Nevhodný darček od svokry pre ešte nenarodené dieťa
Zdravím. Som v 7 mesiaci tehotenstva a dnes mi doniesla svokra darček pre malého. Vraj je to už pre miminká a môže to nosiť hneď. Pozlátená retiazka s krížikom. A ona si želá aby to malý nosil . No moja reakcia bola ze tak to teda určite mu nedám na krk dobre ze nie hnet jak pride na svet.niesom žiadna nevďačnica ale v 30 stupňovych teplotách malemu miminku nejaký šperk dávať nebudem . Ona to hodila o zem a zadrbe ze mam prijímať darčeky len od svojej matere 😂😂 neviem chcela som sa tu len podeliť a trochu na večer teda o tom pokecat ci je teda normálne miminku kupovať nejaké šperky.
@petulda333 no tak svokra mala veľký problém ... nehovorím aj u nás bolo všelijako ale zvykli sme si a to som so svokrou už cez 30 rokov
To je prežitok, kupovať šperk bábätku, môj dospelý syn ho v živote na krku nemal. Radšej mala kúpiť dupačky alebo nechať plnú obálku 😁
@anjelicek26 máš pravdu😃ale človeka, málokedy napadne v sekunde správna odpoveď.
Mne sa priznám vyletí tiež vždy len to horšie. Pritom by stačilo ostať ticho.
Neviem no muž bol na poobednej a ja som tu krabičku nechala tam kde ju ona hodila .prišiel ja som mu to povedala on jej volal ze ci to náhodou neprehnala a ona ze nie . Ze si ma má vraj prevychovat lebo mam zlu výchovu od materi. Ze kde som videla aby retiazku s krizikom som odmietla. A ona furt bude brat do huby moju mamu. A ja sa jej mam ešte prosiť? Vôbec
@zdena1990 ja s mojou uz tiez,lepsi nez s mamou. Ale 5r to bolo hrozne a vyvrcholilo to ked sa narodil syn . Potom som jej povedala co sa mi nepaci a ukazala,ze nebudem skakat ako ona chce a kupodivu to zlepsilo to vztahy. Teraz si volame casto,navstevujeme sa. Robim jej nakupy kedze je po operacii,bola som jej navarit. U nas sa to otocilo len k dobremu
Si v nejakom područí v rodine tvojho muža? Takého chovanie je absolútne neprijateľné, v živote by si toto nemala svokra k tebe dovoliť.
Ešte s takou poznámkou.
Svokra je psychiatrický pacient keď sa takto práva?
Ono je múdre, ako píšem kočka vyššie, poďakovať-odložiť, ale prečo by nemala byť rešpektovaný tvoj názor ako matky?
No. Nemáš sa za čo ospravedlňovať.
Viac by som sa s ňou na tu tému nebavila
@sono2 ani sa nebudem . Ona si ma uvedomiť hlavne ze som ešte len tehotná . Malý ešte na svete nieje .A už toto robí. To co bude keď sa narodí to netuším
Popros ju nech ti ju vymení za piercing do nosa lebo retiazka by ho mohla škrtiť 💁
Ak si to všetko povedala slušne tak je všetko v poriadku. Tiež by som bábätku nedala na krk žiadny zlatý "obojok". Podľa mňa je super, že si povedala pravdu a nevymýšlala si si žiadne mierumilovné lži. Lož je lož
@petulda333 no ale to máš pravdu. Ani ty nemôžeš vedieť, ako to bolo, či len slušne povedala, alebo vybuchla a nahnevane odmietla darček, ktorý nepopieram, že bol nevhodný, ale skôr z ohľadu nebezpečnej veci. A stále nechápem, že ako prvé neriešila potenciálne nebezpečenstvo, alebo ani to nespomenula tu nikde (co by som viac chápala) , ale prvý dôvod ako sama píše bol "v horúčave to v žiadnom prípade nedám" (akože v zime by v pohode dala tu retiazku bábätku?)
Lebo mne celý ten ďalší prejav evokuje, že ani autorka nepatrí medzi pokojne osoby, ani svokra.
A ako vravím, všetko sa, dá odmietnuť aj slušne a bez zbytočných hádok.
