icon

Neviem sa vyrovnať so synovým menom

16. aug 2023

Ahojte,potrebujem to len dostať zo seba von. Môj syn má 9 mesiacov, meno má po svojom otcovi. Mne sa konkrétne to meno nikdy nepáčilo, nehovoriac o tom že sa mi nepáči keď má dieťa meno po rodičovi. Ale on si išiel tvrdohlavo za svojím, on chce meno po sebe a chce a chce a chce, že on mi na matrike iné meno nepodpíše. Ako to meno nie je škaredé, ale sú aj krajšie mena, a ja čo som navrhovala tak nesúhlasil ani s jedným z nich. On je spokojný, lebo má svojho synčeka ktorý má meno po ňom a ja doteraz nie som s menom vysporiadaná. Viem že už sa s tým nič nedá robiť, lebo so zmenou by určite nesúhlasil.

anjelicek26
16. aug 2023

Je to len meno... prestan to tak nejako analyzovat, ked mas velku potrebu ho volat inak, daj mu nejaku peknu prezyvku na cas, ked bude malicky, ale hlupost ako sa ist pomaly na sud hadat o mene dietata s partnerom je cesta rozchodu, rozvodu, striedavky a boh vie akych dotahovaciek roky rokuce... len meno...

lalala94
16. aug 2023

No, meno bude asi u vás najmenší problém. Mať takého chlapa musí byť "radosť".

andreatytler
16. aug 2023

@pribinak Nemyslim si ze bude mat nejaky bordel v hlavicke. Skoro kazdy clovek na Slovensku ma kopec mien, koli zdrobneninam a vselijakym skratkam ako Zuza, Mara, Ada a nikto z toho nema bordel v hlave.

autor
16. aug 2023

@andreatytler taký prípad máme v rodine.

smajlik323
Autor odpoveď zmazal
pribinak
16. aug 2023

@andreatytler zdrobnenina a 2 mena je sakra rozdiel. Je iné ako keď som Michal a mama má vola Misko a otec Miso /a rozdiel ak sa volám Marcel a nespokojná mama mi hovorí Filip
Tvoj syn má tiež meno ktoré používaš ty a ktoré jeho otec? Pochybujem

Okrem toho skratky sa používajú aj v zahraničí, zas sa netvarme že je to Slovenska rarita

ivangeline
16. aug 2023

Vsak mu najdi prezyvku. Moji su Fifi,Fefe,Jaja,Darko ;D ...hadaj skutocne mena. xD

anketkarka
16. aug 2023

Dajte druhé meno. Kolegyňa tak dala dve, lebo sa manžel zaťal a tiež používajú jej voľbu. Dieťa si samo rozhodne, ktoré sa mu bude po čase páčíť. Však to je živá bytosť a obaja ste rodičia tak máte právo na svoju voľbu obaja, keď sa dohodnúť neviete. Na začiatku v tom malý bude mať chaos, ale to sa vstrebe časom.

ropucha6
16. aug 2023

A ty si inak svojpravna? S menom nesuhlasis, s priezviskom…hadam si pri tom bola a teba sa pytala matrikarka v nemocnici.

domkakvet
16. aug 2023

Ked sa u niekoho dedi meno z generacie na generaciu, je to normalne, zbytocne nerob nezhody, naozaj to nie je podstatne.

hrabovo
16. aug 2023

@ivangeline Filomena, Fero, Jana a Dárius? Prvé čo ma napadlo 😂
Inak toto by som nedovolila. Aby si muž rozkazovať meno keď si ta ani nevzal, ani my sme neboli zobrati, pri pôrode som ho nechcela a meno som dala, aké som si ja povedala, keď sa Dr spýtala. Na matrike sme spísali iba to. Ze priznáva otcovstvo a ze bude mat priezvisko po ňom. Ale meno som si povedala na pôrodnej sále, to sme dopredu neodpisovali

alienkami
16. aug 2023

@pribinak a čo Štefan/Pišta, Jozef/Dodo/Ďodo, Alexander/Saša/Šaňo, Jakub/Kubo...?

pribinak
16. aug 2023

@alienkami ale však to sú bežne zaužívané skratky a variácie

janedoe
16. aug 2023

@klarissa25 presne ako u nas 😊 Ja som chcela Samka. On meno po sebe. Krasne, ale nechcela som, nech sa vola rovnako, ako otec (a stary otec). Tiez je Milan 😊 A veru. Neobvykle meno. Kazdy vie, ze ho ma po otcovi 😊

simca06022011
16. aug 2023

Nahlásila by som si meno aké chcem ja a mohol by si pískať:D ešte aj priezvisko by som dala svoje keby ma vytočil. A nemusi súhlasiť:D sám by nevybral meno chlap ani pre môjho psa, nie to dieťa. Keby som nesúhlasila, nebolo by. Ja by som malého volala inak. Tiež mame v rodine zvyk z jedna celá vetva sa vola rovnako. Pre príklad Juraj. Bratranca volajú Mato, jeho otca Juro a všetko ďalšie sa už vola bez mena... dedo, ujo... :D. Keby môj chlap dupsl s nebodaj by mi lobotomiu urobili počas pôrodu s bola bu dcéra Erika ako chcel, tal by so ju volala po svojom. Vážne. A kľudne odpísala druhé meno. A v dospelosti si môže zmeniť meno ako chce, oco súhlasiť nemusí.

