icon

Nezhody kvôli synovi

18. nov 2022

Máme 4 deti jedno z nich je mužov prvorodený syn z ineho Vzťahu chodí k nam na striedavu. Dva týždne s mamku dva týždne s nami. Je to 11 ročný chlapec. Začali sa mu strácať veci. Bežná vec neriešili sme. Kúpili sme nové. Kazili sa mu nabíjačky. Tie koncovky čo sa strka do tabletu, tak sa mu to stále ohlo. Takto sa pokazilo už pár kusov. No poslednú dobu nam miznú peniaze. Dvakrát sme našli tie peniaze v jeho vrecku. Muž sa s ním rozprával a on, že nič nespravil. Nebol to a pod. No dcére vravel, že my s mužom robíme obaja a že jeho mama nepracuje tak si môže zobrať peňazí kolko chce. Jasne, že kéd sa ho muž spýtal vravel, že on to nehovoril. A muža nič lepšie nenapadlo ako kúpiť kameru a namontovať do izby ja s tym nesúhlasím prečo by sme mali vlastne deti špehovať. Sme sa pohádali dosť s mužom. Neviem čo robiť .

janage
18. nov 2022

Veď vy nemusíte dotyčnému povedať, že odkiaľ to viete. Len, že viete na 100%, že je to on.
Niektoré deti sa tak boja trestu, či nepríjemností, že klamú do posledného dychu.
Iné tomu výmyslu aj fakt veria. A niektorí len tak, lebo ich to baví, lebo môžu. Ale tých bude málo.

mk1111111111
18. nov 2022

Myslim, ze si si nie ista, ktore dieta to berie a tak sa bojis, aby to nebola dcera, vek na to ma, puberta moze plieskat aj nou .... alebo, to berie este niekto iny, len aby bol obvineny chlapec... inak nevidim dovod, preco by kamera nemohla byt naistalovana, my doma kameru mame a nikto nikomu sukromie neberie

vler
18. nov 2022

@koniarova az ked mas dokaz, tak sa to moze skutocne riesit, pretoze mozu definitivne vyvratit chlapcove klamstva. A mimochodom, ak je to skutocne on, benefitovat bude aj autorkina dcera lebo bude mimo podozrenia

lienka.7
18. nov 2022

Neviem co ti vadi. Muz navrhol normalne riešenie. Mate 2 potenciálnych "zlodejov". Kamera odhali ktorý z nich to je a môžete riesit. Bud rada ze si syna bezhlavo nezastava, ale vec chce riešiť pragmaticky. Ako ti tu napisali, "povedzte do plena" kde mate peniaze, dajte tam kameru a čakajte. Zlodej sa odhali sam.
Nemusíte im spehovat izbu, stačí dat do obývačky, kuchyne, chodby....

mistymay33
18. nov 2022

Je to naozaj cez čiaru! Je to narušenie súkromia ako hrom, aj keď ide "len" o dieťa. O tom, že máte kameru, by mal dotyčný vedieť, nemožeš ho snímať tajne! je to neetické a protizákonné. Myslíš, že by sa to jeho mame páčilo, že ho tajne snímate na kameru?

sella38
18. nov 2022

Ja si tiez myslim, ze za tym kludne moze byt dcera. Hlavne ak ti ona povedala,ze maly jej povedal,ze peniaze moze brat, lebo jeho mama je sama... a on to poprel. Ze sa ty tak trochu bojis, ze ti kamera sposobi sklamanie...

ikissedagirl
18. nov 2022

Skryta kamera... super navod, ako nadobro stratit doveru dietata 😭

koniarova
18. nov 2022

@ikissedagirl mňa až desí,koľko rodičov to schvaľuje. Normálne nechápem. Úplne inak by však reagovali,ak by šlo o dospelého.

