Neviem sa vyrovnať so synovým menom
Ahojte,potrebujem to len dostať zo seba von. Môj syn má 9 mesiacov, meno má po svojom otcovi. Mne sa konkrétne to meno nikdy nepáčilo, nehovoriac o tom že sa mi nepáči keď má dieťa meno po rodičovi. Ale on si išiel tvrdohlavo za svojím, on chce meno po sebe a chce a chce a chce, že on mi na matrike iné meno nepodpíše. Ako to meno nie je škaredé, ale sú aj krajšie mena, a ja čo som navrhovala tak nesúhlasil ani s jedným z nich. On je spokojný, lebo má svojho synčeka ktorý má meno po ňom a ja doteraz nie som s menom vysporiadaná. Viem že už sa s tým nič nedá robiť, lebo so zmenou by určite nesúhlasil.
Prosim , chod si nasadit antikoncepciu ,hoc aj tajne ked uz teraz pises ze dalsie dieta s nim nie 🙄. Lebo podla toho co pises by bol v sekunde schopny Ti ho spravit aj keby nechces .
Pan vsetko musi byt po nom
Mám v rodine dvoch ľudí, ktorí majú v rodnom liste zapísané meno, ktorým ich asi v živote nik nevolal. Ja som sa to dozvedela, až keď tá osoba umrela, že vlastne sa volá inak, ako sme ju všetci volali. Takže kľudne si dieťa volaj ako chceš. Moja sestra keď bola malá tiež samu seba premenovala a istý čas sme ju všetci museli volať tým menom.
Nerozumiem prečo ti rozkazuje aké meno ma mať dieťa, ktoré ty vynosis a porodis. Ešte dáš dieťaťu priezvisko po ňom a nie svoje. Z toho stručného opisu by som dotyčného oznacila ako chu.a s ktorým by som nechcela mať nič, nie ešte ho poslúchať…. A rodiť mu deti. To už je teraz neskoro riešiť, keď si ho doteraz posluchala, už sa s tým len zmieriť. Volaj syna nejakou peknou zdrobneninou. Napis aké to je meno a niečo pekne sa tu vymyslí.
@akvi aj ja mám v rodine taký prípad, až po smrti sme sa dozvedeli že ujo Ondrej sa vlastne volal Laurinec...ale celá dedina ho volala Ondrej 🙄
@pribinak Obe ženy si to iné meno vybrali samé, nešlo to od rodiča, takže tam je to asi jasné, starý otec to myslím mal tak tiež kvôli nesúladu rodičov, ale keďže sa sám priklonil k tomu "vymyslenému", usudzujem, že mu nevadilo 😁 a načo je to dobré? Asi na to, na čo je dobré to, že moja dcéra má v rodnom liste Aneta a hovorí si Anka, čo je tiež zdrobnenina iného mena. Nie je na tom nič dobré ani zlé, je to neutrálny fakt.
By si sa cudovala, ale touto nespokojnostou s vyberom mena uz z roznych dovodov trpi dost mam. Ak by si mala normalnejsieho muza a teba by to stale takto malo trapit, da sa to zmenit, len musite suhlasit obaja. Ak by sa s nim dalo este dohodnut na dopisani druheho mena, bolo by to fajn. Napis o ake meno ide a mozeme ti pomoct vymysliet nejaky nickname🙂
Keď sa bavíme s mojím snubencom o potenciálnych deťoch, tak som strašne chcela aby sa volali po nás, lebo sa mi páči aj moje meno, a aj môjho snúbenca - Jakub, ale môj s tým vôbec nesúhlasí, takže máme vymyslene do budúcna iné na ktorých sme sa zhodli. 😄
@andreatytler ináč fakt😄 Ja poznám celý život Ivetu (všetci ju tak volajú) a je krstená Viera, a Tibora, ktorý je krstený František. Sranda ako niekomu "prischnú" úplne iné mená...
