icon

Nezhody medzi matkou, svokrou a dcérou

10. júl 2025

Čaute teraz sa dcéra vrátila z chaty kde bola s mojou svokrovou? A hovorila mi že jej babka hovorila aká je tučná a že jej nechcela ani dávať jesť keď bola hlafná. To žr je dcéra pri sebe vieme s manzelom a aj to riešime má 12 rokov 159cm a 63kg. No dcéra mi doma začala robiť divadlo že ona teda nebude jesť a tak. Keď sa o tom bavím s muzom tak stojí na strane jeho matky.

Strana
z2
koniarova
10. júl 2025

@anonym_autor nerieš svokru. Maximálne ju slušne poproste, nech si tieto blbé komentáre nechá pre seba. Rieš dcéru.

enmery
10. júl 2025

Tvoj muž je vygumovaný?Nedávať jesť decku?Hladovanim sa ešte žiadna postava nespravila. Naopak. Max sa dostane k anorexia alebo bulímii.

pribinak
10. júl 2025

12! Ročne dieťa je vo vývoji s jesť rozhodne potrebuje. Hlasovaním si akurát tak poškodí zdravie
Treba sa s ňou posadiť a prebrať že čo jesť a čo nie

Potom by som sadla do autá a išla urobiť poriadok so svokrou. Takéto poznámky dieťaťu nijak nepomôžu. Akurát sa tak dopravuje k nejakej anorexii

Zas ta vaha nie je až taka dramatická. Dá sa ro úpravou jedálnička a športom pekne upraviť a aj postava vyformovať

januska12323
10. júl 2025

Nebav sa o tom s mužom ale vynadaj babke a dieťaťu vysvetli, že jesť musí, je ešte vo vývoji a z nejedenia si akurát tak uškodí.

mila23
10. júl 2025

kolegynina 15-rocna dcera je uz 3 mesiace v nemocnici s anorexiou.....prestala jest,lebo 'bola tucna'....svokre by som vysvetlila nech prestane s takymito recami alebo by som obmedzila kontakt

ha_ha
10. júl 2025

Aké ste si všetky isté, že babka týrala dieťa hladom a nedala mu jesť. Ja si myslím, že autorkina dcérka určite jesť dostala, normálne, ako sa jedáva, na raňajky, obed, večeru, možno aj desiatu a olovrant. Neverím, že babka jedla a dieťaťu nedala. Autorka píše, že nedostala jesť, keď bola hladná. Tak asi keď bola hladná pomimo týchto jedál. Ja si zase viem predstaviť, že ak má 12 ročná 63 kg, tak asi je zvyknutá na iné, než bežné dávky jedla. Netvrdím, že babka má pravdu, určite jej nemala hovoriť, že je tučná. Ale ja proste neverím, že niekto nedá dieťaťu najesť. V primeranom normálnom množstve, samozrejme.

anonym_d7ad86
10. júl 2025

Najprv by som si overila, kde je pravda. Dieťa váži dosť, chcela by som vidieť režim stravovania a pohybu. Keď to teda riešite. Ale stará mama to mala riešiť citlivejšie, ale najprv by som sa spýtala, ako presne znel ten zákaz. A ak bola hladná 6x denne a dostala jesť normálne 3x denne, tak to nie je hladovanie.

gab1sol
10. júl 2025

@anonym_autor moja dcéra sa raz sťažovala babke (mojej mame), že im nedávam jesť, že sú hladné. Realita bola taká, že jesť mali čo… Dávala som im normálne, domáce jedlo. Odmietla som im objednať Mc Donald a preložiť to nanukom, takže z trucu nejedli ani doma uvarené. A tak boli hladné (samozrejme, neskôr sa normálne najedli). Akurát, že dcéra mala vtedy 5 rokov.
Určite by som si overila, ako to bolo naozaj aj pri druhej strane. Dcéra na svoj vek naozaj dosť váži. Možno babka odmietala zaháňať hlad chipsami a podobnými nie úplne zdravými pochutinami.

