ticho, pod so mnou za ruku a ideme tam a tam a podobne veci, ktore nie su odkonzultovane so mnou ako s rodicom obcas aj mne vadia a nesuhlasim s nimi, no s ohladom na tu druhu stranu je clovek ticho. A mame byt ticho, alebo sa mame ozvat? Co je spravne. Je spravne ostat ticho, lebo tak vyjadrim vdacnom za pomoc? Ja spravne sa ozvat, lebo vsak su to moje deti a ja mam predsa rozhodnut co mozu a co nie? Neviem ci som sa dost zrozumitelne vyjadrila, ale chcem tym povedat ze su to obcas tazke situacie a preto nie je lahke povedat ze ci ta nevesta ma pravdu, alebo ta svokra. Obidve strany by si mali tak vzajomne nacuvat a ked vidim ze niektore situacie sa opakuju a opakuje sa aj rovnaka reakcia na ne, tak s tym treba nieco robit a mozno skusit veci robit inak. A co sa tyka vztahu svokry a nevesty, tak vacsina sa tu obuva do kazdej nevesty a vo velkom sa obhajuju svokry. Ale keby ste sa tych svokier spytali ake oni mali vztahy so svojimi svokrami a spomienky na ne, tak mozno mnohe by hovorili podobne veci ako teraz ich nevesty. Len s odstupom casu to uz tie svokry vnimaju inak a na mnohe veci zabudli. A v kazdom vztahu su dvaja, tak ako v manzelstve, tak aj vo vztahu svokra - nevesta.

jullietka
28. sep 2020

@lauriema tak to je problem ak je ocividne ze to dieta to robi iba pri nich...ja mam take iste dieta takze to chapem. Ked sa chcu tesit dietatu nech mu nerobia napriek,kazde dieta je ine a ked vidim ze vresti a pisti tak ho necham tak a hotovo. Robia jej napriek a potom sa cuduju

lauriema
28. sep 2020

@jullietka Nemám pocit ze mu robia napriek, ale celkovo ten príspevok je tak nenávisť e napísaný že koniec, že stará sa zdula to co je za vyjadrenie? Kde je úcta k svokre? Véd jej dala syna

jullietka
28. sep 2020

@lauriema robia,len si to neuvedomuju. Ja ked sa stretnem s dietatom inym,tak sa k nemu pekne prijemnym hlasom ozvem a cakam na reakciu. Ked vidim ze zacne plakat a pod. tak ho necham tak a nevsimam si ho a to je jedno ci to je z rodiny alebo kamoska a pod.Tiez som niekedy nechapala kym som si neporodila take dieta 😁😁 vacsinou babky a dedkovia ti uz starsi maju pocit ze dieta musi hned im skocit do naruce a neviem co este,nutia ich robit veci ktore oni nechcu a potom sa cuduju ze sa tak spravaju. Ja veci ktore nechcem nerobim a neznasam ked ma niekto nieco nuti robit,ale som dospela viem ovladat svoje emocie. Deti este nevedia tak to vasinou vyjadruju placom. Nasa to robi od mala,jednoducho kto jej nezapasoval alebo po nej hned zacal hulakat jak ju uvidel mu to vratila pol hodinovym placom. My to doteraz svokre vysvetlujeme a dcera uz bude mat 2 roky,ale ona si uz da povedat ked jej povieme nech ju necha tak nech sa obkuka a o 10 min sa s nou pekne hraje. To iste vysvetlujeme aj mojej babke ze sa musi obkukat a ne zakazdym chcem dat to dieta pusu a stiskat sa. Mne sa nejavi ako nenavistny lebo presne toto sme zazivali aj my na zaciatku ked sa dcera narodila. Kazdy sa staral ze preco,ako a bla bla a musi,hlavne ze male decko musi daco😡😡toto ma vytaca do nepricetna. Vzdy som ich odbila ze nech sa paci,ukaz mi to ked to vies lepsie a veru nepochodili a konecnr pochopili. O dietati maju rozhodovat hlavne rodicia a nie babka svokra a pod. Co sa tyka tej ucty,to ja neriesim to je autorkyna vec,ja hlavne reagujem na spravanie dietata ktore je uplne adekvatne k veku a jednoducho to babky a dedkovia musia pochopit ze je take a hotovo,troska podrastie a aj ten mozog sa vyvinie a bude lepsie

gabu_lienka
28. sep 2020

Ani sa malinkej necudujem ze reve. Stacilo mi predstavit si danu situaciu, hotovy blazninec. Ako si potom musi pripadat chudiatko rocne dieta 😡 fakt neviem co by som ti poradila, jedine nech manzel na nich apeluje aby sa ukludnili. Pripadne nech chodia radsej oni k vam, tak sa mozes vyhnut hulakajucemu radiu, tv a cudzim navstevam.

