icon

Nič som nedokázala

lenka1806
1. dec 2014

Idem sa trosku vyzalovat a rada by som pocula vas nazor.Dneska ma mm trosku ranil ked mi pri mensej vymene nazorov povedal ze som v zivote nic nedokazala. A to preto lebo som este nepracovala kedze sa doma staram o 4 deti. Je pravda ze mm pracuje od rana do noci aby sme sa mali dobre po financnej stranke ale ja sa zase staram a porodila a vychovavam styri deti sama.Mam 33 rokov a vek deti je 14,10,9, a 2 medzi poslednym dietatkom a tretim som nepracovala kedze do 6 rokov som bola na predlzenej rodic.koly zlemu zdravotnemu stavu malej cize vsetko bolo stale co sa deti a domacnosti na mna ja milujem byt doma s detmi uzivam si to a bavi ma to. Ale povedat zato ze som nic nedokazala? S nebolo to povedane prvy krat. Uz mi to raz povedal tak som mu povedala ze som mu porodila 4 krasne zdrave deti o ktore sa staram. A on nato ze to vie kazda. Velmi ma to ranilo myslite ze pravom?alebo som moc citlivka netusim ....

anuska74
3. dec 2014

@miz
Tak dobre ,mohla by to brať tak pozvolna, slovo ani prirovnania ako vol do diskusie nepatria, podľa mňa, doba doba za starých rodičov bola o dosť iná.
Autorka aj tak už viac nediskutuje, možno čo si tu všetko prečítala, aj oľutovala, že diskusiu začala.

jana_eyre
3. dec 2014

@sense ja by som na jej mieste asi tiez rezignovala a nesnazila sa vysvetlovat svoju situaciu ludom, ktori do toho nevidia a iba utocia..

samozrejme ze do toho nikto nevidi, ani zeny, co sa autorky zastavaju, ani tie, ktore sa zastavaju manzela - a prave preto nechapem tie nenavistne komentare, ktore plosne urazaju vsetkych - bud tych, ktori popri detoch pracuju, alebo tych, ktori su s detmi doma.. snad kazdy si svoj zivot zariadil podla viacerych okolnosti a nikomu nic nedava pravo niekoho hnusne napadat kvoli tomu, ze to ma doma zariadene inak..

inak moj muz tiez pracuje a ja som s detmi doma - ale nemam pocit ja, ani on, zeby ich nevidel vyrastat a ze by nemal podiel na ich vychove.. on so staranim problem nema a neviem ci to je tym, ze mu to "dovolim" alebo tym, ze sa do toho sam hrnie.. deti su nasa "zaluba" ak sa to da tak povedat.. radi s nimi travime cas, vymyslame im program a podobne.. vzdy to tak bolo, ked sme nemali deti, venovali sme sa spolocne nasim neteriam a synovcom.. mna moja praca malokedy bavila, on ma naopak zamestnanie, ktore ho bavi.. kazdy je iny, kazda zena, kazdy muz, kazde dieta - kazdy ma iny zivot a preto neznasam, ak sa zovseobecnuje a ludia sa snazia vidiet aj to co nevedia..

gretocka
3. dec 2014

@mon777 nehovorim ze by nezvladli.... kazda mamina je ina, mam znamu ktora trojrocneho syna posielala sameho do obchodu, ja mam patrocneho a sameho by som ho teda nepustila....
nie som na nich prehnane uskostliva, len jednoducho pre ich bezpecnost vyzadujem, ze musi byt pri nich niekto dospely.. Maximalne si dovolim zbehnut do pivnice ked som s nimi sama a aj to si necham otvotene vchodove dvere aby som pocula keby sa nieco dialo (byvame v trojposchodovej bytovke).

