Nič som nedokázala
Idem sa trosku vyzalovat a rada by som pocula vas nazor.Dneska ma mm trosku ranil ked mi pri mensej vymene nazorov povedal ze som v zivote nic nedokazala. A to preto lebo som este nepracovala kedze sa doma staram o 4 deti. Je pravda ze mm pracuje od rana do noci aby sme sa mali dobre po financnej stranke ale ja sa zase staram a porodila a vychovavam styri deti sama.Mam 33 rokov a vek deti je 14,10,9, a 2 medzi poslednym dietatkom a tretim som nepracovala kedze do 6 rokov som bola na predlzenej rodic.koly zlemu zdravotnemu stavu malej cize vsetko bolo stale co sa deti a domacnosti na mna ja milujem byt doma s detmi uzivam si to a bavi ma to. Ale povedat zato ze som nic nedokazala? S nebolo to povedane prvy krat. Uz mi to raz povedal tak som mu povedala ze som mu porodila 4 krasne zdrave deti o ktore sa staram. A on nato ze to vie kazda. Velmi ma to ranilo myslite ze pravom?alebo som moc citlivka netusim ....
@guinevre ja som bola doma 2,5 roka, co je dost, ale je to moje jedine dieta a chcela som to tak. ked mal 2,5 som dosla k zaveru, ze uz ani pre mna nie je dobre byt doma a najma maly potrebuje sa niekam posunut, ucit nove, ze mu uz neviem poskytnut taky program a aktivity, ake ma v skolke. a najma kolektiv mu ja nenahradim.
@fidka79 teraz to tak vidis, na starobu ti ale zivotopis isto bude velmi pomahat, ked sa nebudes vediet sama ani najest. len tolko co dietatu das, mozes ocakavat naspat
pozri, kazdy mame svoj nazor, ja tu nie som preto, ze sa chcem s tebou hadat, ale preto, ze som chcela autorke povedat svoj nazor
Nemyslim si ze by si mala komukolvek nieco dokazovat...ak si tvoj muz mysli, ze porodit a vychovat 4 deti dokaze kazdy, nech sa teda toho chopi, ty pojdes do prace a on bude s nimi doma. Stavim sa ze za dva dni bude komplet sedivy na pokraji nervoveho zrutenia. Milujem tie silacke reci 🙄
ja som spet po 7 rokoch na materskej a robim poslednych 7 mesiacov, pred detmi som mala karieru ale ked prisli deti som ostala doma - tu za skolku by som dala presne tolko co by som zarobila takze nam sa neoplatilo mne ist do prace, teraz su deti vecie a strazi ich mama ktora pride ku nim
Asi rok tomu sa ma jeden znami pytal co robim za pracu tak som mu povdela "ja som len doma s detmi" a on nato ako len, vsak to je najtazsia a najdolezitejsia praca to nie je len odmakat 8 hodin v robote" tak mi to dobre padlo to pocut od chlapa 😉
@mawka ... na zaciatku bolo povedane, ze o deti a domacnost sa vyhradne stara sama, co by aj zodpovedalo, kedze uzivit tolko ludi, chce pracu nie zrovna na styri hodiny denne. Na vypomahanie zasratych veci muz nema cas. Nie kazde dieta, ktore ma mamu doma musi trcat cely den v skole a v skolke, od rana do vecera. Nie kazda matka iba vari a perie a udrziava system chodu domacnosti. Detom sa treba i venovat a to je najvacsie mnozstvo casu straveneho doma.
Ako si chces prosim Ta vytvorit sama podmienky v state, kde nezamestnanost rastie do vysin? Kde uroven ako i kvalita vzdelania nie je dostatocna?
Skusila som popri malych detom pracovat, studovat, nespavat ... nikomu to nedoporucujem, zvacsa si to odnesie zdravie.
... ak si na vsetko sama, mrzi ma to. Zial, moze sa to stat kazdemu. Ale to este neznamena, ze model rodiny matka doma, otec v praci budes odsudzovat.