lauriema
28. sep 2020

@jullietka Áno, chápem teba aj autorku každé dieťa je iné. Inak tak pekne si to napísala 😉Mňa len zaráža autorka že tak... Ale to je jedno je to vlastne jej vec ako sa správa ku svokre. Pekný večer ti prajem

petra199099
28. sep 2020

No moja dcéra tiež od otca sa bojí už nie až tak ale zvikla plakať otec je tiež taky hlasný ... Ale treba tam častejšie chodiť ja som tam už maalu nechala na 2 hodinky a od mamy dá nebojí len od môjho otca no a obíde ho tiež nejde k nemu ale už neplače.. Treba viac krát chodiť knim

petra199099
28. sep 2020

Treba im povedať len to aby ju nechali ved ona knim pôjde časom... Berte nejaké hračky scim saa ľúbi hrať a nech sa s ňou skúsia hrať ona si zvikne

cervenaruza123
28. sep 2020

Vela starsich ludi uz akoby zabudne, ako treba na dieta. A vela cudzich ludi si ciastocne mysli, ze dieta je tu pre nich na "hranie" a zlostia sa, ked sa boji alebo cosi podobne. Ale dieta sa neprestane bat z dna na den len preto, lebo mu to niekto povie. A ked dotycni dospelaci ani nie su ochotni sa prisposobit, lebo maju svoju predstavu o tom, ake to dieta ma byt, tak o to neskor si dieta zvykne a nauci sa vychadzat s inymi. Moja sestra tiez mala take obdobia, je aj dost citliva. Vela ludi sa zlostilo na to, ze sa nesmie bat. Neriesili sme to nejak, mamka vzdy povedala, nech si z toho nic nerobia, ze je taka pri kazdom (aj ked je pravda, ze pri tych, co na nu brali ohlad, az taka ustrachana nebola) a mudre reci pustala jednym uchom dnu a druhym von. A sestra z toho samozrejme casom vyrastla

jullietka
28. sep 2020

@lauriema ano nenazvala ju pekne to je pravda,mozno v tom navale emocii ked to pisala. Ale to asi nieje podstata prispevku 🙂 dakujem,odkedy mam dieta vela veci beriem inak a chapem inak niektore veci. Pekny vecer aj tebe

zahoracka111
28. sep 2020

Inak segra sa vydala a byvaju v dome so svokrovcami, a ti su teda tiez riadne hlucni a hned hrrr, aj ked som tam prisla s mojim malym,tiez hned huuu na neho, ale nemysleli to v zlom,oni su proste taki.Tiez mi hovorila segra, ze mala mala obdobie,ze za babkou alebo dedom ani za pana boha (svokrovci obyvaju poschodie) alebo teraz ma 4r a uz ju to preslo,

1mina
28. sep 2020

Ja len k tomu chovaniu vasej malej...presne to iste robila moja dcera nepametam si ako dlho no okolo roka to zacalo a trvalo dost dlho....len sme prisli k svokrovcom revy viseli na mne nemohli sa na nu ani pozret nedajboze sa chytit...po pol.hodine ako tak sa rozkukala...to iste na inych navstevach.... a tiez som sa bapocuvala blbe reci ze je nespolocenska atd pritom chodila som s bou bezne proste bola taky typ....nechala som ju tak nenutila ju (ako niektory nech ju nasilu im dam na ruky a ze ona prestane plakat ked ma neuvidi).... uz ani neviem kedy a preslo to same ... teraz ma 2 roky a chodi rada na navstevy, aj u svokry sa rovno zobere odo mna ide sa hrat do inej izby a za pana ju nemozem domov.dostat nakoniec....takze ziaden stres podla mna netlacit na dieta prejde same 🙂 aj ked tiez si nedali vysvetlit a vecne do bej hustili ze akurat viac hucala este 😂

