icon

Nezhody so svokrou kvôli novej rodine

chvostik1
24. jún 2018

Dobry podvecer damy! Idem sa k vam vyrozpravat. V podstate ani nepotrebujem radu, pretoze toto je neriesitelna situacia ale vypocutie pomoze.

Mam krasnu rodinu - pre mna idealneho muza aj ked nie je dokonaly a krasnu zdravu dcerku, ktora pre mna dokonala urcite je.

Muzovi rodicia sa niekolko malo rokov dozadu rozviedli a kazdy si isiel svojou cestou. Obaja si nasli partnerov, rozchadzali sa, schadzali, zili isty cas sami. Je pravda, ze pre svokru bol fakt, ze prisla o manzelov prijem dost tazka rana pretoze ma na krku financne zavazky, ktore si musi plnit a z jedneho platu sa jej teda fungovalo omnoho tazsie.

Dalsi fakt je, ze ani svokor a ani svokra nechceli zostat sami (pride mi to zvlastne, pretoze spolu zili 25 rokov a v podstate si nove znamosti nasli takmer okamzite, ale nechcem ich za to sudit).

Svokor na rychlu znamost doplatil a vratil sa k nam domov, svokra bola opatrnejsia. S nikym zit nezacala, len sa stretavala. Az ju jedneho dna jej dobra znama nezoznamila s muzom, ktory je vdovec a ma z manzelstva dceru, ktora navstevuje prvy stupen zakladnej skoly.

Pre lepsie pochopenie situacie je asi este na mieste ak poviem, ze pan tiez ako maly chlapec prisiel o matku, zenil sa pomerne neskoro a v podstate si vzal za manzelku krcmovu znamost.Vychova dcery takehoto spojenia dopadla ako dopadla... Asi si vacsina da dokopy ako to asi vyzeralo. Po smrti manzelky samozrejme otecko odlozil dcerku k starym rodicom (kedze nevedel ako sa o dieta starat a ako ho vychovavat). Pobyt u starych rodicov vsak vo vychove tiez nepriniesol ziadne terno. Uz mali svoj vek a tiez nevedeli co a ako. Vnucku neustale lutovali lebo prisla o mamu, takze aj ich "vychova" bola prisposobena tejto skutocnosti. Az do doby kym dievca nezacalo navstevovat skolu a tam uz nasledovali domace ulohy, ucenie.... a starky uz nevedeli kam z konopy. Zatovi teda pohrozili, aby si cim skor nasiel zenu lebo oni sa uz o vnucku starat nechcu (kedze ju pre jej nevychovu prestali zvladat),

Nie nadarmo sa hovori, ze sprosti maju stastie, zat v priebehu mesiaca spoznal moju naivnu svokru, ktoru si na dalsi mesiac nastahoval k sebe domov pretoze si bol vedomi ultimata co dostal od svojich svokrovcov a potreboval rychlo vyriesit svoj problem.

A v tom obdobi sa zacali aj moje problemy so svokrou. Vzdy ked ju syn potreboval, aj v tych najtazsich chvilach kedy nam vazne mohla pomoct len jeho mama, tak vzdy uprednostnila svoju "novu" rodinu. Ale to by sa este zvladnut dalo.

A teraz k meritu mojej "spovede". A tym je svokrina nova dcera. Nie nebojte sa neziarlim na nu. Ide o to, ze vychova dcery je naozaj katastrofalna pretoze ona si v case ked tam svokra prisla nevedela ani zaviazat snurky na topankach, ucesat si vlasy, umyt si zuby. Proste akoby bolo doma nie skolopovinne dieta ale batola. Svokra sa s nou za prvy rok spoluzitia naozaj vytrapila kym ju vo vela veciach dala doporiadku, ale dva problemy pretrvavaju dodnes a s tymi si svokra jednoducho nevie dat rady.

Ma velmi "mudre" kamaratky, ktore jej radia aj prisne vychovne metody, ktore vsak podla mna nie su celkom na mieste kedze sa jedna o cudzie dieta a svokra nie je jeho matka. Oteckovi je to vsak jedno pretoze nema voci tomu ziadne namietky. Vsak preco by aj. Hlavne je, aby sa nemusel starat on.