@gretocka nemyslim, ze som vyznela utocne a ani nemam potrebu si tu kompenzovat nejake ohrozenia. po 30 rokoch manzelstva uz naozaj nie. ak si to zamierila na moju adresu, tak to bola presne rovnaka konspiracia, ako v 90% percentach prispevkov v tejto teme. ak nie, tak ok.
reagovala som len presne na to, co napisala vo svojom uvodnom prispevku zakladatelka, bez toho, aby som sa pokusala citat medzi riadkami. nerobim zavery, mam len za svoj uz pomerne dlhy zivot odpozorovanych dost zivotnych pribehov, aby som neposudzovala (a neodsudzovala) z 5 viet cely jeden ludsky osud. a tiez odzity vlastny zivot a vselico v nom. aj situacie, ked sa povie pod vplyvom emocii slovo, ktore nikdy nemalo vyjst z ust, hoci aj nebolo vyslovene s cielom ublizit. ale moja skusenost je, ze bez akcie niet reakcie.
@mircalla ja som napr. syna mala doma az do piatich rokov, davala som ho do skolky az teraz do predskolskej, je odmalicka samotar, vystaci si sam alebo radsej s dospelakmi. Pred jeho tretimi narodeninami sa narodila dcerka, takze som si ho nechala doma a dala som ho az teraz, lebo dat ho rovno d skoly z domu mi neprislo rozmune. Takze od septembra bojujeme kazde rano s tym, ze jemu sa do skolky nechce ist a ci nemoze ostat doma.
Viem, ze keby som ho bola do tej skolky davala pred tretim rokom, skomplikovala by som si velmi zivot, pretoze na to absolutne nebol pripraveny.
A preto dakujem Bohu aj mojmu manzelovi, ze mozem byt s detmi doma kolko treba....
ahoj, reagujem na tvoj uplne prvy prispevok.
Otaznka nie je ci si niečo dokazala alebo nie, pretoze starostlivost o deti na plny uvazok je velmi narocna praca, toboz pri 4 detoch. Takze urcite dokazujes tymto velmi vela, si proste mamka na plny uvazok a ja take zeny obdivujem, aj ked tuto cestu by som si ja nevybrala.
Otazka je skor to, na čom ste sa s muzom dohodli a ake mate pradstavy o zivote, pretoze ocakavat od zeny so 4 detmi, ze potiahne domacnost, deti a plus praca, aj to je mozne, ale ratala si ty s tym taktiez? Nebola tvoja predstava byt zenou v domacnosti a ocakavania manzela ine? Ak mal ine ocakavania, nemal ti narobit 4 deti s tym, ze jasne, ze hajde praca...
skus mu vysvetlit, ze tieto reci ta zranuju a skuste si povedat vase ocakavania. Byt zenou v domacnosti predsa nie je hanba, ani nieco, ze nic si nedokazala. Pokial je to tvoj sen, si sikovna gazdinka, je to fantasticke! 🙂
no ja som nečítala všetky príspevky......ale položila by som zakladatelke pár otázok .....čo by urobila, keby sa jej manžel teraz zbalil a odsťahoval, prípadne dlhodobo ochorel?....ako by potom vyzerala jej starostlivosť?..... za čo by deťom nakúpila stravu?......začo pomôcky do školy?
lebo ak ochorie dostane maximálne nejakých cca 800 eur( neviem presne aký je teraz strop pri PN)....ak odíde a rozhodne sa, že jej do rozhodnutia súdu bude posielať nejakú smiešnu sumu prípadne nič....čo bude robiť potom?
a ja viem čo hovorím.....tiež mám 4 deti.....o ktoré sa starám sama už 2 roky , pomáha mi len najstarší( študuje na Vš), žiadna babka , dedko, a otec o deti záujem nejaví, ak vôbec, tak raz za 2-3 mesiace.... výživné je na súde už 2 roky...to čo posiela na tie tri malé je 190 eur na všetkých troch ale prvý rok to bolo len 100 eur na všetkých troch.....