pribinak
10. júl 2025
@ha_ha

Aké ste si všetky isté, že babka týrala dieťa hladom a nedala mu jesť. Ja si myslím, že autorkina dcérka určite jesť dostala, normálne, ako sa jedáva, na raňajky, obed, večeru, možno aj desiatu a olovrant. Neverím, že babka jedla a dieťaťu nedala. Autorka píše, že nedostala jesť, keď bola hladná. Tak asi keď bola hladná pomimo týchto jedál. Ja si zase viem predstaviť, že ak má 12 ročná 63 kg, tak asi je zvyknutá na iné, než bežné dávky jedla. Netvrdím, že babka má pravdu, určite jej nemala hovoriť, že je tučná. Ale ja proste neverím, že niekto nedá dieťaťu najesť. V primeranom normálnom množstve, samozrejme.

@ha_ha pointa je v inom, že jej babka povedala že je tučná a výsledkom je že teraz nechce jesť
Aj keby bola 100x hladná je leto sezóna ovocia a zeleniny, dám jablko kus melóna za hrsť jahôd či marhule a nebudem hovoriť že je tučná

Chcela by som vedieť či babka urobila niečo pre zmenu

vilma7
10. júl 2025

Svokru a muža by som posadila k stou a vysvetlila, že o tom viete, je vám problém jasný ale že spôsobom akým to chce riešiť ona, nič nevyrieši.
Ja len nechápem prečo to riešite aj vy potom, keď už je to cez...rodicia sú v tomto veku zodpovedný za stravovanie deti a až keď je dieťa tučné...vtedy to vidíte? .

bystrozraky
10. júl 2025

Babke treba slušne vysvetliť, že jej ďakujete za snahu, ale toto nie je cesta. No babka je stará generácia a voľakedy sa to riešilo takto. Treba tiež chápať, že chcela len dobre – aj keď veľmi nesprávnym spôsobom. Maximálne by som povedal, obmedziť sladkosti a všetko, v čom je cukor, a to hlavne, ak je ten cukor rozpustený vo vode, ako napríklad sladené nápoje, ale aj 100 % šťavy. Hlavne posilniť jej aktivitu. Taktiež, ak je všetko už bez sladkostí a aktivita je tam tiež, tak treba skontrolovať s lekárom, a ak aj tam všetko OK, tak potom je proste taký typ a to je tiež OK.

michaela329
10. júl 2025

Poznámky Tvojej svokry a muža hlboko môžu (asi to aj urobili) zraniť dcéru v citlivom veku. Hovoria o tom napríklad Evelyn, Simona First - včera tá baba v extrémnych premenách, také blbé reči vedú k poruchám príjmu potravy a to, čo by som ja drahej svokre povedala, by si teda za klobúk nedala a pán manžel detto. Dcéra potrebuje schudnúť dobrým príkladom a nie ponižovanim.

abbey1
10. júl 2025

@anonym_autor Mňa by zaujímalo, či to vy ako rodičia nejako riešite. Myslím váhu vašej dcérky.
Tam treba začať. Ide do puberty, môžu sa pridať zdravotné problémy a aj kila pribúdať. Ideálne je, začať sa celkovo zdravšie stravovať v rodine, pridať pohyb, nekupoval hlúposti na jedenie. Dcérka ani nemusí vedieť, že radikálne riešite jej váhu.
S babkou sa porozprávajte. Ťažko povedať, ako to reálne celé bolo. Obe môžu mať úplne iný pohľad na danú situáciu. Možno banka ozaj prestrelila, možno jej len rupli nervy v určitej situácii, možno len nechcela prihodí 5.knedlu.
Treba sa bez emócií o tom porozprávať.
Ale hlavne si otvorene priznať, prečo dcérka priberá. Zdravotný problém, zlá strava, nedostatok pohybu?