autor
29. sep 2020

@lauriema to že ty máš super svokru, ktorá na teba berie ohľad, ti nikto neberie. Moja je buď hluchá alebo ignorantská, lebo každú návštevu musím opakovať jak papagáj, že nemôže mliečne a sladké kvôli ekzému a ešte sa tvári prekvapene, akoby to počula 1x. KAŽDÚ návštevu (ešte predtým než vojdeme) opakujeme s mužom, že najprv ticho, odstup, nech sa malá oťuká, inak bude rev. Keď nerešpektujú ani toto, tak áno, dostala som nervy a nazvala som ju tak v návale zlosti. Neboj, na návšteve sa správam so všetkou úctou, potrebovala som sa len vypísať.

Idú mi však na nervy ich citové vydieračky, najmä svokrove. Vždy keď ju vidí, cmuká na ňu, volá na ňu menom dokola jak pokazená páska, čo sa nedá zastaviť, lenže malá ho ignoruje. Vidím, že je z toho smutný, ale ja už neviem ako inak mu to mám vysvetliť. Keď videl, že sa zberáme na odchod, celý čas, až kým sme nezašli za bráničku, sme počúvali "Poď ku mne. Poď, veď ja ti neublížim. Budeme sa hrať. Poď. No ale ty deda nechceš. Nechceš si ísť ku mne. Veď poď, poď moja. Daj mi pusu. Nedáš? No ty deda nechceš. Veď počkaj. Isto nejdeš?" Vkuse naťahoval k nej ruky, ale malá ušla a schovala sa za mňa. Už som mu chcela povedať, nech sa konečne vypne. Malá si ho absolútne nevšíma, robila si svoje a motala sa okolo mňa. Videl, že nič nezmôže, ale skúša, provokuje, a keď to nemalo účinok, zas začal na mňa, že ako som ju to vychovala. Unavuje ma každá návšteva tam, ale kvôli mužovi sa premôžem.
Svokra ma tiež dobre vytočila. Prišli sme ju pozrieť do práce, lebo sme to mali blízko vybavovačiek, stáli sme vo vestibule a ona mi malú zoberie z rúk so slovami: "Počkaaaj." Ja že čo sa robí a ona s malou odišla do kancelárii a na jednotlivé oddelenia ukázať ju všetkým kolegom. Hovorím, tak nielenže je korona, ona sa stráni cudzích a ešte ju vystaví väčšiemu stresu. Jasné, že prišla urevaná, usoplená, ALE... chápem, že sa chcela vnučkou pochváliť, ale toto ma zarazilo. S mužom sme len krútili hlavou a aj keď sme jej povedali svoje, spravila mi to už 2x. Pre tie, ktoré majú dobrú svokru, je to mávnutie rukou a vyrábanie problému nevestou. Vy takéto nepochopíte nikdy, keď sa cítite len ako inkubátor, ktorý porodil dieťa iným a chcú si s ním robiť svoje aj napriek vašim vyjadreniam.

lauriema
29. sep 2020

@jullietka Jaaaj prepáč ak som ta rozculila toto som nemala v pláne. No je pravda ze ma zarazila tvoja reakcia, ale v podstate ak je človek na prášky povie hocičo. Tak vieš ono babka a dedko sa už asi nezmenia, ostáva ti len dúfať ze už keď to 100x opakuje že im to buď dopne alebo to nechaj tak

autor
29. sep 2020

@lauriema asi si to chcela adresovať mne. Človek veľakrát vypustí aj slová, ktoré tak nemyslí, ja sa zatiaľ s tým pohrávam iba v mysli. Navonok sa snažím byť empatická, lebo stále si hovorím a opakujem, že predsa sú to babka, dedko a raz si zvykne. Len ma hnevá, že jej nenechajú čas a nererešpektujú to, že proste chce byť sama alebo teraz nemá náladu, pritúli sa neskôr. Sami si to robia, a ja nech sa snažím odbúrať tie bariéry medzi nimi, nejde to, sami si to pokazia, ale zo mňa robia zlú. O to ide. Ak nefunguje moje prízvukovanie toto áno, toto nie, asi to nechám už len na čas.

jullietka
29. sep 2020

@lauriema to bolo asi pre autorku 🙂