icon

Neviem sa vyrovnať s chorobou svojho muža

mamamia1
2. okt 2016

Ahojte, neviem sa vyrovnať s chorobou svojho muža.
Keď sme sa zoznámili nebol úplne zdravý, ale normálne fungoval. Počas troch rokov sa mu zhoršil zdravotný stav - chrbtica. Stále má bolesti, chodí na injekcie. Do práce chodí, ale s bolesťami. Všetko okolo domácnosti je na mne. Sama som chorá, ale fungujem. Len asi potrebujem aj podporu a nemám ju. Preto viem, že trpí ale ja nevládzem.
Viem,že sa s tým musím vyrovnať, len neviem ako. ☹
Ako ste sa vyrovnali vy s chorobou svojich partnerov?

stellamaris
3. okt 2016

@mamamia1 ja to nemyslim zle.Ked mne bolo tazko,tak som chcela sa zabit.Lebo som po 8 rokoch viac nemohla.Vzdy si odvtedy vravim,ze musim ist dalej,cesta naspät nevedie a zabit sa nie je riesenie...............a to som toho zazila tiez dost.

mamamia1
autor
3. okt 2016

@stellamaris ja viem,že väčšina to nemyslite zle.
Ani zabitie nie je riešenie.
Len môj prah toho co viem zvládnuť je už nižší.
Skrátka, zvládnem to. Nič sa nedeje.
Nie som nahnevaná, len nevládzem a ani nechcem sa obhajovať,že aj mne je zle.
Ale dalo mi to,že je tu nádej,že to bude lepšie.🙂

anatalia77
3. okt 2016

Ja mám od soboty opäť bolesti krížov s výstrelmi do nohy. A veru som chvilami podráždená a nevrla. Jednoducho to tiež inak neviem.

mamamia1
autor
4. okt 2016

@anatalia77 to mi je ľúto.
Ja to chápem,že je namrzeny, nevrlý a podobne. Len,keď aj do toho som unavená, choroba padne na mňa,skrátka aj vtedy by som rada to lepšie zvládala.
Mne je už lepšie, je ráno,tak ešte energie je.🙂

cacianka
4. okt 2016

mame pomohla tá injekcia s kortikoidmi, nestuhla som sa pozrieť aké mala zloženie.
tá voda v NOÚ nie je veľmi teplá , taká akurát aby sa dalo plávať, a aby bola príjemná. je tam príjemne teplo.
stačí potvrdenie od lekára že je OK a zobrať si kúpaciu čiapku, prezúvky, sprcháč a osušku. sú to dva bazény, nečakajte 50 m... otorené je od rána asi od 6,30 do cca 19-20,00, teraz presne neviem ako nastavili od septembra hodiny. chodia tam aj skupiny detí na plavecké kurzy, takže obavy o nejakom brrrr onkológia nie sú namieste.
chodia trolejbusy - konečná 211 a 209(pozor jedna ide z mesta na srdcový ústav, druhá na onko a tak sa striedajú). vojsť sa dá od brány-vrátnice vľavo, nemusí sa vôbec chodiť cez nemocnicu s chorými.

mamamia1
autor
4. okt 2016

@cacianka si super,ďakujem 🙂

aristka
4. okt 2016

@mamamia1 preco nevyhladas aj s muzom psychologa...je chory aj ty ...vies kolko ludi je chorych a maju bolesti .kvanta a ziju .na chrbticu sa neumiera .aj ked bolest je urcite velka .ale vela spravi psych.stav .ktory treba riesit a jeden chory chlap je za 5 chorych babatiek .to ti verim .ale ma 38 a na mrncanie cas ....nepises nic o detoch .zahrada sa vie skopat na jar .stromceky .v zemi vydrzia .aj ked chore .neviem preco ti trhaju zily a domacnost mame vsetky a chodime do prace a chlapov mame v robote a na krku tych nasich juncov ...takze nejak nechapem co nevladzes ...muzovi zober net .nech necita ako ochrnie .kedze na nete sa docita len hluposti a katastroficke scenare a pritom to vobec nie je jeho pripad.plus lekar hadam vie co robi a ty sa venuj praci .ak nejaku mas .na zahradu kasli .zelina uz hadam neporastie bude zima a urob co treba v domacnosti a strikuj.vysivaj.citaj knihu.aj tu na mk je kvantum zaujimavych skupin .kde sa nieco vyraba .jednoducho sa hraj a muz nech ti kludne pomoze .prsty ma hadam funkcne a ak to aj napriek tomu nezvladas .sup k lekarovi a nech ti nieco da .lebo na depku magnezium a medovka nepomoze ....