Nechem sa doktnut zamestnanych matiek viac deti..ale mam jeden priklad z okolia. 4 deti, matka taha kadejake divne roboty (vymahanie poziciek a take blbosti) chlap robi. vraj sa jej neoplati varit- objednavaju jedlo z nejakej jedalne- moj zaver je, ze nestiha. a o tie deti sa vecne staraju babky. dievcatko o rok starsie od mojej ma plienky, nerozprava ani tak ako moja. zaver- pracujuca matka 4 deti sa detom nemoze venovat tak, ako potrebuju. hovorim o detoch vo veku 1 az 12rokov. starsie deti ak su, nepoviem, maju kruzky atd ale aby si nenasla matka cas a neprecitala detom rozpravku tak pardon. a to ten najstarsi pomaha s najmladsimi!!! nehovorim, bude z neho dobry otec hadam. nase babicky boli bezne cely zivot doma s detmi. komu to takto vyhuvuje a moze si to dovolit...nechsapaci. nie, nemam zadne vratka momentalne ak by sa nieco stalo. ale ja zijem pritomnostou a stale mam rodicov, surodencov, uspory....nie kazdy moze pracovat home office, v dnesnej dobe, kde ani VS uz nic neznamena, kde nezamestnanost stupa, platy klesaju, zeny zarabaju menej nez muzi nie je iste nic. ani to, ci rano vstaneme 😀
@guinevre to o tej konspiracii som naschval dala do nizsieho odstavca, aby bolo jasne, ze to je myslene vseobecne - pretoze nad tvojim prispevkom som par takych konspiracii zachytila.. tebe patril ten prvy odstavec..
ale v kazdom pripade - ked si vysla zo skoly ty a bola si bez praxe, bolo to az take zle? zacinala si od nuly - tak isto bude zacinat aj ona - co je na tom divne? nie kazdy musi mat vysoku skolu a uzasnu poziciu - nie kazdy na to musi mat chut a nie kazdy v kariere vidi zmysel zivota..
ludia by sa uz mali konecne naucit akceptovat druhu stranu - akceptovat fakt, ze nie kazdy chce mat zivot ako niekto iny - kazdy si zije ten svoj a tak ho aj smeruje.. prislovie "podla seba sudim teba" by uz konecne ludia mohli zacat vymazavat z hlavy!! /toto je tiez myslene vseobecne/
Tak za prve-nech by bola akokolvek neschopna a nemozna muz ktory MILUJE take nieco zene do ksichtu nesplechne.Naopak, snazil by sa jej pomoct a nie ju zhadzovat!
Za druhe-z niektorych prispevkov mam pocit, ze tak troska zavidite, pretoze dotycna nemusela chodit niekam na smeny za minimalku(ako podaktore co sem pisu, vsak?), ale opatrovala deti, vy zrejme nie ste matky hm?Vidite to tak, ze si so styrmi detmi uziavala?Eh... 🙂
A za tretie-sudite zakladatelku temy!To ze ma po 30 neznamena, ze v zivote este nemoze nic dokazat!Viete kolko ja poznam ludi co sa postavili na nohy prave po 30? Nad niektorymi prispevkami len prevraciam ocami 🙂
Tu je problem inde, a sice v spravani muza a sposobe akym to podal, nad tym by som sa vazne zamyslela. Da sa to aj inak a citlivejsie plus ak ma muzik znamosti, preco nepomoze? Nadrapovat sa vie kazdy 🙂
uf... 33 rokov a ešte si nepracovala.. áno máš štyri deti ale pozri sa na to z manželovej strany - možno mu praskli nervy a vykričal ti nejaké veci ale ak to pojde takto dalej tvoje prvé zamestnanie bude možno v 40-tke. Naozaj si to takto chcela??
@tinka323 mne to pride take.. ako keby si tu na forach niektore zeny kompenzovali svoje komplexi ci problemi..