Prvym zavaznym problemom je skola. Ale na jednej strane chapem, ze je teraz vo veku ked sa jej ucit nechce. Je velmi leniva a velakrat klame len aby sa vyhla tomu, ze si bud musi napisat ulohy alebo sa naucit nejake ucivo. Svokra to zo zaciatku riesila tak, ze sa ucila s nou aj ked to bolo tazke aj pre nu pretoze ona sa so svojimi detmi ucila pred 25 rokmi a uz proste na to v tomto smere nemala ani ona, ale v ramci svojich moznosti sa snazila. Snazila sa ju preto viest k tomu aby bola mala samostatna. Bez vysledku. Klamstva zo strany novej dcery len pribudali a pribudali az svokru jej bezradnost a rady mudrych kamosiek dohnali k tomu, ze zacali padat tresty a vychovne "vzduchom chladene". Na jednej strane chapem, ze si myslela, ze to bude mat ucinok. Dievca sa zlakne, pouci sa a bude vsetko ok. Ale bohuzial tieto metody mali len kratkodobi ucinok. Musim vsak povedat, ze nova dcerka sa vie naucit a pripravit do skoly ked chce aj sama a vie to tak, ze je schopna doniest domov jednotky, dvojky. Ale ta lenivost je proste silnejsia a ten maly betar v nej co rad klame asi tiez.

Lenze svokrine tresty zacali po dalsich radach mudrych kamosiek naberat na intenzite a uprimne poviem, ze mne sa to ako matke nepaci pretoze uz mi to miestami pripomina tyranie len aby z nej svokra silou mocou vybila klamstvo a naucila ju poriadku. Samozrejme som svokru oboznamila so vsetkymi mojimi pocitmi. Ci uz z noveho partnera, dcery, jej vychovnych metod.

Poviem to takto. Jej novy partner je v mojich ociach velmi neschopny, teda pre mna to nie je rodic kedze si dceru nebol schopny vychovat a nicomu naucit a pri prvej prilezitosti ju hned odlozil k starym rodicom a po ultimate od nich prevzala stafetu s vychovou moja svokra. Dcera je naozaj mierny rebel co sa tyka ucenia, takze beriem, ze to nie je neviniatko ale som si vedoma toho, ze je to dieta, ktore prichadza do puberty,takze treba pocitat s tym, ze sceny, vylevy a plac je sucastou procesu dospievania a v podstate ju nikto nenaucil co by uz na svoj vek mozno mala vediet - byt trosku samostatnejsia. Svokrina vychova bola fajn do doby kym neprisli na rad skolske povinnosti a nespolupraca zacinajucej pubertiacky a nezacala dostavat mudre rady. Vtedy som sa vyjadrila, ze toto je podla mojho nazoru uz cez ciaru, ze dievca musi samo prist na to, ze sa musi ucit a nema klamat a ak si s nou nevie poradit, ze by nebolo na skodu vyhladat odbornu pomoc psychologa a psychiatra. Co aj spravila.

Tu sa prevalilo, ze dcera trpi ADHD poruchou, ktora jej bola diagnostikovana tri roky dozadu. Samozrejme superchlap pred svokrou zatajil, ze ma takto chore dieta (nie raz sa ho totiz pytala, ci je jeho dcera vazne v poriadnu a ci nema nejaku diagnozu). Chcem vsak povedat, ze aj napriek tomu, ze sa do dievcata tazko dostavaju vedomosti ked sa jej nechce, je to mile, usmievave a hrave dievca, ktore rado beha po vonku, hra s detmi a rado pomaha v kuchyni.

Druhym problemom je, ze svokrina nova dcera nevie chodit na wc vcas a stavaju sa jej nehody. Ci uz sa jedna o velku alebo malu potrebu. Nestavaju sa stale, ale na jej vek pomerne casto a uz je vo veku keby by mala vediet odhadnut kedy je ten spravny cas. Teda, toto je dalsi dovod na navstevu psychiatra. V podstate to bol aj spustat prvej navstevy keby jej diagnostikovali ADHD.

