icon

Nezhody medzi matkou, svokrou a dcérou

10. júl 2025

Čaute teraz sa dcéra vrátila z chaty kde bola s mojou svokrovou? A hovorila mi že jej babka hovorila aká je tučná a že jej nechcela ani dávať jesť keď bola hlafná. To žr je dcéra pri sebe vieme s manzelom a aj to riešime má 12 rokov 159cm a 63kg. No dcéra mi doma začala robiť divadlo že ona teda nebude jesť a tak. Keď sa o tom bavím s muzom tak stojí na strane jeho matky.

Strana
z2
abbey1
10. júl 2025
@anonym_52d815

@motylik2559 Počas obeda vídam študentov v obchode, ako si kupujú kolu a sladké pečivo, namiesto toho, aby sa v škole najedli poriadneho obeda.

@anonym_52d815 Áno, a rodičia doma spokojní, že deti majú teoly obed v škole a doma už teda stačí studená večera. To tu na koni čítam pravidelne. A potom mi decká na hodinách rozprávajú, ako tie obedy v školách jedia minimálne.

motylik2559
10. júl 2025
@anonym_52d815

@motylik2559 Počas obeda vídam študentov v obchode, ako si kupujú kolu a sladké pečivo, namiesto toho, aby sa v škole najedli poriadneho obeda.

@anonym_52d815 ano, to je to o com som uz pisala len v trochu inom ponimani-ze ich vidam cestou z prace ako sedia takyto skolaci v mc donalde🙂

anonym_582867
10. júl 2025

Píšem anonymne, lebo je to pre mňa citlivá téma ale chcem prispieť k diskusii na základe vlastnej skúsenosti.

Keď mne vo veku tvojej dcéry (a dokonca aj oveľa skôr ako v 12tich) hovorili že som tučná že by som sa mala viac hýbať alebo iba tak poznamenali či som zas nepribrala atď tak to vo mne rezonovalo a rezonuje doteraz. Mám 30r. Bojovala som od 16tich s bulímiou.
Po prvé - členovia rodiny nech určite nekomentujú telo DIEŤAŤA VO VÝVINE takýmito rečami. Je to nevhodné, neempaticke a bezcitné. Treba si pohovoriť nielen s babkou ale aj inými členmi rodiny.
Po druhé - hladovanie dcére nepomôže. Viem o čom hovorím. Vyvinie si odpor k jedlu. Po hladovani príde zas nával a nutkanie jesť veľmi veľa a príde jo-jo efekt. Z čoho sa bude dcérka cítiť ešte horšie. Treba jej vysvetliť, že sa jej mení telo, začínajú viac pôsobiť hormóny a inak pracuje spaľovanie tukov. Že už o 3-4 roky to zas možno bude inak, že sa nemusí báť, ale že takto to občas v puberte chodí a najmä dievčatá sú extrémne ovplyvnené hormónmi. Ak má záujem o úpravu stravy, treba ju podporit. Ak je problém sladké, nezakázat, najskôr obmedziť. Ak je problém fastfood, nestopnut hneď kompletne. Postupne si sama vyvinie návyky, ktoré jej budú vyhovovať. A ak aj ostane "väčšou" v dospelosti, a bude to ešte niekedy v budúcnosti nejako riešiť , na rozume bude mať že ju rodina podporila či bola plnšia alebo stihla a že jej pomohli, keď potrebovala.