777januska777
18. nov 2022

@ikissedagirl no oni tu dôveru už dávno nemajú, ked jedno z deti kradne. Kamera je dôsledok skutkov deti. A vďaka kamere sa môže predísť oveľa väčším problémom.

majada35
18. nov 2022

V každom prípade to treba riešiť. Možno nie až tak drasticky, ale pripraviť "pascu". Zámerne podhodene peniaze...pod stolom, na poličke...všímať si deti. Pretože keď to prejde raz, urobí druhýkrát a odváži sa aj do väčších súm a čo potom?! Budu miznúť hodnotné veci?? Zistiť, prešetriť a poriadne vyvodiť dôsledky. V takomto veku už syn/dcéra veľmi dobre vedia čo robia, a kradnúť rodičov je poriadne cez...

panelacikova
18. nov 2022

ježišmária, vy ste niektoré fakt ako padnuté na hlavu! ale veď rodičia vôbec nemusia o kamere deťom povedať! ide o zistenie, kto z nich hovorí pravdu, pretože ak si ich postavia a začnú riešiť, môže ísť o tvrdenie proti tvrdeniu. takto kamera odhalí, ktoré z nich ja patologický klamár a potom môžu riešiť. môžu si vymyslieť hocičo, na základe čoho sú si istí, že kradne chlapec či dievča... môžu si vymyslieť, že sa rozprávali so psychológom a na základe mnohých indícií usúdili a sú si istí, že je to práve chlapec (alebo dievča) a potom riešiť rozhovorom s daným dieťaťom. nikde nie je napísané, že pustia video deťom a potom na "zlodeja" ukážu prstom: ha, ty si to bol! bola!
čo sa týka niektorej, čo tu hodila totálnu kravinu, že či by sa rodičom páčilo, keby mali kameru v spálni, tak to už pani absolútne pletie hrušky s jablkami, pretože tu nejde o inštalovanie kamery kvôli tomu, aby rodič špehoval, či chlapec nemasturbuje. tu ide o to, aby si rodič bol istý a neobviňoval zbytočne nevinného (možno chlapca, možno dievča). a isteže, súhlasím s tým, že kamierku dať na miesto, kde sú uložené bundy, kabelky, atď., čiže kde sa nachádzajú peniaze.

panelacikova
18. nov 2022

@mistymay33 protizákonné? nepreháňaš? čiže potom je protizákonný aj monitor dychu či domáca pestúnka alebo ako sa tomu nadáva. veď prekristoverany, cez domácu pestúnku špehuješ bábätko, či nevydáva nejaké nekalé zvuky!!!
bože, už sa niektoré fakt upokojte. čo je protizákonné na tomto? neinštalujú kameru dospelým zamestnancom, ale deťom, aby odhalili "zlodeja". bežne ľudia majú doma kamerový systém, obzvlášť ak napríklad prijímajú nejakú upratovaciu službu alebo pestúnku. a mnohokrát daní pracovníci nemajú o tom ani šajn....

mooonika1975
18. nov 2022

mne sa páči tvoj pristup k dieťaťu, ktoré nie je biologicky tvoje. Že nechceš, aj keď je možno vinný, aby stratil vlastné súkromie tým, že ho odsledujete. Podľa mňa treba nájsť iný spôsob. Toto je u mňa riadne nechutné .

mistymay33
18. nov 2022

@panelacikova neviem prečo urážas, že sme tu padnuté na hlavu. A porovnávať monitor dychu s kamerou je uplne mimo, nemyslíš?
Ak naištaluješ kameru zamestnancom do šatne alebo do nejakého priestoru, musíš označiť, že priestor je pod kamerami. Dotyčný to musí vedieť... Oni chcu kameru do bytu, kde by to všetci vedeli, že je tam kamera, okrem jedného člena rodiny... to sa mi zdá neetické. Snímať jeho súkromie, bez toho, aby vedel, že može byť símany.

panelacikova
18. nov 2022

@mistymay33 okrem dvoch členov rodiny, keď už. a nie je to urážka, ale fakt... ak už toto považuje niekto za narúšanie súkromia, pričom deti vôbec nemusia tušiť, že sa také niečo odohralo. ide len a len o zistenie pravdy, o nič viac.

