icon

Nezhody so svokrou kvôli novej rodine

chvostik1
24. jún 2018

Dobry podvecer damy! Idem sa k vam vyrozpravat. V podstate ani nepotrebujem radu, pretoze toto je neriesitelna situacia ale vypocutie pomoze.

Mam krasnu rodinu - pre mna idealneho muza aj ked nie je dokonaly a krasnu zdravu dcerku, ktora pre mna dokonala urcite je.

Muzovi rodicia sa niekolko malo rokov dozadu rozviedli a kazdy si isiel svojou cestou. Obaja si nasli partnerov, rozchadzali sa, schadzali, zili isty cas sami. Je pravda, ze pre svokru bol fakt, ze prisla o manzelov prijem dost tazka rana pretoze ma na krku financne zavazky, ktore si musi plnit a z jedneho platu sa jej teda fungovalo omnoho tazsie.

Dalsi fakt je, ze ani svokor a ani svokra nechceli zostat sami (pride mi to zvlastne, pretoze spolu zili 25 rokov a v podstate si nove znamosti nasli takmer okamzite, ale nechcem ich za to sudit).

Svokor na rychlu znamost doplatil a vratil sa k nam domov, svokra bola opatrnejsia. S nikym zit nezacala, len sa stretavala. Az ju jedneho dna jej dobra znama nezoznamila s muzom, ktory je vdovec a ma z manzelstva dceru, ktora navstevuje prvy stupen zakladnej skoly.

Pre lepsie pochopenie situacie je asi este na mieste ak poviem, ze pan tiez ako maly chlapec prisiel o matku, zenil sa pomerne neskoro a v podstate si vzal za manzelku krcmovu znamost.Vychova dcery takehoto spojenia dopadla ako dopadla... Asi si vacsina da dokopy ako to asi vyzeralo. Po smrti manzelky samozrejme otecko odlozil dcerku k starym rodicom (kedze nevedel ako sa o dieta starat a ako ho vychovavat). Pobyt u starych rodicov vsak vo vychove tiez nepriniesol ziadne terno. Uz mali svoj vek a tiez nevedeli co a ako. Vnucku neustale lutovali lebo prisla o mamu, takze aj ich "vychova" bola prisposobena tejto skutocnosti. Az do doby kym dievca nezacalo navstevovat skolu a tam uz nasledovali domace ulohy, ucenie.... a starky uz nevedeli kam z konopy. Zatovi teda pohrozili, aby si cim skor nasiel zenu lebo oni sa uz o vnucku starat nechcu (kedze ju pre jej nevychovu prestali zvladat),

Nie nadarmo sa hovori, ze sprosti maju stastie, zat v priebehu mesiaca spoznal moju naivnu svokru, ktoru si na dalsi mesiac nastahoval k sebe domov pretoze si bol vedomi ultimata co dostal od svojich svokrovcov a potreboval rychlo vyriesit svoj problem.

A v tom obdobi sa zacali aj moje problemy so svokrou. Vzdy ked ju syn potreboval, aj v tych najtazsich chvilach kedy nam vazne mohla pomoct len jeho mama, tak vzdy uprednostnila svoju "novu" rodinu. Ale to by sa este zvladnut dalo.

A teraz k meritu mojej "spovede". A tym je svokrina nova dcera. Nie nebojte sa neziarlim na nu. Ide o to, ze vychova dcery je naozaj katastrofalna pretoze ona si v case ked tam svokra prisla nevedela ani zaviazat snurky na topankach, ucesat si vlasy, umyt si zuby. Proste akoby bolo doma nie skolopovinne dieta ale batola. Svokra sa s nou za prvy rok spoluzitia naozaj vytrapila kym ju vo vela veciach dala doporiadku, ale dva problemy pretrvavaju dodnes a s tymi si svokra jednoducho nevie dat rady.

Ma velmi "mudre" kamaratky, ktore jej radia aj prisne vychovne metody, ktore vsak podla mna nie su celkom na mieste kedze sa jedna o cudzie dieta a svokra nie je jeho matka. Oteckovi je to vsak jedno pretoze nema voci tomu ziadne namietky. Vsak preco by aj. Hlavne je, aby sa nemusel starat on.

Prvym zavaznym problemom je skola. Ale na jednej strane chapem, ze je teraz vo veku ked sa jej ucit nechce. Je velmi leniva a velakrat klame len aby sa vyhla tomu, ze si bud musi napisat ulohy alebo sa naucit nejake ucivo. Svokra to zo zaciatku riesila tak, ze sa ucila s nou aj ked to bolo tazke aj pre nu pretoze ona sa so svojimi detmi ucila pred 25 rokmi a uz proste na to v tomto smere nemala ani ona, ale v ramci svojich moznosti sa snazila. Snazila sa ju preto viest k tomu aby bola mala samostatna. Bez vysledku. Klamstva zo strany novej dcery len pribudali a pribudali az svokru jej bezradnost a rady mudrych kamosiek dohnali k tomu, ze zacali padat tresty a vychovne "vzduchom chladene". Na jednej strane chapem, ze si myslela, ze to bude mat ucinok. Dievca sa zlakne, pouci sa a bude vsetko ok. Ale bohuzial tieto metody mali len kratkodobi ucinok. Musim vsak povedat, ze nova dcerka sa vie naucit a pripravit do skoly ked chce aj sama a vie to tak, ze je schopna doniest domov jednotky, dvojky. Ale ta lenivost je proste silnejsia a ten maly betar v nej co rad klame asi tiez.

