icon

Nevládzem a nikto ma neberie vážne

26. dec 2022

Som sama z dvomi deťmi, dom, záhrada, zvieratá, domácnosť... na všetko som sama, muž pracuje v zahraničí a keď je doma robi okolo domu co ja neviem, alebo sa snaží venovať deťom. Táto príprava vianoc ma úplne odrovnala, všetka ta záťaž na mňa doľahla, som úplne fyzicky vyčerpaná, je mi do plaču pri každej činnosti, lebo len čakám, kedy skolabujem. Co sa samozrejme odráža aj na psychike, nemám toľko trpezlivosti na deti, kričím. Mladšie dieťa má teraz to obdobie, že všetko je jeho a všetko môže, ja keď poviem nie,platí nie ,po čom nasleduje hádzanie sa o zem a vreskot, nepomáha žiadne odvedenie pozornosti. Zo starším sa treba veľa učiť, od malička bol veľmi náročný. Povedala som to už aj svokre, rodičom aj mužovi ale nikto ma neberie vážne, myslia si asi, ze to vravím len obrazne alebo co. Nemá mi kto pomôcť, alebo mozno nechce, každý má prácu a svojich starosti dosť... Mužovi nechcem dat veľmi najavo, že to nezvládam, konečne ma prácu, ktorá ho baví a aj dobre zarobi... neviem ,čo ďalej..

Strana
z3
h2
26. dec 2022

Vypusť všetko, čo nie je životne dôležité.

viestta
26. dec 2022

Komu inemu by si to mala povedat ak nie muzovi? Kto iny by ta mal pochopit ako muz? Kto iny by sa mal nad tym zamysliet a najst nejake riesenie ako muz? Kludne to moze aj riesenie za cenu mensieho zarobku a opustenie prace. Toto si musite vyriesit iba a len vy dvaja. Ani rodina ani nikto nie je povinny vam pomahat, je to vasa zodpovednost, vy musite najst riesenie.

apolka77
26. dec 2022

Nemôžeš dať deti teraz na 2 dni napr .k rodičom. ?
Aby si nič nerobila len ležala na gauči a pozerala obľúbené filmy ? Dala vaňu, a veľa spala?

ckocka
26. dec 2022

Verím že toho máš vela. ale odrovnať sa prípravou dokonalých vianoc je zdá sa mi čisto ženská úchylka.

sovica
26. dec 2022

Chápem Ťa, aj Tvoje pocity. Ale, ako napísala @h2, rob len to, čo je životne dôležité. Rodičov, svokrovcov alebo najbližšiu rodinu nemáš ako donútiť, aby Ti pomáhali, nie je to ich povinnosť. Môžeš ich poprosiť, povedať, že si na konci so silami. Nie je to hanba. Ak sa len sťažuješ, to niektorým ľuďom nedopne, že potrebuješ reálne pomoc. Popros, nech Ti aspoň na pár hodín zoberú deti a Ty si v tichu oddýchneš a zrelaxuješ. A ako napísala @viestta, komu inému by si sa mala posťažovať a mal by to pochopiť, ak nie Tvoj manžel. Ak dobre zarobí, nech Ti zaplatí napr. pomoc do domácnosti alebo opatrovateľku na pár hodín týždenne. Držím palce🍀

zuzuliatko18
26. dec 2022

Vianoce prídu, či človek.napecie 10 druhov koláčov, alebo koláče.kupi. upratané stačí bežne. Načo robiť veci, ktoré len berú energiu, ale reálne nemaju žiadne opodstatnenie? Netreba furu darčekov,ani X druhov jedál (a to ja veci niektoré.musim kvôli svojej intolerancii robiť osobitne). Vždy vždy sa dá niečo vypustiť, urobiť v iný deň. A základ je vždy sa rozprávať s mužom, on prvý musí vedieť, čo sa doma deje.
Hlavne je, všetko s mierou.

aurora33
26. dec 2022

Musite mať zvieratá napríklad? Ak muž dobre zarobi tak nepec doma a kolace jednoducho kup.