ha_ha
10. júl 2025
@pribinak

@ha_ha pointa je v inom, že jej babka povedala že je tučná a výsledkom je že teraz nechce jesť
Aj keby bola 100x hladná je leto sezóna ovocia a zeleniny, dám jablko kus melóna za hrsť jahôd či marhule a nebudem hovoriť že je tučná

Chcela by som vedieť či babka urobila niečo pre zmenu

@pribinak O tom som písala, že to robiť nemala (hovoriť vnučke, že je tučná). Ale zase si viem predstaviť, že 12 ročná nie je hladná na jabĺčko, ale skôr na nejaké keksíky, čipsy, zmrzlinu... Mňa by skôr zaujímalo, aké opatrenia robia rodičia, lebo výživa dcéry je ich starosťou, nie babkinou. A asi niečo zanedbali, keď dievča v 12 váži pri výške 159cm 63 kg.

pribinak
10. júl 2025
@ha_ha

@pribinak O tom som písala, že to robiť nemala (hovoriť vnučke, že je tučná). Ale zase si viem predstaviť, že 12 ročná nie je hladná na jabĺčko, ale skôr na nejaké keksíky, čipsy, zmrzlinu... Mňa by skôr zaujímalo, aké opatrenia robia rodičia, lebo výživa dcéry je ich starosťou, nie babkinou. A asi niečo zanedbali, keď dievča v 12 váži pri výške 159cm 63 kg.

@ha_ha ale veď to je tá pointa: Emka si hladná? Za hodinu je obed, zober si jablko alwbo jahôdky
Keksik sladkosti coko nemusím ani len spomenúť

Ešte by má zaujimalo aké typy postav sú rodičia a stari rodičia
Ak sme napr v matkinej strane vserko veľké baby tak je asi naivne očakávať že vnučka bude mat postavu typu palička uzučka

Autorka dala malo info, môže to byt aj nejaké ochorenie, píše že to riešia

ha_ha
10. júl 2025
@pribinak

@ha_ha ale veď to je tá pointa: Emka si hladná? Za hodinu je obed, zober si jablko alwbo jahôdky
Keksik sladkosti coko nemusím ani len spomenúť

Ešte by má zaujimalo aké typy postav sú rodičia a stari rodičia
Ak sme napr v matkinej strane vserko veľké baby tak je asi naivne očakávať že vnučka bude mat postavu typu palička uzučka

Autorka dala malo info, môže to byt aj nejaké ochorenie, píše že to riešia

@pribinak Ale možno to presne takto aj bolo. "Babi, som hladná." "O chvíľku je obed, vydrž, alebo si zober jablko." Emka neskôr mame: "Babka mi nedala jesť, keď som bola hladná!" A je to.

evcagabi
10. júl 2025

Tomuto neverim. Taka vytreta svokra nemoze byt

som_realistka
10. júl 2025

starí rodiča vedia byť "milí" staršia dcéra keď bola prváčka tak bola trošku baculatejšia v tvári a inak taká bežná postava, podotýkam, že s váhou bola podľa doktorky OK. prišli k nám známi s deťmi, dievčatko druháčka, chlapec v škôlke, dievčatko ja k malá vyžla, poznáte také typy nožičky a ručičky jak špajle, a náš dedo na plnú hubu, "vidíš aká je tenučká, to len teba mama vykŕmila" myslela som že mu vrazím rovno tam, večer som mu vyčistila žalúdok, ešte sa ofučal.

deti95060810
10. júl 2025

dieťa aj tak nato rýchlo príde že je pri sebe ... od ostatných detí, kamarátok, .... ide do veku kedy si začne všímať že čosi nie je ok.
pediater nič nerieši? lebo ak pediater nerieši tak to až také hrozné nebude...
v sept. prihlás na športový krúžok...

deti95060810
10. júl 2025
@evcagabi

Tomuto neverim. Taka vytreta svokra nemoze byt

@evcagabi jasné že áno... svokra si asi prešla podobnou výchovou tak teraz len dáva ďálej...