mon777
3. dec 2014

@anuska74 tak prečo nereaguješ aj na komentár, kde jednou vetou jedna nemenovaná urazila všetky tým, že nás nazvala pizdami? 😀 To už rovno mohla napísať, že sme pi*e 😀 😀 😀 😀 😀 😀 Vôl je vykastrovaný býk, nie nadávka 😉 :-* za to pizda...to hej...ale na to si nereagovala...tak nereaguj ani na mňa :-*

mon777
3. dec 2014

@gretocka lenže je rozdiel 5 a takmer 15 😀 Tam je 10 rokov, moja 😉

mon777
3. dec 2014

Ja sa len snažím poukázať na to, že ak je medzi prvým a posledným dieťaťom 12 ročný rozdiel, tak sa matke dá uľaviť,a by mohla pohnúť prstom aj inak ako okolo plienok, varenia, upratovania a nakupovania a tak by jej ostal čas aj na iné...na prácu z domu, ak teda už kvôli najmladšiemu do práce ísť nemôže 😉 len to by sa muselo chcieť, čo ale z jej prvého príspevku, ktorým toto všetko začalo, nevyplýva 😀 medzi mojím manželom a jeho najmladším brtom je 6 rokov a veru nebol problém, ak mal mm brata ako šesťročný prebaliť, lebo mama varila 😀

jaron
3. dec 2014

@mon777 netušíme, ako je to u zakladateľky témy, možno manžel ani v skutočnosti nechce, aby išla pracovať, kludne môže byť problém niekde inde, napr. vidí upravené, usmiate kolegyne v minisukni, na vysokých opätkoch, doma vidí ustarostenú ženu, možno sa mu len zdá, že si ju nemá prečo vážiť ("nič nedokázala")
aj to je však len možno, pretože nevieme, ako je to medzi nimi, zdá sa mi nemiestne podozrievať ju nepriamo z lenivosti a pod.
každopádne vyjadrenie "nič si nedokázala" považujem za zraňujúce bez ohľadu na okolnosti, vyjadruje to nejaký problém vo vzťahu, nie iba to, že nepracuje, takto sa podľa mňa nemá komunikovať a riešiť nejakú situáciu

a ešte jedna otázka: máš nejaký dobrý typ, na skutočne serióznu prácu z domu pre každú ženu (nie napr. iba účtovníčku, či prekladateľku a pod.), ktorá má o ňu záujem? Je naozaj jednoduché si takú prácu s rozumným kompromisom medzi časom a mzdou nájsť? 🙂

vejula
3. dec 2014

@katka1981 to ja netrdím, že nie. Neberem ti to že sa cítiš vyčerpana aj s jedným dieťaťom. Mne išlo o ten posmešok, s ktorým sa viera vyjadrovala na ženy na materskej. Takže mier 😉 Ona ma jedo 15 ročé dieťa a tvrdí, že všetky ženy na materskej len dovolenkuju, na toto bol namierený moj príspevok 😉 Nie na ženy, ktoré maju ťažké obdobie aj s jednym dieťaťom. Nikdy by som si nedovolila spochybniť pocity niekoho iného, lebo som nikdy nechodila v jeho topankach. Ide o to, že ked niekto napíše, že mu je smiešno zo žien na materskej, tak by sa mal na to pozrieť aj s druhej strany.
A suhlasím s tým, že vyčerpanie nieje len o počte detí a o dojčení atd.... Nedojčenie môže byť velkrát naročnejšie ako dojčenie... JA som len popisovala moju, podla viery "smiešnu" siituaciu 😉 Pekný den

gretocka
3. dec 2014

@mon777 ano 15 je uplne ine, je pravda, ze v 16 som uz obcas strazila neterku, ale zavisi aj ci to 14 je chalan alebo dievca so vztahom k detom, tiez ake su povahy a teraz sa mozno do mna vsetci obujete, ale starat o dieta sa maju prioritne rodicia nie starsi surodenci. Nieco ine je obcas prebalit, chvilu sa pohrat a nieco ine je 4 hodinova kazdodenna sluzba starostlivosti o 3 mladsich surodencov.... mozno mam uplne iny nazor ako zvysok sveta, ale takto to vidim ja.

jaron
3. dec 2014

@gretocka v 3 alebo 5 rokoch posielať na nákup? To nie je tlačová chyba v príspevku? 🙂

vejula
3. dec 2014

jaj Z druhej strany... 😅 to je tak ked po sebe niekto nečíta

katka1981
3. dec 2014

@vejula, ano, pochopili sme sa, to som rada a suhlasim 🙂

gretocka
3. dec 2014

@jaron nie, nie je - ze maju obchod na konci parkoviska pri panelaku, dala mu zoznam, peniaze, predavacky mu dali co bolo na papieriku a vydali peniaze. Neodsudzujem, ale tento nazor rozhodne nezdielam.

