Neznesiteľná sestra - zbavenie svojprávnosti
Ahojte. Neviem ani kde zacat ale hlavne je ze potrebujem nazor nezainteresovanych osob. Jedna sa o moju mladsiu sestru ktora ma 21 rokov, diagnoza? schizoafektivna bipolarna porucha, uz he aj na invalidnom dochodku (75%). Zije so mnou, mojim polrocnym synom a s mojou mamou v jednej domacnosti. Uz niekolko krat sme sa stretli s tym ze nam odporucili pozbavit ju svojpravnosti ale stale sa nevieme rozhodnut, bojime sa ze jej tymto nezvratnym krokom skazime zivot, ak sa to teda da este viac. Skusim nejak popisat situaciu v ktorej sa nachadzam a ako to vsetko zacalo. Od mala bola divna, vymyslala si cudne historky aby zaujala spoluziakov ale namiesto toho aby sa s nou niekto zblizil tak sa skor od nej distancovali. V puberte zacala byt neznesitelna a agresivna, vychova na nu nikdy nemala vplyv, cize nema vytvoreny rebricek hodnot ako bezny clovek. Od mala sa skupinkuje s asocialmi, s romskymi spoluobcanmi a so spodinou, isty cas aj s fetakmi a narkomanmi. Vela krat bola na lieceniach na psychiatrii (Hran, Kremnica, Martin...). Tyzden ked u nas nebola rzp alebo policajti bol vynimocny. Moja mama je z nej znicena, strasne schudla, ma psychicke problemi, je uplne zlomena. Od isteho zacala aj s fyzickymi atakmi, vacinou to riesi len okresny urad a skoro vzdy to ukoncia s tym ze ma "papier na hlavu", jedno sa dostalo na kriminalku, robili jej psychiatricke posudky a mala sudom nariadenu liecbu na polroka- viem ze je to hnusne ale to bolo uzasne obdobie, doma bol klud a poriadok. Bola promiskuitna takze sme sa bali ze nieco chyti a donesie domov, ked mala frajera tak to bol bud gambler, fetak, narkoman, kriminalnik, cigan atd... ani jeden normalny. Dnes napr. ju jej frajer zbil a boli u nas zasa policajti a rzp. Neexistuje kuchynske nacinie s ktorym ma neohrozovala, kvoli nej som sa naucila sebaobranu lebo ajked je gramblava a ja som silnejsia tak bolo dost tazke ju spacifikovat. Pokradla nam z domu vsetko mozne cez oblecenie, drobnu elektroniku, sperky a podobne a vymenila za peniaze na stroje, alkohol, fet a cigarety. Peniaze co jej chodia jej berieme lebo by ich minula za pol dna na vyssie spominane "dobroty" a stale nam to vykrikuje lebo nechape ze na domacnost treba aj prispievat kedze tu byva s nami. Pobrala samozrejme aj pozicky v providente a pausaly atd a to treba platit. Doma neurobi nic... absolutne nic, neupratuje, nevari ani nic, skusali sme ju nechat si navarit a oprat a podobne ale dopadlo to len tak ze pri tom narobila tolko bordelu ze sme mali este viac roboty ako ked ju "obsluzime". Ma priserny slovnik, pouziva vulgarizmy najhorsieho kalibru spolu s ciganskymi vyrazmi. Rozprava sa s nami ako s handrami, vulgarne nam nadava, stale krici. To ze je v dome male dieta je jej uplne jedno, ajked maly spi tak krici a so vsetkym trieska, po upozorneni samozrejme nasleduje odozva od "nebuzeruj" po "chod do p..." atd. Nema zakladne socialne navyky...to ze na ulici krici, fajci na zastavke plnej ludi, nadava pri detoch, prdi, grga a podobne je len mala zbierka toho co robi, samozrejme na upozornenie na svoje spravanie reaguje jej primeranym sposobom. Na uplne prvy pohlad nevyzera nejak divno ale staci par viet a kazdemu normalnemu cloveku dojde ze nie je ok. Skolu dokoncenu nema, pretoze tam nechodila a nevedeli sme ju nijak prinutit ani motivovat (my s mamou mame obe VS). Je toho ovela viac...urobila nam uz toho tolko ze by som to pisala hodiny a stale by som mala co, kazdopadne sme uz vycerpane a zufale a hlavne maly uz ma polroka a o chvilu zacne rozpravat a nechcem aby boli prve slova vulgarizmi, aby odpozeral jej (ne)spravanie. Uz mam dost vyhrazok, hrozenim fyzickou likvidaciou, neustaleho deptania psychickeho teroru. Viem ze vela z vas bude odporucat aby sme ju vystahavali ale skuste sa na to prosim pozriet ocami matky, chceme aby bola v bezpeci co jej zaruci asi len nejaky ustav. Mama sa boji ze by ju videla asi len v policajnom vreci ak by sme ju vyhodili z domu. Stahovanie tiez nepomohlo, skusili sme a nasla si novu siet asocialov. Pristupili by sme samozrejme aj na menej definitivne kroky ako zbavenia svojpravnosti, chceme len aby prestala s drogami, stretavat sa s asocialmi a aby sa doma slusne spravala... Nenapisala som samozrejme vsetko pretoze je toho vela ale ak budete mat nejake otazky tak ich kludne zodpoviem. Za kazdy nazor dakujem.
