Niekedy už nezvládam kritiku okolia, že som začala na MD pracovať.
Ahojte.. rozpisem Vam tu svoj problem.. mozno sa potrebujem len vyrozpravat.. mozno pocut akoby ste dany problem riesili vy... S priatelom som otehotnela neplanovane.. mesiac po tom co som po skonceni VS zacala pracovat ako lekarka.. aby som uviedla do obrazu, miesto na ktorom som do nastupu na md pracovala je dream job.. vela som sa pocas skoly namakala aby som ho dostala.. kym moje spoluziacky oddychovali ci sa bavili.. ja som sa zo skoly a medzi ucenim nahanala na moje buduce pracovisko kde som zadarmo pracovala len preto, ze som mala slubene ze potom tento job dostanem.. po otehotneni som pracovala skoro do porodu nakolko som sa citila dobre.. od zaciatku som vravela priatelovi ze budeme sa musiet so starostlivostou o dieta nejak podelit lebo nebudem moct byt tak dlho na materskej, lebo by mi to miesto nedrzali.. chapal to a suhlasil vtedy.. teraz bude mat mala 10 mesiacov a ja sa uz budem musiet do prace vratit pokial nechcem vyhadzov.. milujem svoje dieta najviac na svete.. aby som tu nebola za krkavciu matku.. zomrela by som pre nu.. lenze sa na vec pozeram racionalne a to s tym, ze teraz mam pracu kde nemusim robit ziadne vikendy, nocne sluzby, ziadne sviatky.. to by som na inej pracovnej pozicii nemala.. ako mlady lekar by na mna zavesili vsetky sviatky a sluzby ktore sa daju.. nehovoriac o financiach lebo vlastne zarobim viac ako partner.. navyse nebyt mojich penazi tak nemame ani na nabytok do noveho bytu, veci pre malu kupujem vyhradne ja atd.. cize financne to tahat z len jeho platu je v podstate neunosne.. ja uz matersku samozrejme nemam.. ale on zije niekedy akoby v inej realite kedy si mysli ze z jedneho platu sa vsetko da.. lenze ja myslim aj na rezervu.. ze clovek nemoze zit od vyplaty k vyplate.. dohodli sme sa ze po mne nastupi na matersku teda otcovsku on.. suhlasil.. ja sa budem domov z prace vlastne vracat cca 14:30 a venovat sa malej kolko budem vladat.. jasne zeby mi bolo dobre a pohodlne na MD aj do jej 3-4rokov... avsak prist o pracu si dovolit nemozem a taktiez z niecoho treba aj zit.. co mi vadi a som z toho strasne nestasna je, ze aj ked sme sa uz dohodli tak pri kazdej moznej prilezitosti mi chrstne do tvare ze utekam od dietata, ze s nou nechcem byt.. potom mu prepne a dalsi den ma velebi aka som uzasna matka.. potom mu opat prepne a znovu ze s nou nechcem byt.. nehovoriac o tom ze pre svokru som asi najhorsia krkavcia matka na svete lebo ona cely zivot nepracovala a bola doma.. a ja uz neviem ako sa k tomuto celemu stavat..
@janickacrazy tiez nie som dokonala, ale na mna gaaspi posobi ako chlap, ktory ma nejaku psychicku chorobu. A mozno ani partnerku nema a fantaziruje. Ale samozrejme sa mozem mylit.
@janickacrazy náhodou som to objavil... pôvodne som registroval na modrú strechu a akosi mi funguje aj koník (kedysi to patrilo pod jednu stránku) no a toto je dobré fórum veď sú tu aj neutrálne veci o úradoch a tak.
A ja aspoň vnesiem názory starého mládenca ktoré sú iné ako vaše. O tom diskusia je.
@vittekovaveva aj na moc vkus je jeho ponimanie dost extremisticke a podla mna hranici s pokusmi ta nejako kontrolovat. Samozrejme dufam, ze sa mylim, ale mne tu blika varovne svetielko
@danielinaa & @bluka2 - nebojte ziadna politika za tym neni 🙂 Len vy sa na to pozrite z neutralneho pohladu co znamena ze ak nesuhlasim s vami tak som automaticky vsetko mozne... Ved neni povinnost mat rodinu a ja len zdoraznujem tie vyhody a poukazujem na to.