vejula
3. dec 2014

@jaron inak ja si myslím, osobne, že skôr išlo o nejaký spôsob ublížiť v hadke. To tak býva. Velakrat v hádke človek povie niečo, čo nemyslí vôbec vážne, len za učelom zraniť. Viem, že by sa to nemalo stávať, ale stáva sa. Aj u nas sa to par krat stalo. Že už pri hadke nešlo o logické argumenty, len o to, kto koho viac zraní svojím výrokom 😔 A je pravda, že potom velmi takéto slova bolia, len bohužial, už sa nedaju vziať späť a aj ked človek odpustí, v hlave ostanu niekde v pozadí zafixované velmi dlho....

mon777
3. dec 2014

@jaron áno mám, no podľa pravidiel MK sem tú prácu dávať nesmiem, pokiaľ nie som registrovaná ako PROFI 😀 Ale díki za opýtanie 😀
@gretocka áno, starať sa majú predovšetkým rodičia...no podľa mňa je normálne, ak rodič povie o 12 rokov staršiemu decku nezávisle na pohlaví: "postráž ich, musím si ísť niečo vybaviť na dve-tri hodiny, keby niečo, okamžite mi volaj" 😀 😀 😀 A ako sa pýtal jaron...ja mám riešenie, ako sa dajú zarábať slušné peniaze (aj 3000€ keby niekto chce - a viac.) aj z domu a nie je to nič nelegálne 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 Dokonca je to najžiadanejšie odvetvie trhu, takže o prácu sa nikto báť nemusí...len je škoda, že to tu napadlo len jedného chlapa sa na to
opýtať...ale ako som písala aj jemu, nie som registrovaná ako PROFI, takže smola...prácu poskytovať nemôžem, lebo by to bolo v rozpore s pravidlami MK :-*

gretocka
3. dec 2014

@vejula tiez som si to myslela, ze to bol len afekt, ale na tretej strane kde autorka reaguje pod inym nickom pise, ze jej to povedal viackrat a tiez aj to, ze kde on uz mohol byt keby ich nemal.... a to uz je na povazenie.

Ine je ked clovek nieco vyprskne potom ho to zamrzi a da si obrovskeho majzla aby uz druhy krat nieco take z ust nevypustil. Alebo to je dlhodoby pocit ktory ho zerie a z casu na cas vyprskne von.... skor mi to pripada na tuto situaciu, ze si to pan manzel naozaj aj mysli....

gretocka
3. dec 2014

@mon777 ano ale zas hovoris o tom ked nieco treba surne vybavit raz za cas, nie kazdodenne od-do styri hodiny.....
no to by ma velmi zaujimal tiez ten typ prace ktory legalne dokaze hodit taky prijem....

meluela
3. dec 2014

@mon777 😀 😀 😀 😀 😀
a preco sa potom vobec unuvas pracou v kauflande, ked mas taky super job ktory sa da robit z domu popri dietati za 3000 eur?

asi tam blokujes tie nakupy a okrajujes plesen zo salamov aby si nieco svetoborne dokazala a nie si len lahko zarobila 3000e vysedavanim doma 😀

katka1981
3. dec 2014

@meluela, 😀 😀 😀

adeala
3. dec 2014

@marianne1 chcem mať dieťa a zároveň sa vrátiť do práce medzi jeho 6-12 mesiacom, tak ti teda odpoviem na tvoju otázku "naco si niekto spravi dieta ked s nim nevydrzi doma ani rok a este o tom aj vopred vie???". 😉
Chcem mať dieťa z rovnakého dovodu, ako všetci ostatní. Nemyslím si, že kvalita rodičovstva je úmerná počtu rokov strávených s dieťaťom 24/7. Rovnako si nemyslím, že láska k dieťaťu, jeho výchova a s ňou spojené radosti a starosti, zážitky s ním a vobec všetko okolo končia "odložením" opatrovateľke a návratom do práce. Prestanete sa snáď starať o dieťa v troch rokoch, keď ide do školky? Nie. Prečo by som ja mala byť iná? Nie som karieristka, nebudem v práci od rána do noci, ale nie som ani typ, ktorý by vydržal 3 roky denno-denne s dieťaťom, jednoducho ma to nebaví, nebaví ma stále sa hrať s ročným dieťaťom, ktoré ešte ničomu nerozumie a opakovať rovnakú činnosť x-hodín denne, x-dní po sebe a v podstate nič iné nepoznať, obdivujem matky, ktoré to baví, ja taká nie som, ale nevzdám sa preto detí celkovo. Milujem deti, milujem trávenie času s nimi, učenie ich novým veciam a pokojne aj opakovanie toho istého stále a stále dokola, ale milujem aj samú seba. Nepotrebujem vyzerať ako skvelá, obetavá matka v očiach ostatných, ale v očiach svojich detí. A to nebudem, ak budem stále vystresovaná z toho večného kolotoča a stereotypu okolo nich.