Na liecenie ?
@jairak Čary a pod. toho by som sa aj ja bála, ale vo Vašej situácii asi by som vyskúšala všetko. Neviem si pomôcť, ale keď si sestru popisovala keď bola dieťa, mi stále niečo hovorí, akoby tam bolo niečo iné mimo reality. Ona mi príde úplne ako stratená v tomto živote, myslím, že si toho nesie v duši oveľa viac. Ja viem, že asi vyznievam divne...
@jairak chápem, to muselo byť ťažké... v každom prípade jedna vec, ktorá v živote funguje je, že dobro sa viacnásobne vráti, pravdaže aj naopak.. ale klobúk dole pred Vami, viem, že sestru máš rada, je to cítiť a nechcete jej zle. No nedá sa trpieť stále, Vy máte právo žiť pokojným životom a sestra potrebuje ísť niekde, kde jej pomôžu a bude dlhodobo mimo bežného života, aby nemala dosah na ľudí, ktorí na ňu zle vplývajú. Ak je jediná možnosť to u nej dosiahnuť tak, že ju zbavíte svojprávnosti, tak to urobte. Bude to šanca pre Vás aj pre ňu. Veľmi držím palce.
Takze navrh mame spisany ale vec nam zacal komplikovat jej lekar a nechcem nam vydat spravu ziadnu, co zasa chapem lebo nemoze len tak bez jej suhlasu niekomu dat jej zdravotnu dokumentaciu
Dnes bol znova opat cirkus lebo som jej odmietla dat peniaze na veci co naobjednavala z internetu, hadzala vecami, trieskala, rozbijala, osklbavala mame kvety, zbalila si par veci s tym ze ona sa stahuje k frajerovi...jeho mama a svagrina bude urcite nadsena...