A teraz ku kamenu urazu. Svokra vyhladala toho psychiatra (toho isteho, ktory diagnostikoval ADHD, isli na sedenie, vylicila psychiatricke svoj problem. Samozrejme z jej pohladu. Vypocula si dceru v pritomnosti rodicov co je podla mna pri skumani problemu chyba pretoze dieta sa jednak boji pred rodicmi povedat co si mysli a ak aj nieco povie, tak ju hned ohriaknu. A reakcia psychiatricky ma zrazila na kolena. Surovo pred malym dietatom povedala, ze ak sa situacia nezlepsi, tak pojde na par mesiacov do polepsovne. Pred mojou svokrou sa dr vyjadrila, ze dieta je len rozmaznane a sebecke a ze ADHD tam nie je (pritom ta ista dr jej ju diagnostikovala tri roky dozadu) ale nedala im ziadne rady a odporucania ako dceru smerovat, ako s nou jednat aby doslo k naprave. Samozrejme, kedze sa pristup svokry k malej nezmenil. Stale si ide tvrdo za tym, ze ona klamstvo a lenivost tolerovat nebude a nezmenila svoju intentitu klamstiev ani dcera lebo svokra po nej naozaj nechce nic ine len aby sa ucila. Pri dalsej - poslednej navsteve psychiatricky jej ta vypisala ziadost do detskej psychiatrickej liecebne. A tu nastala chvila ch keby som sa ja uplne vzburila lebo nie som toho nazoru, ze toto dieta patri prave do takeho zariadenia. Nepoviem, mozno by jej v reedukcnom centre mesacny pobyt prospel nech vidi ake to je ked ma pubertiacke reci, ze jej je vsetko jedno a ona sa ucit nepotrebuje a bude si robit co chce (na jednej strane sa tej rebelii z takych takych tlakov ako na nu obcas vyvija moja svokra necudujem ale tiez nechapem preco sa za tri roky nepouzila a uci sa len ked sa jej chce a nie stale) ale na psychiatriu to urcite nie je. Moja svokra si vsak pevne stala za tym, ze tam pojde, takze som sa s nou veeelmi pohadala a vyjadrila sa, ze ak tam malu daju, moja dcera k nej na prazdniny chodit nebude. Desim sa myslienky, ze by moje dieta pri naznaku nespoluprace dostalo taky trest, ze musi stat pol hodinu pred dverami. Znova som jej pripomenula, ze je to este len dieta v puberte, ze si tym prechadza takmer kazde dieta a ze si nemyslim, ze ona je pripad na psychiatriu. Dovolila som si znevazit pani psychiatricku lebo podla mna nie je normalne aby dieta, ktore vidi 4x v zivote poslala na psychiatriu a odporucila len vrati diplom pretoze toto podla mna lekarna nie je. V zapale zlosti som sa zas a znova vyjadrila, ze je moja svokra uz jednoducho stara na to aby vychovavala dieta dnesnej generacie, za na to jednoducho nema a hotovo. Vytkla som jej, ze ona nema pravo rozhodovat o tom, ci dieta umiestnit alebo neumiestnit do nejakeho zariadenia (co je bezpredmetne pretoze sprosty otec ziadost podpisal) a ze ma stastie, ze je jej otec taky sprosty ako je pretoze normalny otec, ktory je schopny riadne sa starat o svoje dieta by nedopustil aby na neho obrazne povedane zdvihla ruku cudzia zena (teraz nechcem trvrdit, ze dieta si obcas nezasluzi, narazam na tie fakt v mojich ociach prisne tresty) a poslal by ju k vode. Zasa som nezabudla zdoraznit, ze si myslim, ze ju k sebe na zaciatku k sebe tak rychlo nastahoval len preto, ze potreboval opatrovatelku, ze je v mojich ociach neschopny otec a tlk a ze sa to neznemi a tym som si u svokry asi zabila klinec do rakvy. Ale uprimne, vobec ma to nemrzi. Je mi luto toho dievcata, ktore nemoze za to, ze jeho bio rodicia na nu totalne kaslali a teraz na to doplaca pretoze keby ju od malicka boli viedli k istym veciam vobec by ju moja svokra nemusela "vychovavat nanovo". Dakujem za vypocutie

Na zaver by som este chcela povedat, ze doteraz sme so svokrou mali velmi dobry vztah

loginexistuje
26. jún 2018

@chvostik1 ty vieš o ADHD veľké nič. Sú rôzne stupne ADHD a niekedy stredne tažké až ťažké ADHD (a to sa diagnostikuje aj neurologickým vyšetrením mozgu) je náročnejšie ako napr. dieťa s ľahším stupňom autizmu. Samozrejme na ADHD sú aj lieky a táto choroba znamená že u takéhoto dieťaťa sa zapájajú pri myslení viaceré časti mozgu ako pri dieťati bez diagnózy.