@gaaspi A sme tu. Stary mladenec, ale tocis o sexe 3 krat za den. Aj som sa cudovala v duchu v inej diskusii, kde si prispel pred tym, ze ako mozes mat s takym pristupom partnerku a veruze nemas.
@danielinaa omyl, stary mladenec neznamena celibat, partnerka = vztah, ale takych povolnehsich dievcat na jednu noc moze mat stary mladenec habadej t.j. neviazat sa. To je cele. Ako mobil na kredit 🙂
A za druhe skade viete ze kazda zena chce vztah a dieta?? Je ich pozehnane s ktorymi mozem sexovat aj 3x za den a nechcu deti ano vztah.
@bluka2 hlavne ked sme si uz x krat sadli, vysvetlila som mu ako sa veci maju.. on sa tvari ze chape.. a ze vsetko je ok ale potom sa otoci v inom momente a hned vycitky.. to mam hlboko v pamati ako sme sa hadali kvoli tomuto 2 mesiace pred terminom.. kedy som preplakala asi 4 dni v kuse.. a bola medzi dverami s kabelkou a bruchom ze odchadzam prec.. uprosil ma nech neodchadzam.. kam odist som mala
@gaaspi A s kym mas ten sex kazdy den, ked si spominal,ze chlap to potrebuje kazdy den? Ved ani nevies co to je poriadne. A veruze viaceri sa vyjadrili, ze stari mladenci su najperverznejsi, nakolko nemali normalne partnerku a pravidelny sex, tak fantaziruju.
@vittekovaveva kludne chod do prace, nepocuvaj tieto vycitky partnera. Aj tvoja mama mala dobry napad. Z mojej skusenosti. Som samozivitelka, takze moj maly musel ist do jasiel, aby som mala peniaze. Mal priblizne rok. Vycitala som si to aj, citala som mnoho negativnych veci o odluceni a pod.. na druhej strane kamosky z zahranici museli do prace po troch mesiacoch a nic neriesili. Takze som si povedala, ze ani ja nebudem. Bolo to narocne, chodit do prace a po praci druha sichta doma. Nemam ani mamu, takze som bola 100% v praci a potom 100% doma a bolo to najtazsie obdobie v mojom zivote. Ale nemyslim si, ze by bol maly ochudobneny, ze nebol so mnou do 3 rokov. Skor naopak je popredu pred rovesnikmi v kazdej jednej oblasti. Jasne, ze muz a jasle su ine zalezitosti, ale tie pocity matky su tie iste. Je to vsak iba spolocensky predsudok. Pokial ti nechce muz pomoct ries s matkou alebo s opatrovatelkou. Pokial ti partner neplati ucty, nebude rozhodovat o tvojich. Partner tu raz je a raz nemusi byt, tvoje pracovne zazemie potrebujes nie len pre seba ale aj pre svoje dieta, ktore budes zivit vzdy. To ze ty vsetko tahas je vsak ina vec, to je ale ina tema na to si nechcela riesit. Ja len na margo toho, ze ti partner nieco vycita. Tiez je spolocensky predsudok, ze chlap ma zivit zenu a nezivi, nevkrikujes mu to ako on tebe. Si mudra, vies co mas robit.
@danielinaa tak ze su aj zeny ktore maju rovnaky nazor ako ja a tiez sa nechcu viazat, tri take uz somnou byvali resp. boli na "dlhsej" navsteve a vyhovuje im to 😉
@gaaspi tak si sexuj kazdy den aj s desiatimi roznymi, len potom ked sa niecim nakazis, nevyplakavaj. Ale ja koncim, debata povodna bola o inom, a nebudem to autorke kazit zbytocnym trollovanim.
