icon

Nezamestnaný rodič si pýta peniaze

juraj1337
7. jan 2021

Zdravím moja mama sa rozviedla s mužom. Žije sama. Stratila prácu má 54 rokoch. Posielam jej 2 roky 400 eur mesačne. Nemá nič našetrené bude mať minimálny dôchodok. Počas tých dvoch rokoch sa nič neučila len piekla koláče a pozerala na internete čo si kúpi. Ked sa rozprávame o peniazoch len plače a pýta viac.

Rozumiem Je ťažké sa zamestnať v 54 rokoch. Sám viem že keď prestanem platiť nebude mať nič . Nerád vidím matku v zlom stave avsak nechcem ale platiť donekonečna.

Čo by ste spravili na mojom mieste? Dokedy by ste podporovali vlastnú matku keď nesúhlasíte stým čo robí?

Strana
z2
deti95060810
7. jan 2021

aj dôchodkyne sa dokážu zamestnať... Pekne krásne ak jej to dovolí zdr. stav môže ísť pracovať. Prepáč , ale maminka ťa ťahá na dno, za 2 roky sa už mohla niekde zamestnať a nie doma sedieť na riti a kupovať z netu krámy....

majkeel
7. jan 2021

Teraz uz nic asi nenarobis, minimalne na najom jej budes musiet prispievat z moralneho hladiska, kedze ta vychovala. Dokladat tovar v Lidli bude pod jej uroven a asi nebude ani zvyknuta robit fyzicky. Mama bola asi cely zivot zvyknuta na dotovanie partnera, neodkladala si, prekvapil ju rozchod, ako aj to, ze po 50 uz clovek straca sily aj energiu na pracu. Ak clovek nebol prezieravy a neodkladal si, musi (zne)vyuzivat pribuznych.
Plat jej najom, neposielaj jej peniaze na ucet a nech si najde do dochodku aspon brigadu na polovicny uvazok. Pridaj k tomu vlastnu hypoteku, nespokojnu partnerku na materskej, tej sa nebude pacit, kam "zbytocne" odchadzaju peniaze, co by mali ist do rodiny a budes to mat este vesele.

majkeel
7. jan 2021

Zase po nej zdedis byt, ktory si takto vlastne predplacas. Len ju musis dokopat, aby iba nesedela na zadku a nezmyselne z nudy este nerozhadzovala na blbosti. Ty jej vlastne uz teraz platis predcasny dochodok miesto statu.

thewitch
7. jan 2021

Moja mama má 45 a za môj život čo si pamätám ešte ako decko pracovala len raz. Po operácii nemohla veľmi pracovať a doteraz ťahá zo štátu čo sa dá, príspevky a neviem čo že je ztp.. Popritom som jej vždy hovorila nech si niečo nájde - predavačka v obchode hocikde ju hocikdo pozná a určite by ju prijali ale ona nie... Preto s ňou zle vychádzam odjakživa lebo ja som si po skole hneď našla prácu... A ona za x rokov nebola schopná niečo si pohľadať potom sa tiež sťažuje... Nerozumiem tomuto typu matiek.. To si potom ty jej mama... Ako aj ja tej mojej. Ak je mama ale svieža a rýchlo sa učí skus jej najprv ešte pomôcť ako som spravila ja a skus sa popýtať alebo po stránkach pohľadať ponuky. Ale takto by som to nerobila400e mesačne? Za nič nerobenie? Až ma mrzí lebo tak ty si to vydreš a ona z toho má kopu a za nič. Mojej mame tiež doplo že by si mala dačo nájsť keďže mt deti sme od nwj odišli... A tak hľadá... Skus sa nejako obrnit neviem čo ti na to iné

anjelicek26
7. jan 2021

@majkeel zdedi byt je trosku blby plan, mama ma 54 a moze sa dozit daleko za 90ku, to mu je na dve veci, potrebuje on zit, zalozit si rodinu, vybudovat si nieco vlastne. Hlavne 54 nie je vek, kedy by sa mal clovek takto opustat, ze sedi doma, luska internet a pecie v uplnej izolacii od okoliteho sveta.

fokuska
7. jan 2021

@majkeel To je aka logika, ze "zdedis po nej byt, ktory si takto vlastne predplacas"? Odkedy sa decistvo "predplaca"?
Navyse je scestne ratat s nejakym dedicstvom, co mame uz umiera? Moze byt predat, darovat, moze o neho prist kvoli dlhom (hypoteticky)... a raz ked umrie, tak nemuis byt co dedit.

katkami123
7. jan 2021

Načo by si hľadala prácu, keď jej posielaš peniaze? Inak ako účtovnícka s praxou a v Bratislave by nemala mat vôbec problém, skôr nechce.

majkeel
7. jan 2021

@anjelicek26
@fokuska No niecim sa utesit musi. 🙂 Na druhej strane vela deti iba caka, ze nieco dostane od rodicov, ale nic im nemusia dat spat, ani sa postarat, ked bude rodic odkazany. Akurat v tomto pripade rodic este nie je odkazany na pomoc, je iba lenivy a blby.