Lenze svokrine tresty zacali po dalsich radach mudrych kamosiek naberat na intenzite a uprimne poviem, ze mne sa to ako matke nepaci pretoze uz mi to miestami pripomina tyranie len aby z nej svokra silou mocou vybila klamstvo a naucila ju poriadku. Samozrejme som svokru oboznamila so vsetkymi mojimi pocitmi. Ci uz z noveho partnera, dcery, jej vychovnych metod.

Poviem to takto. Jej novy partner je v mojich ociach velmi neschopny, teda pre mna to nie je rodic kedze si dceru nebol schopny vychovat a nicomu naucit a pri prvej prilezitosti ju hned odlozil k starym rodicom a po ultimate od nich prevzala stafetu s vychovou moja svokra. Dcera je naozaj mierny rebel co sa tyka ucenia, takze beriem, ze to nie je neviniatko ale som si vedoma toho, ze je to dieta, ktore prichadza do puberty,takze treba pocitat s tym, ze sceny, vylevy a plac je sucastou procesu dospievania a v podstate ju nikto nenaucil co by uz na svoj vek mozno mala vediet - byt trosku samostatnejsia. Svokrina vychova bola fajn do doby kym neprisli na rad skolske povinnosti a nespolupraca zacinajucej pubertiacky a nezacala dostavat mudre rady. Vtedy som sa vyjadrila, ze toto je podla mojho nazoru uz cez ciaru, ze dievca musi samo prist na to, ze sa musi ucit a nema klamat a ak si s nou nevie poradit, ze by nebolo na skodu vyhladat odbornu pomoc psychologa a psychiatra. Co aj spravila.

Tu sa prevalilo, ze dcera trpi ADHD poruchou, ktora jej bola diagnostikovana tri roky dozadu. Samozrejme superchlap pred svokrou zatajil, ze ma takto chore dieta (nie raz sa ho totiz pytala, ci je jeho dcera vazne v poriadnu a ci nema nejaku diagnozu). Chcem vsak povedat, ze aj napriek tomu, ze sa do dievcata tazko dostavaju vedomosti ked sa jej nechce, je to mile, usmievave a hrave dievca, ktore rado beha po vonku, hra s detmi a rado pomaha v kuchyni.

Druhym problemom je, ze svokrina nova dcera nevie chodit na wc vcas a stavaju sa jej nehody. Ci uz sa jedna o velku alebo malu potrebu. Nestavaju sa stale, ale na jej vek pomerne casto a uz je vo veku keby by mala vediet odhadnut kedy je ten spravny cas. Teda, toto je dalsi dovod na navstevu psychiatra. V podstate to bol aj spustat prvej navstevy keby jej diagnostikovali ADHD.