Ja si ináč pamätám keď tu bola diskusia že dala meno Martin a po nejakom roku ho chcela premenovať na Matej.. 😅
@jamimo moja mama sa vola Margita, ale nemá rada to meno, a keď bola v Egypte každému tvrdila kto sa jej spýtal, že je Jana.. 😅😅
Ja som od začiatku povedal manželke že ona nech vyberie mená deťom. Povedal som jej pár mien ktoré sa mi nepáčia a zvyšok bolo na nej. Dávať meno po rodičoch sa mi nepáči obmedzuje to pestrosť je to zastaralé. A po nejakých ľuďoch z rodiny a predkoch, hoci aj dobrých je znovu len fixovanie sa na niekoho. Moje dieťa je jedinečné, a preto má meno, aké v rodine nemáme. A súčasne je bežné.
@123kika1234 😄 A ako ju voláte vy, alebo širšia rodina (ak sa smiem opýtať)?
@jamimo ja mama (sranda) 😀😀
Ale všetci ju volajú Gitka, alebo Gituš. 😀
Autorka, ja som chcela druhé dievcatko, pre ktoré som mala meno, narodil sa syn. Manzel chcel nejaké meno, ja som ho veľmi nechcela. Ešte som aj išla na vyvolanie porodu a stále sme nemali meno, muž to stále odkladal. Po porode sme ho museli nadiktovať, vravím, že neviem a tak sa pýtam muza, či môže byt take iné meno(ako sme mali alternativu pri prvom) a on, že dobre. Neuveríš, ale asi 1,5 roka nám trvalo, kým sme si zvykli, že sa vola tak ako sa vola. Stále sme si vraveli, že nie sme stotožnení s tym menom. To meno sa nám nepacilo kvôli tvaru zdrobneniny a už sme si na to zvykli a tak ho aj volame. Takze este počkaj, zvyknes si na to meno a nebudeš to riesit.
@slovakboy niekto dá meno dieťaťu z úcty k predkovi, niekto zo zvyku, niekto z tvrdohlavosti, niekto sa bojí "porušiť" tradíciu, niekto má tvrdohlavého manžela, alebo manželku. Ja si to ani neviem predstaviť, že by som mala byť submisívna a nemať právo vyjadriť sa k menu dieťaťa. V harmonickom a naplnenom vzťahu oboch členov teamu pokladám za samozrejmosť dohodu. Autorkin problém s menom je len vyvrcholenie nerovnováhy vo vzťahu. Fakt, zvláštne to vzťahy...
PS: poznám rodinu, ktorá má dieťa menom Ján. Asi 20 v poradí. Ona to meno nenávidí. Nemala na výber 🤔
PS: nie som fanúšik mien po dedovi, strýcovi, bratovi... Ja by som dala meno podľa silného cítenia, významu, trošku vyššieho zmyslu. Tiež dvoj meno. Samozrejme, že partner by súhlasil 😉 Ak nie, hľadali by sme iné a určite by sme sa zhodli 👍
@123kika1234 ja som myslela, že aj bežne ju oslovujete Jana. Ináč Margita (tak ako je v kalendári) je veľmi pekné meno.
@jamimo ďalšia vec čo neviem pochopiť u nás, že máme nejaké meno a okolie nás svojvoľne premenuje. Alexander je Šaňo? Margita je Gita? Jozef je Dodo? Adam je Ado? Krásne mená dokážu Slováci sprzniť. Cudzinci to nevedia pochopiť, čo to robíme. Keby že ešte Jozef je Jožko, zdrobneniny sú povolené ale prekrútiť meno? Kde to sme? Blbý zvyk.
@pribinak Ano skratky su aj v zahranici ale zdrobneniny su myslim skor v slovanskych jazykoch. Ja doteraz neviem vysvetlit muzovi kanadanovi co to vlastne su tie zdrobneniny a preco sa pouzivaju pri oslovovani medzi dospelymi ludmi. (len tak na okraj ja milujem zdrobneniny v slovencine, ale neznasam ako sa nimi nicia krasne mena).
To ze Michal a Misko su bezne zauzivane varianty toho isteho mena vies ty, lebo si s tym cely zivot vyrastala, ale v skutocnosti su to 2 rozne mena.