maminuska
3. dec 2014

Ja mám teda 4 deti , z toho jedno postihnuté a pracujem , začala som vždy pracovať veľmi skoro po narodení detí. Pracujem z domu ale aj mimo domu .
Starostlivosť o 4 deti je vskutku náročná a lepšie sa mi zvládajú deti ak sú spolu ako keď mám doma len jedno. Len keď čítam tie niektoré uvedomelé matky , tak sa mi až sa rozum zastavuje. Ja zvládam domácnosť vďaka tomu že si platím pani na upratovanie a ostatné práce a sem tam opatrovatelke, pretože sklbiť v dnešnej dobe domácnosť a 4 deti ( zvlášť ak sú po sebe " ) a aj prácu , ktorá málokde končí o 15 .30 , tak je to na guľku do hlavy.
Napriek tomu že pracujem by som si nikdy nedovolila povedať matke 4 detí , ktorá sa o ne riadne stará , že hovno urobila .

maciatkolulu
3. dec 2014

@katrin21 500 eur na dieta.z toho krasne predsa vyzijes. A dotycna ma 3. Tak 1500 plus pridavky si myslim, ze staci. Jasne, ze to nie je standart, ale ked je chlap charakter a ma na to preco nie. A praca sa da najst vzdy, nie ľahko, ale da sa.

vejula
3. dec 2014

@gretocka no môže to byť i tak, a taktiež možno len odhlail jej achylovu pätu a presne vie, čo je pre nu najcitlivejšie, čo ju najviac zraní, na ktoru strunu brnknuť aby bol na koni. Ale ta veta, že kde mohol byť bez nich, tak to už fakt naznačuje niečo viac a neviem si ani predstaviť, čo ho mohlo viesť k tomu aby toto vypustil z ust.

jolinka
3. dec 2014

caute...mam z tejto diskusie zmiesane pocity...pretoze sama mam 4 deti a bola som s nimi na MD 10 rokov... 😉 😉

Zakladatelka temy urobila základnu chybu... a to ze zalozila vobec tuto temu a dufala ze dostane podporu 😝 😝 😝
Nic take ale nemoze ocakavat 😕 😕 ... ak napise zena s pocetnou rodinou, ktora ma potesenie byt s detmi doma a venovat sa ich vychove..sfuknu ju zamestnane mami...ak napise vytazena pracujuca matka, ktora pracuje od par mesiacov a dieta ma u opatrovatelky alebo v jasliach ...sfuknu ju vsetky na MD, za to ze tyra dieta, ktore potrebuje byt 3 roky doma s matkou.

Vsetko je o konkretnej situacii v rodine a o konkretnom pocite danej zeny a jej muza...nemyslite?? 😉

Ja za seba ...mozem povedat , ze som DOKAZALA VELA 😅 😅 😅 😅 a som aj na seba hrda 😅 😅 Nepotrebujem to teraz podrobne rozvadzat ci sa obhajovat. 😉
V skratke..to, co som v zivote dokazala nedelim na hodnotne veci /zarobene peniaze v praci... mmch pred svojou materskou som pracovala 10 rokov v narocnej a stresujucej praci/ a na nehodnotne veci /pracu vykonanu doma, v zahrade, na stavbe nasho domu, pri vychove deti/...

Tesilo ma a bolo potrebne jedno aj druhe...to, ze je to rozne financne ohodnotene, je na dlhu debatu. 😵

Bolo tu spomenute...ze zena na materskej sa odrezala od "zivota"... nuz ked ma niekto ZIVOT len v zamestnani....tak hmmm beriem... 😝

Dalsia vec ze toto si kazdy ma riesit s partnerom doma...myslim planovanie deti, odstupov, ich poctu... nastup do prace, opatrovanie deti, pomoc v domacnosti. Hadam si ta zena neurobila deti sama a neostala s nimi doma vyslovene proti voli partnera nie???