A teraz ku kamenu urazu. Svokra vyhladala toho psychiatra (toho isteho, ktory diagnostikoval ADHD, isli na sedenie, vylicila psychiatricke svoj problem. Samozrejme z jej pohladu. Vypocula si dceru v pritomnosti rodicov co je podla mna pri skumani problemu chyba pretoze dieta sa jednak boji pred rodicmi povedat co si mysli a ak aj nieco povie, tak ju hned ohriaknu. A reakcia psychiatricky ma zrazila na kolena. Surovo pred malym dietatom povedala, ze ak sa situacia nezlepsi, tak pojde na par mesiacov do polepsovne. Pred mojou svokrou sa dr vyjadrila, ze dieta je len rozmaznane a sebecke a ze ADHD tam nie je (pritom ta ista dr jej ju diagnostikovala tri roky dozadu) ale nedala im ziadne rady a odporucania ako dceru smerovat, ako s nou jednat aby doslo k naprave. Samozrejme, kedze sa pristup svokry k malej nezmenil. Stale si ide tvrdo za tym, ze ona klamstvo a lenivost tolerovat nebude a nezmenila svoju intentitu klamstiev ani dcera lebo svokra po nej naozaj nechce nic ine len aby sa ucila. Pri dalsej - poslednej navsteve psychiatricky jej ta vypisala ziadost do detskej psychiatrickej liecebne. A tu nastala chvila ch keby som sa ja uplne vzburila lebo nie som toho nazoru, ze toto dieta patri prave do takeho zariadenia. Nepoviem, mozno by jej v reedukcnom centre mesacny pobyt prospel nech vidi ake to je ked ma pubertiacke reci, ze jej je vsetko jedno a ona sa ucit nepotrebuje a bude si robit co chce (na jednej strane sa tej rebelii z takych takych tlakov ako na nu obcas vyvija moja svokra necudujem ale tiez nechapem preco sa za tri roky nepouzila a uci sa len ked sa jej chce a nie stale) ale na psychiatriu to urcite nie je. Moja svokra si vsak pevne stala za tym, ze tam pojde, takze som sa s nou veeelmi pohadala a vyjadrila sa, ze ak tam malu daju, moja dcera k nej na prazdniny chodit nebude. Desim sa myslienky, ze by moje dieta pri naznaku nespoluprace dostalo taky trest, ze musi stat pol hodinu pred dverami. Znova som jej pripomenula, ze je to este len dieta v puberte, ze si tym prechadza takmer kazde dieta a ze si nemyslim, ze ona je pripad na psychiatriu. Dovolila som si znevazit pani psychiatricku lebo podla mna nie je normalne aby dieta, ktore vidi 4x v zivote poslala na psychiatriu a odporucila len vrati diplom pretoze toto podla mna lekarna nie je. V zapale zlosti som sa zas a znova vyjadrila, ze je moja svokra uz jednoducho stara na to aby vychovavala dieta dnesnej generacie, za na to jednoducho nema a hotovo. Vytkla som jej, ze ona nema pravo rozhodovat o tom, ci dieta umiestnit alebo neumiestnit do nejakeho zariadenia (co je bezpredmetne pretoze sprosty otec ziadost podpisal) a ze ma stastie, ze je jej otec taky sprosty ako je pretoze normalny otec, ktory je schopny riadne sa starat o svoje dieta by nedopustil aby na neho obrazne povedane zdvihla ruku cudzia zena (teraz nechcem trvrdit, ze dieta si obcas nezasluzi, narazam na tie fakt v mojich ociach prisne tresty) a poslal by ju k vode. Zasa som nezabudla zdoraznit, ze si myslim, ze ju k sebe na zaciatku k sebe tak rychlo nastahoval len preto, ze potreboval opatrovatelku, ze je v mojich ociach neschopny otec a tlk a ze sa to neznemi a tym som si u svokry asi zabila klinec do rakvy. Ale uprimne, vobec ma to nemrzi. Je mi luto toho dievcata, ktore nemoze za to, ze jeho bio rodicia na nu totalne kaslali a teraz na to doplaca pretoze keby ju od malicka boli viedli k istym veciam vobec by ju moja svokra nemusela "vychovavat nanovo". Dakujem za vypocutie

Na zaver by som este chcela povedat, ze doteraz sme so svokrou mali velmi dobry vztah

loginexistuje
25. jún 2018

určite je lepsia Hran ako reedukacka .. tam neni o com diskutovat ...

loginexistuje
25. jún 2018

Ak tak uz potom LVS nezachytila som odkial je dievca a kolko ma rokov ... myslim liecebno vychovne sanatorium a je aj pre deti s ADHD ..

chvostik1
autor
25. jún 2018

@xxxkatka Katka, nemam to z vydedukovane a zle pochopeneho. Svokra mi zavolala a opisala ako prebiehala navsteva psychiatricky este v den ked u nej boli. Spytala som sa az 2x ci to vazne povedala tak ako mi to ona povedala do telefonu.

chvostik1
autor
25. jún 2018

@loginexistuje Hran je psychiatria kde detom podavaju lieky. Nase dievca lieky neberie a ked som sa svokry opytala ci jej teda dr nejake dala ked ju poslala tam kde ich davaju tak povedala, ze psychiatricka povedala, ze malej lieky nie je treba

loginexistuje
25. jún 2018

@chvostik1 ja viem co je hran poznam aj kremnicu aj psychiatriu kramare pre deti

ono vacsinou chodia na leto na nastavenie liecby bud do kremnice alebo do hranu lepsia je psych kramare ale tam sa tazsie dostat plus martin zavisi od veku a spadu resp kde byva dieta

loginexistuje
25. jún 2018

odporucam liecebnovychovne sanatorium cakany potom nech svokra vyskusa od noveho sk roka len treba cim skor volat lebo je dost obsadene

simoncik
25. jún 2018

Re

simoncik
25. jún 2018

Redukacne zariadenie ani psychiatria urcite nie.strasne mi je luto dievcata.vy sa viete vzit vobec do jej situacie.ved tu nema nikoho komu na nej zalezi.vsetci si ju pohadzuju ako horuci zemiak.chcela by som vidiet ako by sre sa spravali vy v jej veku a situcii.mat take dieta v rodine beriem ho k sebe.skoda myslela som ze mas presne to v plane ked si pisala ze ju chces zobrat k sebe domov a nie k sebe do redukacky.dieta sa tymto sposobom len brani pred tym ako jej je ublizovane.zit v takej rodine kde ho supnete do redukacky ci psychiatriu dajte ju radsej do domova tam jej bude ovela lepsie nez u vas