sabi1223
10. júl 2025

@autorka nepísala si o svokre dávnejšie ze berie iba staršie deti a o mladšie nema záujem lebo mate vela a pred dvoma dňami ci by sme pustili deti na chatu k svokre? Ze sa za chrbtom dohodli na chate, deti chodia zafajcene a muž je vzdy na strane mamičky?

tiezjedna
10. júl 2025

159/63 v 12 rokoch bez diagnózy je alarmujúca váha
svokru by som poslala obratom do riti, a riešila dieťa, ktoré má nábeh na obrovský problém

anonym_588122
10. júl 2025
@ha_ha

@ha_ha na to vam poviem tolko ze mne nechceli davat rodicia jest normalnu stravu aby som nahodou nepribrala a mala som zakazane jest pecivo... Taktiez u nas panovalo to ze ked som prisla zo skoly nemohla som si nabrat obed pretoze otec pride vecer z prace hladny a co bude jest?... Cize som si musela bud spravit ine jedlo sama alebo som mala smolu. Babka mi tiez zakazovala jest a dokonca mi dala na narodeniny dezert z ktoreho ked som si neskor dala tak mi nadavala ze som nenazrana svi*a. Nie nebola som tucna len v nasej rodine su prepnuti ludia... Cize ano... Su ludia ktori realne nedaju svojmu dietatu jest... A o podobnych veciach by som vedela pisat este veeeelmi vela

rozculena
10. júl 2025
@pribinak

12! Ročne dieťa je vo vývoji s jesť rozhodne potrebuje. Hlasovaním si akurát tak poškodí zdravie
Treba sa s ňou posadiť a prebrať že čo jesť a čo nie

Potom by som sadla do autá a išla urobiť poriadok so svokrou. Takéto poznámky dieťaťu nijak nepomôžu. Akurát sa tak dopravuje k nejakej anorexii

Zas ta vaha nie je až taka dramatická. Dá sa ro úpravou jedálnička a športom pekne upraviť a aj postava vyformovať

@pribinak úprimne? 63 je sakra veľa na 12ročnú.

olimuc
10. júl 2025

No 63 kg na 159 cm je dost … keby mala + 15/20 cm tak by som sa nejak netrapila… ale urcite treba riesit. Svokre / manzelovi vycisti zaludok … takto sa to nehovori, ale vyuzi prazdniny a pobehaj lekarov, ci nie je nejaky problem. Pre mna je 63 kg idealna vaha k vyske 180 cm … ale nie v 12 rokoch ale v 40tke

pribinak
10. júl 2025
@rozculena

@pribinak úprimne? 63 je sakra veľa na 12ročnú.

@rozculena je ale nevieme príčinu

ivangeline
10. júl 2025

No ja by som babku neriešila vôbec, len dcéru. Desiate a olovranty len ovocie a zelenina. Vypnut tv, mobil a ak nemá s kým, bravat ju von.. bicykel, túra, plávanie..

anonym_52d815
10. júl 2025

@anonym_autor ako vyzerá stravovanie v tvojej domácnosti? ako často varíš a čo?

