Neznášam švagrinú
Ahojte maminky....nevydržím, musím si vyliať srdce! Viem, že o zlých švagrinách sa toho tu popísalo kopec, no tak šup s dalšou do kotla🙂Žijeme s manželm so svokrovcami v dvojgeneračnom dome, ktorý je momentálne v rekonštrukcii. Manžel má dve sestry, S jednou sme, dá sa povedať kamošky, no ale tej druhej som za 8 rokov spoločného života nevedela dojsť na chuť, dokonca môžem povedať, že ju vyslovene neznášam. Ona nikdy nebola typ, ktorý by sa túžil so mnou spriateliť, no skutočný problém nastal, ked sa jej narodil synček. Ja som bola už vtom čase tehotná (medzi našimi deťmi je pol roka rozdiel), tak jasné, že som sa naň veľmi tešila, dokonca som dúfala, že nás to zblíži, kedže ako tehu sme sa dosť rozprávali. Oni s partnerom však začali mať také čudné názory a gestá, napr. ich malého sa nesmel nikto chytiť iba starí rodičia. čo sa mňa ako študovanej pedagogičky dosť dotklo. Ked sa narodila moja dcéra, celé šestonedelie bola u nás a dávala mi múdre rady, čo mám a nemám robit, pritom som bola unavená jak pes, lebo malá do troch mesiacoch dosť plakala. Chodila k nám veľmi málo, možno raz do týždna, a to ked tam nebola dcera, tak sa na ňu ani nespytala, kde je...neskôr ju začala porovnávať so svojím synom, že či malá vie hento a toto, lebo oni to už vedia...stále obkukávala výbavičku, a porovnávala, no oni to mali vždy lepšie...aj spoločným prechádzkam som sa začala vyhybať, lebo reči o tom, čo všetko može, vie, jej malý ako ho majú jak v bavlnke ma vážne nebavili. Časom som ju za to začala nenávidieť a snažila som sa jej všemožne vyhýbať (ked nám prišla, išla som vždy von), ale to sa nedá donekonečna. Žiaľ, ani k jej malému som si nevytvorila vzťah...nemám rada, ked je u nás, aj ked, samozrejme, musím rešpektovať, že je u babky. Vrcholom všetkého však bolo , ked manžela, nás, začali obchádzať také správy ako švagrinino zasnúbenie, malého oslava, jej druhé tehotenstvo...vždy sme sa to dozvedeli by the way. Mužovi to je jedno,má iné starosti, ale mňa sa to vždy dotkne. To z dôvodu, že svokra stále apeluje, aby sme sa vzájomne tolerovali a držali spolu ako rodina. Ja ako cudzia sa snažím, na dcérine krstiny som ich osobne volala. A to my im nestojime zato, aby nám poslali jednu smsku? Ked som to švagrinej vravela, zatvárila sa jak mrtvy chrobák, že myslela, že to už vieme...no nemaj ju rada🙂....Už som sa o tom bavila aj so svokrou, no skončilo to len hadkou, že teda jej dcera je taká...tak kto tu koho netoleruje??? nepomôžem si, snažila som sa so švagrinou zblížiť, no hocikedy ju uvidím, naježia sa mi chlpy a otočím sa na opatku. To jej večné mudrovanie a porovnávanie...je mi z toho zle. Už ma ani nebaví sa pretvarovať, že ju rada vidím a svokra je z toho na prášky, lebo o tom vie. Rešpektujem, že je jej dcéra a môže k nám hocikedy prísť, no na jej nafukovanie vážne nie som zvedavá. Podotýkam, že manžel tieto veci nerieši, kedže sám si so sestrami nemá čo povedať, je tichšej povahy.
Ženy,ktoré ste boli v podobnej situácii. ako ste ju riešili? Poradte!
Dakujem za každý názor!
@barbibednarikova Problem je, ze byvate u svokrovcov a kontaktom sa teda nevyhnes. Ja tiez s jednou svagrinou v pohode vychadzam, ale s druhou sa absolutne nemusim. Kazda byvame inde a daleko a nenavstevujeme sa, nekontaktujeme sa vobec, nezaujimame sa navzajom o ziadne udalosti, je mi to srdecne jedno. Moj muz s jej muzom su bratia a vychadzaju spolu v pohode, aj deti, aj sa stretavaju u svokrovcov, ale ja tam vtedy jednoducho nejdem a vybavene. Vo vztahoch som zasadova, neznesiem pokrytectvo. A nie som nazoru, ze s rodinou MUSIS stoj co stoj vychadzat, nech sa deje cokolvek. Ja si nevyberam ludi, s ktorymi chcem travit cas, podla pokrvnych vztahov a nech ma cele pribuzenstvo roznesie na kopytach 🙂 Ale kazdy clovek ma ine priority.