Ak chceš veď ponúkni svokre pomoc cez prázdniny a ona ju môže v slobode prijať či odmietnuť... a ty to musíš akceptovať.

chvostik1
autor
26. jún 2018

@xxxkatka Ja som si nepytala rady, ani si ich nepytam. Moja posledna sprava bola myslena v globale a ty si to vztiahla preste na tento konkretny pripad.

Chcela som sa len vyrozpravat, som si vedoma toho, ze je pre mna situacia bohuzial neriesitelna. Ja som to v uvode temy aj poznamenala. Neviem preco si nadobudla dojem, ze som si sem prisla pytat rady ako situaciu riesit kedze nie som jej zakonny zastupca.

Ano, nie je ma do toho ako s nou doma zaobchadzaju nic, ale nie je mi to jedno. Uvedom si, ze je to moja svokra, ktora je zaroven starou mamou mojho dietata. A kam moje dieta pojde ked k nej bude chciet ist na prazdniny? K nim domov. A co moja svokra spravi ak sa moje dieta nebude spravat podla jej predstav?

Ja ako mama by som urcite volila iny pristup, aj som to svokre povedala, ale jej odpoved bola, ze ona vychovala dve deti tak snad vie ako sa to robi. Lenze jej deti mali zazemie uz ako babatka. Toto dievca zazemie nema snad doteraz a toto je vec, ktoru si moja svokra neviem ci nevie alebo nechce uvedomit.

Dieta moze povedat jedno, povedzme, ze hovori pravdu ale dospely povie druhe. Ku comu sa priklonis ak o dietati vies, ze rado klame a robi "problemy"? Klamarovi uz neveri nikto aj ked hovori pravdu. Proste je to cele zacarovany kruh a svokra to chce riesit psychiatriou pretoze je toho nazoru, ze na psychiatriu jednoducho patri a tiez nie je lekarka aby si to mohla dovolit tvrdit (pritom ked ona mala deti v puberte mladsi syn skolu flakal, dokonca ho z jednej vyrazili, pil, uzival lahke drogy ale on pre nu pripad pre psychologa, psychiatra alebo psychiatriu nebol lebo to bolo jej vlastne dieta).

A na psychu nepatri dieta ani kvoli tomu, ze ma "nehody". Pocika sa, cvrkne si ked si to nevypocita, zdrzi sa a nestihne zo skoly odomknut dvere. Pokaka sa (zafarbi si pradlo pretoze sa mozno zle utrie?). Proste moja svokra vsetko zvelicuje. To je jeden fakt. Zila som s nou a poznam ju. A ked povie pred dr, ze sa "postieva a posiera", tak to dr viac nerozvadza a pochopi to presne tak ako to je povedane (aj ked to nemusi byt postievanie a posieranie v pravom zmysle slova). Vychovavat tiez nevie pretoze jej mladsi syn bol v uceni este vacsi lajdak ako toto chuda dievca teraz. A s nim nemala potrebu riesit jeho lenivost u lekara.

A nepresvedcis ma, ze mam zly pohlad pretoze tam chodime a oni chodia sem. A malu sme u seba uz mali niekolkokrat ci uz cez vikend alebo dlhsie volno. Bolo ju treba viac kontrolovat a tlacit do ucenia, uznavam a pre istotu pripominat, ze nema zabudnut ist na wc ked uz bude citit, ze jej treba (pretoze ja som to tiez pochopila tak, ze jej normalne vsetko ujde) a prezili sme bez nehody a boli sme pripraveni do skoly. Vsetko bez kriku, uplacania a trestov.