chvostik1
autor
25. jún 2018

@simoncik Dolieha na teba zaver dna a nevies citat s porozumenim? Pisala som, ze ked ju uz chceli strcit do nejakeho zariadenia, tak na skusku do tohto (aby videla ako moze dopadnut ak sa aj ona sama nebude chciet zmenit) kedze to tam poznam a viem zabezpecit aby tam na nu dohliadali. Ale ked svokra vybalila, ze ju idu posielat na psychiatriu a minimalne na 3m, tak som povedala, nech nam ju na prazdniny poslu radsej k nam domov namiesto psychy. Na umiestnenie do takych zariadeni potrebuje suhlas rodica a nie, ze ja si ju tam z brucha natrepem sama od seba. Trosku rozmyslaj kym napises takyto nezmysel

chvostik1
autor
25. jún 2018

@simoncik A ak by u nas prosperovala nemala by som problem s tym keby nam ju doma nechali aj pocas skolskeho roka len aby som ju zachranila pred psychou a v podstate aj svojou svokrou kedze tej uz cela situacia prerastla cez hlavu a vymklo sa jej to spod kontroly. Nemam zlu svokru, ale na vychovavanie maleho dietata uz proste nema. Ona je uz len na zabavanie s vnucatami nie na to aby si v tomto veku znova prechadzala vychovou dietata z pred 30r kedy boli deti ine nez su dnes.

simoncik
25. jún 2018

Stale

simoncik
25. jún 2018

Stale sa to tu toci o redukacke.nrber ma v zlom ale ked to citam krv vo mne kypi.akurat si tym.totizto prechadzam z 9 rocnou dcerou.je tazky introvert a teraz jej bola diagnostikovana porucha ucenia strasna kombinacia.tiez ma zo skoly posirlali za psychiatrom a ze ked to tak pojde daej skonci v redukacke.som sa nasrala.vzala dieta k psychologicke a ta bola taka ale taka nasrata na skolu.chcela osobne riadotelovi volat jak ju dobabrali.dieta ziskalo averziu a odpor ku skole a ucitelom.tiez by bolo pohodlnejsie dat ju tam a oddychnut si.psychologicka ku diagnostikovla 3 hodiny.a zaver mam krasne zdrave dieta len.potrebuje speci pristup v uceni a usmernovani najlepsie je vsetko zhodit na psychiatricku chorobu.je to jednoduchsie svokra je stara ta to nezvladne dieta potrebuje pokoj a kruh rodiny

chvostik1
autor
25. jún 2018

@simoncik Nas pripad je taky, ze navstevy psychiatra spustili tie nehody s wc. Skola sa na malu nestazovala ani raz. Ak si nahodou zhorsila prospech v case ked ju svokra nechala a neucila sa s nou lebo mala, ze ona sa vie o seba postarat sama a nikoho nepotrebuje na RZ poznamenali, ze si trosku zhorsila prospech, ale to bolo cele. Nikdy sa na nu nestazovali, ze by bola problemova, vyrusovala spoluziakov, narusala vyucovaci proces. Tu ide o to, ze svokru skrie to klamstvo a lenivost kvoli skole a uz jej z toho celeho preplo a rady jej "vydarenych" znamych to este viac zaklincovali a doslo to az sem....

chvostik1
autor
25. jún 2018

@simoncik nasa je praveze spolocenska a velmi komunikativna, len ma to nestastne ADHD, zacinajucu pubertu a moju prehnane sebavedomu svokru co je vo vychove deti davno za zenitom a nedokaze si pripustit osobne zlyhania...

chvostik1
autor
25. jún 2018

@chvostik1 ona vnima to, ze na malu nevplyvali vychovne metody, ktore sa pouzivali pred 30r a nezabrali ani metody dnesnych mam ako osobmu prehru, s ktorou nie je ochotna sa zmierit. Pred 30r take nieco ako adhd neexistovalo v takej rozsirenej miere, ze by o tom kazdy vedel ani sa nevyhladavala casta pomoc psychologa alebo psychiatra pretoze pre vela ludi je toto este stale tabu a povazuju to za istu formu "hanby"

cecilia68
25. jún 2018

@chvostik1 Ako môžeš vedieť, čo povedala psychiatrička? Bola si tam? (Nemyslím si, že toto povedala...vlastne som si istá, že svokra v tomto klamala, žiaden psychiater by nikomu neradil, aby mlátil decko, dokonca cudzie) Možno ti svokra natárala, čo si chcela počuť, aby si jej dala pokoj...Jej výchovné metódy sú vskutku na zamyslenie, ale teba v podstate nič do toho nie je....A ako vieš, že ju bije? Lebo ak si si istá, pošli na ňu sociálku...