mistymay33
18. nov 2022

@panelacikova ano, je to narušanie súkromia, ked je osoba snímaná bez jeho vedomia vo svojom súkromí. Je to presne to isé, keby tvoj manžel nainstaloval kameru do obyvačky tajne, aby ťa snímal, čo robíš doma, kým on je v práci. Nie je v tom rozdiel, tiež je to len zistenie pravdy, podla teba.

panelacikova
18. nov 2022

@mistymay33 Domáci kamerový systém, ktorý je nainštalovaný a používaný výlučne na súkromné účely a ktorý nesníma verejný priestor (nie je prístupný verejnosti) sa nemusí riadiť zákonom o ochrane osobných údajov.

panelacikova
18. nov 2022

@mistymay33 je toho viac, ale toto by ti malo stačiť

Kedy snímaním bezpečnostnej kamery neporušujeme zákon – GDPR, a kedy, naopak, porušujeme?

Vlastník bezpečnostnej kamery je oprávnený vyhotovovať záznam týkajúci sa jeho súkromného alebo rodinného života. Jedná sa o monitorovanie neverejných priestorov, do ktorých nie je možné vstúpiť bez pozvania vlastníka (vlastná domácnosť). Takisto je oprávnený vyhotoviť domáce video napríklad na dovolenke, ak ho chce použiť pre osobné potreby. Nejedená sa teda o monitorovanie za účelom podnikateľskej alebo komerčnej činnosti.

mistymay33
18. nov 2022

@panelacikova to je v poriadku čo píšeš. Možeš mať v byte kamery, to je ok. ale v poriadku nie je, keď o tom členovia domácnosti nevedia a kamery snímajú ich súkromie. Neviem či mi rozumieš... však nech si nainstalujú domov kamery, ale nech to oznámia všetkým clenom domacností, že tento priestor je monitorovaný...

777januska777
18. nov 2022

@mistymay33 o súkromí deti sa môžeme baviť, keď to budú plnolete osoby starajuce sa o seba. Kým je za dieta zodpovedný rodič, tak niečo také neexistuje, keď to má danému dieťaťu pomôcť. Rodicia co sa tu pohorsuju nad kamerami, dúfam, ze v žiadnom prípade nekontroluju deťom telefón a sociálne siete, nekontroluju známky a vzdelávanie detí a neriešia kamarátov svojich detí. Lebo keď už riešime súkromie, tak poriadne.

ahhola
18. nov 2022

Naša mamka si raz posťažovala pred tatkom, ze jej miznú 5 korúnaký.
Najprv vynadal jej, ze to hneď "nepodchytila" t. J. nevymlatila z nás 3 deti, ktore jej berie.
Potom na nás pozrel ako na vrahov a predniesol, dokedy nebude na stole 5korun,nepojdete spať. Stave údolie, mamka oľutoval, ze práskla. Po hodine bracho doniesol 5tky za stovku. 🙆‍♀️

autor
18. nov 2022

@panelacikova Lenže muž to chce dotyčnému záznam prehrať a tak usvedčiť. A toto sa mi zdá scestné. Potom ako mi môže to dieťa ešte veriť? Preto som aj našou rozprávali, že ak sa niečo deje a potrebuje peniažky nech mi povie, že nebudem na ňu kričať. Začala plakať, že ona nič nerobi. Muž vravel, že už sa s chlapcom rozprávať nebude on mu ukaze rovno záznam

ysseba
18. nov 2022

Pristúpila by som na to, tvoja dcéra tvrdí A, chlapec B, tak je na mieste zistiť kto má pravdu a kto má problém s klamaním. Možno sa len bojíš, že zistíš, že spoločná dcérka nie je až taká bezkonfliktná introvertka 😉 Veď pristúp na tú kameru a keď sa ukáže kto je vinný, tak tú kameru dáte preč, nič hrozné... Ako myslíš, že dcéra nič netuší? Fakt myslíš, že nič netuší? Že ona má 12 a nevlastný brat o rok menej, fakt myslíš, že si nevie dať dokopy 1+1? Naozaj tam môže byť žiarlivosť alebo akási pomstychtivosť...

