Niekedy už nezvládam kritiku okolia, že som začala na MD pracovať.
Ahojte.. rozpisem Vam tu svoj problem.. mozno sa potrebujem len vyrozpravat.. mozno pocut akoby ste dany problem riesili vy... S priatelom som otehotnela neplanovane.. mesiac po tom co som po skonceni VS zacala pracovat ako lekarka.. aby som uviedla do obrazu, miesto na ktorom som do nastupu na md pracovala je dream job.. vela som sa pocas skoly namakala aby som ho dostala.. kym moje spoluziacky oddychovali ci sa bavili.. ja som sa zo skoly a medzi ucenim nahanala na moje buduce pracovisko kde som zadarmo pracovala len preto, ze som mala slubene ze potom tento job dostanem.. po otehotneni som pracovala skoro do porodu nakolko som sa citila dobre.. od zaciatku som vravela priatelovi ze budeme sa musiet so starostlivostou o dieta nejak podelit lebo nebudem moct byt tak dlho na materskej, lebo by mi to miesto nedrzali.. chapal to a suhlasil vtedy.. teraz bude mat mala 10 mesiacov a ja sa uz budem musiet do prace vratit pokial nechcem vyhadzov.. milujem svoje dieta najviac na svete.. aby som tu nebola za krkavciu matku.. zomrela by som pre nu.. lenze sa na vec pozeram racionalne a to s tym, ze teraz mam pracu kde nemusim robit ziadne vikendy, nocne sluzby, ziadne sviatky.. to by som na inej pracovnej pozicii nemala.. ako mlady lekar by na mna zavesili vsetky sviatky a sluzby ktore sa daju.. nehovoriac o financiach lebo vlastne zarobim viac ako partner.. navyse nebyt mojich penazi tak nemame ani na nabytok do noveho bytu, veci pre malu kupujem vyhradne ja atd.. cize financne to tahat z len jeho platu je v podstate neunosne.. ja uz matersku samozrejme nemam.. ale on zije niekedy akoby v inej realite kedy si mysli ze z jedneho platu sa vsetko da.. lenze ja myslim aj na rezervu.. ze clovek nemoze zit od vyplaty k vyplate.. dohodli sme sa ze po mne nastupi na matersku teda otcovsku on.. suhlasil.. ja sa budem domov z prace vlastne vracat cca 14:30 a venovat sa malej kolko budem vladat.. jasne zeby mi bolo dobre a pohodlne na MD aj do jej 3-4rokov... avsak prist o pracu si dovolit nemozem a taktiez z niecoho treba aj zit.. co mi vadi a som z toho strasne nestasna je, ze aj ked sme sa uz dohodli tak pri kazdej moznej prilezitosti mi chrstne do tvare ze utekam od dietata, ze s nou nechcem byt.. potom mu prepne a dalsi den ma velebi aka som uzasna matka.. potom mu opat prepne a znovu ze s nou nechcem byt.. nehovoriac o tom ze pre svokru som asi najhorsia krkavcia matka na svete lebo ona cely zivot nepracovala a bola doma.. a ja uz neviem ako sa k tomuto celemu stavat..
@vittekovaveva No ine by bolo, keby si pracu nemala a hladala nanovo, tak tam si asi velmi nenavyberas, ked mas pracovat v nemocnici s jej pravidlami. Ale ak vies, ze ti dana prerusena praca vyhovuje casovo, financne, naplnou aj dobrou sefkou... no, taky flek len tak nenajdes...
baby a nemá chlap materskú len pol roka? Ako to vyrieši situáciu pre autorku ak sa budeš musieť po pol roku vrátiť späť na materskú? Či potom, v 1,5 roku už pôjde malá do jaslí?
@vittekovaveva urob tp co citis, nie to co pd teba ocakava svokra alebo spolocnost. Isla som spät do prace ked mal maly 8.5 mesiaca a to len preto som mohla byt do 8.5. mesiaca lebo som si zobrala 3mesiace neplatene volno inak by som sa musela vratit zhruba v 4-5mesiacoch maleho. Nebanovala som nikdy, ano zaciatky boli tazke, plakali sme obaja. Neskor boli noci kedy sme nespali obaja a ja som do prace ist musela ale nikdy som nebanovala moje rozhodnutie. Co sa tvojej svokry tyka, mam tiez taky exemplat nikdy nepracovala, cely zivot doma na zadku, väcne unavena, ale na mne ide hladat chyby, pretoze mam len jedno dieta, atd. To su ludia ktorym sa clovek nezavdaci nicim, ona nevie co je to mat zodpivednost v praci, pracovat na sebe, stresovat sa ci stihnem prist domov na cas a vyzdvyhnut maleho zo skolky/deuziny atd.