Moj muz ma pozna ako Andrea. Nechapal ked prvy krat pocul od mojho otca oslovenie Ada, Pre neho to bolo uplne nove meno. Alebo som bola naucena reagovat na Andrea, Andrejka, Ada, Adka, ale ked ma nova spoluziacka na vyske zacala oslovovat Andy, tak som na to vobec nereagovala. Mala som z toho ten "gulas" par tyzdnov, ale potom som sa naucila ze aj to je jedno z mojich mien.🙂
Ja som si vsimla ze mamy vacsinou oslovuju svoje deti oficialnou formou mena a ludia naokolo mena skracuju a vymyslaju rozne varianty. A deti maju taky vrucny vztah k tomu ze mama ich oslovuje inac ako zvysok sveta. Proste mi to pride uplne v pohode ze mama bude mat pre svoje dieta ine meno ako zvysok sveta.
A ano, ja volam syna Alexander a muz Alex a podla mna je v tom dost velky rozdiel. Ludia naokolo ho volaju Alegzander, lebo tak sa to vyslovuje v anglictine a ked do toho moj otec zabil ze Sano, tak gulas je hotovy😀
Uz je neskoro banovat....aj my mame 2 chlapcov a pri oboch tuzil aby sa volali po nom 😁 ale sme si to vykomunikovali...neuznavam mena po rodicoch...potom maju znacku mladsi a starsi...a zena sa najviac obetuje prejde si tehtenstvom porodom tak ma pravo si aapon vydobit to meno po porode😁 u nas to tak dopadlo ze 1.meno vymyslel muz a ja som sa doneho total.zalubila a 2.meno.som dala ja
@anjelicek26 Presne o to ide... je to len meno. Netreba to privelmi prezivat a trapit sa koli tomu. Vela je takych pripadov, kedy sa jednemu z rodicov meno nepaci, ale casom to meno zovsednie a uz to nedrasa nervy ked sa vyslovi a dieta sa s nim zzije a je s nim spokojne (lebo preco by nebolo) a koniec koncov je to uplne jedno ci sa bude volat Milan, alebo Timotej. Podstatny je ten clovek samotny. Mama ho bude lubit rovnako vrucne, nech sa vola akokolvek.
Mne by ale nesmierne vadilo keby muz trval na tom ze sa syn musi volat po nom. Proti nejakemu menu ako takemu by som asi nebojovala ak by ho muz velmi chcel, ale toto dedenie mien mi velmi vadi.
Mala som spolužiačku, všetci sme ju volali Biba. Kto ju nepoznal, myslel si, ze je Bibiana. Pritom ona sa oficiálne volala Blažena.
Muž má kamaráta, nikto mu nepovie inak ako Fero. Teda to evokuje ze sa vola František. A potom som zistila, ze sa vola Rudolf.
No zase súhlasím s tým, ze ak dvaja rodiča vyberajú meno, tak mala by byť nejaká dohoda. Už tu boli diskusie, kde sa žene nepáčilo meno a priam si išla zúfať z toho,pritom to meno bolo takmer rovnaké ako to, co chcela pôvodne ona.
Katastrofálny výber partnera.Meno tvojho syna je tvoj najmenší problém
Inac taka zaujimavost, ze pri zapise do skolky nam ucitelka radila aby sme deti naucili ako sa volaju krstnym menom, lebo zevraj sa im stalo ze to dieta nevie, lebo rodicia ho doteraz volali iba ako "zlatko", "milacik", "pampusik" a tu chodia deti do skolky ako 4 rocne.
@slovakboy tak, pestrosť asi by som neriešila už, dnes máme len Viktórie, Emy, Ely, Nely, Niny, Mie, z chlapcov Damiana, Tobiasa, Matthiasa, Sebastiana, Samuela... na kazdom kroku.
Ked svagrininej malej poviem Zuzka, Zuzanočka, tak mi srdce piští radosťou, aké je to krásne. A to sa obe švagrinine deti volajú po rodičoch, aj chlapec je otcovi aj dievča po mame. A zaručene sú najpestrejší medzi všetkými Miami a Tobiasmi na ihrisku.

@pribinak OK