Ok, nevieme ako to bolo, ale neviem si pomôcť, keby mne svokra dá retiazku s krížikom a ja jej slušne a kľudne vysvetlim, že mama, ďakujem za darček, ale skutočne je to nevhodné pre bábätko, hoci je to akože "pre miminka a vyrobené" môže to byť veľmi nebezpečné, a ja sa bojím ze si ublíži, tak neverím, že by normálny človek urazený tresol ho o zem a ešte začal, že nech beriem dary len od svojej matere. V tom prípade by to bol fakt "blázon" a zbytočne iné reči.
Ale keď to tak nie je, tak musím trochu pouvažovať aj nad tým, akým spôsobom som ten dar odmietla a ci som tiež nevolil nejaké ostré a prudko odmietavé slová.
Iste, každý je len človek, ale akcia vždy vyvolá reakciu. A niekdy fakt len zbytočne nedorozumenie a je problém
@autorka
Darcek sa nekomentuje - to je zakladna slusnost k darcovi.
Zbytocne komentare a pindanie sú skor obrazom tvojho spravania sa k nej.
Dostala som x darcekov, čo su pre mna zbytocne, nepouzitelne, proste posuvam dalej, neriesim.
@jaskolka ano,neviem ako nahlas to povedala a akym tonom. No ta veta mi prehnana nepride,teda obsah toho
@zmrzlinka2021 aj ja posuvam dalej,ale ju asi to nastvalo,ze to chcela nanutit aby to dieta nosilo
@jaskolka ako ja nechápem prečo si domýšľate 🙂 😀 vy tomu vôbec rozumiete ? Ide mi dávať príkazom doslova aby to malý nosil ? To len nevesty musia mať účtu voči svokram? A naopak by to nemalo byt? Ona povedala ze keby som odmietla hocičo iné tak dobre ale nie retiazku s krížikom krížikom vraj to sa neodmieta. A dokonca ja som ani neodmietla povedala som ze určite keď bude väčší ale nie miminku . A áno hnet sa mi vybavilo to teplo a samozrejme aj to ze by si mohol ublížiť. Práve pre to som jej povedala ze je to nevhodné
@zmrzlinka2021 ja si myslím ze svoj názor na vec si povedať môžem. Keby príde a povie doniesla som darček pre malého bola by som rada keby ho nosil . Ale nie lepšie je len hnet útočiť namna aku som asi mala reakciu ja . A to s akým štýlom prišla ona je nepodstatné? Ja ju respektujem ale to ma byt z oboch strán . Navyše tak sa ukazuje ako ma rada svoju tehotnú nevestu ? Tresla o zem a odišla bez slova . Véd trochu treba brať aj na to ohľad. 5 rokov sme s mužom nemohli mať dieťa o com ona vedela . Ona nemôže prísť mi dávať príkazom co bude malý nosit a co nie. Stopla by som aj vlastnú mamu
HneĎ
@petulda333 ani nie ze nastvalo ale myslela som si ze mame na toľko otvorený vzťah ze jej môžem povedať ze to je nevhodné pre moje dieťa. No a ju zas nastvalo ze to je krížik a to sa neodmieta a po mužovi odkazuje ze sa jej mam prísť ospravedlniť.
Ja by som sa neospredlnila. Ved ty si neodmietla,len ho nedas teraz. To je cele. Musi to pochopit. Moja svokra svoju neter donutila pokrstit syna. Teraz to lutuje,ze si nestala za svojim,kedze veriaca nie je. Druhe dieta uz nekrstila
@petulda333 tiež si myslím ze nemám za co . Prehnana reakcia bola z jej strany . Ja viem kedy sa mám komu ospravedlniť . Viem kedy spravím chybu . Ale tu som ozaj neurobila . Neviem co jej včera bolo
Áno, úplne rozumiem, čo je vhodný a nevhodný darček. Ale rozumiem aj tomu, že všetko sa dá odmietnut pokojne a decentne. Možno sa mylim, ale aj tento tvoj príspevok mi zase evokuje, že nie si typ, ktorý ide na vec diplomaticky (ide mi dávať príkazom, čo mám a nemám robiť?Bude mi rozkazovať... Atď...A idem do vyvrtky, lebo som si dovolila písať, že možno aj v tvojom štýle odmietnutia mohla byť chyba.