chvostik1
autor
25. jún 2018

@cecilia68 ja som pisala uz vyssie ako viem co psychiatricka povedala a nikde som nenapisala, ze islo o fyzicke napadanie len tak mimochodom. Ty si myslis, ze som vo vytzeni z toho ked sa tresta a ze som toho nazoru cim viac tym lepsie? Pretoze z tvojho prispevku to tak vyznieva. Svokra mi vobec nemusela volat a hovorit ako tam bolo. Zavolala s vlastnej vole, nie preto, ze by som to ja vyzadovala. Pre pana krala. Mne teraz rozum na par sekund vyhodil error ked som si to precitala

chvostik1
autor
25. jún 2018

@cecilia68 a zavidim ti ten pozitivizmus co sa tyka lekarov. Teraz nemam na mysli len konkretnu psychiatricku ale vseobecne lebo vo svojon zivote som sa stretla s aj s takymi lekarmi co z ust vypustili kadeco a tiez som si povedala ako take nieco moze povedat jeden lekar...

cecilia68
25. jún 2018

@chvostik1 Ty nemáš ani poňatia, čo povedala psychiatrička....čítaj s porozumením (odporúčam prečítať radšej dva krát) lebo ti nedochádzajú súvislosti a si úplne mimo...ja som všetko napísala stručne a jasne, tak nechápem, z čoho ti vypálilo dekel :( A ak stará to dieťa bije, tak to rieš, čo my s tým?

chvostik1
autor
25. jún 2018

@cecilia68 precitaj si prvy post ty "odpaleny dekel" . Nepytala som si ziadne rady, potrebovala som len vypocut. Nie, nebola som tam, mam to od svokry. Keby si pozorne citala tak to tam najdes a nemas teraz mudre reci o tom, ze mi nieco nedochadza ;)

ink
25. jún 2018

Baby, v tejto diskusii sú, prirodzene, emócie. Jedna je frustrovaná z toho ako sa jej nedarí riešiť situáciu a že ju zažíva na vlastné oči a ďalšie sme frustrované z toho, že chceme poradiť a vyriešiť to, ale z nášho postu sa to nedá. Ale neurážajme sa tu. V podstate sme sa tu všetky zhodli vo viacerých veciach : že odmietame takýto prístup k ďeťom, že nás štve ako sa to vyvíja, a že ak toto povedala ta psychiatrička, tak je to strašná krava.
Pozrime sa na to, v čom sme zajedno a nehádajme sa o tie rozdielnosti..

PS: ADHD nemusí byť diagnóza na celý život. Jednej tretine diagnostikovaných zmizne sama tým ako sa vyvíja mozog, dobehne ten nerovnomerný stav a je hotovo. Jedna tretina ostáva s ADHD, ale po puberte a vplyvom hormónov a správneho prístupu sa to zmierni, a jedna tretina ostáva s ADHD po celý život, to sú tí "babráci", čo sa vedia potknúť o vlastnú nohu,nevšimnú si, že nezavreli okno, pri rozmýšľaní štikajú perom a podobne.

cecilia68
25. jún 2018

@chvostik1 Tak ináč.....je ťa prd do toho, čo robí tvoja svokra 😝

xxxkatka
26. jún 2018

@chvostik1 prvy krat som myslela, ze som to zle pochopila, ked si to napisala par stran dozadu, teraz viem, ze som pochopila spravne: "Pisala som, ze ked ju uz chceli strcit do nejakeho zariadenia, tak na skusku do tohto (aby videla ako moze dopadnut ak sa aj ona sama nebude chciet zmenit) kedze to tam poznam a viem zabezpecit aby tam na nu dohliadali. " Ty chces dieta, ktore ma psychicke aj psychosomaticke (pocikavanie) problemy strasit tým, ako dopadne ked sa nebude chciet zmenit?????? Si robis prdel? A ako asi dopadne ked je v tejto konkretnej reedukacke tak dobre a vedia jej pomoct? Logicky mi z toho vyplyva, ze ak sa ako pises nebude chciet zmenit (ako ty pises) bude jej lepsie, lebo ved je tam super a dobri odbornici. Nieviem co mas ty za pohnutky strcit dieta do tohoto zariadenia, ale pomoc dietatu to urcite nebude. Ak by ano, uz davno si mohla zasiahnut inymi prostriedkami. A k teme telefonatu so svokŕou. Aj ja ti mozem zavolat a povedat, ze som anglicka kralovna. Tiez uveris?

calin
26. jún 2018

Myslim, ze som toto uz niekde citala ( ta jej svokra este ako trest pouzivala to, ze strihala dievcatu vlasy ). Co je absolutne nepripustne. Ospravedlnujem sa, ak to nie ste vy.
Podla mojho nazoru to dievca vyslovene trpi - nema nikoho o koho by sa mala opriet, ziadnu oporu ...a teraz je tu cudzia zena, ktora s nou asi ani lasky plny vztah nema..a mozno robi vsetko preto, aby sa jej zbavili.

chvostik1
autor
26. jún 2018

@xxxkatka Katka, cele to prekrucas, tak ako to vyhovuje tebe aby si mala priestor znevazit celu diskusiu alebo moju osobu.

Kde som pisala o zastrasovani? Nikde som sa ani len nezmienila o tom, ze by jej to bolo podane tak, ze "vies co moja zlata, ked nevies co so sebou, tak ta strcia tam alebo hentam len aby si videla ako a kde koncia deti, ktore sa odmietaju ucit a posluchat."

