icon

Nezrovnalosti v dedičstve

Včera o 21:29

Ahojte. Neberte to prosím ako závisť, výlev alebo neprajnosti. Sme dvaja súrodenci. Obaja mame svoje rodiny. Naši rodičia sú nie bohatý ale majetný. Dva domy, chata, hory, pár pozemkov, stavebný pozemok a tak ďalej. Brat distal pred rokom chatu na seba. V pohode, pre mňa by to bolo ďaleko chodiť sa o to starať a on to pol hodinu pešo od domu. Žijú v dome u rodičov jeho ženy kde majú urobený celý vrch. My bývame v najme, čakáme druhé dieťatko. Pred nedávnom mi mama naznačila že oni pôjdu žiť do menšieho druhého domu a veľká chalupa bude prázdna a kto chce môže sa nasťahovať s tým že samozrejme budeme pomáhať aj rodičom keď budú mať vek. Je to samozrejme že sa dieťa postará o svojich rodičov. Môj muž chodí s otcom na drevo,pomáha na dvore , proste hocičo čo treba a synacik si sedí a pozerá na nich. Ako králi prídu… ja som aj mame naznačila že by sme mohli ísť aj my na dom veď predsa s mužom radi pracujeme okolo domu, záhrada , pestovanie a podobne. Švagrinej vadi aj to že šteká pes a kikiríkali kohút. No a dnes, na sviatky prvé dom dostala celkom dobre pocítiť že oni prídu k domu a nemám ani dúfať. Mávla som rukou nás tým ale teraz trochu na mňa doľahla zvláštna emócia. Že prečo ? Je to tým že sa nechodím pchať doslova do zadku ? Že ich neukecavam nech ho dajú mne s rodinou ? Že zatiaľ sa píšu majetky len na jedného poza chrbát a podobne ? Je to dosť podpásovky na to že beat je lemra lenivá a diva sa zo stoličky ako druhí makajú. Pýtať sa na to nechcem lebo nechcem vyvolať pocit že im to neprajem. Tak tiež keď som potrebovala postrážiť dieťa lebo som si zlomila palec na nohe a muž bol na druhej strane SK tak som išla sama na pohotovosť s deckom v kočíku, na chodbe mi revalo pred dverami rengenu kým mi zrengenovali prst. A naši doma dvore. Otec v garáži a mama trhala burinu v skalke. Nemáme čas…. Švagriná šla na posratu kontrolu k dr a dieťa s radosťou strážili od rana do večera 🙂. A to bolo viac krat že som potrebovala urgent pomoc a dostal sa mi odjeb alebo to urobili s nervami na mňa že mi musia postrážiť ich vnúča. Akože teraz keď to takto píšem sa mi celkom tlačia slzy lebo nič zle som im neurobila. Len nie som ten vtiervy typ človeka. Áno budem tu počuť že mám si zarobiť na vlastne a neviem čo… Však si aj zarobíme o pár rokov. No brat zhrabne všetko, vyloží nohy a my sa obraciame ako šialení fakt. Beha mi hlavou že ak fakt on dostane všetko a ja nejaký kúsok role tak už v živote sa neukazem ale to nie je môj štýl. Len mi to je extrémne ľúto že sú rozdiely medzi deťmi v toľkej miere a tak isto čo sa týka vnúčat. Majú veľmi radi moje dieťa ale za všetko karaju len ju. A to nič také nerobí. Išla vystiskat svojho 2 ročného bratranca (veštice decko) a hneď sa dedo rozprdal nech ide ďalej lebo čo ak ho zhodí. No grc… povedala dom si že čo zas majú proti mojej že to je choré a nikoho nešla zhodiť. :( išlo ma roztrhnut no… Nebaví ma to cele toto. Nechcem prísť o rodičov, mám ich rada ale nechápem dôvod toho ako sa chovajú. Najskôr nám dajú taku nádej že pôjdeme žiť na dom keď čakáme druhé dieťa a že su radi že mám muža ktorý je gazda a postará sa o všetko a zrazu dnes že si mame kúpiť do bytu nový gauč lebo ten čo mame už ma čosi za sebou. 🙂