Ja som robila s ľuďmi, a to bola doslova škola diplomacie. A tiež som spočiatku mala problém, lebo mne sa napríklad zdalo, že moja odpoveď bola úplne adekvátna a potom som zistila, že skutočne som reagovala pri ostro a odpoveď bola v podobnom štýle...
Takže teraz sa snažím aj veci, co sa mi nepáčia, podať spôsobom, ktorý nie je hneď "ja ja ja, a on mi rozkazuje a ja nerobím chyby"
Ešte raz, ja vôbec neospravedlňujem nevhodnost darčeka. Ale tiež myslím, že si mohla reagovať tak že proste vziať poďakovať, odložiť(s vedomím, že určite mu to nedáš) a prípadne až neskôr potom rovno povedať ze to nedáš na krk, lebo je to nebezpečné. Až keď by sa pýtala, či malý nosí alebo kde to má. Nemyslím, že by nasilu mu to po narodení zavesila na šiju, keď by si ru retiazku mala niekde dávno skrytú ty v skrini.
@jaskolka jasné ja to beriem . Ale od začiatku mame taky vzťah ze si veci otvorene hovoríme. Ja fakt neviem co bolo prehnané na mojej reakcií. Áno keby som vedela ze sa urazí, určite by som to spravila ako píšeš odložím a potom sa na niečo vyhovorim. Tiež som nechcela vyvolať konflikt . Niesom ten typ. Ale zas prišla s postojom akým prišla. Budem sa opakovať . Keby príde a povie toto som malemu kúpila bola by som rada keby to nosí od narodenia .nič nepoviem . Ale zas musíš uznať ze to akým štýlom mi to podala tiež nieje správne
Prečo moja mama keď hodlá niečo kúpiť najskôr mi zavolá opyta sa ci to chceme samozrejme berie názor aj môjho muža.
Očividne sa so svokrou “nemusíte” navzájom už dlhšiu dobu 😂
Nič zlé si nespravila. Povedala si pravdu , novorodenec nemá mať čo okolo krku pozlátenú retiazku je to hazard pre jeho bezpečnosť a zdravie a slušne si povedala že ju odložíš a možno neskôr dáš keď vyrastie. Keby to bola normálna inteligentná žena tak pochopí , nestane sa nič keby to nosil v 3 rokoch alebo vôbec. Dobrá vec je že je na tvojej strane tvoj muž. Ty sa nemáš za čo ospravedlňovať , hlavne keď k tomu má ešte hlúpe poznámky na tvoju mamu a na to "prevychovanie" ťa. Ja som taký typ človeka ktorého keď raz urazíš si pre mňa mŕtva, rodina nerodina a za hentaké reči by som si ju už do domu v živote nepustila. Ty sa neospravedlňuj, svokra je na vine , nech zoberie guráž a prizná chybu alebo nech si to s ňou muž vybavuje. Ja by som si kvôli takej strige zbytočne vrásky nerobila.
Ako ked nemáš problemy, tak si ich treba vyrábať?
Mala si slusne poďakovať a odložiť do skrine. Tak ako tisíce nevhodných (podľa teba samozrejme) darcekov, ktoré ešte v živote dostaneš.
Ja by som to dietatu tiež nedala a tiež by som jej to narovinu povedala, keby mi zadrie, že si praje, aby to malý nosil. 🤷
@vevapeto to práveže nieje pravda .

Ako niektoré tu už zachadzate do mojej reakcie. Áno keď som to zbadala povedala som jej hnet nech sa nehnevá ale nieje to vhodné pre miminko. Na čo mi ona povedala ze to vhodné je lebo to je kupovane pre miminká a ona si želá aby to malinký nosil hnet aby si zvykol . Tak jej vravím ze tak určite mu to teda na krk nedám možno neskôr keď bude väčší ale ze určite nie miminku. A na to proste chytila nervy a tresla mi to o zem ze nech ma len od mojej matere . Akože to co tu napísal ten pan vyššie len otázka. Ty z čoho dedukujes ze uprednostňujem moju mamu ? Moja mama kúpila pár užitočných vecí. Tak je ba mieste tvoj názor?