Svokra chce darovať dom švagrinej

10. apr 2023

Dopredu sa ospravedlňujem za anonymnú diskusiu, ale nechcem, aby to tu švagrina našla. Včera som sa dozvedela, že svokra chce darovať svoju časť domu svojej dcére, sestre môjho manžela. On o tom nevie, ani svokra nevie, že ja to viem. Svokor už zomrel, muž má po ňom časť domu na seba napísanú, rovnako ako jeho sestra. Väčšinu vlastní ich mama a chce to darovať dcére za doopatrovanie. Švagrina býva u nej aj s mužom a deťmi. Svokra je ešte aktívna, zatiaľ žiadnu opateru nepotrebuje, skôr ona ešte pomáha dcére s deťmi aj domácnosťou. Rada by som vysvetlila, že my máme kde bývať, máme svoj domček a zo svokrinho nechcem nič. Ide mi len o to, že manžela to raní, keď sa to dozvie, na tom dome sa nadrel, chodí tam pomáhať, s čím treba. Mám mu to povedať? Alebo nechať tak a nestarať sa?

janinque
10. apr 2023

Je to dom tvojej svokry, so svojim podielom moze robit to, co uzna za vhodne ona. Na tvojom mieste by som sa do toho naozaj nestarala.

miskajerry
10. apr 2023

povedať , budú to musieť aj tak s ním riešiť, keď mu časť patrí

laura07
10. apr 2023

Ako to, že o tom ty vieš a muž nie? Kto ti to povedal?

My mame doma jedno pravidlo a toho sa drzim. Ja sa nemontujem, a ani nikdy nebudem, do toho, čo urobia svokrovci s ich majetkom a muž sa nebude nikdy starať do toho, čo spravia moji rodičia s ich majetkom. Obaja mame po 1 súrodencovi. Vychádzame spolu všetci ok. Každý býva vo svojom.

panelacikova
10. apr 2023

áno, ak informácia je absolútne zaručená, tak na tvojom mieste by som sledovala kataster a mužovi to povedala okamžite potom, čo by som videla, že prebehol zápis. poznám prípady z rodiny, kde vedel jeden o druhom, že bol obdarovaný, ostatným nič nepovedal (bolo to viac súrodencov). dohodol sa s tým jedným, že pomlčia a rozdelia sa. doslova ostatných odrbali. rozbila sa prakticky celá rodina. vždy poviem, že čo viem, to aj poviem a nech sa ľudia zariadia. nos do toho však pchať nebudem. len oznámim skutočnosti, ktoré som sa dozvedela. ak sa to má posrať (v rodine), nech sa to poserie hneď. a nie že aj tí ostatní (oklamaní) sa snažia, pomáhajú na všetky strany, nielen rodičom a potom im ostanú len oči pre plač a v srdci pocit zrady.
mimochodom, toto by mala urobiť svokra. oznámiť synovi, že sa tak rozhodla. neviem, odkiaľ to máš ty, je to však jej "úloha". kým to nebude faktom na katastri, tak radšej pomlč, aby si nenarobila peklo.

@miskajerry nemusia, ak jej svokra ide darovať svoju polovicu. švagriná už vlastní štvrtinu. čiže po darovaní bude mať švagriná 3/4 a manžel 1/4

autor
10. apr 2023

@laura07 Moja mama a svokra sú kamošky, pred týždňom sa stretli, svokra to spomenula mojej mame len tak, medzi rečou, že to tak chce spraviť. Mama mi to včera povedala.

lenka.25
10. apr 2023

Tak teraz je svokra ešte vitálna žena , ale evidentne tam bude do konca svojho života a ver , ze neraz bude potrebovať pomôcť , postarať sa o ňu .
A čo svokra chce urobiť so svojim majetkom , naozaj nie je tvoja starosť .

panelacikova
10. apr 2023

no autorka, možno by som to spomenula pred mužom v zmysle, že mi to povedala mama a nie je to zaručená informácia, len chceš, aby to vedel, že takáto komunikácia zrejme prebehla. a zvyšok nech si zariadi sám.