Ale je zbytocne polemizovat. Ziadost otec podpisal aj ked na tlak svokry a svokra ju odoslala. Ja uz mozem len tlacit na to aby sa na nu pozreli viaceri lekari kym pride zo zariadenia odpoved a presvedcit tak svokru aby zmenila nazor ak to bude mozne pretoze si nie som ista tym ci je alebo nie je nastup do zariadenia povinny ked ju tam uz raz prijimu.

Dakujem ti za tvoj cas, ktory si na mna minala, za tvoj nazor a postrehy, ktore si vyjadrila.

xxxkatka
26. jún 2018

@chvostik1 ja som ti na nu v globale odpovedala. Tak ako som ti uz niekolkokrat napisala, ze vyrozpravat si sa vyrozpravala, rady nechces (to si tu podotkla uz viac krat a nielen mne), tak je cas zamknut temu, ktora uz nema zmysel (ak vobec niekedy mala).

chvostik1
autor
26. jún 2018

@loginexistuje Nasa ziadne lieky neberie, takze nema stredny ani tazky stupen. A nebi sa do hrude, ze viem o adhd velke nic. Nevies nic o mojom zamestnani a naplni prace.

lilyianka
26. jún 2018

@chvostik1 správne si podotkla, že svokrine deti mali zázemie odmala, kdezto táto malá ho nemá možno doteraz... proste sa na nej podpísalo prostredie, v kt.zila, ľudia, s kt.vyrastala a ktorí ju (ne)vychovávali.. . Preto tiež myslím, že nepotrebuje hneď psychiatrickú liečebňu, ale trpezlivý prístup.. . A tiež každá minca ma 2 strany, na jednej strane čo svokra nakecá lekárom a na strane druhej ako sa veci skutočne majú....
Nuž ale i tak si veľmi nepomôžeš, jej otec podpísal papier do liečebne a ty ako cudzia osoba s tým nič nezmozes.... a otázne je ako ich prinutis, aby ju dali pozrieť aj niekomu inému?

chvostik1
autor
26. jún 2018

@lilyianka budem sa snazit apelovat na to, ze je predsa len aj ona matka, nech si predstavi, ze je mala jej vlastne dieta (alebo, ze by malo takyto isty problem jedno z jej deti, nedajboze vnucat) a nech k jej problemu aj tak pristupuje. Proste aby spravila vsetko mozne aj nemozne pretoze ked uz ju do tej liecebne raz da, nebude cesty spat. Tam jej naordinuju lieky ci ich bude alebo nebude potrebovat, ze sa problem este zhorsi a vrati sa odtial ako iny clovek - psychicky poznacena, zlomena a ci bude vediet zit s vedomim, ze znicila jednej detsky nevinny zivot pretoze ona bola spustacom toho, ze sa tam dostala. Ci uspejem neviem, ale aspon to vyskusam.

zankaj
26. jún 2018

Chuda dievca 😢😢 tie nehody mozu byt aj z traumy doma ju nic necaka len stara cudzia zena ktora ju otlka. To je stres, uzkost. Ked tomu dievcatu vazne nik nepomoze fakt skonci na psych. ale bud tak ze sa pokusi zabit alebo utek s domu proste to dieta tam trpi 😡

chvostik1
autor
Autor odpoveď zmazal
chvostik1
autor
26. jún 2018

@zankaj prosim, rada by som upresnila, ze svokra jej nedava fyzicke tresty aj ked sa stalo, ze sem tam padla aj vychodna, ale nestavalo sa to casto. Bola by som nerada ak by ste si mysleli ze je doslova "otlkana" ako zito fyzickou formou. Ma tresty, ktore pre mna viac ublizia dusi nez telu. Ale je jedna pravda, ze je to pre dievca velmi psychicky narocne a uprimne sa ani necudujem.

bosorkabb
26. jún 2018

@chvostik1 Adhd je reálna choroba, dôkaz mám doma plus pridružený Atypický autizmus. Vôbec nevieš čo to obnasa a aké je ťažké také dieťa učiť či doma alebo v škole.
Môj tiež bol na diagnostike 14 dní na detskej psychiatrii v BA na Kramároch a úžasný prístup tam majú.
Takéto deti nepatria do reedukacneho centra pretože to im môže veľmi ublížiť. Dieťa má zlé domáce prostredie a žiadnu lásku, to je dôvod prečo sa pocikava. Je to signál zanedbania starostlivosti.
A ešte na záver. Nebola som so synom ju jednej psychiatricky a žiadna nikdy netolerovala fyzické alebo iné tresty ktoré znevazuju ľudskú dôstojnosť, lebo to strihanie vlasov je neakceptovateľny trest.