Tiez som pracujuca mama... Mam pracu pri ktorej si nemozem dovolit zostat 3 roky doma. Zacala som pracovat dokonca uz dva mesiace po porode. Sice iba 2 dni v tyzdni, cca od 8:30 do 15:00 ale pracujem. A ludia na mna pozeraju vselijako, dokonca uplne cudzi ludia, moji zakaznici su schopni mi povedat ze sa mam venovat dietatu a nie chodit do prace, no prvi mi telefonovali par tyzdnov po porode a prosili o prvy volny termin 🙂. Ja vzdy kazdemu poviem jednu vec a to, ze to robime pre nase dieta. Preto, aby sa mal dobre, mal vsetko co bude potrebovat a chciet. Skus to vysvetlit manzelovi tymto sposobom. Ten moj to nastastie chape a plne ma podporuje. Ale ver mi, nie si ziadna krkavcia matka 😊. Muz by mal pochopit ze to nerobis pre seba, ale pre rodinu ☺️
@vittekovaveva zvazila by som ist do poradne s drahym.... a prebrat veci odborne. so svokrou nastavit hranice. si uzasna mama. rocna materska je standardna vo veeeeeela krajinach eu. aj sveta. my s 3rokmi sme extrem. si super ze si si ju nechala ze si pracovala cele tehu a ze okrem vychovania dobreho cloveka chces davat spolocnosti aj inak. zo srdca ti drzim palce. chod si za svojim! nie si egoistocka ani zla ani nic. drz sa.
@vittekovaveva - byť lekárkou, to bol môj najväčší sen 😍 to len tak pomimo.. Co by som robila na tvojom mieste? Šla by som do práce.. Ano, je to krásne byť s dieťaťom do 3 rokov doma, ale.. Realita nepusti, dieťa, domácnosť, život niečo stojí.. Pokiaľ ty máš svoj dreamjob a naozaj zarobíš viac ako tvoj chlap, tak nie je o com.. Ale to sú chlapi.. Keď som žila s bývalým, ešte som bola s mladším na rd, vychádzali sme ltt.. Keďže robil kratky/dlhy, aby sme mali viac peňazí a normálny život, tak som šla robiť, tiež krátky/dlhy, len opačne smeny. Jasne, na zarobené peniaze nebrblal, to nie, ale neustále mi neskôr vykrikoval, že ja som na rodičovskom tak mam byt ja pri deťoch a nie chodiť do práce, absolútne nezvládal chalanov, fakt, že raz sa stalo, že sme vtedy nemali na lieky pre dieťa a musela som si požičať, nebol pre neho podstatný, ved vždy sme to nakoniec nejako dali, tak na čo som sa hrabala do prace..
@vittekovaveva chod do práce šak máš výbornú prácu 👍... Ja ti určite závidím každá žena by chcela takto fajne pracovať.... Máš fajnový pracovný čas po obede sa budeš predsa dieťaťu venovať nebudeš preč od rána do večera.... Muž si zvykne keď uvidí že prídeš z práce tak skoro a všetko ešte zvládneš porobiť v domácnosti bude hotoví .... Ja si myslím že zato môže svokra že má také výbuchy ak muža štve proti tebe ale nieje umenie ostať doma to môže každá ale pozbierať sa a ísť do práce .. alebo len jeho strach že to nezvládne on ....
@vittekovaveva určite chod do práce, ved si v podstate pol dna doma. Ja som išla ked mala moja 8 mes., tiež nebola iná možnosť. Do práce som chodila ráno čo najskor a končila som o 13.30, no to už ma čakali pri práci, takže som s dcérkou bola ihneď.
@vittekovaveva Choď do práce, od partnera neočákavaj pochopenie, ale súčinnosť. Bola som 15 rokov doma s deťmi ( máme 4), nič som tým nezískala a zdá sa mi, že ani oni. Ak máš dobré pracovné podmienky, nevzdávaj sa ich.
@vittekovaveva
Ahoj viem.ake to mate tazke ako lekari.....
Podpisuje castokrat zmluvy ze nemozete otehotniet....atd...
Svokry si nevsimaj....to je ina generacia....oni si muslia ze to vedeli najlepsie
A s priatelom musis zvladnut odkomunikovat hnev...lebo to je bezne pri dietati...frustracia...atd
....pripominat mu ze je to docasne....atd...
Pripadne neskor ju dat do jasli...aby aj on nastupil do prace....
Nikto to nema lahke...ale praca ak ta cakala sefova a vysla ti v ustrety....nevahala by som sa vratit....
@vittekovaveva prečo ste sa hádali už 2 m pred pôrodom?
Do práce by som určite nastúpila, ale rátaj s tým, že tvojmu priateľovi bude chodiť mama pomáhať, keďže nepracuje a nenechá ho v stichu.Moze sa stať, že Ti to nebude vyhovovať trojita vychova, tvoj muž poznal iný model rodiny je úplne normálne, že Ti to z jeho pohľadu vyčíta a asi aj pri prvom probléme vždy bude.Druha vec je, že píšeš, že nevie koľko čo stojí a nenakupuje pre malú, tak si s ním treba sadnúť a dať to na papier, keďže razí teóriu, že muž má vybavovať a platiť či ako to tam píšeš...
V každom prípade budeš to mať s ním ťažké zarobí menej, a ešte je chtiac nechtiac dotlačený do role otca na MD.Len pozor, aby si sa tým celkovým ťahúňom vo Vašej rodine nestala časom ty.Ale otázka bola iná určite by som nastupila, keď by to bolo doma neudržateľné nájdeš si opatrovateľku ďalšie výdavky a chlap sa môže činiť.