adkamladka
7. jan 2021

@juraj1337 Tak v BA ako uctovnicka by si pracu nasla skor ci neskor, zalezi od intenzity hladania. Ak vie jazyky (Aj, alebo Nj) o to lepsie,ak nie, vramci tej 400euro pomoci by som jej zaplatila kurz jazyka...to hned od zaciatku, nestrati rezim a nestagnuje mentalne. Ak to nema zmysel s jazykmi tak potom ako predavacka/pokladnicka v supermarkete. Drzim palce.

katkami123
7. jan 2021

Začni jej mesačne posielať 50€, aj robotu si nájde

carrot_apple
7. jan 2021

,ak sa rozviedla,tak mohla dať na súd žiadosť o to aby jej niečo posielal exmanžel ak má príjem...je taká možnosť

janinah
7. jan 2021

Suseda 55 r.doopatrovala mamku a po 20 rokoch sa zamestnala ako upratovačka.Tvoja mama tá využíva.Som o 3 roky od nej staršia a byť dva roky už len doma by mi šiblo.jasne že nakupuje.ak má za čo.Posielaj ešte pol roka 200 eur a potom koniec bez milosti.A samozrejme jej to už teraz povedz.

0silvia0
7. jan 2021

@juraj1337 a ty tie peniaze nepotrebuješ? Nechýbajú ti?

katulienkax
7. jan 2021

ked skonci korona mohla by robit napr opatrovatelku v rakusku/nemecku po takych je velky zaujem. Ako priklad uvadzam moju svokru nevedela skoro nic nemecky agentura jej zaplatila kurzy opatrovania, nemciny ( to jej potom strhavali prebezne) nemala ziadne predchadzajuce skusenosti s touto pracou a sla a to je srdciarka a mala ovela vyssi vek nad 60 ked zacala opatrovat nemcov. Nam povedala svokra ze musi daco robit inac sa soma sama zblazni - tiez nema muza, rozvedena je

evica01
7. jan 2021

@juraj1337 mna zas zaujima ci mas ty rodinu. Co na to vravi tvoja manzelka? 400€? Ved to je velmi vela.
Ona svoje prehajdaka a zije z tvojich. Alebo naopak.
Nevidim dovod preco by si 54 r zena nenasla pracu.
To bola chyba ju tolko dotovat.
50€ ak by jej chybalo, ale nie 400. Co si.

vilma7
7. jan 2021

@juraj1337 ak účtovníčka v dnešnej dobe nemá prácu, tak je to podľa mňa jej slobodná voľba.

simca06022011
7. jan 2021

@majkeel tak je jasne, ze kazdy po rodicoch nieco zdedi (zdedim to je fakt, ako po mne moje dieta a tak ako moja mama napriklad to byvanie platila pocas zivota, tak ho platim aj ja a aj ona zdedila po svojich rodicoch a tak dalej).
Ale nik necaka, ze sa bude starat o 50rconeho rodica, ktoremu sa z akehokolvek dovodu nechce pracovat (nevravim, ze by ostal tazko chory a pod). Moji rodicia by sa pod zem prepadli a ako takmer 60tnici vobec nie su bez elanu a kopec z ich rovesnikov, co poznam ho maju este viac ako ja ;) Podporovat ju bude musiet dost na dochodku (a vela inych deti svojich rodicov tiez), kedze nema uspory, este teraz bude nebodaj roky do dochodku nezamestnana alebo si platila minimalne odvody, bude rada ked bude mat z dochodku na najnutnejsie potreby... (na to bohuzial vela szco a majitelov srociek nemysli, maloktory si odklada na horsie casy a potom su velmi velmi prekvapeni).

juraj1337
autor
7. jan 2021

@simca06022011 vďaka za tvoj názor.

juraj1337
autor
7. jan 2021

@0silvia0 nechýbajú mi ten byt v ktorom je je taktiež moj

juraj1337
autor
7. jan 2021

@evica01 rodinu nemam

elizabet173
7. jan 2021

@juraj1337 mame tym nepomahas, ale ublizujes. Pomoz jej najst pracu, akukolvek, plat len byt a nakup jej potraviny. Oznam jej, ze peniaze od teba nedostane, ale urobis vsetko preto, aby sa zamestnala.

babydesire
8. jan 2021

Podla mna ta vyuziva, zrejme bola zvyknuta nato,ze sa onu niekto stara, a uctovnicka s praxou v ba a nemoze si najst pracu vo firme ci na zivnost? Kasle nato podla mna

jankapepe
8. jan 2021

@juraj1337 spravila by som toto: mami zmenila sa mi situácia a toto je posledných 400€ čo ti viem poslať...budeš si musieť nájsť prácu. Ľúbim ťa.
Aj by to bolo reálne posledných 400€. Vypisem jej ponuky nech obvola prípadne jej niečo dohodim.
,,Ak chceš chudobnému pomôcť na jeden deň, daj mu rybu. Ak mu chceš pomôcť na celý život, nauč ho ryby chytať.,,

jankapepe
8. jan 2021

@juraj1337 prepáč....ale aby účtovníčka nemala robotu??

sendricka
11. jan 2021

Moja mamina odisla v 56tke do svajciarska robit a doteraz tam ciastocne je, takze to je o cloveku.

Strana
z2