Pre mna bola alternativa skusobneho pohytu v reedukacnom, ktory je navyse v meste jej bydliska (kde viem ako to funguje, viem, ze tam niesu fetaci, zlodeji, bitkari ale len deti, ktore maju problem prevazne s ucenim, s odchylkami v spravani pretoze vsetky deti ktore sa tam dostali tam su len preto, ze zlyhala rodina a ze by sa psychologicka snazila prist na koren problemu, mala by sedenia, terapie a bola by tam ako v tabore) ovela mensie zlo ako psychiatria na konci sveta kde by do nej napchali len lieky, narusili jej psychiku a ziskala traumu na cely zivot. Ked uz malo dost k tomu, ze ju mali niekam umiestnit, tak radsej toto ako psychiatria.

Nikde som som nenapisala, ze si myslim, ze je umiestnenie do zariadenia to najspravnejsie riesenie. Pouzila som vyraz "mozno". V dalsom prispevku som rozviedla, ze kvoli inemu pristupu v skole, ktory v REC maju a ktory pravdepodobne potrebuje a pracuju tam s nimi terapeuti a psychologicky, socialne pracovnicky (nie taka "sedliacka" ako moja svokra) a nepchaju tam do nich lieky pokial tam neprisli s papierom od psychosa, ze maju nejake lieky uzivat.

Ak by ju umiestnili do REC alebo DgVU o ktorom by som si nasla a zistila negativne referencie, ver, ze by som bojovala za to dievca rovnako ako bojujem teraz. Pre mna prichadzalo do uvahy len toto jedno zariadenie pretoze do neho vidim kedze s tymto REC pracujeme.

Ak ti to pomoze, mozes mi zavolat a tvrdit, ze si anglicka kralovna, necham ta v tom len aby si mala dobry pocit. Je jedno ci to co povedala psychiatricka bola alebo nebola pravda. Ja som sa tu podelila o to co mi bolo povedane. Neanalizovala som co je fikcia a co skutocnost. Nemam ani odkial vediet ci to dr vazne nepovedala. A v podstate nemam dovod skumat relevantnost. Ak to pravda bola, tak je dr odidena, ak nie, tak je odidena moja svokra. Nic to vsak nemeni na skutocnosti, ze tomu dievcatu dr vypisala ziadost na psychiatriu, ze ju otec podpisal a odoslal bez toho aby si o zariadeni najskor nieco zistit a ze nesuhlasim s tym aby ju tam umiestnili.

Vyhladam x odbornikov (psychologov, urologov, nefrologov, neurologov) aby som svokre dokazala, ze dieta nie je pripad pre psychiatriu a ze jedinou chybou toho dietata je, ze sa narodila do nespravnej rodiny a ze sa dostala do ruk nespravnej osobe.

xxxkatka
26. jún 2018

@chvostik1 tu si to popisala jasne: "Neanalizovala som co je fikcia a co skutocnost. Nemam ani odkial vediet ci to dr vazne nepovedala. A v podstate nemam dovod skumat relevantnost. Ak to pravda bola, tak je dr odidena, ak nie, tak je odidena moja svokra. Nic to vsak nemeni na skutocnosti, ze tomu dievcatu dr vypisala ziadost na psychiatriu, ze ju otec podpisal a odoslal bez toho aby si o zariadeni najskor nieco zistit a ze nesuhlasim s tym aby ju tam umiestnili. " Nevies o tom nic, nevies co je pravda, ale aj tak nesuhlasis s rozhodnutim otca. A kezde je to jeho rozhodnutie, ty nie si kompetentna sa k tomu vyjadrovat. Za cas, kym to dospelo az sem si mala xy moznosti zasiahnut. Nezasiahla si. A na rozpravke o tom, ze ak podas podnet na socialke, ze dieta tyraju a oni nezasiahnu neverim. Nie, po "kauze" Lucka...

chvostik1
autor
26. jún 2018

@xxxkatka Ako mozes vediet, ze som sa neangazovala aj predtym. Ze som sa nesnazila pomoct. Ze som sa nerozpravala aj s malou, aj so svokrou, ze som nedohovara aj jej otcovi aby sa konecne zacal spravat ako otec, ktory svoje dieta nadovsetko miluje? To tu mam vypisat celu genezu od doby ako som ich spoznala az do dnes? Opisala som najhlavnejsi problem. Poznam jej otca, mala som tu cest sa s nim rozpravat. Sam je chudak suci na diagnozu. Nevie sa o decko starat sam, nasiel si na to zenu, takze samozrejme, ze podpise vsetko len aby sa nemusel starat on sam a ked mu svokra rozkaze aby to podpisal,tak to podpise. Je to jednoduchy clovek.