alienkami
16. aug 2023

@pribinak ale to dieťa to nevie. A keď nemá bordel z toho, že raz mu mamka povie Jožko a o chvíľu mu ocko povie Dodko... Rovnako jednoducho si zvykne, že obe mená sú jeho.
Podobne je to v dvojjazyčných rodinach. Dieťa v tom prostredí vyrastá a je to preň normálne a prirodzené.

lalala94
16. aug 2023

@alienkami presne minule som sa o tom rozprávala s jednou babou, že my sme experti v ničení krásnych mien, napr. taký Alexander. Krásne silné mužské meno a my ho nazveme Šaňo alebo taký Juraj, ten je zase Ďuro. Toto je otrasné.

pribinak
16. aug 2023

@alienkami porovnávaš neporovnateľne.

alienkami
16. aug 2023

@lalala94 to nie je čisto slovenská špecialita. Česi majú Honzu, Pepu a určite sa nájdu také mená aj v iných krajinách. Často sa stáva, ako tu už niekto spomínal, že dieťa má meno, ale z nejakého dôvodu mu nesadlo, tak mu dajú rodičia prezývku.

simca06022011
16. aug 2023

@alienkami aj v iných krajinách je to určite.. ;) prezývky sa dávajú bezne..

janedoe
16. aug 2023

@ivangeline mna napadlo Filip, Felix, Jarmila (Jaroslava), Darius 😁

alienkami
16. aug 2023

@pribinak prečo? Veď presne o tom to je. To dieťa je "tabula rasa". Ono nevie, čo je "normálne", ono len vníma, učí sa a na základe toho si vytvára vlastnú predstavu o tom, čo je "normálne". Keď ho nastavíš odmalička na 2-3 mená, tak to bude normálne. To isté s jazykmi.

lalala94
16. aug 2023

@alienkami tak Česko a Slovensko je za mňa to isté. 😀 A stále je to strašné, keď si napísala Jozef a potom Ďoďo, to ani neviem ako vzniklo. Ja vôbec nie som fanúšička týchto skratiek a úplne odveci prezýviek. Raz keď sa dieťa nejako volá, tak ho volám jeho menom a nevymýšľam tu tieto pseudoskratky. 🙄

kiwi3
16. aug 2023

Nechcela by som muža, co musí mať meno po sebe. Príde mi to ako nejaká forma egoizmu. Ani sama si neviem predstaviť, že by sa dieťa volalo po mne, taka schiza trosku. Ak sa s ním plánuješ rozísť, tak to meno sa dá zmeniť, 9 mesačne dieťa z toho určite nebude mať traumu. A áno, tiez poznám ľudí, ktorí majú viac mien alebo prezyvku ako krstne meno a fakt to je to najmenej, čím by trpeli.

thoughtfulweirdo
16. aug 2023

@pribinak Poznám 3 dospelých ľudí, ktorí používajú od detstva úplne iné krstné meno, než majú v rodnom liste. Jeden z nich bol môj starý otec, pri ktorom som až z náhrobného kameňa zistila, že meno, ktorým ho volali úplne všetci, nebolo oficiálne. Ďalšia je žena tiež už v dôchodkovom veku, ďalšia je žena po 40. Ani jeden z nich nevyzerá(l), že by z toho mal nejaký bordel 🙂

ayaya
16. aug 2023

Aj priateľ má meno po svojom otcovi a starom otcovi. Jeho mame sa to meno nikdy nepáčilo, chcela mu dať iné ale nakoniec sa nechala presvedčiť. Od narodenia ho volá prezývkou, ktorá s jeho menom nemá vôbec nič spoločné. Dokonca ho tou prezývkou volajú aj jeho súrodenci a matkina strana rodiny. Menom ho zas volá otcova strana.

pribinak
16. aug 2023

@thoughtfulweirdo Ehm, nevieš to posúdiť, nezažila si ich detstvo
K čomu je to dobre? Poprosím 1. logicky argument

luccija
16. aug 2023

A čo teraz spravíš?dupnúť si si mala pred matrikou.m
Mala si byť tvrdohlavá ako tvoj priatel a stať si za svojim.Teraz to už nerieš...tiež svokra chcela, aby sa dcéra volala ako ženy generačnr v ich rodine nikdy by som to nedovolila je to meno, ktoré sa dnes ani nepouziva.

pribinak
16. aug 2023

@alienkami nemyslím si

alienkami
16. aug 2023

@lalala94 ja z toho tiež nie som vo vytržení, ale nejak to neriešim. Volám človeka tak, ako sa mi sám predstaví.