@barbibednarikova
jezisi zeny, ako ste sa tu vsetci do nej pustili..... nechapem vas, sorry.
A reci typu, ze jej dieta tam doma nie je a jej svagrinej ano... to co ma byt??????? je to jej vnuca alebo nie??? tak aj ono je tma doma!!!! co to za keci tu pisete??????
Je prirodzene, ze ked je tam svagrina "doma", tak si patricne svoju poziciu aj uziva a dava jej to pocitit.... ja by som ju ignorovala tiez, sorry.
a asi maju dovod, preco tam byvaju, a asi s tym svokrovci aj museli suhlasit, tak je potom podla mna detinske niekomu tu pisat, ze je tam "nazvys" a pod.
Svagrina ma jedine pravo to, ze je to jej rodicovsky dom, ziadne ine!!!!
A svorka o tom vie, a asi si s nou aj tak nevie spravot poriadok dedukujem a tak v ramci zachovania "pokoja" v rodine, ma teda "drzat hubu a krok barbi"...no ako a preco sa pytam???? co je tam otrokyna, sluzka alebo co????
Barbi, nedaj sa, zi si svoj zivot, ako ona toleruje teba, toleruj ty ju. Najdi si ine kamosky mńa kocikovanie a pod. A pokial ti to naozja vadi, asi je cas sa odstahovat... hm??? a keby sa pytali preco, no lebo pre toto by som im povedala..... a smitec.
@barbibednarikova ja by som to asi tak zhrnula, asi si neuvedomujes, ale vlastne toto realne nie je problem
potrebujes iba psychohygienu, castejsie byt od nich, zrejme vam neprospieva ako rodine, ze spolu byvate a to by som riesila viac
@angela200 angela 200, prepáč, ale absolútne nesúhlasím s poslednou vetou, kde si napísala, že autorka je dome cudzia a švagrina je tam doma . Predpokladám, že syn sa s rodičmi dohodol, že bude bývať v tom dome spoju s nimi on, a priviedol tam svoju manželku a mali by jej pripraviť domov, kde by sa cítila dobre. Švagrina, keď sa vydala, tak opúšťa otca, matku a vinie sa k svojmu mužovi a ten jej mal vytvoriť miesto, buď u svojich rodičov alebo samostatne. Má právo prísť na návštevu rodičov, ale hlavnou pani by mala byť matka, ak vládze, a nevesta, ktorá tam prišla a tam žije, a nie dcéra, ktorá sa vydala a odišla z tohto domu, Vieš ako píše sv. písmo, prišiel k svojim a svoji ho neprijali, ak je tam votrelec, mala by sa čím skôr so svojim mužom odsťahovať, nikdy nebude mať pokoj. Bude tam iba ako slúžka. Ten dom je iba rodičovský dom, ale nie je domov švagriny, mal by byť domovom syna a jeho manželky. Na návštevu môže prísť hoci kto, rodičia nevesty, jej súrodenci aj švagrina autorky s manželom a svojimi deťmi
Plne súhlasím s @mijo53 ...ak si raz vezme manžel manželku a privezie ju k sebe do rodičovského domu, tak aj ona tam už je doma. Zbytočne sa k tomu vyjadrovať nadlhšie, keďže @mijo53 to napísala presne,ako by som to napísala ja. A jedno si treba uvedomiť, aj je raz niekto blbec, ťažko mu to z hlavy vytrepať. Takže moja @barbibednarikova, veľa síl, ak chceš mať dušu na pokoji, popozerajte sa po niečom vlastnom, alebo sa porozprávajte s manželom a svokrou, a stanovte si nejaké pravidlá. A nezabúdaj, tvoja švagriná sa vydala a ODSŤAHOVALA....čiže k mame chodí len na návštevu, tam už bývaš ty 🙂
@barbibednarikova nebola som v podobnej situácii, ale nenechaj si ňou kaziť život. ked príde, rob ako doteraz, chod von, ak sa dá. nikde neni napísaneé, že s ňou musíš tráviť čas. ked začne mudrovať, začni aj Ty. Ked začne, že malá má už vedieť toto a toto, povedz, že deti sú individuálne, vyvíja sa normálne, konzultuješ to aj s doktorkou a študuješ o tom, a všetko je v norme. a ked neprestane, tak sa jej normálne spýtaj, či si potrebuje niečo dokazovať a ked hej, nech ide inde, že Ty na to nie si zvedavá. Ak sa chce poradiť, tak jej kludne poradíš, ale Ty o jej trpanie nemáš záujem. a ked sa svokre nepáči, nech povie aj jej dačo. jej správanie je normálne, ked Vás ignoruje? a bud rada, že Ti to chlap nevyčíta, že mu je to jedno. lebo by mohol aj on na teba tlačiť, aj ked vidí, aká je.a jej malý za to nemôže.