Zenu muz opusti... a tak komentuje vsade ze jej muz je hajzel ...a bla bla
Karieristka s vycitkami ze necha 1 rocne dieta s opatrovatelkou napise : ty si ste nerobila ??? A bla bla 😀 😀
ale málo kto napíse autorke pvzbudive slova ..aby sa s manzelom porozpravala a odpustila mu 🙂 aby mu spravila koláčik...dali si dobru veceru 🙂 aby sa starali o manzelstvo ...a aby nevznikali take hádky.kde človek povie i to co nechce
Inak smiesne ako tu tie baby posielaju len do roboty do roboty, to mi pripomina ako na panske kedysi 😀 Ja mam v okoli jeden pripad kde zena nepracuje lebo nemusi-muz zaraba dost pekne peniaze a ani sam nechce aby isla niekam za minimalku-uplne je vidiet ako jej zname zavidia, ze oni musia otrocit a ona sa venuje konickom, rodine a sebe 😅
po precitani par prispevkov si kladiem taku otazku:
Musi človek pracovať chodenim do zamestnania? Ma hodnotu iba človek, čo nosi peniaze domov? To ze ten rodic (je to jedno ci matka, ci otec) sa naplno venuje 4 detom, domacnosti, vareniu, zahradke... to je akoze nič, či nebodaj hanba?? A vdaka tomu rodicovi ten druhy moze si robit karieru...a doma vsetko slape?
To fakt sme taki otroci "vacsinoveho spravania"?
@maciatkolulu pravo na rozhodnutie ma, ale nech neplace ze to nefunguje. Lebo na taku rodiacu karieru treba aj suhlas manzela a zena musi aj uznat kedy je najvyssi cas zdvihnut zadok a prispiet do kasy jej manzelovi tato jej kariera sa zda dlhsie nesedi. KAZDA mama ktora ma aj len 1 dieta je kucharka, upratovacka, osetrovatelka.... a pritom vacsina PRACUJE a ZARABA. Hrdinstvo neni porodiet a chovat 4 deti lebo z lasky dedi sa nenasytia. Hrdinstvo je o tie deti a rodinu sa postatrat financne, zabezpecit srechu nad hlavou, jedlo, oblecenie, a popritom si nieco ZAROBIT!!!!
ja by som sa rada ma margo tych komentov "najmladsie daj do skolky a chod makat" chcela spytat tych, co tu maju styri deti, aku konretne pracu maju, kto im strazi deti pocas chorob, koho deti chore vobec nebyvaju, kto im s nimi chodi na nutne preventivky, k zubarovi a podobne. Kto ich vozi na kruzky, pokial nebyvaju v meste oproti hudobke a musia tam cestovat.
Ak na toto cloveka nemaju, tak sa chcem spytat, ci im zamestnavatel bez mihnutia oka toleruje OCR-ky, ktore pri 4 detoch a chorobnosti co okolo seba vidim, su tak jedna mesacne cca 5 dni.
Este ma zaujima, aku maju pracovnu dobu, ci mozu odviest deti do skolok a skol a aj ich vyzdvihnut (niektore skoly maju pravidlo, ze v prvych dvoch rocnikoch musi dieta priviest a vyzdvihnut dospela osoba, cize ziadny surodenec z deviatky).
Pisem to z pohladu, ze manzelovi sa vacsinou toto robit neda, lebo ma pracovnu dobu nevhodnu na tieto aktivity, pripadne je takmer nonstop na sluzobkach ako ten moj.
Ale mozno su tu len uspesne redaktorky zenskych magazinov, pisuce na volnej nohe alebo manazerky marketingu pracujuce z domu alebo naklonovany Maxim E. Matkin.
Dakujem vopred za odpovede.
@silvia123 silvia123 Škoda, že si si tie deti nedala urobiť niekomu inému, veď aj to vie každý! :D hahahaha uz vidim ako sa kazdy chlap za takou zenou trha a robi jej deti, co bude rodit kazdy rok a on ich bude zivit cely zivot a cez vikendy bravat na vylety OOOOOOMMMMMMMYYYYYYYYLLLLLLL! 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