Neznesiteľná sestra - zbavenie svojprávnosti
Ahojte. Neviem ani kde zacat ale hlavne je ze potrebujem nazor nezainteresovanych osob. Jedna sa o moju mladsiu sestru ktora ma 21 rokov, diagnoza? schizoafektivna bipolarna porucha, uz he aj na invalidnom dochodku (75%). Zije so mnou, mojim polrocnym synom a s mojou mamou v jednej domacnosti. Uz niekolko krat sme sa stretli s tym ze nam odporucili pozbavit ju svojpravnosti ale stale sa nevieme rozhodnut, bojime sa ze jej tymto nezvratnym krokom skazime zivot, ak sa to teda da este viac. Skusim nejak popisat situaciu v ktorej sa nachadzam a ako to vsetko zacalo. Od mala bola divna, vymyslala si cudne historky aby zaujala spoluziakov ale namiesto toho aby sa s nou niekto zblizil tak sa skor od nej distancovali. V puberte zacala byt neznesitelna a agresivna, vychova na nu nikdy nemala vplyv, cize nema vytvoreny rebricek hodnot ako bezny clovek. Od mala sa skupinkuje s asocialmi, s romskymi spoluobcanmi a so spodinou, isty cas aj s fetakmi a narkomanmi. Vela krat bola na lieceniach na psychiatrii (Hran, Kremnica, Martin...). Tyzden ked u nas nebola rzp alebo policajti bol vynimocny. Moja mama je z nej znicena, strasne schudla, ma psychicke problemi, je uplne zlomena. Od isteho zacala aj s fyzickymi atakmi, vacinou to riesi len okresny urad a skoro vzdy to ukoncia s tym ze ma "papier na hlavu", jedno sa dostalo na kriminalku, robili jej psychiatricke posudky a mala sudom nariadenu liecbu na polroka- viem ze je to hnusne ale to bolo uzasne obdobie, doma bol klud a poriadok. Bola promiskuitna takze sme sa bali ze nieco chyti a donesie domov, ked mala frajera tak to bol bud gambler, fetak, narkoman, kriminalnik, cigan atd... ani jeden normalny. Dnes napr. ju jej frajer zbil a boli u nas zasa policajti a rzp. Neexistuje kuchynske nacinie s ktorym ma neohrozovala, kvoli nej som sa naucila sebaobranu lebo ajked je gramblava a ja som silnejsia tak bolo dost tazke ju spacifikovat. Pokradla nam z domu vsetko mozne cez oblecenie, drobnu elektroniku, sperky a podobne a vymenila za peniaze na stroje, alkohol, fet a cigarety. Peniaze co jej chodia jej berieme lebo by ich minula za pol dna na vyssie spominane "dobroty" a stale nam to vykrikuje lebo nechape ze na domacnost treba aj prispievat kedze tu byva s nami. Pobrala samozrejme aj pozicky v providente a pausaly atd a to treba platit. Doma neurobi nic... absolutne nic, neupratuje, nevari ani nic, skusali sme ju nechat si navarit a oprat a podobne ale dopadlo to len tak ze pri tom narobila tolko bordelu ze sme mali este viac roboty ako ked ju "obsluzime". Ma priserny slovnik, pouziva vulgarizmy najhorsieho kalibru spolu s ciganskymi vyrazmi. Rozprava sa s nami ako s handrami, vulgarne nam nadava, stale krici. To ze je v dome male dieta je jej uplne jedno, ajked maly spi tak krici a so vsetkym trieska, po upozorneni samozrejme nasleduje odozva od "nebuzeruj" po "chod do p..." atd. Nema zakladne socialne navyky...to ze na ulici krici, fajci na zastavke plnej ludi, nadava pri detoch, prdi, grga a podobne je len mala zbierka toho co robi, samozrejme na upozornenie na svoje spravanie reaguje jej primeranym sposobom. Na uplne prvy pohlad nevyzera nejak divno ale staci par viet a kazdemu normalnemu cloveku dojde ze nie je ok. Skolu dokoncenu nema, pretoze tam nechodila a nevedeli sme ju nijak prinutit ani motivovat (my s mamou mame obe VS). Je toho ovela viac...urobila nam uz toho tolko ze by som to pisala hodiny a stale by som mala co, kazdopadne sme uz vycerpane a zufale a hlavne maly uz ma polroka a o chvilu zacne rozpravat a nechcem aby boli prve slova vulgarizmi, aby odpozeral jej (ne)spravanie. Uz mam dost vyhrazok, hrozenim fyzickou likvidaciou, neustaleho deptania psychickeho teroru. Viem ze vela z vas bude odporucat aby sme ju vystahavali ale skuste sa na to prosim pozriet ocami matky, chceme aby bola v bezpeci co jej zaruci asi len nejaky ustav. Mama sa boji ze by ju videla asi len v policajnom vreci ak by sme ju vyhodili z domu. Stahovanie tiez nepomohlo, skusili sme a nasla si novu siet asocialov. Pristupili by sme samozrejme aj na menej definitivne kroky ako zbavenia svojpravnosti, chceme len aby prestala s drogami, stretavat sa s asocialmi a aby sa doma slusne spravala... Nenapisala som samozrejme vsetko pretoze je toho vela ale ak budete mat nejake otazky tak ich kludne zodpoviem. Za kazdy nazor dakujem.
