icon

Neviem zniesť správanie môjho manžela

10. nov 2022

Ahojte baby, som tu na koníku už dlho tak píšem radšej anonymne.
Ani neviem ako začať, asi sa potrebujem len vyrozprávať alebo utvrdiť či rozmýšľam správne.
Sme s manželom 8 rokov, 4 roky manželia, máme 2 malé deti. A posledný rok ktorý mal byť pre nás konečne krásny a pohodový lebo sme sa presťahoval do svojho ide všetko dole vodou. Správanie manžela uz neviem zniesť, najskor to bol alkohol kedy sa opitý správal velmi zle ( nikdy mi fyzicky neublížil) ale psychicky to bolo doslova tyranie, odchádzal z domu s vyhrážkami ze sa ide zabiť a podobne a ja som ho s plačom prosila nech nikam nejde.
Potom alkohol ako tak prestal ale jeho správanie sa nezlepšilo, stále musím počúvať nadávky na moju rodinu, aky sme všetci hrozni (pritom sa pred nimi tvári ako ich najlepší kamarát). Dokonca mu vadí že som bola pozdraviť môjho otca.
Výčitky že pracuje len on a ja som žiadne peniaze nikdy nedoniesla sú tiež bežné, ale pritom ja som doma s detmi.
To že nikam nemôžem chodiť ani spomínať nemusím, raz som šla na 3h na wellness a on ostal s deťmi, ked som sa vrátila bol opitý a nadával mi čo som to za matku ked odídem od detí. Keď sa snažím urobiť pre neho niečo pekné odbije ma že on nieje nesvojpravny a vie to urobiť sám.
Nehovorím že ja niesom bez viny a správam sa vždy správne, niekedy už vybuchnem a on ma za to že len preháňam a za vsetko si môžem sama. On v podstate asi ani nevidí žiadny problem v našom vzťahu, a všetky problémy vlastne robim ja. Veľa rozmýšľam o rozvode, ale je mi to velmi ľúto kvoli deťom, niekedy mám pocit že možno má pravdu a ja len preháňam. vyvolavam ja.

Strana
z4
drahomirrra
11. nov 2022

Autorka, mas doma psychopata. Raz by sa moj muz ozral pri strazeni syna, tak by poletel z okna … prinajlepsom.

menojejedno
11. nov 2022

Ahoj , ja mám doma podobnú situáciu máme bábo a každý víkend je priateľ zavretý v izbe a pije . Niekedy odíde von a príde v stave že ledva chodí alebo musím zavolať svokru aby bola pri som drobcov a aby som ho ja mohla ísť zobrať domov . Napíš mi správu môžme sa porozprávať . Ja o Tom tiež nikomu nehovorím lebo je to "hanba" a rozmýšľam nad odchodom a rozchodom . Aj som mu to otvorene povedala že už sa pre mňa pomaly náš vzťah uzatvára lebo ja takýto život dieťaťu nedám .

liljana
11. nov 2022

@liv1 Za 120 eur na ruku (plus dalsich 40% na odvody a dane, cize 170 eur na den) ti budem kludne robit opatrovatelku a vychovavatelku 30 dni v mesiaci. 🙂 Ach tieto nerealne prepocty, ked sa niekto sam ohodnoti aj na 20 tis eur mesacne a v reali robi facility manazera za 500 eur na mesiac,....

lunademonica
11. nov 2022

A skusila so mu vytknut, ze len ty rodis a on ziadne deti este nevynosil? Nestara sa tolko co ty? Ze ty nemozes si budovat karieru? Skus takto...alebo nech ostane doma on, uvidis ako rychlo ho to omrzi...nevie co to je. Ale aj psycholog je na mieste, len typujem ze tam nebude chcet ist :/

liv1
11. nov 2022

@liljana z tvojho komentaru len vidno, ze vobec nerozumies pointe. Keby mal byt clovek realne zaplateny, ta zena v domacnosti co robi od staranie sa po dieta, po varenie, nakupovanie, lekari, prechadzy, ihriska, upratovanie, pranie a milioooon dalsich aktivit, tak by sa zamestnavatel nedoplatil 😁. Neviem ci ty mas doma vylozene nohy, ale teda zena bezne v domacnosti s malymi detmi ma cas pre seba chvilu ked zaspia, a potom ten cas spanku kym sa nezobudia. A to nehovorim o tom casto krat niekolkonasobnom vstavani v noci k malym detom.. pamatam si ked bola dcera babatko a muz mal volno, mu kolega zo srandy hovori, pod si do prace oddychnut. A zase sme len pri teme, ze jedna a druha domacnost su neporovnatelne. Jedna a druha materska moze vyzerat uplne inak. Atd. Takze nebavime sa tu o platoch, ale bavime sa o nezaplatenej praci zeny, ktora je doma a dietatom a tu pracu a starostlivost malokto oceni. A nie ze este chlap aby jej vyhadzoval na oci ze neprinesie nic do domacnosti… ved nech sa teda on postara, a nech robi ona. Len v tomto pripade by z neho bola pravdepodobne ozranska nahrada opatrovatelky 🙄

