icon

Nezvládam bývanie u svokrovcov. Ako ďalej?

4. aug 2024

Asi sa potrebujem len vyžalovat lebo už mi to nedá. S manželom sme obaja z dedín, ja stred a on východ Slovenska. Počas VŠ sme boli obaja v Bratislave a tam sme potom aj začali spolu žiť, dokopy asi 6 rokov. Ostala som tehotná, kvôli nevydarenemu podnikaniu sme nemali dosť našetrené na základ hypo, nájom s dieťaťom sme nechceli, tak prišiel muž s nápadom že pôjdeme na pár rokov k jeho rodičom. Dieťa má teraz vyše roka, muž musel zobrať inú pozíciu kde zarába menej, ja budem musieť tiež nájsť niečo iné. Našetrené máme málo, lebo žijeme vo veľkom 2 gen. starom dome kde sa každý mesiac pokazí niečo iné a svokrovci nemajú na opravy. Ja už nevládzem žiť v týchto podmienkach, auto má muž kvôli práci, ja sa bez auta nedostanem poriadne ani na nákup, naokolo je akurát zničené ihrisko, krčma a kostol. Chýba mi štandard, na ktorý sme boli zvyknutí. Len tu prežívam a rozmýšľam, koľko treba našetriť aspoň na nejaký 2izbovy byt. Chcem sa vrátiť do BA, muž už začal špekulovať že by stačili Košice alebo dokonca Prešov, aby sme ušetrili. To, že v Prešove si možno ani nenájdem prácu ho nezaujíma, že nejako bude. Čoraz viac sa hádame, do toho jeho rodičia tiež nie sú úplne nadšení že tu žijeme, každý víkend je tu milión návštev na dvore (muž má ešte 4 súrodencov). K mojim rodičom nemôžeme ísť lebo tam už žije sestra s mužom a deťmi. Už začínam mať pocit, že nám dieťa pokazilo život. Čo mam robiť

kiki68
4. aug 2024

Preco nie ste v podnajme? Toto nechapem,na Hypo nemate, kym mate dieta je 2 izbak na prenajatie fajn napad a mat nejaku dobre platenu pracu. Len musis vymysliet skolku. Lebo asi nikoho mat v BA nebudete

autor
4. aug 2024

Tak ta izba bola strašná, to je proste starý dom čo ešte mužov dedo postavil. Bolo treba vymeniť podlahu, nahodiť omietku, omalovat, vymeniť dvere. Proste starý dom, niektoré časti sú ok ale veľa proste zanedbaného lebo sa to nepoužíva. A strechu to sme akože len pomohli za to že tam môžeme ostať.

autor
4. aug 2024

Neviem si predstaviť že by muž teraz odišiel na týždňovky pracovať niekde ďalej však by som sa tu sama zbláznila v podstate v cudzom dome

ahhola
4. aug 2024

Segra u vasich uz "hodila kotvu" nemohli by ti nieco vyplatit, pomoct, pozicat?

peknyvladko
4. aug 2024

Kosice su uplne v pohode mesto na zivot. A roboty je tam tiez dost. Akurat byty su drahe, to je fakt.

michaelam2
4. aug 2024

Nechceli ste ist do najmu tak ste odisli niekde na dedinu ku svokrovcom. Toto nikdy nepochopim.

Aky je teraz vlastne problem ist do najmu do kosic alebo BA?

terezka1947
4. aug 2024

Ešte možno pôžička od rodičov....plus skombinovať s hypo

1ryba
Odpoveď bola odstránená
marsmykkok
4. aug 2024

Tak ja chápem aj ju, som zo stredného Slovenska a veru na východ by ma neťahalo ísť žiť ani náhodou, či Košice alebo Prešov. Ak partnerovi nesedí Bratislava, kompromis pre mňa by bola napríklad Trnava alebo Nitra alebo Trenčín. Teda mestá na západe SK v relatívnej blízkosti BA s napojením na dialnicu a aj ceny nehnuteľností nižšie ako v BA. Mne to tu príde ako keby partner chcel ostať navždy v blízkosti rodičov a rodiny-teda na východe a teraz robí všetko rpe to, aby to tak bolo a zjavne tak neboli dohodnutí, mali žiť v Bratislave.

riuska00
4. aug 2024

My sme si v Bratislave našli byť s dieťaťom aj dvoma psami. Takže ak tam naozaj chceš ísť a dokážete si tam nájsť prácu plus škôlku alebo jasle tak nevidím dôvod hľadať výhovorky🙂

autor
4. aug 2024

A ešte sme staré auto museli kúpiť aby muž mal na čom chodiť do práce, čiže zas len ďalší výdavok. Sme behom pár mesiacov minuli 7000 z úspor čo je strašne veľa ale tak na hypo na byt by to nestacilo ani vtedy

oli18
4. aug 2024

Este stale si nennapisala odbor, ktory mate s muzom vystudovany a v ktorom hladate pracu.

