icon

Neviem čo robiť. Prosím o radu

vierkainka
23. apr 2016

Ahojte mile žienky....ani neveim ako začať,snad tym,že v poslednom čase je moj život ako mala močarina do ktrej sa zabaram a snažim s az nej všemožne dostať.....bojujem ako lev,ale sil mi ubuda,preto osm teraz prišla aby som sa mohal trochu vyrozpravať a požiadať vas o radu.Prednedavnom som prežila v osobnom živote,velky emočny šok ked sa so mnou rozišiel priatel,ktoreho som velmi lubila...každu zamilovanu ženu to rani a myslim si že každe zlomene srdce boli....to moje bolelo a aj stale boli.:( Sustredila som sa na pracu a pomaly sa vyrovnala so situaciou,že muism isť dalej a neupadať do smutku...jednoducho dalej žiť a pracovať.Nehrniem sa do ničoho ani nič v tomto smere nehladam.Už ked som si myslela že je takmer všetko v poriadku,satlo sa mi niečo s čim si neviem rady...TAKZE: Byvam v podnajme v 2 izbovom byte,v povodnom stave a platim 235 eur..v najomnej zmluve mam napisane že 85 eur je zisk pre majitelku a 150 eur zahrna zalohove platby za elektrinu ,vodu ,kurenie...teda energie🙂 Pani majitelka ma však pred par dnami informovala že mam veeeeeeelmi vysoky nedoplatok za elektriku.....dovod? platila iba 6 eurovu zalohovu platbu cely rok čo tu byvam.....na bytovy podnik odvadzala taktiež iba minimalnu čiastku,takež aj tam bude nedoplatok....:( a aj neviem čo robiť...som vinna ja či ona? platiť neplatiť tie nedoplatky? rieišiť to cez pravnika? poradte žienky.....dakujem každej z vas za akukolvek radu

Strana
z2
nataliuska
24. apr 2016

No bohuzial je vo vyhode ona. Ja osobne mam jednoizbak a mne stacila elektrina 10 a teraz tam byvala svagrina s priatelom a dvihala som na 20 kvoli nedoplatkom. A to rozdelenie je vacsinou kvoli dani z prijmu, pretoze prijem prenajimatela predstavuje "len" ta ciastka, ktora je pre nho - t.j. mimo mesacne platby. Napr v mojom pripade do mesacnych ide elektrina - 20, sprava bytov 110 (odpad, voda, vytahy atd.), koncesionarske - 5, tv a internet - 20, co je 155 pri jednoizbaku ani nevies kde sa vzali. A je logicke, ze sa nedoplatky davaju do zmluvy na triko najomcovi, lebo prezeniem, ale co ak sa rozhodnes na 3 tyzdne nechat pustenu vodu, to ona nema ako ovplyvnit. Radim ale poprosit ju o presne zlozenie sumy 150 eur a pokusit sa dokazat, ze nejde vsetko na platby ak mas ten pocit. Lebo neviem ako to upravuje zakon (skus pozriet c. 98/2014 o kratkodobom najme bytu), ale zjavne podla zmluvy nevies zaratat nedoplatky s preplatkami, kedze jedno mas znasat ty a druhe si nechava ona... drzim palce

bodka13
24. apr 2016

No pokiaľ by mi reálne neukazala doklady o vyúčtovaní, rozpis čo presne kolko platí by som žiaden nedoplatok neuhradila
A to ako nefer postavila zmluvu, že preplatky sú jej a nedoplatky hradí nájomca svedčí o jej charaktere

bluka2
24. apr 2016

Zaujimave citanie, ja len tak odveci rozmyslam, ci sa za 85 eur mesacne zisku vobec oplati prenajimat byt?

vierkainka
autor
24. apr 2016

@bluka2 pre nu asi ano,pretože odvadza dan len z tej sumy.....