ivuuus
11. nov 2022

Toto robil a moj ex ( myslim pitie ) boli sme spolu 18 rokov myslela som ze sa to zlepsi, daval si aj take predsavzatia ze mesiac dva nepil ale co z toho ked potom znova kazdu chvilu flaska padla. Vela krat sme boli od seba potom zase dokopy nasluboval vzdy...ale raz pohar pretiekol a ja som to definitivne ukoncila. Ked mas otazku ci skoncit alebo nie, nie si pevne rozhodnuta ale ver se raz ten cas pride a uz ti nic nebude stat za to zotrvat s nim...

kukulienkadomaca
11. nov 2022

Nemas to lahke a isto musi byt neskutocne narocne neustale pocuvat ake je vsetko hrozne co robis, co vravis atd...ani sa necudujem ze uz zacinas pochybovat sama o sebe..
Ale nastastie tvoja sebareflexia este funguje...
Spravanie manzela je neakceptovatelne..a to ze vo vztahu nadalej pokracujete akoby nic mu dava signal ze je vsetko v uplnom poriadku...
Isto ak nevies ako dalej a co by bolo spravne riesenie odporucam psychologa....ak ma manzel udrzat tento vztah, tak by mal na sebe popracovat...ale nato si musi realne uvedomit ze je priestor na zmenu na jeho strane..co tak akosi neznie....
takze vela sil prajem. ak budes chcviet, napis spravu.

liljana
11. nov 2022

@liv1 Ludia v Afrike robia za 4 usd na den. Su snad horsi ako ini ludia? Mozu si svoju pracu ohodnotit aj na milion usd, ale viac ako tie 4 usd im nikto u nich doma nezaplati. Zaloz si firmu, zamestnavaj zeny a davaj im plat 6 tis eur mesacne. Ale moze im dat tolko, az ked imas tolko penazi, alebo tebe niekto je ochotny dat tolko penazi za to, co vyprodukujete. Tym im pomozes viac ako zbytocnym premyslanim, aku hodnotu maju ich domace prace.
Moja praca v domacnosti a varenie maju nulovu hodnotu. Robim ich preto, lebo chcem zit v peknom prostredi a mam hlad. Nemusim ich robit, budem zit v bordeli a budem mat hlad.

kubkovamama
11. nov 2022

Nechápem,ako jej tu môžte napisat,že žene na materskej vlastne má právo vyčítať,že je doma.🤦

liv1
11. nov 2022

@liljana za to ze ty si nevazis svoju pracu za to ja nemozem. Ja si vazim svoju pracu, aj tu v domacnosti, ktora nie je platena. A vazim si aj muzovu pracu, ktoru robi aj ked za to nedostane peniaze. Je to aj o ucte, o respekte. Ale stale hovorim, ze ak donemoty omielas to vycislenie, nepochopila si pointu. A ta je o tom, ze muz chodi do prace, ale zena je na materskej tiez akoby v praci. Akurat oooovela dlhsie. A to, ze kto to ma ako narocne, to je mimoriadne diskutabilne. Pretoze jedna zena moze mat extremne narocne dieta, ktore nespi, place stale, alebo je chorlave. Moze sa starat zaroven o dom, zahradu, mozno rodicom pomaha. A druha moze mat kludne dietatko co prespi noc den, moze mat 2izbovy byt a este aj manzela co pomaha. Takze toto proste nefunguje, povedat pausalne, ty si na materskej, ty mas pohodu, v praci je to narocnejsie. Pretoze zase. Praca moze byt velmi narocna, ci muza ci zeny, no zarove moze byt veelmi pohodova. Moja praca sa neda porovnat s pracou napr. predavacky, ktora da narobi ako kon. A tiez muzske prace sa nedaju porovnavat, proste nedaju. A niekto ma v praci pohodicku, niekto sa ide potrhat od roboty. Takze preto autorke vycitat ze nerobi je uplne scestne, nebodaj tu obhajovat toho tyrana. Vzdy by sa mal clovek pozriet aj na seba a kde sam urobil chybu, nikto nie je uplne dokonaly. Ale to co robi ten muz ma daleko od normalneho spravania sa

