icon

Nezvládanie seniora

labelo
15. sep 2022

Ak by ste niekto vedeli poradiť,byvame s manzelom s mamou 81 rokov,ma alzheimra, posledny tyzden sa zdravotne čo sa tyka chôdze dost zhoršila,je potrebné ísť s ňou na wc, pridržiavať ju,sama ako tak vstane z postele a vyberie sa na wc,ako ju zacujeme musíme k nej vstat a pomôcť jej,ide o to,ze ona absolutne v noci nespi a vyda sa na ten zachod 6,7x za noc skoro kazde dve hodiny, niekedy každú hodinu, niekedy ide za 20 minut,niekedy tam iba ide,a 4x tam z tych 7x nič nespravi a ide späť,sme uz psychicky z toho vyčerpaní, celé noci nespime,ma aj predpisane lieky ma noc od psychiatra na spanie,ale absolútne nezaberaju,skusali sme viacero liekov na spani a nic nezaberá,hovorila som o tom s lekarom povedal,ze stari ludia to tak maju,ze nespia...

Strana
z2
zuzap33
15. sep 2022

@labelo umiestnit ju do zariadenia. Uz to bude len horsie

ikonica
15. sep 2022

Nemozete jej dat prenosne wc k posteli? Resp taku stolicku s vedierkom na potrebu. Nemusela by tolko hore dole chodit. Kolegynina matka do tak mala. Viem, ze to neriesi uplne problem, ale aspon skrati cas na vykonanie potreby a je to aj bezpecnejdie, aby pocas cesty na wc niekde nespadla....

juliet86
15. sep 2022

ktore vsetky lieky a v akej davke skusal? mozte sa striedat bapr jeden vas strasi 22 00 az 2 00 a druhy 2 00 az 6 00. pripadne ak mate peniaze tak nocna opatrovatelka

amelie2017
15. sep 2022

Ako bolo spomenute, do zariadenia. Toto sami nezvladnete. Pridete aj vy o zdravie.

labelo
autor
15. sep 2022

@zuzap33 vybavujeme ziadost,ale voľné miesta nie sú

labelo
autor
15. sep 2022

@ikonica praveze ona chce ísť sila mocou na to wc, skúšali sme dať aj plienku a povedala, že tam sa nevycura,ona ju nechce

eternity24
15. sep 2022

@labelo lekár vám poradil zle. Spánok sa dá nastaviť správnymi liekmi, tie jej jej už nestačia. Smer neurológ a psychiater.

tani777
15. sep 2022

Paradoxne niektore lieky na spanie na niektorych ludi posobia opacne...hned zajtra by som volala lekarovi,ci sa nedaju zmenit,alebo nieco robit s tou liecbou..vela sil🍀

beatrixx1525
15. sep 2022

A nepomohol by jej taký ten "chodak" pre starých ľudí? Že by sa sama pridržala oprela o to, ešte by jej to možno aj pomohlo psychicky že nie je odkázaná na vás aspoň pri tom wc.

labelo
autor
15. sep 2022

@eternity24 na obidvoch vysetreniach sme boli,liek predpisal psychiater,vcera som s nim volala,ze nespi, predpisal znova ten isty

mogaa
15. sep 2022

@labelo no jedine volať psychiatrovi že liek nezaberá - povedať samozrejme názov a dávkovanie, pravdepodobne si nepozrel že napísal rovnaký liek čo nezaberá....takýmto ľuďom zvyknú dávať napr.Haloperidol(kvapky), u mamy to malo opačný účinok....jej nakoniec zabral Rivotril(zohnať ho len ťažko)ten jej predpísal neurolog

elizabet173
15. sep 2022

@labelo zmeniť psychiatra, aký zmysel malo predpísať to, čo nezaberá? S manželom sa dohodnite, že jeden bude k mame vstávať prvú polovicu noci, druhý druhú, aby ste sa aspoň trochu vyspali. Snažte sa nájsť voľné zariadenie, aj keď súkromné, aspoň na čas, kým sa uvoľní miesto v štátnom, lebo toto naozaj nedáte. Mama má dôchodok, doplácať určite budete, ale teraz je asi jeden z vás len na opatrovateľskom, v prípade umiestnenia v ústave by mohol pracovať a dá sa vybaviť aj sociálna odkázanosť, kde štát niečo prispieva, pozisťuj si na mestskom úrade.

zuzap33
15. sep 2022

@elizabet173 a po 2 mesiacoch budu sami na pokraji zrutenia. Bohuzial, taki ludia uz potrebuju 24hod dozor a starostlivost. Presla som tym, je to boj a ta psychika. Urcite dss, mas pravdu

elizabet173
15. sep 2022

@zuzap33 tiež viem, o čom je reč, dali sme to, ale keby to trvalo dlhšie, tak to nezvládneme, no mali sme už vybavené súkromné zariadenie.