Strana
z3
sasa1310
Dnes o 11:42
@anonym_a00965

@sasa1310 my sme takto šťastní. Keby sa manželovi nedajbože nieco stalo tak ci tak by som musela predať byt vyplatiť banku a ani jedna z nas nevie dopredu odhadnúť ci by som bola ma tom finančne lepsie bez hypo s úsporami v najme alebo s hypo a spotrebakom na krku

@anonym_a00965 predávať byt nemusíš ani vyplácať hypotéku, stačí poistenie hypotéky. A keby si nemala poistenie hypotéky, tak predáš a ostanú ti peniaze (20 %, + čo si splatila, + nárast cien nehnuteľnosti). A to by ti možno ostalo na malý byt bez hypo.

anonym_bf2712
Dnes o 11:45

Niekedy to nieje o tom, ze sa ukáze kto bol pri kom atď
Na rovinu by som sa opýtala

anonym_dcb727
Dnes o 12:18

Podľa toho, čo píšeš a ako píšeš, nie si priebojna. Len čakáš a čakáš a možno rodičia čakali, že sa vyjadriš, či dom chceš, či nie. Nič iné ti nezostáva, len to, aby si sa porozprávala s rodičmi na rovinu. Ale keďže si tehotná, hormóny robia svoje, si rozcitlivena aj tam, kde by iný na Tvojom mieste rozcitliveny nebol.. moja rada je, porozprávaj sa s rodičmi, ale nech je prítomný aj Tvoj muž... Pod vplyvom emócií možno zle pochopíš, čo rodičia hovoria ... Poznám to. Tiež dokážem čítať medzi riadkami,. Resp. domyslím si aj to, čo niekto nepovedal a len chcel povedať alebo si to len myslel 🙈

tanapeta
Dnes o 12:43
@anonym_a00965

@sasa1310 ja žijem v prenajme s mužom uz piaty rok, predtým som bývala v prenajme popri vs a práci. Mame uz dve deti ale keďže som na rd nedostaneme asi dobrú hypo a ideme to riesit az na jar teraz. A necitim sa ako negramotna ale jasne mame na to iny názor. My mame prenájom 850€ a splátka hypo by nam vyšla 1500-2000 co je velmi veľký rozdiel a musime si premyslieť ci na to budeme mat alebo ci ist do menšieho bytu a teda menšej hypo. Alebo ci počkáme chvilu kym sa vrátim do práce a predsa sa nam lepsie bude splácať s dvoma príjmami. Nie vsetko je čierno biele s nie kazdy co býva v najme je nezodpovedný a negramotný 🙂

@anonym_a00965 k tvojim piatim rokom. Len príklad. My sme koncom roka v 2019 kupovali byt za 185 000€ a teraz tento rok po 5 rokoch sme ho predali za 327 000€. Nemali by sme nikdy šancu za tých 5 rokov našetriť takú sumu. Tak stúpajú ceny. A 5 rokov sme si splácali svoje.

anonym_a00965
Dnes o 12:44
@tanapeta

@anonym_a00965 k tvojim piatim rokom. Len príklad. My sme koncom roka v 2019 kupovali byt za 185 000€ a teraz tento rok po 5 rokoch sme ho predali za 327 000€. Nemali by sme nikdy šancu za tých 5 rokov našetriť takú sumu. Tak stúpajú ceny. A 5 rokov sme si splácali svoje.