jajdo
11. nov 2022

Je nesmierne tazke na takyto text absolutne cokolvek odpisat, niesom ani psychoterapeut ani iny guru , a cokolvek niekto odpise zrkadli v tom len “to svoje” pretoze bavit sa o tom mozes iba s niekym kto vie o tebe cely pribeh, ale jedno “takmer pravidlo” je iste a preto by som nadhodil otazku bez potreby mi pdpisat osobne ale spieva o tomaj znama pesnicka a ta sa vola “zanedbany sex” .. ze vsetkym hladaj sex… takze jedine co ma zmysel vam odpisat je “zajdite za sexuologom “obaja” a spolocne a zistite preco vam to neklape v posteli a vsetko ostatne sa tym vyriesi, som chlap, mal som to podobne, viem presne o com pisem (z jeho pohladu) a viem, ze bez sexu sa NIC nevyriesi ;) .. zéam pevne nervy, neda sa to vyriesit zajtra, ale … mozno hej … a hlavne “laska ide cez zaludok”, takze navar (nech ti kamaratky s detmi-ak treba pomozu) nieco co jemu chuti najviac na svete ( a samozrejme tebe tiez) - aj keby to mali byt dve rozne jedla zaroven.

dominiknoemi
Autor odpoveď zmazal
dominiknoemi
11. nov 2022

Omylom som zmazala moju "radu", takže za mňa... Nie, neostala by som s ním.. Lepšie to Asi už nikdy nebude...rozchod, rozvod je náročný ale je to šanca začať krajší a kľudnejší život.. Drzim palce nech sa rozhodneš akokoľvek ❤️

liljana
11. nov 2022

@liv1 Neodpovedala si mi na otazku, ci mi das tych 170 eur na ruku na den, za to, ze sa ti budem starat o deti a domacnost. 🙂
Vacsina muzov ma priemerny plat 1000 eur mesacne netto, to je 50 eur na den. 8 hodin vacsinou tazka manualna praca a denne plus 2 hodiny dochadzat. Z toho zaplati, hypo, jedlo, najom,... Keby este mal niekde zobrat dalsich 120 eur denne, co si myslis, ze ti patri za starost o domacnost, tak by asi zacal predavat organy, alebo posle zenu na psychiatriu.

liv1
11. nov 2022

@liljana odkial beries 170? 😁 ja od nikoho nepytam peniaze v prvom rade, v druhom ty si ten posledny clovek ktoremu by som zverila deti 😁. Ale ak prides do Bratislavy a preukazes svoje schopnosti, zarobis si ako opatrovatelka ci upratovacka v pohode 10€/hodina a viac. Ide o vycislenie “odpracovanych” hodin v domacnosti. A o sume o ktorej hovorim, sa tyka Bratislavy. Tazko manualne pracovat nepoznam jedineho muza z mojho okolia, jedine tych robotnikov co nam stavali dom a zaroven nepoznam jedineho muza z mojho okolia, co by zarabal tak malo ako pises… aj keby to malo byt 5€/hodina niekde v tramtarii, i tak si zena zasluzi aspon ocenenie (nie v hodnote penazi), ze to cele zvlada, akoze si milostpan manzel otvara usta ze ona nic neprinasa. Ale mam pocit ze my sme sa stale nepochopili, ja o voze a ty o koze.

liv1
11. nov 2022

@liljana a odpoved na tvoju otazku nie, 120 eur nedam nikomu aby robil to, co ja viem najlepsie… ale toto nie je o mne vsakze 😁

liljana
11. nov 2022

@liv1 Presne tak. Ani tebe by nikto nezveril deti ani za 10 eur na den, lebo ta nikto nepozna. Ide len o to, ze ocenovat byt doma je uplne mimo. Su to dobrovolne prace, ktore robime zadarmo a pre seba.

marca12
11. nov 2022

Pockala by som s rozvodom. Uvidis,ake to u vas bude,ked pojdes do prace a zacnes zarabat. Potom sa ti aj lahsie bude odchadzat,ked budes mat pracu. Mozno mate ponorku,mozno je nervozny z tej tazoby,ze musi zivit celu rodinu,to niektori chlapi tazko nesu. Ale to ho neospravedlnuje,aby sa k tebe spraval ako buran.

Strana
z4