heln
26. dec 2022

chapeme, mas pocit, ze vsetko je na tvojich pleciach a tu tarchu uz nevladzes niest.
kym nejde o zivot, nejde o nic, to co nie je dolezite vypust, teraz su vianoce, mas lezat na gaucibs rodinou a pozerat rozpravky. nech je kazdy najedeny a na ostatne sa vyprdni.
potrebujes psychohygienu, poobede si sprav teply napoj, kavu, caj, kludne si do caju frcni trochu rumu, daj si kolac, vyloz nohy, alebo sa venuj svojej zalube, kazdy den si najde takto chvilu pre seba. ja napriklad mam svoj pracovny stol, kde sijem sperky z koralok (bead embroidrery), kazdy den sa snazim najst si ma to chvilku, velmi mi to pomaha.

anjelicek26
26. dec 2022

Ale tak robis si to sama... chces dokonalost, kde dokonalost mozna nie je...zredukuj pocet zvierat na toho psa a macku, vsetko ostatne nepotrebujes... do zahrady naroluj travnik a nie zeleninu, dietatu ak to nestihas - zaplat doucovatela... a podporuj ho vseobecne v samostatnosti... neviem, ci chodis do prace, ak ano, financne ste na tom ok, tak na gruntovanie pred vianocami vzdy zaplat nejaku pani...ona si privyrobi a ty oddychnes... kolace sa tiez pred vianocami dali kupit (a doma upecene su cenovo skoro rovnako ked zratam suroviny a elektriku), je toho vela... hlavne si uvedom, ze nemusis byt dokonala... nemusis proste... zvolni tempo, uber z narokov sama na seba...lebo si na ceste k burn outu ... a z toho sa uz hrabe velmi tazko...

calmmeadow
26. dec 2022

Aký máš vzťah s rodičmi?Nemôžeš sa s nimi dohodnúť,že aspoň raz za mesiac si obe deti vezmú na celý víkend k sebe?A ty by si ten čas využila na relax,svoje koníčky a pod.,aby si načerpala energiu a nezrútila sa z toho všetkého.Muž ako často chodí domov?Aj s ním by si sa mohla dohodnúť,že keď príde, tak bude zo 3 hodinky s deťmi sám a ty vybehni na nákupy alebo s kamarátkou na kávu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
jesenzima
26. dec 2022

Ja by som poľavila, čo nie nevyhnutne, na to by som sa vyprdla..

kvetinka75
26. dec 2022

Rob iba podstatne veci a tolko kolko vladzes. Neviem preco kopa zien sviatky tak precenuje a robia kvantum nepotrebnych veci. Naco je niekomu 10 druhov kolacov, kvantum darcekov a o uoratovani ani nehovorim. Ved sa upratuje stale tak nejaky velky bordel nikto nema. Staci bezne upratovanie a hotovo

ivangeline
26. dec 2022

Chod prec asppn na jeden den. Oddychni si.

evelyn246246
26. dec 2022

..sadnut si a poriadne si premysliet co "netreba" ...musite mat zvierata ? neviem co vsetko mate, ale ak dobre manzel zarobi tak si nechaj len psa ci macku a ostatne maso ci vajicka kupuj.. kup si roboticky vysavac o povinnost menej...ak mate umyvacku tak spinavy riad nakladaj rovno tam ..ak varis tak navar na 2 dni..kupelna znesie upratat aj 1x za tyzden..ak si to mozes dovolit tak si skus najst napriklad pani na upratovanie raz za cas ..popripade aspon raz za 2 tyzdne niekoho kto postrazi deti ...co sa tyka zahrady tak tiez sadit malo alebo rovno kupit ...vsetko zavisi od toho ci si to mozete financne dovolit ...ulahci si vsetko co sa da ...a vecer kludne aj pohar vinka ..drzim palce

katkami123
26. dec 2022

Mne prídeš už vyhorená, bohužiaľ, veľmi sa o tom nehovovorí ale práve MD alebo RD patrí medzi najčastejšie “profesie” ak to tak možem nazvať, kedy mamičky jednoducho úplne vyhoria, sú apatycké, už iba prežívajú. Riešením je psychohygiena - tvoj manzel robí, čo ho baví, teda sa rozvíja, po praci ma čas na seba. To iste aj potrebuješ ty. Keď manzel dobre zarobí, vyčleniť peniaze aspoň na 2-3h 2x do týždňa na opatrovateľku, nech mozes tento čas venovať sebe, ísť si v klude nakúpiť, prečítať knihu, zašportovať, ísť s kamoškou na kávu, ku kozmetičke, kaderníčke, tiež sa venovať niečomu, čo ťa baví. Základ je, aby si vypadla z domu a domácnosti. Inak budeš úplne zničená, nervozna, uziapaná, apatická až ťa to môže zničiť. Tvoj muž si odrobí svoje aj v tej praci, príde na byt a má kľud. Ale ty okrem deti fungujes aj v domácnosti, 24/7. Treba si vyhradiť čas iba pre seba, bez výčitiek svedomia. A kľudne, keď príde manzel, ísť niekam aj na 1/2 dňa.