chvostik1
autor
26. jún 2018

@bosorkabb Prosim, nehovoris mi nieco co este neviem alebo som to uz v nejakom prispevku nespomenula tiez. Plne suhlasim s tym, ze do zariadenia nepatri (to REC bolo chapame "mozno" v zmysle ked uz zariadenie, tak radsej to ktoreho praca je mne znama ako ustav). Z tvojho prispevku dedukujem, ze vy teda mate tu tazsiu formu ADHD. Vsak? Ake ste mali "priznaky" a co vyvolalo podnet na diagnostiku? My vlastne ani nevieme ci ma skutocne adhd pretoze ona mala len 2 polhodinove sedenia u dr, ale takato hlbkova diagnostika ako vo vasom pripade jej robena nebola.

bosorkabb
26. jún 2018

@chvostik1 nie, syn má strednú formu. A príznak bolo správanie syna v škole. Diagnostika sa robí na psychiatrii buď na oddelení alebo v ústave. Tak možno preto ju tam poslali aby ju z diagnostikovali. To sa tak bežne robí.

chvostik1
autor
26. jún 2018

@bosorkabb Na nasu sa praveze v skole nikdy nikto nestazoval. Sprava sa normalne, nenarusa proces, nerusi spoluziakov. Dokonca chodi na sitaze v tom co ju bavi. Ona nema problem ani ucit sa ked sa jej chce. Problem nastava len vtedy ked sa jej prave nechce. Ano. Diagnostika sa moze robit v ustave, ale urcite netrva minimalne tri mesiace. Syncek uziva aj nejake lieky?

bosorkabb
26. jún 2018

@chvostik1 áno užíva. Na pozornosť. Poznám deti ktoré boli na diagnostike 2 mesiace, nastavovali liečbu. Lebo každý inak reaguje na lieky.

blabla22
26. jún 2018

@bosorkabb @chvostik mňa by zaujímalo akú liečbu vlastne potrebuje dieťa ktoré sa zaradilo do kolektívu v škole, nerobí tam zjavne problemy, keď chce, naučí sa na jednotky-dvojky a chodí dokonca aj na súťaže? Neviem či to že sa jej niekedy nechce učiť sa lieči na psychiatrii..@chvostik držím palce aby sa ti podarilo ju toho ušetriť, podľa mňa robíš správnu vec , fakt by to mohlo teraz možno častejšie neposlušné ale inak zdá sa normálne dieťa celkom zničiť

chvostik1
autor
26. jún 2018

@bosorkabb ked som sa svokry pytala, ci jej teda psychiatricka nasadila nejake lieky ked ju uz posiela do zariadenia kde lieky podavaju, tak povedala, ze dr povedala, ze jej lieky netreba. Takze mi velmi vela veci hlava neberie. Netreba jej lieky ale posiela ju do zariadenia kde jej tie lieky urcite nasadia v konskych davkach

bosorkabb
26. jún 2018

@blabla22 ja nepíšem že toto dieťa má užívať lieky, nato je tu lekár ktorý určí diagnózu a liečbu. Ja som odpovedala na otázku či môj syn užíva lieky a sú deti ktoré tie lieky potrebujú a preto sa robí diagnostika a tam sa určí či lieky alebo nie.
@chvostik1 nemusia jej lieky nasadiť. Ale diagnostikovať ju treba. Nie každé dieťa ktoré má diagnózu berie lieky.

xxxkatka
26. jún 2018

@chvostik1 mne hlava neberie, ako si ty dokazes odporovat na 4 stranach...

chvostik1
autor
26. jún 2018

@xxxkatka Ze ty mas stale potrebu reagovat na nieco co je pre teba nezmyselne.