Ked niekomu vadi ako to maju doma zariadene...trebars ma pocit ze drie navyse a ten druhy sa flaka...da sa to v strese a hadke vykrikovat...ale potom sa da aj sadnut a prebrat to spolu.. naplanovat v konkretnej situacii, co sa da robit, ako rozdelit povinnosti na starsie deti, ako naplanovat pracu pre zenu, skolku ci jasle alebo opatrovanie...

Forum na MK s tym neurobi nic...kazdy si tu len "vyprdi" SVOJ nazor, postoj, ci SVOJE skusenosti...ktore VOBEC nemusia pasovat so situaciou danej rodiny.

jana_eyre
3. dec 2014

@jolinka pekny prispevok..

jaron
3. dec 2014

@mon777 pýtal som sa preto, lebo dopyt po SERIÓZNEJ práci na doma (privyrobenie) je veľký, aj tu na MK sú témy, ale skutočne seriózna je možno 1 z 1000 ponúk, je problém ju nájsť
čiže sa mi nezdá povedať, že kto chce môže si nájsť prácu doma, nie je to také ľahké
ale môžem sa mýliť 🙂

jaron
3. dec 2014

občas máme doma opačný problém, keď sa manželka cíti zbytočná a pod., vtedy jej hovorím, že vychováva dve nádherné dcéry, ktorým dáva veľa a možno v živote toho ešte práve ony (a vďaka nej) dokážu veľa...

Možno niektorí poznáte príbeh Bena Carsona (kniha Zlaté ruky alebo film Gifted Hands: The Ben Carson Story) - svetoznámy neurochirurg - operujúce ťažké prípady rakoviny, poruchy mozgu a pod. u detí - dokázal toho v živote veľa, ale jeho mama bola iba obyčajná nenápadná žena, on však vraví, že vďaka za to, že je kým je, patrí v prvom rade práve jeho obyčajnej neobyčajnej mame...

reisi
3. dec 2014

Najviac sa tu biju do prs ako sa to da zvladat mamicky , ktore su este len v "tom"a pripadne maju uz jedno dieta. Vcelku zabavne! A hlavne este treba podotknut , ze este ked z tych viac deti je jedno s nepriaznivym zdravotnym stavom, tak panboh pomahaj tej viacpocetnej mamicke! Ano, vsetko sa da, len niekedy treba i pockat, aby sa dietatu ten zdravotny stav trosku stabilizoval ( niekedy si mamicka pocka i viac rockov a to nejde o alergie , aby si niekto naivne nemyslel...) .
Niektore mamicky , ktore sem pisali mohli radsej tu motyku zobrat a ist okopavat barsaj ten sneh , ktory miestami na nasom krasnom Slovensku napadol. Ozaj by boli prospesnejsie ako tu zlc chrlit !

slavik79
3. dec 2014

@jana_eyre tiez som si to vsimla uz davno, nevidela som od nej jediny normalny prispevok. A teraz pise, ze jej deti su vychovane, rozmyslam komu ich potom dava vychovavat...

mon777
3. dec 2014

@jaron no...nie je problém ju nájsť ani trošku 🙂 Len treba vedieť, kde začať hľadať, ale hlavne treba hľadať a počúvať ľudí, ktorí ju ponúkajú, lebo je nás na SR dosť, čo ponúkame rovnakú prácu so 100% možnosťou kariérneho rastu a spolu s tým aj s rastom príjmu 😉 a robia to aj mamičky na MD a RD, aj dôchodcovia aj študenti...
A milá, @meluela kto povedal, že v Kauflande ešte robím? Áno, som tam zamestnaná, no už od júla poriadne ani neviem, čo je to blokovať nákupy 😀 😀 😀 😀 pokiaľ by som tam pracovala od svitu do mrku, asi ťažko by sme si vedeli dovoliť kúpiť auto za 12.300€ zo dňa na deň, žiť v dome s tromi psami, ktoré žerú ako divé, čakať dieťa a rozmýšľať nad stavbou nového bývania 😉 😀