@jairak umiestnit ju mozte na zaklade pred. opatrenia sudu, ak je nebezpecna...Z psychiatrie na revers nepustaju. A skus potom domov soc. sluzieb Slatinka napr. neviem ako daleko je to od vas. Prip. resocializacne zariadenie, niektore maju aj skupiny kde su psychiatricke pripady. Mozno by nebolo na skodu aj sukromne zariadenie bud resocializacne, alebo domov soc. sluz. Zial na Slovensku nemame ine zariadenie pre takych ludi.
@svetluska82 slatinku mame par km od nas ale bolo by mi jedno kam by isla, prave to ze je to blizko by mohol byt problem pre nu lebo tam mozno bude kopec "znamich" ale zasa na druhej strane by sme mohli za nou casto chodit. su aj sukromne zariadenia?su lepsie?ak by to bolo v nasich fin. moznostiach tak by sme chceli co najlepsie pre nu... a ako prosim ta prist k tomu predbeznemu opatreniu?
@svetluska82 nechcem sa hádať, ale pokial nema obmedzenú právnu spôsobilosť, tak ju na reverz z psychiatrie pustia
@pribinak
@svetluska82 no naposledy bola v kremnici dobrovolne 3 dni a dale ju na zatvorene oddelenie a kedze jej zobrali mobil tak podpisala reverz
@pribinak no co my mame skusenost ako zariadenie, tak nie...Neviem mozno je par diagnoz kde pustaju, ale inak som sa s tym nestretla 😲
Na slušnej úrovni je Psychiatr. liečebňa vo Veľkom Záluží - je tam aj oddelenie drogových závislostí, takže by tam súčasne mohla absolvovať aj detox.
@svetluska82 moja skusenost a vedomosť, to nie je len otazka dgn, ale aj toho aky je právny stav danej osoby, nakoľko je právne spôsobila podpísať reverz
@pribinak tak jedine potom formou predbezka, tam je to na rozhodnuti sudu, prip. obmedzenie na pravne ukony. Ked je nebezpecna pre okolie, tak to by nemal byt problem. Len tie cakacky na sude, ale predbezka vybavia behom par dni, tak bude skratene konanie.
@svetluska82 no jedine na predbezko, to treba najst právnika, ktory sa takýmto veciam venuje
@jairak
@pribinak moj ex manzel ma dieta so zenou, ktoru pozbavili svojpravnosti. Ona chuda vychodila spec. zs a ked sa vlacila s ex tak mala 32 rokov, nevedela ze je tehotna, len ju rychla doviezla s bolestami brucha a vlastne ona uz rodila. Vsetky papierovacky riesi jej mama ako zakonny zastupca, oni su jednoduchsia rodina, otec alkoholik, maju 6 deti jedno na voziku a este aj o maleho sa stara.NO chuderka zena. A tiez svoju dceru pozbavili svojpravnosti na zaklade toho, ze brala uvery hlava nehlava, mala kadejakych pofidernych zavislakov za frajerov. Ak to zvladli oni urcite to zvladnete aj vy. 😉
@jairak mrzí ma tvoja situácia. Z vlastnej skúsenosti viem poradiť:
- sestra je chorá, sama si pomôcť nevie
- pomôžu jej jedine lekári a pravidelný režim, dlhodobá liečba
- dobrovoľne nepôjde (alebo ak ide, podpisuje reverz)
- sestra ohrozuje seba a blízkych, míňa peniaze
Všetko toto sú žiaľ indikácie na obmedzenie svojprávnosti.
Je najvyšší čas spísať žiadosť, pripojiť všetky správy a zaniesť to na súd.
A čakať.
S obmedzením viete získať to, že sestru bude možné umiestniť (nedobrovoľne) v zariadení. A spravovať financie.