surama
10. apr 2023

Ale tak ta cast, ktora patri tvojmu manzelovo mu zostane, nie? Svokra daruje dcere len svoju cast. Pride mi to aj celkom logicke, ked tam dcera byva a ona sa potom o nu v starobe postara. A ked bude chciet mat dcera cely dom na seba, tak tvojho brata vyplati z jeho casti, ci?

laura07
10. apr 2023

Hm, tak my sa doma rozprávame o všetkom, tak by som mu povedala aj o tomto. Ale nie ako výčitku, ale ako info, ktorú som sa dozvedela. Čo ty vieš, možno o tom aj vie 🙂 doopatrovat niekoho, kto je ešte stále fit, tak to je ešte na dlho. Nevymenila by som to za život pod vlastnou strechou a ani za väčší podiel na dedičstve. 👍

benit
10. apr 2023

Inak nechapem na co tam chodi tvoj muz makat, ked tam byva jeho sestra s rodinou. Ved svagor nech si maka ked tam byva a pomaha svokre. Ma aj za co, ved nrmuseli splacat vlastne byvanie a svokra pimaha im ako si pisala. Vy mate svoj dom kde ma urcite prace nad hlavu.

autor
10. apr 2023

Ja nemám nič proti tomu a súhlasím, že si svokra môže robiť s majetkom, čo chce. Ide mi o to, že z toho vynechali môjho muža. On o ničom nevie. So svokrou sme boli nedávno, nič nespomenula ani slovíčkom. A mojej mame o tom rozprávala, ako keby to už bola hotová vec.

laura07
10. apr 2023

@benit a prečo by zas syn nemal ísť niekedy pomôcť mame? Samozrejme nie denne, ale tak - “nedostanem = viac nepomôžem” je tiež blbosť.

dharmasanata
10. apr 2023

Nemiešaj sa do toho.

autor
10. apr 2023

@benit Švagor tam robí dosť, ale keď treba s niečím pomôcť, kde treba viac chlapov, tak ide môj pomáhať. Aj švagor príde nám pomôcť, keď treba. Takže to neberiem, že ho využívajú.

panelacikova
10. apr 2023

@benit tak možno pomáha muž preto, lebo "vie", že jedného dňa bude polovica jeho a chce, aby dom bol udržiavaný. aby sa dal potom predať. alebo ktovie, prečo to robí. ale máš pravdu. autorka by mu to mala povedať, čo sa plánuje, aby tam prestal zbytočne robiť. obzvlášť, ak ostanú 3/4 švagrinej s rodinou.
@laura07 autorka píše: chodí tam pomáhať, s čím treba. čiže nejde o ojedinelú pomoc, ako je raz za rok preniesť uhlie z dvora do pivnice (obrazne povedané), ale zrejme o pravidelnú systematickú pomoc. v tom prípade by som to mužovi oznámila určite. ak sa rozhodne pomáhať aj naďalej, v poriadku. možno sa mu však otvoria oči.

autor
10. apr 2023

@panelacikova Asi som sa zle s tou pomocou vyjadrila, chodí občas, keď naozaj treba. Ojedinele.

panelacikova
10. apr 2023

aha, takže než som poslala príspevok ja, prišiel ten tvoj o 10:22 o čosi skôr. tak ak je to ojedinele, tak OK. aj vy možno budete niekedy potrebovať pomôcť, či už preniesť nábytok, renovovať byt/dom, a zíde sa švagrova pomoc. info mu však podaj, nech potom ty nevyzeráš ako blbá, keď to vyjde na povrch a tvoja mama pred tvojmu mužovi povie: a ty si to nevedel? veď ja som to hovorila aničke /akože tebe/ už pred 5 rokmi!