aristka
4. okt 2016

@cacianka na chrbticu v akutnom stave urcite nie je vhodne plavanie a v teplej vode .a duplom aj je tam zapal ...potrebuje to max .suche teplo a ak plavat az po vybrati liecby .inak rehabka pod dohladom fyzioterapeuta a podla ord.lekara ...

kacena4
4. okt 2016

ahojko necitala som celu diskusiu, vsetky prispevky, asi od 2 strany sa to tocilo stale dookola o tom istom ☹ v kazdom pripade ti poviem svoj nazor. tiez mam problemy s chrbticou prasknutu platnicku. a bacha na to. neviem ci ti to tu niekto vysvetlil, ale je velky rodziel ci ma platnicku vystupenu/vyklenutu, ci prasknutu. pri vyklenutej moze krasne zit a fungovat a o chvilu mu "nic"" nie je a platnicka sa moze vcucnut spat a clovek moze plnohodnotne zit dalej a robit takmer vsetko ak nie vsetko co robit predtym. pri prasknutej platnicke NIE!!! ak je raz prasknuta uz ju nic nezregeneruje neopravi. moze akurat tak trpeit, a ak je to moc zle brat lieky, a ak naozaj moc zle ist na operaciu kde mu bud vstreknu nejaky sajrajt miestot ej vytecenej platnicky medzi dva stavce aby tam ma aspon nieco, alebo rovno na kompletnu operaciu co je ste vacsi risk. ale ani ta prva moznost nie je vyhra. lebo niekedy zaberie inokedy nie, niekedy len na par tyzdno ci mesiacov, niekomu vdaka Bohu na rok/dva ci aj viac. tvrda realita. no operuje sa to len ked je tusim nad 6mm ci 8 neviem uz presne. je tu skupinka kde mozes poziadat o prijatie vola sa SM SYSTEM..... (alebo tak nejak problemy s chrbticou...) pomozu ti vysvetlia co a ako a hlavne ti poradia, ze prave na tieto problemy je najvhodnejsie cvicit specialnou metodou cvikmi so sytemom SM - pozri si to na nete nastudujte. z vlastnej skusenosti ti mozem poradit ze po 8 mesiacom pn-kovania, nemocnice (kde mi odporucili prave tento system na cvicenie po praskuntej platnice) som zacala cvicit najprv v sede, kedze som neustala a neskor v stoji a dnes po dvoch rokoch hoci stale v bolestiach ale dokaze chodit fungovat cupnut si a chodit do prace, som bez liekov od bolesti, hoci chodim pravidelne na rehabilitacie,ale stale doma cvicim inak mam stale boliesti, ktore sa mi hned vratia ak prestanem cvicit. tieto cvicenia su aj v akutnej faze. takze odporucam. pomahaju cloveku aj pri depresiach lebo vidi pokroky, je mu lepsie, zbavuje sa bolesti!! fakt odporucam z vlastnej skusenosti 😉 a hlavne co sa tyka teba a tvojej depky musis si uvedomit, ze ak mas priatela ktory ma prasknutu platnicku uz nikdy nebude robit tazke manualne prace, dvihat takze krabice ci kopat v zahrade!!! nikdy s tym sa musis zmierit nie s touto diagnozou ☹ ak nechces aby sa mu zhorsit stav tak sama to od neho nebudes vyzadovat stverat sa po rebrikoch, stromoch zohybat sa ci pracovat v predklone lebo to nedokaze len sa mu tym pohorsi 😖 a ak s tym mas problem vyhaldaj psychologa nech si pomoze spracovat to. drzim palceky

mamamia1
autor
4. okt 2016

@aristka všetko čo si napísala robím. Strikujem, robím hračky pre svoje dieťa, chodím na prechádzky a pod..
Nebudem sa porovnávať s ľuďmi čo sú na tom horšie.
Každý človek zvládne iné.
Ja chodím k lekárovi, muž len raz, nesadla mu lekárka - myslím po psych.stranke.
Nechcem prejsť na lieky,zatiaľ to chcem zvládnuť inak. Tak preto som to sem napísala.
Možno mi ta záhrada netrhá žily,ale nie je to ten hlavný problém. Problém je,že rodicia robia a ja nepomáham,lebo nevládzem. Som vychovávana,že pomáhať sa má. Rodicia stíhajú,ale ja vidím,že už potrebujú pomoc.
Muža nenutim,aby tam robil.
Len som potrebovala napísať čo ma trápi, lebo v reále by nikto nepovedal, že mi je zle. Som veselá,usmievavá, lebo aj taká som. Ale tiež prídu chvíle,že je ťažko.