@vittekovaveva Na tvojom mieste,by som pri najbližšej výčitke mužovi spätne chrstla do tváre že ked zarobí viac ako ty,bude ťahať celú domácnosť a výdavky sám a bude mať na účte aj dostatok rezervy na budúcnosť,tak kludne ostaneš doma ešte rok aj dva aj tri..tieto výčitky smeruje jedine preto,že ho ovplyvňuje svokra..
do vtedy nech čuší a šúcha nohami a bozkáva ti ruky nohy,že má teba..
Výčitky ťa prejdú hned ako nastúpiš do práce a vbehneš do režimu..ver mi..prídeš domov,potešíš sa s malou a budeš sa jej naplno venovať.Nič sa nezmení.
Ja by som sa obávala skôr muža na materskej,ktorý môže byť ešte viac pod vplyvom matky a pod stresom zo starostlivosti,chaosu a jeho vyčerpania,sa budú jeho výčitky stupňovať..
Porozmýšlala by som skôr na jasľami..
aj vlk sýty aj ovca celá.
Niekto písal, že svokra prežila život v komunizme svokra má možno tesne po 50 tke, takže dieťa už vychovala a rodinu mala v inom režime to s tym nič nemá spoločné.Tam pochopenie nečakaj ma iné priority je možné, že k malickej tak prilipne, že sa situácia v rodine upokojí.
On sa podľa mňa tej materskej len bojí a bojí sa toho, čo na to, že bude on doma s dieťaťom povie okolie. To bude ten kameň úrazu, no verím, že tomu pochopí, aby si sa ty mohla realizovať. Tiež si myslím, že by to bola škoda ako pre teba, tak aj pre rodinu, ak by si sa do práce nevrátila
@dominika6 ja nie som až taká optimistka prídu rôzne situácie prebdete noci, ako môžeš napísať nič za nezmení?zmení sa všetko a fatálne.Svokra bude u nich doma 100% s mužom hrať sa na rodinu a variť pre malú vývary😅
@vittekovaveva ak môžem poradiť nikdy jasle, ale jedna opatrovateľka kde dieťa zostane vo svojom prostredí, ak by k tomu prislo
tej svokry by som sa obávala aj ja a veľmi...aby náhodou malej už od útleho veku nehustila do hlávky, že mamka išla radšej do práce, než sa o ňu starala...100% bude u vás každý deň, aby "pomohla" synovi
@vittekovaveva ty utekáš od dieťaťa - a on nie, keď sa odmieta starať? je to takisto aj jeho dieťa, takže nie že má ti pomáhať, má sa rovnakým dielom podieľať na starostlivosti a výchove ako ty. Nechce? Ok, zariadim sa inak - mama je ochotná ti pomôcť, jasle asi tiež existujú, prípadne opatrovateľka. Máš úplne luxusnú pracovnú dobu do 14.30, takže vieš v pohode zladiť rodinný aj pracovný život - stačilo by len trošičku podpory od partnera.
Osobne si myslím, že problém je v tom, že zarábaš viac a byť na materskej je v jeho očiach ženská záležitosť, takže jeho ego a ješitnosť podporované pani matkou, ktorej sa pracovať nechcelo, radšej nech sa muž zoderie, robí svoje.
vobec sa o tom s nim nebav, proste nastup ako ste sa dohodli ked uz ste sa dohodli. Jeho hlasky ignoruj, alebo bud nanho tvrda a nieco mu splechni naspat. Uvidi ako to pojde a prestane frflat. Takychto debilkov mam najradsej, sam nic nevymysli, ziadne riesenie nie je dobre, ale teba bude brzdit. Tiez idem spat do prace skoro, v 6 mesiacoch, ale moj muz nastastie chape situaciu a doma sme dvaja rodicia. A to jeho mama cely zivot nepracovala len bola doma. Za mna ides na to dobre 🙂
@halienka on ma moznost pracovat aj home office cize ked bude vacsia a zahra sa aj sama atd.. tak by sme to mozno takto vyriesili
@zuzpap o tom som sa s nim uz tiez bavila davnejsie ze si nezelam aby nejakym sposobom ona zasahovala do vychovy a ockovala malu.. tvrdil ze nie no uvidime.. nastastie jeho sestra je na mojej strane takze pripadne veci “za mojim chrbtom” sa cez nu dozviem a budem moct riesit... no 1 den do tyzdna svokra mava druhu vnucku - tam sa pricinila v ister miere tiez o manzelstvo dcery na spadnutie.. 1 den chodi kocikovat moju.. zatial nemala snahu o viac casu lebo sa musi stihnut postarar o byt. Rozumej, detollovat vsetko kazdy den 😀
Ste dobrá matka. Nedajte si vnútiť iný názor. Je dôležité realizovať sa i v práci, ak Vás baví. Držím vám palce.

@pele ano keby som mala pracu ze po 3 rokoch najdem taku istu.. zostala by som doma dlhsie.. robila by som nieco z domu aby sme si finanacne polepsili.. mozno nejake doucovania.. lenze situacia je ina 🙂