lalala94
10. apr 2023

To vážne by ste nepovedali svojim manželom, ak by ste vedeli o tom, že jeho matka (vaša svokra) sa chystá darovať svoj podiel jeho sestre a jeho vynechá? To máte krásne otvorené a úprimné vzťahy a ešte to skrývate pod frázu - ja sa nestarám, on sa nestará. 😀 Ja by som to na manželovom mieste chcela vedieť a ak by som bola v situácii ako autorka, tak by som to mužovi povedala, my máme ale normálny vzťah a rozprávame sa o všetkom vrátane jeho a mojich majetkových záležitostí.

autor
10. apr 2023

Ďakujem za odpovede, poviem mu to. Tiež by som takúto informáciu chcela vedieť.

lenka.25
10. apr 2023

Ja si ale mylsim , ze muž o tom už dávno vie , keď to svokra rozpráva ako hotovú vec .

banalu
10. apr 2023

Ja by som to manzelovi povedala, ale viac by som sa nestarala. Preco? Aby svokra naaahodou, ked sa to zoficialni a tvoj muz sa to dozvie, nepovedala - ale ved som to vravela "Alene", takze co si taky prekvapeny, ved aj tvoja zena o tom vie.

dharmasanata
10. apr 2023

@lalala94 tým že mu to povie myslím pokazí celkovo vzťahy, medzi matkami keďže sú kamarátky, pokazí to vzťahy medzi súrodencami, medzi svokrou a synom, svokrou a nevestou. Myslím, že by to mala svokra oznámiť sama.. keď nechce vyjsť ako najhoršia ona... Pretože týmto sa len spustí lavína. Chybu samozrejme spravila matka že pletkovala...

katkine_terapie
10. apr 2023

Autorka: Muzovi povedz, co si sa dozvedela (nie od koho), ale nechaj na nom, ako s touto informaciou nalozi.

panelacikova
10. apr 2023

@dharmasanata prečo? ja ako matka by som dcére takúto informáciu tiež povedala.
a lavína sa raz môže spustiť tak či tak. raz to na povrch vyjde. a manžel bude dovtedy za idiota? lebo všetci vedeli (vrátane manželky), len on nie?

lalala94
10. apr 2023

@dharmasanata je na mužovi ako s tou informáciou naloží, či pôjde rovno za matkou alebo nie. Ak by ale môj muž vedel o tom, že moja matka sa chystá svoj podiel darovať mojej sestre a ja by som sa to potom dozvedela s tým, že môj muž o tom vedel, bola by som z neho hlboko sklamaná a dôvera medzi nami by bola veľmi naštrbená. Ja si to vlastne ani neviem reálne predstaviť, žeby mi môj manžel niečo takéto závažné zatajil, preto len tak zíram, koľké by sa nestarali a nepovedali by to. 🙄 Ak sa pokazia vzťahy, tak to bude chyba svokry, ktorá sa rozhodla obísť jedno zo svojich detí a už vôbec nie chyba autorky.

lalala94
10. apr 2023

@panelacikova ty to píšeš za mňa, vďaka. 😂

rachel36a
10. apr 2023

A co je na tom... Moji svokrovci darovali cely 3 izbový byt muzovmu bratovi...muz nedostal vobec nic...za svojho zivota si moze kazdy so svojim majetkom robit co chce...a ak sa dohodli ze ju doopatruje, tak mi to pride uplne v pohode...

dharmasanata
10. apr 2023

Ale chápete že je to jej rozhodnutie a jej majetok a môže s ním robiť čo chce..a darovať komu chce. Ak sa raz dohodli, že ju doopatruje a bude tam naďalej bývať a starať sa o ňu prečo by nemohla zdediť väčšiu časť?

lalala94
10. apr 2023

@dharmasanata ale veď nech si robí so svojim majetkom čo chce, ale nech to narovinu povie svojmu synovi a neobchádza ho.

maminkadeticiek
10. apr 2023

Rani??Je rovnako ich dietatom a teda pravoplatnym dedicom.Bezpodmienecne by som to muzovi okamzite povedala ak to mas zo spolahliveho zdroja,nech vie veci vcas osetrit.Ak toto svokra spravi,urcite to rozbije a znici vasu rodinu.Ver mo ze viem o com hovorim.To su strasne krivdy ak toto spravi jedna matka.