Ano, zopakujem este raz. Nemam odkial na 100% vediet ci je tvrdenie psychiatricky pravdive, ale ani to ci je nepravdive ale nic to nemeni na tom, ze jej vypisala papiere na psychiatriu, kam dieta urcite nepatri. Co ti na tom nedava zmysel?

xxxkatka
26. jún 2018

@chvostik1 ak nepomahalo dohovaranie, preco teda nie ta socialka? S jasnym podnetom? Dieta na psychiatriu nepatri, ale do reedukacneho ano, aby si uvedomilo ako sa sprava? Je dieta na prvom stupni (zle diagnostikovane, kedze uvadzas, ze zla psychiatricka) schopne si uvedomit? Je mozne si nieco uvedomit, ak tam naozaj diagnoza nejake je? Si psychiater, ze 100% vies, ze dieta nema ziadnu diagnozu a na diagnosticky pobyt v psychiatrickej liecebni nepatri?

chvostik1
autor
26. jún 2018

@xxxkatka Vies ty vobec ake deti na psychiatriu patria? Ja som nepovedala, ze patri do reedukacneho, pouzila som vyraz "mozno" by pomohlo. Nevkladaj mi do "ust" nieco co z nich nikdy nevyslo.

Dieta poruchu ucenia urcite ma, to bezpochyby, takze ADHD by z casti aj sedela, ale osobne si myslim, ze adhd je "len" nalepka na ospravedlnenie zlyhania zo strany rodica, skoly.... Vsetko je to o vychove, zazemi, o pristupe.

Dovol mi odprezentovat svoj nazor v ramci normalnej diskusie, nie za ucelom aby si sa potom mohla chytit niecoho co sa ti zapaci a utocit.

Adhd je nova moderna diagnoza. Ked som bola decko ja, tak take nebolo. Ale dnes je kazde piate dieta, ktore nezvladaju bud doma alebo v skole automaticky oznacene ako ADHD.

Dnesna generacia mam a vychovy je taka aka je. Nacrtnem to v globale aby si mi nemohla vytknut, ze nie kazda rodina to ma tak. Nema, toho som si vedoma. Tak ber prosim na vedomie, ze si to uvedomujem.

Deti su vychovavane ako rovnocenne k dospelemu, bez ziadnych mantinelov, pravidiel, respektu a ucty. Dnes je moderne ked si mladi ziju len tak a rozchadzaju sa pre kazdy nezmysel, respektive dievcata sa nechaju poblaznit hned prvym alebo vselijakymi typmi muzov, su na dieta este primlade.....

Potom to dopadne tak, ze zostavaju na deti a vychovu same, tu nezvladnu pretoze predsa len dieta potrebuje aj ten muzsky vzor, ktory nema ak ich otec opustil alebo mu je prvorade vsetko ostatne len nie dieta. Mamicka je mlada, neskusena, nema jej kto pomoct, poradit. Mozno na dieta tiez kasle, nie je nan zrela lebo sa este nestotoznila s tym, ze je uz matka a musi sa tak chovat, polozi ho do ohradky aby si mohla na fb vypisovat s kamoskami.

Dieta pride do prostredia kde zrazu treba dodrziavat pravidla (je to pre neho sok lebo doteraz si pri mame mohlo robit co len chcelo), prislo do kolektivu (dalsi sok pretoze dieta zrazu straca titul "som stred vesmiru"). Nepaci sa mu to, zacne si presadzovat to na co bolo doteraz doma zvyknute, pride vzdor, rev, sceny, vzdor. Dohovaranie zlyhava, nic nezabera. Mama doma nevie ako si s malym" tyranom" poradit, je bezradna, s nervami v haji alebo zastava nazor, ze jej dieta je uplne v poriadku len aby nemusela partrat po tom ci sa chyba nestala nahodou v utlom detstve uz v rodine.

Mlady este neskuseny ucitel/stary ucitel vyhoreny demotivovany rokmi praxe vyhodnoti po niekolkych neuspesnych napomenutiach, trestoch, poznamkach situaciu automaticky tak, ze dieta oznaci ako problemove. Cely cas k nemu takto pristupuje, ignoruje ho, nevsima si ho, prehliada ho. Vsak preco by sa jednemu dietatu v triede mal venovat viac alebo by mal mat knemu extra pristup ked ma v triede este dalsich 20 deti, ktore su bezproblemove...

Zdeptane a vystresovane dieta poslu k psychiatrovi aby sa zbavili zodpovednosti, ten sa nepara a na podnet skoly, ktora vyjadri svoje "podozrenie"
stanovi rychlo modernu diagnozu, supne lieky, z ktorych je dieta totalne vygumovane,posle na psychu kde tu detsku krehku dusu doranaju este viac nez uz je a pre neho tym praca konci. Moze si dat fajocku lebo u farmafirmy/psychiatrie je zas blizsie k dovolenke zadara. Ano, su aj lekari, ktori svoje povolanie robia pre peniaze a nie preto ze ich to bavi, su vyhoreni. Zvlast ked sa dostanete k "starej skatuli".