@simca06022011 2 aj 3rocne dieta moze byt psycgicjy chore. Nie je to nic neobvykle! Nie je to o vycgove ale o nerocnocage v mozgu v hormonoch v neuronovych prepojeniach takisto ako mozgoca obrna moze byt ako dignoza napr schizifrenia ci bipolarita. Bud rada ze to nepoznas priamo
takze po case prispievam znova...nic pozitivne... sestra sa rozhodla ist na protidrogove liecenie na prednu horu, velmi dlho sme cakali na pozvanku, isla dobrovolne, tri tyzdne tam bola a po troch tyzdnoch ju vyhodili za porusovanie pravidiel, pri prepustani mi primar povedal ze v pripade ze bude robit cirkus, mame zavolat zachranku a odvezu ju na psychiatriu a nebude moct podpisat reverz....madam sa dnes pohadala z drahym, volala som zachranku lebo vystrajala ako nepricetna, kopla mamu niekolko krat, musela som ju spacifikovat...realita oprtoti tvrdeniu pana primara- prisla zachranka, cela posadka ma vysmiala ze co ja chcem a ze toto su moje rodinne problemi ze to oni neriesia, zopakovala som teda co mi povedal primar a na to ma vysmiali este viac, sestra samozrejme vycinala aj v pritomnosti zachranarov, nikto ju nevysetril, zavolali policiu. hliadka dorazila, policajt bol velmi ohladuplny ale nemozu nic robit, ze ked ju zoberu na oddelenie tak ju vypocuju a po 15 minutach pustia, konzultoval to s dalsimi- kazali mi opatovne volat rzp, vysmiala ma operatorka rzp ze to su rodinne hadky...ked si to takto precitate v podstate to aj znie ako rodinna hadka ale nikto z personalu sa nepozrel na to ze je psychiatricky pacient, ze ma zavaznu diagnozu, ze nemam moznosti a prostriedku ju doma ukludnit a koniec koncov som z toho ja vysla ako ta najsprostejsia....zbavit svojpravnosti znie rada.... ano vybavujeme to ale to trva prekliate vela casu a co mam robit zatial?nechat sa terorizovat?kde je paragraf 191- nedobrovolna hospitalizacia?aspon do doby kym sud vyriesi otazku svojpravnosti a bude jej nariadena sudna liecba?co mam robit dovtedy?z clovekom co sa nevie ovladat?este si aj zaplatim vyjazd rzp ... dakujem krasne uzasnemu slovenskemu systemu a hlavne posadke rzp za "empatiu" ...lekar na mna ziapal a smial sa mi do tvare
@jairak zlatko. Povedz nabuduce lekarom. Ze chces ich mena a budes to medializovat. Ze co budu robit ked pride u vas doma k tazkemu ublizeniu na zdravi ci nebodaj vrazde. Ako sa potom budu do medii vyjadrovat ti lekari a osetrujuci? Hm? Pekne menovite...
Byt tebou: opat sa ozvem primarovi z prednej hory.
Dalej ozvi za lige za dusevne zdravie a ozvi sa uradu ombudsmana. Napis aj prezidentovi kiskovi. A ozvi sa aj na linku pomocobetiam nasilia plus si pozri ich stranku. Zaroven napis aj pisomnu ziadost na obec kam patrite a chod aj na prislusny urad prace socialnych veci a rodiny a spis tam navrh. A isto sa ohanaj dalej tym paragrafom. Este skus poguglit bezplatnu pravnu pomoc. Napr. Nadacia pontis a pripadne progresivne slovensko. Nevzdavaj sa. Zvladnes to. Prezijete to. Drzim palce. Informuj!!!!
@jairak
Ahoj, tak ako sa mate doma? Citala som tu temu. Je mi to lito.
Podarilo sa nieco vyriesit?
S podravom fliacka
@kapustovafliacka99 ahoj,nevydrzala tam dlho lebo ako je pre nu bezne nedodrzuje pravidla nikde a tym padom sa vybodovala a jedno pekne rano mi zavolal primar ze mam po nu okamzite prist. kazila tam snahu lekarov a personalu lebo stale rozpravala o drogach co je tam zakazane. momentalne riesime stale to zbavenie svojpravnosti lebo vzdy sa najde nejaky zadrhel. je ako na horskej drahe, niekedy ma dobre dni niekedy je mimoriadne zle, problem je v tom ze stale je vo vstahu s narkomanom a ten ju taha dolu a stve ju proti nam. on ma k nam zakaz vstupu lebo sa nevie chovat a nerespektuje ziadne pravidla, dokonca nam sem doniesol drogy co bola posledna kvapka. okrem toho ze je narkoman je to aj priserny clovek, evidentne je zakomplexovany svoj pocit menejcennosti si kompenzuje tym ze terorizuje vsetko slabsie naokolo cize aj moju sestru. stale jej nadava, bije ju, nuti ju fetovat a mi jej to proste nevieme zakazat nijak a ona si neuvedomuje ze ju taka ku dnu....cele zle...
@jairak ahoj. Vidím, že už nie si aktívna na MK ale možno sa táto správa k Tebe dostane. Ubehlo už veľmi veľa času..ako sa u Vás vyvinula situácia. Ako sa máte..?

@nivea777 a ako jej mam zlepsit zivot ked ona sama nechce?ked nechce prestat fetovat a nechce ist na liecenie?