mamamia1
autor
4. okt 2016

@kacena4 on ma prasknutu platničku,ale ako si písala tak nie až taká veľkosť aby operovali.
Ja už som ho nenutim robiť. Ani pred tým som nenutila. Ale keď povedal,že mu je dobre tak ako niečo urobil zhoršilo sa mu. Tak aj on musí povedať,že nie. Toto nezvládnem.
Už viem,že nič manuálne nemôže robiť.
Ale okolo domu treba robiť,a to myslím základná údržba domu. Tak na tie opravy si musíme odkladať peniaze a dať to urobiť cudzím ľuďom. V pohode.
Ja chodím k lekárovi,ale fakt som už nechcela riešiť s liekmi.
No nič,dám lieky.

cacianka
4. okt 2016

@aristka ja to neodporúčam na akútny stav, a pri zápale, len odporúčam možnosť plávania, lebo o tejto možnosti v NOÚ veľa ľudí nevie, aj pre iné čitateľky tejto témy, pretože plávanie je na pohybové ústrojenstvo (aj na chrbticu ) asi najlepšie. ale aj ked nie sú podobné problémy, môžu tieto dva bazény využiť, nielen Petržalku napr. kde je vstupné zo 10e preplnené a studená voda. alebo sa trepať do Senca, Mederu, D. Stredy a Podhájskej....môj chlap ked tam chodil plávať, v bazéne bolo 5 ľudí a veľmi mu to pomohlo. nemuseli sme si platiť iba wellnes, niekde cestovať, chodil plávať tam. a bol veľmi spokojný, aj kaderníčka.

mamamia1
autor
4. okt 2016

@kacena4 tém SM systém som ešte nestihla pozrieť ale pozriem a pridám sa aj ja k mužovi. Obom to prospeje.🙂

kacena4
4. okt 2016

@mamamia1 treba to len prijat, najst si iny zivotny styl a zacat tak fungovat. presne ako si napisala, hold dom je dom ☹ ale ked sa neda nic nenarobis ☹ fakt ti pomoze psycholog mozno z jeho strany skusit podat ziadost na invalidny mozno mu schvalia ciastocny a pomoze vam aspon par koruniek do rozpoctu!

dada7701
4. okt 2016

@kacena4 žiadosť o invalidný ??? ..ja som sa bola pýtat na sociálke..nebudem samozrejme menovať kde...tak mi povedala, že mám vysoku školu, že nemusím tvrdo pracovať 😀 😀 ...s tým invalidným to nie je také jednoduché...ale urobila som chybu, pretože som ho nepýtala hned po operácii...lebo ja "hlupana" som nesla na operáciu kvôli invalidnému,ale aby ma zbavili bolesti.....dnes už by som taká hlúpa nebola, ked vidím ako to niektorí zneužívajú....skoda slov....

dada7701
4. okt 2016

@kacena4 ...ked som bola na liečení, bola som mnou 30 ročna kočka...bola po 5 operáciach a nechceli jej priznať dôchodok....hold naše Slovensko...

aristka
4. okt 2016

@mamamia1 a prečo nevládzes ,,,,ak nič nepomáha a mas stále depku ,treba ísť na vyšší level a dat si lieky ,nie je ti žiadna hanba a kým sa dá pomôcť možno len lahkymi dávkami ,možno v noci nespís a to je kameňom úrazu ,depresia nie je žiadna hanba a ak prekročí určitú hranicu ,treba ju urgentne riesit ,či cakas kedy tomu prepadne úplne a hodis si maslu ,choroba tvojho muža sa riesi ,ries aj svoju .

aristka
4. okt 2016

@dada7701 netreba to takto skatulkovat ,je kvantum ľudí po rôznych operáciách a keby mali byť všetci na inv,dochodku pol slovenska by bolo ,,,,ja by som ešte prelustrovsla aj tých čo sú už dávnejšie ,,vybavili dôchodok,. kedze akoze pocula som že veselo poniektori pracujú aj tazku prácu ,aj na služby ....skôr treba podporiť prác.prostredie kde človek sa môže uplatniť s hendikepom ,chorobou,ci jej nasledkom a tym padom nebyt izolovaný doma bez práce .