@barbibednarikova Ja len tolko, ze ber si priklad z manzela (neriesi). Na jednej strane pises, ze neznasas svagrinu, ale na druhej sa Ta dotkne, ze nevies o zasnubach, 2. tehotenstve a pod. Za takychto okolnosti kasli na to a zi si svoj zivot!
@barbibednarikova ahoj.ja mam niečo podobné ale chvalabohu spolu nežijeme a veru bývame od seba dooost ďaleko a som rada.tiež len porovnáva a ona je tá naj.verím že keby sme tam boli tak je to to isté. Boli sme tam 2dni ale ako môj syn nemôže,môj syn nevie a jej ten najlepší, najrozumnejsi atď,vo mne to vrelo a to ešte aj blbé reči na mojich rodičov a brucho nič nepovedal viem prečo lebo sa nechce hádať ona všetko prekruti a nakoniec on bude ten najhorší. Moja rada nechaj ju tak.je nezmenis aj keby si sa ako snažila alebo jej povedz svoju mienku ale keď je taká ako píšeš tak sa na teba odíde,nebude sa s tebou baviť a aspoň budeš mať pokoj.
@barbibednarikova nerozumiem tomu, ze ju neznasas, davas jej to najavo a pritom chces, aby ta informovala o tehotenstve, oslavach, atd... Sorry, ale cele to vyzera tak, ze ta to brutalne serie a ziarlis, ze ona je dcera a ty "iba" nevesta....
@romanovic druhý uhol pohľadu môže byť, že ju nemá rada, lebo švagrina je neúprimná, neoznámi radostnú zvesť, že čakajú bábätko, že robia oslavy. A žiarliť na to, že švagrina je dcéra a autorka iba nevesta - tomu nerozumiem. Veď autorka je tiež dcéra svojich rodičov a švagrina nevesta svojich svokrovcov, to sa ako dá na také niečo žiarliť?
@barbibednarikova Ja sa ti divim ze si bola ticho. Ja by som rovno svagrinu na navsteve odmietla po porode s tym ze mam po porode (logicky), nemam na nu naladu lebo si nie sme blizke a az budem na jej rady zvedava, spytam sa jej. A s tym chvalenim vlastneho syna - jednoducha odpoved ze pokial chce porovnavat dve male deti s polrocnym rozdielom tak je dost trapna...a ak tvoja mala by vedela to co jej syn v rovnakom case tak by jej dieta bolo vlastne zaostale ... ze ci este stale ma chut porovnavat. .... ver ze by bola hned ticho
btw....a ze co ma ona ako vybavicku lepsie? pche....mozes povedat ze syn Eltona Johna ma 100x lepsie a drahsie veci ako vy dve dokopy a aj tak na neho "rodicia" kaslu a staraju sa o neho pestunky...vybavicka fakt nie je zakladom zivota
@mijo53 Myslela som to tak, ze keby mne davala svagrina kazdym colom najavo, ako ma neznasa a videla by som, ze sa mi vyhyba a odchadza z domu, ked ja prichazam (za bratom), tiez by som ju nikam nepozyvala a nic jej neoznamovala.
A ze je "iba" nevesta bolo myslene tak, ze byva u svokry a svokra ma prirodzene blizsie k svojej dcere, nez k neveste. Preto som tam dala uvodzovky.
Ale samozrejme, svagriana tam nemala co chodit a roznasat nevyziadane rady a porovnavat deti. Ale ked uz je svagrina krepa a @barbibednarikova (nechapem, preco tu ma plne meno) nechce hecovat situaciu, hlavne, ked zije v cudzom dome, tak by mala hladat mierove riesenie.
@barbibednarikova hlavne si udrz dobry vztah so svokrou, zijete v jednom dome, s takymito vecami ju ani nezatazuj, je jasne ze bude vzdy stat na strane dcery.
Maj ju na haku, bud k nej vzdy mila, ak sa chvali vykonmi krpcov, vzdy jej povedz ze to je super, ze su taki sikovni, nestratia sa vo svete.

@barbibednarikova jedným uchom dnu, druhým von. Nechápem čo ťa na tom tak rozčuluje...no bože je taká premúdrelá a čo? Počúvam a spravím si po svojom. Ja som myslela, že vám bude nejako ubližovať alebo čo....ale toto? Asi máš málo starostí, že ťa trápi a bolí, že nepovedala vám niečo ale cudzím....hlavne keď sa to jedna ohľadne osoby, ktorú neznášaš.