Verím, že sa s tým ťažko vyrovnáva, ale jedinou pomocou je pravdepodobne táto.
A v prípade, že by sestra podstúpila dlhodobú liečbu a stav by sa jej zmenil (k lepšiemu), je tu stále možnosť jej svojprávnosť vrátiť (zase sa to bude posudzovať - že sa zmenili okolnosti a nie je dôvod byť "nesvojprávna").
@jairak ak neda, tak sud si to vyziada priamo od neho
@svetluska82 a budu stacit tie zaznami alebo treba aj nejakych svedkov?
@jairak podla mna treba aby si ty a mama vypovedala, mozno to bude stacit, ak bola vHrani treba dolozit aj spravu, policajne zaznamy... vsetko co by mohlo pomoct, ale to ti pranik poradi. Drzim palce
@svetluska82 dakujem za info
@jairak ja som právnika neoslovovala. Návrh som si spísala sama. Je ale pravdou, že som úzko spolupracovala s ošetrujúcim psychiatrom, ktorý napísal aj správu. Ale v prípade, že nedá záznamy lekár je možnosť napísať do návrhu len meno psychiatra - a ten, že má všetky záznamy. Prípadne, ak máte niečo z polície a tak. V každom prípade návrh treba spísať a súd si bude žiadať doklady, a samozrejme tam bude súdny lekár.
Tiež bude potrebné navrhnúť procesného opatrovníka (musí byť iný ako opatrovník - ktorý by bol určený v prípade, že by bola sestra uznaná "nesvojprávnou").
@jairak davno ste ju mali dat do reedukacneho centra uz v tinedzerskom veku... my sme mali rovnake problemy v detstve a puberte so setrou, V kremnici hned PRESNE takuto diagnozu urcili... v klude ju dali do poriadku v Hrhove, dokoncila si tam aspon nejaku ucnovku, teraz sem-tam nieco vyvedie ale nik jej nebeha za zadkom, takze sa z toho aj sama dostane.. lieky brala tiez iba minimalne, kratku dobu, vysadili sa, skor oblbovaky ako pomoc. Teraz ma 29 a roky psychiatra ani psychologa nevidela, viac menej po skole ked ju pustili z reedukacneho tak kratku dobu chodila ambulantne ale to rychlo zatrhla... najhorsie bolo, ked ju nasi nechali doma, rpetoze tam ide o povahu, vychovu, vplyv, nedodrziavanie rezimu ktory ona potrebuje a prisnost. za chvilu bola s niekym zgrupovana, vymyslacky, dokonca kradeze, uteky z domu... vsetci sme boli zniceni, nepomahalo nic... a toto nakoniec pomohlo a dalej v dospelosti starsi frajer co ju miesto do krcmy a ku kamaratom vlacil do fitka a do roboty ;) Musi si tie hodnoty upratat, zbavovanim svojpravnosti a zodpovednosti to podla mna nepojde, ale zase to musite vediet vy. podotykam ze pisem moje skusenosti a teda nediktujem co mate robit 🙂) Nebolo to ani u nas med lizat, hlavne ten strach ked clovek milovanu sestru/dceru spakuje a posle do tramtarie, lebo trpi cela rodina...
@simca06022011 ono zalezi do akej miery je narusena psychika. Niekedy staci od mala umiestnenie, potom pevne pravidla + medikamentozna liecba. Zalezi aj od rodiny ake ma poziadavky na nu. Nevieme ci je sestra dotycnej tak uple mimo, ze si neuvedomuje co robi, alebo to je len nevychovast plus nejaka porucha spravania. Inak som rada ze RC pomohlo 😉
@simca06022011 ona nebola zo zaciatku na drogach a nieco "v neporiadku" s nou bolo uz od malicka, zacalo to velmi skoro, asi ked mala 3 roky, samozrejme okolie to posudzovalo ako zanedbanu vychovu, vieme ze nieco podobne sa uz objavilo v rodine jej otca a davali sme ju vysetrit viacerim lekarom a vsetci sa na diagnoze zhodli samozrejme k tomu sa pridruzuje vplyv vonkajsieho prostredia tzv "zivlov" ako ich vola moja mama. mama si vycitala roky ze zlyhala ale sestra je naozaj chora
@jairak nik nie je od zaciatku na drogach ;) neviem co v "neporiadku" mohlo byt s 3 rocnym dietatom, to si teda vooobec neviem predstavit :D
@svetluska82 ono nemusi to byt priamo nevychovanost, ale robi si clovek co chce a nevidi dosledky svojich cinov, par krat sa mu to prepecie, povedia diagnoza, alebo nezbednost a takto to ide od mala dookola, spolu s rozmaznavanim, ospravedlnovanim atd.. do toho nejaka komplikacia doma, v rodine, "vhodna" partia a dovidenia...