guiseppinka
24. apr 2016

@vierkainka poviem ti tak, ze to iste robia aj v rakusku. konkretne aj my sme mali tento problem, ze nasi domaci nam poslali vyuctovanie so 150 eurovym nedoplatkom za teplo - byt sa preberal v maji a realne sa kurilo november, december... muzovi sa to nezdalo a pokecal o tom s kolegom, ktory byval v byte nad nami a ten sa do toho obul a zistil, ze domaci dvihali naklady kazdorocne o 10%. vyziadali sme si vyuctovania a tam boli take veci, ze faktury z roku 2010 atd. tak sme sa zacali vyhrazat sudom a nakoniec sa vyuctovalo este raz v externej firme a zrazu z nasho 150 euroveho nedoplatku bol preplatok... a ostatni susedia mali "nedoplatky" aj vyse 300 € a oni by to v pohode zaplatili... odvtedy uz robi vyuctovanie externa firma a vzdy mame preplatok... to, ze pani uz s touto zmluvou jeden sud vyhrala, neznamena, ze by vyhrala znovu... ty mas narok na nahliadnutie do vyuctovania a kludne ju mozes dat aj na sud... v zahranici nie si, so situaciou si oboznamena a odporucam najst pravnika... ocividne tato pani z toho celkom dobre ryzuje...

maria1989
24. apr 2016

@bluka2 presne toto mi napadlo, za 85 euro prenajímať byt... smiešne.

anatalia77
24. apr 2016

Bože však je to jednoduché-majitelka má určitý predpis na uhrádzanie vecí spojených s užívaním bytu-130 eur+6eur elektrika+14eur plyn=150eur. Prihodila si na to 85eur a sme na sume 235eur.
Takže vyúčtovanie aj z bytového aj od elektrární,aj plynári...a žiadne také že pani vyhrala súd,tak sa teraz poskladám.
Celú zmluvu máte divnú.

cacianka
29. apr 2016

ja mám 1-iz. byt v BA, v osobnom. vl.
poplatok správcovi mám nastavený 100,- €(vodné ,stočné, kúrenie, prevádzka spoločných priestorov - upratovanie, výťah, osvetlenie, popl. za správu bytu a domu, a iné drobné náklady okolo domu a bytu)
každý rok mám z toho preplatok skoro 400,- € - podľa kúrenia - ak je vonku teplejšie menej kúrime.
25,- € je fond opráv, z toho aj splácame úvery na zateplenie domu a opravu strechy, šetríme na opravy v interiéri domu (maľovka, svetlá, výťah).
elektriku platím okolo 17,-€, plyn a rtvs asi 13,-€, varievam pomenej tak plyn mávam preplatok.
sme dve osoby - tak sprcha, wecko, riady, pranie máme viac ako ty, asi aj elektriku - môj robí na smeny tak svietime a telku pozeráme nielen spolu ale o niečo viac, aj tak máme náklady 155,-€ (kablovku nerátam to je mimo základných poplatkov). a aj tak máme preplatok spomenutých okolo 400 e a za plyn aj 30-50,- e ročne. šetríme.
čo tým chcem povedať ? majiteľka v byte sama zle nastavila zálohu za elektrinu - od teba vybrala približne reálnu sumu, neplatila ju elektrárňam = aj to mala zisk, a ak ty si šetrila pri kúrení ako ja, neprekurujem ale radšej si dám teplejšie ponožky a vestu, tak zo zálohových platieb ona ušetrila a mala preplatok. tak mala nielen 12x 85,-€ = 1 020,-€ ale plus 400-500,-€ úsporu za energie.
PS. za elektrinu platila zálohu 6,- , 16,- je suma čo od teba vybrala, tak tých 10,- jej išlo do vrecka x 12 mesiacov a ešte chce nedoplatky ? no skúša. lebo zmluva je divne nastavená.
skús sa popýtať susedov s takýmito bytmi, aké majú platby, aby si sa vedela orientovať.

Strana
z2