terezka1947
4. aug 2024

@marsmykkok Košice a aj Prešov sú mestá s podstatne vyššou zamestnanosťou ako mesta na strednom Slovensku a dovolím si tvrdiť,že aj lepšou infraštruktúrou.
Môžem porovnať.
Ak túži autorka po BA,no a zjavne tuzi,tak potom treba prestať plakať,zaprieť sa a odsťahovať sa.

sasa1310
4. aug 2024

treba si uvedomiť, že si ešte mladá a nemôžeš chcieť všetko hneď na tácke. Aj bývanie vo vysnívanom meste, aj dieťa aj peniaze, aj byť doma s dieťaťom. Nato treba zarábať, šetriť a veľa času. No nemôžeš mať všetko hneď. Trošku ste sa mali uskromniť a babatko mať v obyčajnej izbe a nie za 2000 eur. Lebo čím viac míňaš na blbosti, tým viac ti uteká tvoj sen

ahhola
4. aug 2024

1/12 uz mate😂su to sice Prdelkovice, ale 2*do tyzdna homeoff, 3 do TT a len vy traja, vo svojom v klude🌞

januska12323
4. aug 2024

7000 ste vrazili do domu, ktorý nie je váš a do auta? Fakt ste mali radšej v nájme ostať ešte by ste aj ušetrili.

tiezjedna
4. aug 2024

akože prepáč, ale argument, že "nájom s dieťaťom sme nechceli" je čo za somarinu??

deedol
4. aug 2024

riesila by som podnajom v okoli BA, ak nemate na podnajom v BA. kopa ludi tak zije. najdete si obaja pracu, nieco nasetrite a budete riesit hypo. (opat v okoli BA, ak nemate na byt tu, viem, ze ceny sli hrozne hore). nebola by som na dedine a nesla by som ani do KE, keby som s tym nebola stotoznena. tu ste boli obaja roky, tak to tu poznate a viete, ze to bolo ok. a vies, ja som tiez nazoru, ze do podnajmu s dietatom radsej nie, ale ty si zial nemozes velmi vyberat v tejto situacii...

deedol
4. aug 2024

a p.s. premyslajte trocha nad tymi vydavkami, minut 7000 e v podstate len tak je strasne vela, ked ste mali nasetrenych 12000. to ste mohli mat na luxusny najom na cely rok v BA.

autor
4. aug 2024

@tiezjedna tak vieme aká je situácia, proste nájsť nájom v ba s dieťaťom je takmer nemožné (nás majiteľ po tom ako sme oznámili že čakáme dieťa vyhodil, lebo v zmluve sme mali len 2 ľudí) a ďalší sme nenašli. A keby aj hej, keby sa niečo stalo tak ďalší hľadať by bolo zas na dlhé mesiace.

autor
4. aug 2024

@deedol no bohužiaľ, tiež ma to štve ale tak sme mysleli že to je nutné. Auto by sa aspoň dalo predať ale ten zvyšok už neuvidíme

babulkomale
4. aug 2024

@martinka13 fantasticke. A v dochodku budu co robit? Vezmu si hypoteku?
Samozrejme ak im vychadza popri podnajme aj investovat do fondov, ze ich to mozno 30 rokov na dochodku podrzi a ak si dokazu odlozit aj na to aby si kupili niečo svoje, tak som ticho. Lebo vies, ked super zarobia, mohli mat svoje splatene aj skor ako priemer. Ale aj tri deti nieco stoja.

sara07
4. aug 2024

okolie blavy pozriet, nemusíte byt priamov ba
urobit niečo musíš to ti je jasné
vražate peniaze do stareho domu , pri dedeni to nebude nikoho zaujimat a ešte aj budu hádky ..
začnite podnajmom menším , a ked budeš mat praccu pôjde to lahšie ... v okoli ba sa nájde aj lacnejšie a neskôr sa da vždy prestahovat do vlastného

tiezjedna
4. aug 2024

@autorka pardon, ale znie to skôr ako výhovorka, ľahšia cesta. Nie ako seriózny argument. Ja by som urobila všetko pre to, aby som sa nemusela odvaliť niekam na východ, opustiť prácu atď.

sasa1310
4. aug 2024

@martinka13 a aké svoje výhody má podnájom. S 3 deťmi byť v podnájme je u mňa totálna nezodpovednosť

pribinak
4. aug 2024

Nemáte strechu nad hlavou a ty riešiš kamosov vo Viedni? Kde je logika?

V Ba žije kopec ľudí s dieťa

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
4. aug 2024

@1ryba sme mysleli že dočasne prežijeme u svokrovcov a aspoň niečo viac ušetríme na vlastné

martinka13
4. aug 2024

@babulkomale v zahraničí 80% ľudí funguje v podnájme. Osobne si to tiež neviem predstaviť, ale za mňa je čokoľvek lepšie ako život v "diere " u svokrovcov. A aj v dôchodku sa dá žiť v podnájme.

sasa1310
4. aug 2024

no však ste dočasne u svokrovcov. Ako dlho ste tam?