yasmeena
26. jún 2018

@bruneta880 tiez ma sokovalo.ze-ved teba do toho nic nie je....kto si toto mysli,tak mu doprajem,aby zacitil bezmocnost,ked bude potrebovat pomoc,ale ludia otocia hlavu na druhu stranu,ved ich sa to netyka...ked si predstavim to ubohe dievca,cim vsetkym od mala muselo prejst ☹ ...jasne,ze v pritomnosti,,rodicov" nic nepovie...psychiatria je len miesto kde ludi dopuju liekmi,spravia z nich zavislakov a navyse si cely zivot budu niest peciatku na čele,ktora kazdeho odradi...dajte ju tam a tym nad nou vynesiete definitivny rozsudok...dieta s jej problemami potrebuje hlavne dobreho psychoterapeuta,niekoho zo socialnej sfery-ved kazdy pomaly studuje socialnu pracu,ale o taketo pripady sa nema kto postarat?dieta zije v nevyhovujucom prostredi...
@xxxkatka neveris?ked som bola mala,matka ma odvliekla k psychologovi /chcela sa ma zbavit,od narodenia ma neznasala/-hoci som bola ticha,skoro nerozpravala,same jednotky v skole-chlap ma nikdy nevidel-a spoza dveri som pocula ako mojim rodicom hovori-ked neposlucha,kazdy den rano ju preventivne zbi...
@chvostik1 nedaj sa odradit,lebo zjavne vidis,ze nieco je zle...manzel by mohol trochu pomoct,ale asi proti vlastnej mame sa tazko postavi...to dievca je pre oficialne miesta len vec,takze ked si jedina,kto sa zaujima-aspon to skus,ved to dieta vlastne nikoho nema...

xxxkatka
26. jún 2018

@chvostik1 citaj si po sebe a uvidis...

xxxkatka
26. jún 2018

@yasmeena ja nehovorim, ze nemoze byt jeden clanok zly, mozno aj ten psychiater (aj ked psychiatra takeho naozaj nepoznam a vidim, ze ani ty), ale preboha vsetci??? aj matka, aj otec, aj skola, aj svokra, psychiater, psycholog...? Ja som jej tu dala xy rad kam sa moze obratit, ako by som postupovala ja, ale podla nej sa nic neda a jedinu cestu vidi v reedukacke. Dokonca mi napadlo este poprosit MČ or mesto kde je odd. soc. vecí. Ale sama napisala, ze nehlada radu, chce sa len vykecat. Takto tomu dietatu nepomoze...

dadanu5
27. jún 2018

A nechcela by si skusit sa porozprávať so svokrou opačným stylom, prehltnut všetky tie veci co ste si povedali a skusit si nasypat popol na hlavu, ospravedlniť sa jej, pochváliť ju za ten prvý rok ako sa o nu starala kolko veci ju už dokazala naučiť ake je to strašne super ze sa nato dala ale ze vidis ze je to náročné troska ju polutovat, pohladit jej ego a skusit sa este raz tak mimochodom spytat ci by predsa len neskusila najskôr tvoje riešenie ,ze ti zalezi na oboch a ze berieš spat co si Onich povedala. ..viem ze to je mozno ťažko poprieť co si naozaj myslíš ale možno by aspoň skúsila nad tým uvažovať. ...

chvostik1
autor
27. jún 2018

@dadanu5 Vcera som to skusila. Bez uspechu. Ona ma zvlastny pohlad na vec. Pre nu je neposlusnost dietata to iste ako dospely clovek co sa pokusil o samovrazdu. Ona pozna len psychiatriu na "liecenie" poruch. Je jedno, ze je to dieta a nie dospely. To, ze pre dieta jestvuje viac moznosti ako riesit pre nu zavazny problem neberie do uvahy. Pre nu sa dospeli liecia na psychiatrii, tak aj dieta sa tam ma "liecit". A to som sa jej velmi logicky snazila vysvetlit, ze u deti to funguje inak nez u dospelaka, pretoze ak ma dospelak zavazny psychicky problem, on nema inu moznost liecby. Len psychiatriu pretoze ine zariadenia pre liecenie dospelakov neexistuju. Ze u deti tu je niekolko moznosti. Od psychologa, psychoterapie, dg ustavu, reedukacneho centra az psychiatriu, ktora ma byt to najposlednejsie riesenie z najposlednych.