kacena4
4. okt 2016

@aristka jaj da zasa jedna babka povedala a "pocula som" ze niekto na invalidnom tazko pracuje.... milujem taketo famy ☹ to ze je niekto na invalidnom este neznamena ze nemoze pracovat hoci aj manualne. zasa neohovarajme ked sa do toho nerozumieme. ten kto je na invalidnom je pravidelne posudzovany!!! predvolavany na prehodnotenie zdravotneho stavu a zalezi ci je jeho stav chronicky, ci je mozne aby sa do buducna jeho stav zmenil ci uz k lepsiemu ci k horsiemu ale proste zmenil podla toho sa urcite dlzka medzi jednotlivymi predvolaniami. a to je tak ze clovek aj chorobu zavidi... ☹ rada ju vymenim. tie bolesti, tlacenie 10-15tabletiek denne do hlavy, unavu, vycerpanost, nemoct sa venovat detom, chodit s nimi po horach, vyletoch, nemoct si planovat dovolenky ci vobec na ne chodit, samozrejme ak otehotniete ci planujete to, treba to riesit vopred s lekarom, casto nekojit, lebo lieky prechadzaju do mieka, samozrejme ocakavate v buducnosti, co vsetko po vas dieta zdedi... 😝 chybajuci rozpocet do domacnosti pretoze ked clovek povie ze pobera hoci aj 1/2 invalidny tak vsetci zamestnavatelia ruky prec od vas ako by ste mali lepru - to radsej vezmu roma ako invalida...
rada sa vymenim s hociakym zdravim clovekom

janickacrazy
4. okt 2016

@aristka ano, poznám takého, čo je na invalidke a do žiadnej roboty sa mu nechce, ale doma zvesela vymaľoval celý byt, upratuje, periny prezlieka, varí, do lesa chodí na huby, na ryby, všetko zvládne, len tá robota mu raz nevonia 😀

kacena4
4. okt 2016

@janickacrazy prepac ty si trafena 😖 spravit nieco jednorazovo a oddychnut si medzitym ked to potrebujem zvladnem aj ja, ale byt v praci 8hod bez prestavky kazdy den a nemoct si oddychnut... je nieco uplne ine ale to nie kazdy pochopy, len chronicky chory clovek 😝 😢 🤐

janickacrazy
4. okt 2016

@kacena4 Láskavo ma tu neurážaj, ja ho poznám, ty nie. Ponúkali mu aj prácu vrátnika, kde by celý den len sedel na zadku a aj to odmietol, lebo on je strašne chorý. Prepáč, ale ked niekto zvládne za pár dní vymaľovať celý veľký byt, tak zvládne aj robiť vrátnika. Ale ked sa mu nechce, tak sa mu nechce.

aristka
4. okt 2016

@kacena4 nie sú to fámy,su to konkrétny ľudia a bohuzial pri piberani súobmedzenia ,neviem prečo si si to zosobnila na seba ,nepoznám tvoj prípad ,ale som rada ,že sa prijali tvrdšie pravidlá pre invalidtu ,ale treba to kompenzovať zlepšením prác,prostredia pre všetky skupiny obyv,aj pre tých kde sú nejaké zdr,ibmedzenia ....a stojím si za tým ,že by mali preskúmať inv.piberatelov ,ktorí si vybavili inv,pred týmito tvrdšími kritériami,, treba všetko posudzovať vysoko individuálne ,čo pred nejakým desaťročím nebolo ,kvantum ľudí si inv,vedelo vybavit a tym sa ,tymi peniazmi mohlo zlepšiť prac,prostredie práve pre tých čo chcú sa začleniť ,ale nemôžu pre hendikep a nie je pre nich miesto,. A chorobu ja určite nezávidím ,ani peniaze a zdravie je relatívny pojem .

mamamia1
autor
4. okt 2016

@aristka ja riešim svoju chorobu. Ale už som nechcela brať lieky,keď doteraz som to zvládla aj bez nich.
Brala som ich. Len fakt som si myslela,že sa to dá zvládnuť aj bez nich.

aristka
4. okt 2016

@mamamia1 aj to ukazuje .ze ich potrebujes ....myslis si .ze to zvladnes bez nich a pritom si evidentne na tom velmi zle ....raz si hore .raz si dole .len si to treba uvedomit .priznat...

nervacik83
4. okt 2016

@twillig pomohlo ti to, tie cvičenia? u nás sú, len je to dosť drahé a mám obavy či to má želaný efekt...

twillig
4. okt 2016

@nervacik83 aj mne aj kamoske aj jej mame, u nas to cvici jedno fitko a jedna fyzioterapia..

nervacik83
4. okt 2016

@twillig dakujem 🙂 takže sa pôjdem popýtať, keďže lieky nejak nič dlhodobejšie neriešia...

twillig
4. okt 2016

@nervacik83 nie je to zazrak kedze za vas nikto cvicit nebude ale vyplati sa to. Aj ked ma clovek chrbticu relativne ok tak proti klasickej bolesti zo sedenia to zabera tiez.

nervacik83
4. okt 2016

@twillig nemám sedavé zamestnanie práve naopak, dvanásť hodín som vkuse v nohách 🙂 a žiaľ pilates, ktorý som dlho cvičila, teraz už nemôžem, bolesti nepustia...