@tanapeta ja to nevyvraciam. Viem ze stúpajú ceny ale jednoducho sme si hypo nebrali a neuvažovali doteraz o tom a nevidím na tom nic zle.

anonym_a9460d
Dnes o 12:59
@anonym_a00965

@sasa1310 ja žijem v prenajme s mužom uz piaty rok, predtým som bývala v prenajme popri vs a práci. Mame uz dve deti ale keďže som na rd nedostaneme asi dobrú hypo a ideme to riesit az na jar teraz. A necitim sa ako negramotna ale jasne mame na to iny názor. My mame prenájom 850€ a splátka hypo by nam vyšla 1500-2000 co je velmi veľký rozdiel a musime si premyslieť ci na to budeme mat alebo ci ist do menšieho bytu a teda menšej hypo. Alebo ci počkáme chvilu kym sa vrátim do práce a predsa sa nam lepsie bude splácať s dvoma príjmami. Nie vsetko je čierno biele s nie kazdy co býva v najme je nezodpovedný a negramotný 🙂

@anonym_a00965 splátka hypo v porovnateľnom byte, ako máte teraz by ťa vyšla 1500-2000 eur? Neporovnala si splátku hypo v dome a nájom v byte?

anonym_a9460d
Dnes o 13:01
@anonym_a00965

@petrao2 v niektorých krajinách sa zije iba v najme. Na sk je uplne ina mentalita. A potom to tu tak aj vyzera

@anonym_a00965 nemôžeš porovnávať nájom v iných krajinách a nájom na Slovensku. Z čoho budú platiť nájom dôchodci? Najmä ak ostane len jeden z nich? Príjem klesne, náklady na zdravotnú starostlivosť stúpnu, navyše, kto sa bude trhať prenajať osamelému dôchodcovi?

anonym_a00965
Dnes o 13:02
@anonym_a9460d

@anonym_a00965 splátka hypo v porovnateľnom byte, ako máte teraz by ťa vyšla 1500-2000 eur? Neporovnala si splátku hypo v dome a nájom v byte?

@anonym_a9460d nie bývame v centre ba 75m2 novostavba skvela lokalita blizko lekárov atd balkon parkovanie pivnica do 1000€ proste je to pre nas aktuálne výhodne

anonym_a00965
Dnes o 13:06
@anonym_a9460d

@anonym_a00965 nemôžeš porovnávať nájom v iných krajinách a nájom na Slovensku. Z čoho budú platiť nájom dôchodci? Najmä ak ostane len jeden z nich? Príjem klesne, náklady na zdravotnú starostlivosť stúpnu, navyše, kto sa bude trhať prenajať osamelému dôchodcovi?

@anonym_a9460d porovnávala som to ze tu sa z bývania v prenajme robi ako nieco podradné. Vychádzaš z optimistického scenára ze ten dôchodca si vzal v 25 hypo a stihol ju splatiť. V dnešnej dobe si nie kazdy môže dovoliť byt na hypo

autor
Dnes o 14:12
@anonym_a00965

@anonym_autor bude tvoj muž naďalej chodit pomáhať tvojim rodicom?

@anonym_a00965 neviem, podľa mňa áno lebo za prvé to robí rad a nezištne. Proste mám dobráka od kosti. Ale teraz na druhý deň už zo vidím inak. Nech di všetko strčia a zadrhnu sa synom. Už sa trápiť nejdem prečo on všetko a ja nič.

autor
Dnes o 14:17
@0kristina0

Chybu robia tvoji rodicia, nemali by Vam za zivota nic davat, prepisovat. Nech vsetok ich majetok ide do dedicskeho a nech sa dedi podla zakona. Toto co robia nie je vobec pekne ci uz voci tebe alebo voci vam ako surodencom (vnesu medzi vas nezhody). Ale ako uz bolo spomenute vo vacsine rodin je uprednostnovany jeden z potomkov a potom to takto vyzera. Ja by som skusila s rodicmi porozprat a navrhnut im aby dokym ziji nikomu nic nedavali ani neprepisovali. Bude to tak najspravodlivejsie a ako sa oni rozhodnu bude na nich.

@0kristina0 ja som tak isto za to že za zivota dávať domy a podobne je hlúposť. Ale tam oni sa rozhodli obetovať len jedno s deti. Čo už

Strana
z3