Ked som sa jej vcera opytala co bude robit ak sa to nezlepsi, povedala, ze ju strci do decaku. Na co som reagovala tym, ze by ju tam mohla umiestnit uz teraz aby ju usetrila tej celozivotnej traumy z psychiatrie, ktora sa s nou bude niest uz navzdy a znemozni jej tak to aby sa v zivote uplatnila a nasla si v nom svoje miesto.

Ked som sa opytala co bude robit ak si po navrate nieco spravi, tak povedala, ze si aspon nebude vycitat, ze nic nespravila (dievca jej totiz pod tym psychickym tlakom, ktory na nu ta macocha robi povedala, ze by bola radsej s mamou v nebi ako s nou v jednom byte). A ta sa toho chytila ako topiaci slamky a uz ma samovrazedne sklony. Je jedno pri akej prilezitosti to z nej vyslo a ze s nou lomcovala beznadej a zufalstvo lebo na nu ta zena tlacila, tlacila a tlacila. Ale ked je doma vsetko v poriadku, na to, ze by bola radsej s mamou v nebi ani nepomysli.

A ked uz matka mojho muza nevedela ako mi ma logicky zdovodnit svoje rozhodnutie a to preco z neho nechce za ziadnych okolnosti upustit, zacala utocit na moju osobu a vypustila, ze jej syn a moje dieta raz kvoli mne skoncia na psychiatrii. Proste uplna katastrofa. Ziadne logicke argumenty, nazory psychologov a socialnych pracovnikov (ktorych som poprosila o nazor a poznam ich pretoze mam take zamestnanie kde s nimi prichadzam do kontaktu a spoluprace) nezabrali. Ona ma jednoducho svoju pravdu (aj ked je nevzdelana) a len ta jej je jedina a spravna.

V piatok ideme s malou do poradne, zhodou okolnosti mame tu istu lekarku co ma toto nestastne dievca, tak sa na nu obratim ci by s tym nevedela nieco urobit.

namornicka
27. jún 2018

@chvostik1 do decáku ju nemôže dať tvoja svokra, ale otec malej. A keby to chcel urobiť, už to urobí dávno, ale on si radšej hľadal ženu čo sa postará. Čiže podľa mňa nie je jeho cieľom dať ju do domova. Ozaj, ona si toho chlapa zobrala? Prečo od neho teda neodíde keď jej takýto život nevyhovuje?

chvostik1
autor
27. jún 2018

@namornicka nie, nie su zobrati. On je velmi submisivny a pomerne jednoduchy v zmyslani kedze sam vyrastal cely zivot bez mami a otec sa do jeho vychovy velmi neangazoval. A ona velmi manipulativna, takze by ho donutila lavou zadnou aby ju strcil do decaku presne tak ako ho donutila podpisat psychiatriu. Lebo ona povedala, ze to tak musi byt. A neodide od neho preto lebo on ma peniaze, byt, auto, chodi s nim po oslavach, dovolenkach a v podstate ma u neho vsetko co chce

namornicka
28. jún 2018

@chvostik1 a akú profesiou robí jednoduchý submisívny človek, čo mu tak vynáša?

chvostik1
autor
28. jún 2018

@namornicka Vojak z povolania, ktory pracuje a je popri tom vo vysluzileckom dochodku, pobera vdovske a sirotske? 😃 ono sa mozno nezda, ale pekne sa mu to kumuluje a este dlho bude kedze o zenu prisiel len pred 4rokmi. Sirotske bude mat minimalne do 18tky svojej dcery ak nepojde nahodou na vs

cacianka
1. júl 2018

@chvostik1 veru poznam vojakov inteligentov ale aj primitivov - takyto ma vygumovany mozog a ide si len to svoje co mu velenie nariadi a v civile je strateny manipulovatelny nauceny len a len pocuvat co vyslovi a urci niejto iny.ja ta v tom ze chces dievcatu pomoct a zabranit jeho umiestneniu v liecebni o ktorej som pocula a citala vela zleho podporujem a skus vsetko mozne.aj trestne na svokru za psychicke tyranie aj pediatricku aj socialku. Drzim palce

cacianka
20. okt 2018

Ako ste dopadli ?