motylik2559
10. júl 2025

Ahoj, doma sa ako zvykne dcerka stravovat? mate casto vyprazance, chodite na mc donald, zje kybel sladkeho? Vies zacala by som tam niekde, lebo pokial dcerka nema nejake ochorenie z coho ma vahu aku ma-napr stitna zlaza, prip lieky z ktorych sa pribera, alebo nejake ine metabolicke ochorenie, tak to bude vyslovene stravou...A tu uz si treba vstupit do svedomia. Vela krat decka v tomto veku dostanu vreckove a hor sa do mc donaldu-vidim to neraz, ked idem z prace kolko takych deciek tam sedi (zastavka je hned pri donalde). A ked to zaje este doma sladkostami a pohybu ma akurat do skoly, zo skoly a to co nieco vybehnu s kamoskami, tak to je ozaj malo na to, aby tolko kalorii spalila. Mozno aj doma varis kde co, aj tazsie jedla...tak je aka je. Ale nevesaj hlavu, lebo este stale to moze aj 3x pekne schudnut. Na tvojom mieste by som sa opytala babky slusne-bez kriku a ironie ako to skutocne bolo..lebo ozaj vzhladom na to, ak ma doma iny rezim si to mohla aj vymysliet, neverim celkom tomu, ze by u babky hladovala, clovek o hlade nevydrzi dlho😁 Podla mna skor od babky nedostala to co chcela🤷‍♀️ Samozrejme ani babka nemusela byt zas az taka priama-toto jej treba slusne povedat, ze do buducna nech take veci nehovori. Byt tebou, tak si s dcerkou sadnem a priblizim sa jej ako kamoska...a navrhla by som jej,ze ked nechce jest, tak nemusi jest tazsie jedla, donaldy a podobne...ze nastavime rezim tak,ze ho upravime a budem ti v tom oporou, ze v tom pojdeme spolu a uvidis,ze kym pojdes do skoly aj co to schudnes a spoluziaci budu len v dobrom pozerat aka pekna zmena🙂 + trochu pridame pohyb-bike, plavanie,...
Totiz decka v jej veku dokazu rychlejsie spalovat ako napr.zeny od urciteho veku, takze nevidim v tom problem. Skus to s nou takto a myslim,ze vam taky rozhovor a spravenie nieco pre to obom dobre padne🍀

anonym_52d815
10. júl 2025
@motylik2559

Ahoj, doma sa ako zvykne dcerka stravovat? mate casto vyprazance, chodite na mc donald, zje kybel sladkeho? Vies zacala by som tam niekde, lebo pokial dcerka nema nejake ochorenie z coho ma vahu aku ma-napr stitna zlaza, prip lieky z ktorych sa pribera, alebo nejake ine metabolicke ochorenie, tak to bude vyslovene stravou...A tu uz si treba vstupit do svedomia. Vela krat decka v tomto veku dostanu vreckove a hor sa do mc donaldu-vidim to neraz, ked idem z prace kolko takych deciek tam sedi (zastavka je hned pri donalde). A ked to zaje este doma sladkostami a pohybu ma akurat do skoly, zo skoly a to co nieco vybehnu s kamoskami, tak to je ozaj malo na to, aby tolko kalorii spalila. Mozno aj doma varis kde co, aj tazsie jedla...tak je aka je. Ale nevesaj hlavu, lebo este stale to moze aj 3x pekne schudnut. Na tvojom mieste by som sa opytala babky slusne-bez kriku a ironie ako to skutocne bolo..lebo ozaj vzhladom na to, ak ma doma iny rezim si to mohla aj vymysliet, neverim celkom tomu, ze by u babky hladovala, clovek o hlade nevydrzi dlho😁 Podla mna skor od babky nedostala to co chcela🤷‍♀️ Samozrejme ani babka nemusela byt zas az taka priama-toto jej treba slusne povedat, ze do buducna nech take veci nehovori. Byt tebou, tak si s dcerkou sadnem a priblizim sa jej ako kamoska...a navrhla by som jej,ze ked nechce jest, tak nemusi jest tazsie jedla, donaldy a podobne...ze nastavime rezim tak,ze ho upravime a budem ti v tom oporou, ze v tom pojdeme spolu a uvidis,ze kym pojdes do skoly aj co to schudnes a spoluziaci budu len v dobrom pozerat aka pekna zmena🙂 + trochu pridame pohyb-bike, plavanie,...
Totiz decka v jej veku dokazu rychlejsie spalovat ako napr.zeny od urciteho veku, takze nevidim v tom problem. Skus to s nou takto a myslim,ze vam taky rozhovor a spravenie nieco pre to obom dobre padne🍀

@motylik2559 Počas obeda vídam študentov v obchode, ako si kupujú kolu a sladké pečivo, namiesto toho, aby sa v škole najedli poriadneho obeda.

Strana
z2