@simca06022011 pokiaľ sa nestretneš v úplne blízkom okolí tak neuveríš....ja som začala varovať malinké batola, ktoré má staršieho brata. Očami staršej "dámy" 😀 som videla, že chlapec nie je v poriadku-mal práve 3,5 roka. Rodičia vraveli, že má chovanie po tatovi a že vyrastie. Aj tato vyrástol. Minulý týžden v rámci prázdnin ma navštívili a teda sa priznali /už nevarujem,chodí malá do školy/ že navštevujú s ním intenzívne psychológa, že už to je nezvládnuteľné. Malý prirastá, mudrie a narastajú aj desné situácie. Vyrobil ju aj u nás, na základe ktorej sa otecko rozhovoril. Pamätám si, že som ho raz strážila, ked mama bola s malou u dr. a teda to, ako sa správal!!! Normálne som sa bála 4-ročného decka. Domov som prišla úplne vyradená a frustrovaná. Ked som to doma vravela, neverili. Uverili až ked s malým začali chodiť ku nám, ked prišli pre malú. /po čase som si ju brávala aj domov/. Týmto nechcem nejako kaliť diskusiu, ale často sa dá aj na malom decku poznať porucha....
ja chapem ze vam na nej zalezi, ze to je sestra, dcera... ale - vidim to tak ze ak pre nu a pre seba chcete zabezpecit dostojny zivot a udrzat aku-taku kvalitu zivota, je nevyhnutne skor ci neskor zbavit svojpravnosti a umiestnit do DSSky. Nic vam nebrani aby chodila na vikendy domov, aby sa podielala na rozhodovani ak toho bude schopna.... pretoze takto okrem svojho zivota znici aj vase, a navyse z toho co pises je ohrozena vasa bezpecnost, a vtedy je fakt namieste zvolit taketo riesenie.
Je to sice smutne, nemoze za to ze je chora, ale bohuzial je to tak.
@simca06022011 vies ako maju byt male deti mile a zlate?ona bola desiva...nechcem prehanat ale vies ako sa v hororoch nahodou objavia ludia?tak nieco podobne...a k tomu ta skodoradost a kopec dalsich veci...deti sa jej bali...a jej synovec (nie moj syn ale syn jej brata) je podobne desivy
Poznam pripad kedy sa u pribuzneho ktory ma neviem ci tak do 50% invalidity koli mentalnej zaostalosti co urpbili je to ze ma obmedzenu svojpravnost - nemoze brat uvery, predavat nehnutelnosti, a vobec taketo veci nemoze sam bez svojich rodicov robit je to proste neplatne, ale zase funguje normalne chodi do roboty, viac menej si hospodari so svojimi zarobenymi peniazmi, byva s rodicmi, cestuje, a stretava sa s ludmi. Mozno tiez u vas by bolo dobre "zuzit" jej svojpravnost aby nemohla poskodzovat vas majetok a brat a podpispvat viac poziciek
@jairak urcite ustavna liecba,nejaky DSS 24/7 toto je nezvladnutelne. Uprimne ma mrzi co prezivate,musi to byt velmi tazke...

@cervenaruza123 viem ze ustav je dobra moznost lebo potrebuje nejaky rezim ktory jej doma neviem vytvorit,ale chcem sa vyhnut napr. Kremnici lebo tam si vedia prepasovat vsetko... Vcera mi povedala ze je stastna len ked je nafetovana,v tej chvili som sa velmi musela premahat aby som jej nieco nepovedala...kazdopadne mame sposob ako s nou komunikovat,naucila nas to psychologicka ale zvysok rodiny to nechce pochopit takze sa s nimi stretavame len malo...lekar povedal ze je mozne ze tato porucha je dedicna,u nas v rodine sa nic take neobjavilo ale zo strany jej otca (mame rozdielnych otcov) je historia dusevnych poruch
@snapi a ked bude obmrdzenie uspesne vieme ju teda cez ten paragraf umiestnit niekam?alebo je to mozne uz teraz?oba ma totiz sudom nariadenu liecbu- ambulatne,mala ustavne...ale k tej lekarke co ma urcenu sudim chodi minimalne ale k svojmu lekarovi chodi pravidelne na depotky...idem teda skusit este ten dss most a uz hladam aj pravnika co ma skusenosti z tymto...dakujem za radu