waity888
26. dec 2022

Pozri... robíš si to naozaj sama. Prečo chces všetko zvládnuť perfektne? Musí byť na 100% navarené, napečené, upratané atď ? Ja mám dve deti,dcérka je tak náročné dieťatko,že nedokáže byť minútu sama. Zobrala som to ako fakt,teraz je to tak, o rok to bude lepšie. Nepiekla som dva druhy namiesto desiatich, okná umyté nemám,navarila som len kapustnicu a šalát s reznami. Muž pomáha, starší syn tiež. Dnes sme nikam nešli, ostali sme doma a oddychujeme. Neporiadok na mňa počká aj do zajtra, na poobedný spánok si ľahnem s dcérou..som v noci tisíc krát hore a som unavená. Ale kašlem na to, myslím stále aj na seba. Deti sú malé, budeš mať ešte mnoho rokov príležitosť urobiť si to presne podľa predstáv. Nebuď na seba prísna a sprav si čas aj pre seba.

gertrudaosem
26. dec 2022

Teba neodrovnali vianoce ale celoročný stres a všetko okolo domácnosti domu a zvierat. Treba obmedziť zvierata.

katkami123
26. dec 2022

@waity888
Nerobí si to “sama” ak jej nemá kto pomôcť. Ak ty máš niekoho, kto ti aj na tie 2 hlúpe hodiny týždenne s dieťaťom pomôže, tak potom sa ľahko napíše takáto “múdrosť”. Aj keby akomoľvek poľavila, tie deti na klinec nezavesí s tým, ze za 2-3 h príde oddýchnutá a zvesí ich z toho klinca potom. Ja som si takúto situáciu zažila, aj vyhorenie a takéto reči nikomu nepridávajú. Je to na palicu, keď je žena na všetko sama a nemá kto pomôcť, aj keby tam mala pavučiny v každom kúte a domácnosť vôbec neriešila. Ona v prvom rade asi sní nie je s nikým v kontakte z dospelých aj niekoľko dní a to už niekoľko mesiacov. O čom to je, keď je človek vyslovene izolovaný a nemôže - lebo deti a v autorkinom prípade aj lebo zvieratá.

lavinis
26. dec 2022

Toto naháňanie sa mať všetko dokonalé a každému vyhovieť. Každý na teba naloží len toľko, koľko mu dovolíš. Nie, ja pre toto fakt nemám pochopenie

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
marca12
26. dec 2022

Okamzite musis zacat minimalizovat prace na dome. Naco su vam zvierata,ked si na ne sama. Kludne popros rodinu o postrazenie deti. Cudujem sa,ze ich to aj samych nenapadne,ze by sa mohli povenovat detom. Sice to nie je ich povinnost,ale v milujucej rodine je to samozrejmost,ze si pomozeme. A hlavne to povedz muzovi. Ten ma byt prvy,s kym zdielas starosti. Ak mu to nepovies lahko sa moze stat,ze si znicis vztah. Ved musi vidiet,ze si kopka nervov.

0silvia0
26. dec 2022

Ako si tvoje pocity reprodukovala muzovi, svokre a rodicom? Akoze len nestiham, padam na hubu alebo si ich narovinu poziadala o pomoc typu viete mi prist postrazit deti prosim?
Lebo forma je dolezita. A nehraj sa na hrdinku, doba, ked sa zeny pretekali ktora je lepsia a hodnotnejsia gazdina v sirom chotari uz davno odisla😉

morgane1975
26. dec 2022

Nuž treba mať toľko deti koľko človek zvládne. Radšej jedno a poriadne vychované a v klude ako 2-3 v strese.