maranco
18. nov 2022

@mistymay33 * Ak naištaluješ kameru zamestnancom do šatne *
Zamestnávateľ nesmie inštalovať kameru do šatne a do oddychového priestoru.

mamamoni
18. nov 2022

Nezabudnite peniaze nejako poznačiť....u nás na praxi (20rokov dozadu) keď sa kradlo, majsterky peniaze v pokladni označili ceruzkou....

maranco
18. nov 2022

@mamamoni spísať si čísla bankoviek

janage
18. nov 2022

Tak potom nerieš kameru ako takú, ale zverejnenie záznamu. Stále si nenapísala, ako inak konkrétne to chceš riešiť ty.
A riešiť je nutné urýchlene. Či budeš radšej pozerať záznam v obchode, keď tam uchmatne dáky tovar? Alebo urobí dáku hlúposť ako reakciu na šikanu?
Ty to nie si, muž to nie je, malí to nie sú, tak ostávajú dvaja a obaja tvrdia, že oni nie. Všetko čo ste doteraz skúsili nebolo k ničomu.
Ja si myslím, že pre Teba je vinník jasný a to manželov syn.

lienka.7
18. nov 2022

@mistymay33 to, ze ta snimaju v obchode ci nekradnes, berieš ako narušenie súkromia?
Ešte raz nedavaju mu tu kameru do izby. Daju ju do chodby napr.aby zistili, ktoré z deti kradne.

akvi
18. nov 2022

Kamera je cez ciaru, uplne ta chapem, preco s nou nesuhlasis. Vidim aj dalsie uskalie toho - ked muz zisti, kto je vinnik, tak spravi co? Ma vobec premysleny ten krok, ked sa dozvie pravdu? Ak synovi povie, ze ho spehoval, tak zbohom dovera. Ten chlapec moze mat naozaj problem, ale nie s kradnutim, ale s tym, ze vidi, ze jeho mama ozaj tie peniaze nema a robi, co vie, aby zmenil situaciu.. On predsa nemoze zato, ak jeho mama nepracuje a pod.. Na toho chalana to moze byt proste nalozene prilis, snazi sa pomoct, hoc nespravnym sposobom, ale to len nasvedcuje tomu, ake bremeno vzal na svoje plecia. Odsudit ho je najjednoduchsie a najhorsie riesenie.. Jedine komunikacia moze problem vyriesit. Tak isto, ak by sa zistilo, ze to robi dcera - ten isty princip, ma to nejaky dovod a treba ho zistit, ale nie spehovanim preboha..

miadi
18. nov 2022

@mistymay33 ale prosim ta na chodbe nemas ziadne sukromie. To mas ako vo vela hoteloch su bezpecnostne kameri vo vytahu nie v izbe. To je spolocny priestor. Tie deti nepojdu kradnut nahe. Teda jedno z tych deti. Je dost mozne ze to berie autorky dcera . Je to velmi lahke hodit to na nevlastneho brata. A bolo by od neho hlupe Keby ozaj povedal co ona tvrdi ze povedal. Takze kto vie. Vsetci su proti chlapcovi a co ked je nevinny.? Bez dokazov a autorka to chce snim riesit a s jeho mamou 🤔 ak veri ze on kradne no je proti kamene Ze vraj pride o jeho doveru-ak chlapec klame tak tu doveru nema a nema co stratit. Ak je chlapec nevinny Tak mu mozu ublizit na cely zivot. Ak je Vinny Aspon to mozu riesit. Raz tu bolo take dievca uz dospele jej nevlastna sestra kradla $ a hadzala na to na nu vsetci jej verili . Roky sa cez to nevedela dostat ze bola tak odpisana hoci nevinna. A tie $ mizli vzdy ked tam dosla .. uz aj dospela tak tam prestala chodit no bolest jej ostala . Obe deti su nevinne kym nechytia zlodeja pri cine.