nevenka
10. júl 2025

Rodicia nemuseli nic zanedbat, aj nam pred ocami dcera vyrastla a aj pribrala, ani som si nestihla vsimnut, kedy a ako. Ziadne kyble sladkeho neje, ani vyprazane a malokedy mame pizzu, burger, tak raz za 2 mesiace? Niekedy ani to nie. Ma 148 cm a 50 kg, zacali jej rast prsia a chlpy, takze ja cakam, ze coskoro dostane aj MS. Bude mat 10 rokov. Myslim, ze to moze byt scasti aj hormonalne. Co tak sledujem, ovela viac jedava jej starsi brat a ten je akurat. Samozrejme, vysvetlujem, ze bez opytania ani sladke, ani tycinky, blbosti. Pridu sa opytat, ci poobede mozu to a to a kolko...Jedia mi normalne obed, aj v skolskej jedalni vsetko. Miluju zeleninu, ovocie. Sladke nezakazujem, ale regulujeme mnozstvo.
Ja si pamatam, ze aj moja sestra v tomto veku bola baculata a dodnes ma traumy z tych poznamok, stare mamy vedeli tak hnusne povedat...a ja som bola ako prutik, no a ked nahodou som pribrala, tak tiez som si vypocula a to aj otec vedel riadne zatnut do ziveho. A potom sa stresovali, ze mam 43 kg a nemam MS. Behala som na endokrinologiu. Len to uz bolo na VS a mala som psychicke problemy. Nie so stravou.
Moja mamina ma s vahou problem od malicka a aj svokra ma nadvahu a ony dve su uzasne v tomto, velmi citlivo toto vnimaju, to skor zle veci, hoci to nemyslia zle, hovoria tie starsie generacie, teda moja starka, len tak uz bude mat 95 rokov, a manzelova starka, ta ma 85. Ale ony si to tak neuvedomuju, ved "co zle som povedala?". Nevieme im to vysvetlit, ze takto to nema tomu dievcatu hovorit. A ze zle to vplyva na sebauctu, ze su citlive. Takze u nas su babky perfektne, citlive v tomto, jedna ma 63, druha 71.

nevenka
11. júl 2025
@anonym_582867

Píšem anonymne, lebo je to pre mňa citlivá téma ale chcem prispieť k diskusii na základe vlastnej skúsenosti.

Keď mne vo veku tvojej dcéry (a dokonca aj oveľa skôr ako v 12tich) hovorili že som tučná že by som sa mala viac hýbať alebo iba tak poznamenali či som zas nepribrala atď tak to vo mne rezonovalo a rezonuje doteraz. Mám 30r. Bojovala som od 16tich s bulímiou.
Po prvé - členovia rodiny nech určite nekomentujú telo DIEŤAŤA VO VÝVINE takýmito rečami. Je to nevhodné, neempaticke a bezcitné. Treba si pohovoriť nielen s babkou ale aj inými členmi rodiny.
Po druhé - hladovanie dcére nepomôže. Viem o čom hovorím. Vyvinie si odpor k jedlu. Po hladovani príde zas nával a nutkanie jesť veľmi veľa a príde jo-jo efekt. Z čoho sa bude dcérka cítiť ešte horšie. Treba jej vysvetliť, že sa jej mení telo, začínajú viac pôsobiť hormóny a inak pracuje spaľovanie tukov. Že už o 3-4 roky to zas možno bude inak, že sa nemusí báť, ale že takto to občas v puberte chodí a najmä dievčatá sú extrémne ovplyvnené hormónmi. Ak má záujem o úpravu stravy, treba ju podporit. Ak je problém sladké, nezakázat, najskôr obmedziť. Ak je problém fastfood, nestopnut hneď kompletne. Postupne si sama vyvinie návyky, ktoré jej budú vyhovovať. A ak aj ostane "väčšou" v dospelosti, a bude to ešte niekedy v budúcnosti nejako riešiť , na rozume bude mať že ju rodina podporila či bola plnšia alebo stihla a že jej pomohli, keď potrebovala.

@anonym_582867 presne si to vystihla, do bodky suhlasim. Su v tom veru aj hormony u dievcat.

anonym_222208
13. júl 2025

Sestra je väčšia baba. Vždy bola. Aj napriek tomu že športovalq a vrcholovom, dvojfazove tréningy. Ma dve dcéry q mladšia bude postavou presne po nej. Staršia bude tenká. Jedia obe to isté, sladké minimálne, veľa ovocia q zeleniny, najmä zo záhrady hlavne teraz kedje sezóna tak naozaj čerstvo natrhane. Niekedy je v tom aj genetika. A nie, ze dieťaťu nedám jest lebo je tučné. Ponúknem ovocie. Všade je ho teraz kvantum. A nekomentovat postavu. Ja mám ako dospelá komplex keď ju niekto z rodiny komentuje a vybehnem na nich, co také dieťa.

Strana
z2