Mama dnesnwj generacie si odfukne pretoze sa neskumali pomery z akych dieta pochadza a vyrasta a povie si, ze ma doma chore dieta a nie dieta zanedbane vo vychove. Ak sa pomery aj skumali, tak takemu doktorkovi, ktoremu ide o prachy to moze byt fuk, stanovi si diagnozu a ma vybavene.

Normalny lekar si s dietatom da niekolko sedeni aby sa utvrdil kym vyriekne diagnozu, porobi kopec testov, posle aj k inym odbornikom. Mamke pri kazdom sedeni poradi co by bolo vhodne doma a v skole zmenit kym sa definitivne urci dg....

Normalna mamina navstivi aj troch psychiatrov, vybavi dietatu sedenia u psychologa len aby mala istotu, ze urobila vsetko co mohla aby sa dg potvrdila alebo vyvratila. Ak jej dr spravne poradi a ona sa tych rad bude drzat samozrejme, ze u dietata dojde k pozitivnej zmene.

Ale co ak sa dostane k dr., ktory jej nepori nic a len si potrebuje rychlo odkrutit pacienta? Co ak rodic nema zaujem znemit k dietatu pristup pretoze zastava nazor, ze chyba je v decku a nie v rodicovskom pristupe?

A teraz mi prosim porad ako "nalozit" s dietatom kde nebola zvladnuta vychova a kde rodina zlyhala na plnej ciare? Kde nastane situacia ked ti ani dr. neporadi a rodicovi staci nazor jedneho odbornika? Pretoze to nie je take jednoduche, ze si naklusas ku nikemu domov a len tak mu vezmes dieta aby si sa o neho mohla postarat a dat mu to, co mu doma chyba a na uradoch nevies dostatocne preukazat to, ze je dieta nevyrasta vo vhidnych podmienkach?

Ako "naložilis" s tak vo vychove zanedbanym dietatom ked uz si ani ty ako rodic nevies poradit?

Ja si myslim, ze ADHD na psychiatriu urcite nepatri. Tam podla mna patria deti co maju problemy so zakonom, schizofreniu, bulimiu, sklony k samovrazde, sebaposkodzovaniu, zamerne na zivote alebo zdravi ohrozuju inych alebo zvierata ... Ale urcite nie ADHD.

xxxkatka
26. jún 2018

@chvostik1 ja do teba nerypem, ja davam otazky a ukazujem ti iny pohlad na vec, odborny pohlad na vec. Videla si zdravotne zaznamy dietata? Videla si, ze ide naozaj len o diagnozu ADHD, ze tam nie je iny problem? Ze, pomocovanie na prvom stupni nie je v poriadku sa hadam zhodneme. Vies či ide o problemy nefrologicky, psychicky, psychosomaticky... O tomto dietati vieme naozaj len z tvojho rozpravania, kde, prepac, nechcem sa ta dotknut, ale vyznieva, ze vsetci su neschopni idioti len ty si lietadlo. Zlyhala matka dietata, otec, stari rodicia, tvoja svokra, psychologicka, psychiatricka, skola, socialka...len ty si jedina, co vies a ty by si vsetko riesila inak. Prepac, ale nepoznas zdravotny stav dietata, nevies ako sa sprava realne v skole, doma... A chvalabohu, ze nie je jednoduche k niekomu naklusat domov a len tak mu vziat dieta (aspoň v to verím), lebo ty si myslis, ze zlyhal, ze dieta nevyrasta vo vhodnych podnienkach. Ty si mohla podlat pisomne podnet na UPSVaR a oni by podmienky preverili. Mohla si podat trestne oznamenie, ze mas podozrenie na tyranie dietata, zanedbavanie. PZ by to riesil s prislusnou socialkou...Nemusis nic preukazovat, preveria si sami. Predpokladam, ze toto si nespravila. A ako by som "naložila" so zanedbavanym dietatom? V prvom rade by som kontaktovala rodicov a snazila ich naviest na spravnu vychovu. No, viem, ze nie vzdy sa to da, v tom prípade by som kontaktovala skolu, UPSVaR, pediatra, PZ... (samozrejme v zavislosti od okolnosti) A ak by vsetci zainteresovani skonstatovali, ze je vsetko ok, tak by som sa zamyslela, ci to len ja nepozeram na vec inou optikou. Btw ty ako obcan, ktory vidi "nepravost" nie si povinna nic dokazovat, preveruje prislusny urad. Inak stale som nepochopila, aku radu (teda okrem vyrozpravania chces). Moznosti som ti napisala, hovoris, ze sa to neda, potrebujes dokazy. Tak potom sa zmier s tym, ze iny dosah na dieta nemas a ono pojde tam, kde rozhodne jeho zakonny zastupca - otec. Melies si stale dokola pesnicku o tom, ake hrozne je dat dieta na psychiatriu a ze tam nepatri. Ale o tom, kam dieta o ktorom zdravotnych zaznamoch nemas ani potuchy, lebo nie si ucastnikom sedenia u dr. pojde ty nerozhodujes. Nie si rodic, nie si lekar.