luba28
26. dec 2022

@elizabet173 suhlasim,,ja som sama s detmi od ich narodenia,,nemame ani jednu babku a ani jedneho dedka,,muz tiez robi vonku na turnusy ,,vsetko co sa da som vypustila a oddychujem kolko sa da ,,sice uz teraz su deti velke a samostatne,ale tak som to riesila predtym ,,a je to presne o tom co je pre mna a nie pre ostatnych dolezite a co ja chcem urobit 😊 ja som nikdy nezazila pocit ,ze nestiham,ze som unavena,ze nemam to a to urobene

aurinia
Autor odpoveď zmazal
lavender273
26. dec 2022

Vsetko sa da riesit. Ako to je super mat dom, zahrada pestovat si svoje, mat zvieratka..moj sen, ale to je dalsi skoro full time job. Musis niekde upustit a urcit si priority. Ak muz tak dobre zaraba tak si mozes ulahcit veci a najat pani na vacsie pratanie (1x za mesiac napriklad), niekoho aby obcas alebo pravidelne dal pozor na deti,doucovanie pre dieta.
Ja to inak tak trosku poznam, sice nemam dom, zahradu a zvierata .. no mam vacsi byt + zahradu mensiu. A miesto toho ked mozem oddychovat sa stale nahanam, aby bolo vsetko urobene, povysavane, veci odlozene..takze ak aj mam ten cas pre seba venujem ho domacnosti. A par hodin je bordel aj tak. Takze zavazok do buduceho roku je.. ze 💩 nato.

luccija
26. dec 2022

Nemôžeš ísť dlhodobo na deficit niekde sa to odrazí.Potom stačí malá záťaž a zložis sa.Neviem poradiť len myslí viac na seba.Navarit na viac dní, zamraziť, neuoratovat veľa radšej sa venovať deťom večer si čítať, strikovat niečo kde vypnes, veľa spat.Jednorazova pomoc Ti nepomôže od rodiny

stanulienkat
26. dec 2022

Asi budem hnusna, ale preco si vytvarate taketo modely rodiny? Naco si zakladas rodinu a deti, ked si potom slobodna matka? Komu toto moze vyhovovat? Tebe? Detom? Muzovi?

mirkak86
26. dec 2022

Prešla som si tým istým pred 3 rokmi a dá sa povedať že ešte stále nie som za vodou.Rady tipu môžeš si za to sama nikomu nepomôžu,človeka to naopak ešte viac zosmutni,lebo má pocit že naozaj robí niečo zle.Pritom robí pre svoju rodinu maximum.Tiež som nechcela manzela zaťažovať mojim stavom,až prišiel úplný kolaps a siahla som si na svoje dno.Po 3 dňoch strávených na neurologii(doma deti 5 r. A 6 mesiacov),si všetci z rodiny uvedomili že so mnou naozaj niečo nie je v poriadku.Áno,skončila som na antidepresivach s panickým záchvatmi a tetaniou.Podotýkam že môj stav nebol z krátkodobých povinnosti,ale boli to roky nazbieraneho stresu a uponahlaneho životného štýlu.
Kto si takýmto niečom neprešiel nikdy nepochopí aké to je.A je zbytočne radiť rôzne recepty na zivot.
Človek sa s tým musí popasovať,naučiť sa s tým žiť.V dnešnej dobe vyhorenie nie je žiadna hamba.Žijeme uponahlanu dobu,zo všetkých strán sa na nas valí ako mame dokonalo vyzerať,ako mat perfektne postarané o deti a domácnosť,ako byt úspešne v práci.
A ja hovorím,buďme samé sebou.Buďme strapaté s mastnými vlasmi,buďme veselé keď chceme,plačme keď sa nám chce,tancujeme keď mame chut.sme matky,no stále sme ľudia.
Môj manžel si tiež uvedomil ze som len človek,nie som na baterky.začal sa zapájať do domácnosti,venuje sa detom každú voľnú chvíľu.
Dôležité je,nebáť sa otvorené hovoriť o svojich pocitoch,kľudne sa posťažovať keď to tak cítiš a to ako tu bolo písané ze rodina nie je povinná pomáhať-tak to je blbost..od toho je rodina,aby si navzájom pomáhala.Tak ako zdieľate spolu všetko pekne,tak aj to menej dobre a príjemne by rodina mala vediet vstrebať a chápať.(samozrejme chápem ze nie v každej rodine to tak funguje).
Ak sa potrebuješ rozprávať-popísať si o tvojich problémoch a pocitoch,kľudne mi nápis,niekedy cudzí ľudia majú viac pochopenia ako blízky🤷‍♀️.podstatne je,myslieť na to že v tom nie si sama.Vždy sa nájde niekto kto tá podrží a posunie tá v živote dalej.
Prajem ti veľa síl a psychickej pohody😘

Strana
z3