macikovaiveta
15. sep 2022

@labelo To nevydržite dlho, skúste dať do zariadenia a môžete navštevovať aj každý deň, je to ťažké

simona92101
15. sep 2022

@labelo moj dedo mal alzheimera a presne toto sme riesili,neskor sa uz pridruzovali ine veci,a nedalo sa to zvladat bez 24h pomoci.isiel do zariadenia..tie lieky treba dat ine,ziadne ze to tak byva u seniorov.ani v zariadeni s nim 20x za noc nik nebude chodit curat,dostane plienku ci chce ci nechce..

oli18
15. sep 2022

Na spanie je vyborny liek Stilnox, ktory ihned navodi spanok. Ked som ho zacala brat, stacila mi 1/4. Takze mama by od celeho prespala celu noc. Skuste.

elizabet173
15. sep 2022

@oli18 záleží, aké iné lieky mama ešte berie

labelo
autor
15. sep 2022

@elizabet173 berie ich viac,na tlak,na zaludok,od toho psychiatra,tiez neviem ci by som to mohla len tak podať

rikarika
15. sep 2022

@ikonica prenosne wc vobec nie je riesenie, tu nejde o wc ale o potrebu chodit, proste alzheimer. Moja mama chodila cely den, v lete v rodinnom dome s na dvore to bolo ok, v zime na nervy a cim dalej tym horsie a to nie ze dni, či mesiace ale roky. Lieky (akekolvek) na alzheimerove prejavy zaberaju minimalne, za tie roky sme ich vystriedali....určite treba vybavovat zariadenie, čo tiež trvá, jednak vybehať všetky papiere a potvrdenia a potom najst vhodne zariadenie s volnym miestom.

lienka.7
15. sep 2022

@labelo jeden liek moze negovat účinok toho druhého.

ikonica
15. sep 2022

@rikarika neviem, nemam osobnu skusenost. Len pisem ako riesila kolegyna potrebu wc u svojej mamy... A napisala som tam, ze to asi neriesi problem ako taky...

elizabet173
15. sep 2022

@labelo veď práve, toto by som nechala na lekára

janinah
15. sep 2022

My sme s mamkou mali totálny cirkus asi dva mesiace,kým sme nenašli správne lieky a kým tie nezabrali ,psych.lieky nezaberaju po prvej tabletke.Ale nikdy nás nenapadlo jej po týždni vybavovať ústav.Chodila som po neprespatej noci do práce a zvládli sme to,treba hladať správne lieky nielen na spanie ale celkovo "na rozum".Zmente psychiatra.

elizabet173
15. sep 2022

@janinah že sa to posledný týždeň zhoršilo, neznamená, že to doteraz bola prechádzka ružovou záhradou. To, že ste to zvládli vy, neznamená, že to musia zvládnuť všetci. A kým, ju do ústavu dostanú. môže to trvať aj rok, alebo dva. Tiež som radila zmeniť psychiatra, nám práve ten pomohol najviac.

labelo
autor
15. sep 2022

Asi si mala možnosť to tak riešiť,ale ja to ozaj psychicky nezvladam,mam ine svoje zdravotne problémy, minulý týždeň som od toho, že som celu noc bola hore na druhý deň prelezala,tak sa mi tocila hlava,ze som nevládala stat na nohach,to nie je tyzden,problemy su dlhodobe,len teraz sa to dosť zhorsilo,hlavne ta chôdza

elizabet173
15. sep 2022

@labelo nie, nemôžeš si dovoliť ty padnúť, lebo tvoj muž padne tiež, sám to nedá ani náhodou, viem, čo je to spať v noci hodinu aj pol, dve, to sa nedá dlhodobo. Snaž sa vybaviť ten ústav, ja som obtelefonovala 23....

kaktusik007
15. sep 2022

@labelo ako ze nechce plienku? proste dovi dopo. A gramofon k posteli. A zakaz chodit na zachod. A mama / nemama, ustav.

mogaa
15. sep 2022

@labelo ono zohnať ústav je veľký problém, lebo to nemôže byť klasický Domov dôchodcov ale musí tam byť psychiatrické oddelenie alebo špeciálne zariadenie kde sú ľudia s danou diagnózou....pri tejto diagnóze musí byť uzavreté oddelenie aby im ľudia neutiekli nakoľko si neuvedomujú realitu, ak aj idú s nimi von, musí byť prispôsobený počet personálu....

karinss
15. sep 2022

@labelo alzheimer je choroba ktorá postupuje a zhoršuje sa stav pacienta, ona si neuvedomuje že na ton záchode bola a preto trvá natom aby tam šla znova. A takto to robí v xy veciach, darmo ten mozog nepracuje ako má, ja ako opatrovateľka vám radím umiestniť maminu do zariadenia lebo za chvíľu vás trafí šľak... žiadosti podajte aj v 5-6 zariadeniach naraz. Poradovníky v tejto dobe sú strašne dlhé každý čaká na umiestnenie. Tak sa netreba spoliehať na jedno ani dva lebo sa nedočkáte.. prajem hlavne veľa síl aby ste zo zvládli

Strana
z2