@betulinka1 plati mesacne poplatky za spolocny byt.. potraviny kupujeme podla toho kto ma cestu do obchodu.. aby som mu nekrivdila.. malej kupujem vsetko ja.. byt som dala dokopy z 90% z mojich penazi.. nikdy by som mu to nevycitala lebo viem ze on viac financne neda.. ale potom nech chape ze potrebujeme dve vyplaty
Prešla som si tým. Od dcéry som odišla do práce, keď mala 16 mesiacov - akurát s tým obrovským rozdielom, že ja som odišla za prácou do Belgicka, pretože na Slovensku by som si s mojim špecifickým profesným zameraním prácu nenašla (podotýkam - ŽIADNU prácu, nie dobre platenú prácu). Srdce mi išlo roztrhnúť, každý večer som smoklila do vankúša, no tiež som si racionálne uvedomovala, že rodinu treba aj živiť, nielen ľúbiť. S dcérou ostal otec na Slovensku. Pôvodný zámer bol taký, že keď sa trochu rozkukám a usadím, prídu do Belgicka za mnou. Žiaľ, nikdy k tomu nedošlo. Dcéra má pomaly 14 rokov, vídame sa tak často, ako len môžme (niekdy je to každé dva týždne, niekedy raz za mesiac, v lete cez prázdniny si ju brávam každý rok aspoň na pár týždňov so sebou do práce). A voláme si v podstate takmer denne. Máme pekný vzťah, skôr taký kamarátsky, i keď zdravý rešpekt predo mnou ako pred matkou samozrejme má.
Čo sa týka prejavov Tvojho manžela, osobne si myslím, že do značnej miery odzrkadľujú jeho neistotu - obáva sa, ako to s malou zvládne sám. Nebojte sa, zvládne. 😉 Prvé dni - týždne budú možno ťažšie, ale postupne si obaja navzájom nájdu nejaký systém a režim, a bude to ok.
Ďalšiu vlnu môžeš očakávať, keď začne byť manželovi na materskej už dlho, a starostlivosť o dieťa ho začne ubíjať. Možno by nebolo zlé vtedy zvážiť jasle. Moja dcérka jasle milovala, mala tam kopec kamarátov a skvelé pani učiteľky, naučila sa samostatnosti - a po nástupe do škôlky bola ďaleko vpredu pred rovesníkmi. Takže s našou malou to fungovalo tak, že ráno do jaslí utekala, a popoludní plakala, že už musí ísť domov. 🤣
Zo svokry si ťažkú hlavu nerob - je to úplne iná generácia ľudí. Ona prežila gro svojho aktívneho života v socializme. Niet divu, že dnešné fungovanie spoločnosti nechápe. Pokiaľ máte normálny vzťah, a pokiaľ sa naskytne príležitosť, skús sa s ňou o tom porozprávať. Ak by to dokázala pochopiť a prijať, bolo by to najlepšie pre všetkých - Teba by neodsudzovala, svojho syna "neočkovala" zbytočnými negatívnymi pocitmi, a snáď by ani nemala nejakú extra silnú potrebu zasahovať do výchovy (teda ak by pochopila že dieťa má dvoch rodičov, nielen mamu, a že obaja sa pri ňom rovnomerne striedajú).
Držím palce. Nenechaj sa znechutiť, ani sa nedaj odhovoriť. Koniec koncov - z práce predsa môžeš zas kedykoľvek odísť a ostať s malou doma. Ale keď Tebe odíde práca, už ju nechytíš. 🍀😉
@janne318 No neviem, či toto je zrovna dobrý príklad, prečo si si dcéru nevzala do Belgicka? Toto je fakt nad moje chápanie.
@janne318 zrejme ste mala svoje dovody o ktorych viete a mala ste to velmi tazke.. take odlucenie by som psychicky nezvladla
@vittekovaveva ved jasne, ze by si mu nevycitala. Ja teba uplne chapem ale mozno sa to da pouzit ako argument, ked uz nebude ina cesta. A co sa tyka penazi, mysli na zadne vratka. Nie je to tvoj manzel ale priatel. Vsetko co davas aj ked do malej by malo ist pol pol. Viem, ze toto moze byt na diskusiu a asi ma tu niektore ukamenuju, ale napisem to inak. Aj ked nepotrebujes jeho polovicu na vydavky, vypytaj si ju a daj ju na ucet malej. Myslim, ze budes prekvapena aku peknu sumu jej nasetris a nevyhodila si ju len tak, lebo priatel nema, nemohol a neviem ake vyhovorky.
@vittekovaveva Ja viem, ze sa mnoho ludi ma tendenciu pozerat na zenu, ktora odchadza do prace skor nez po 3 rokoch ako na krkavciu matku. Ale fakt je, ze dobra praca na cloveka nebude cakat roky, a peniaze tiez nepadaju z neba.Tvoj chlap a svokra su si vedomi, ako by sa museli zapojit do starostlivosti o dieta, keby si sice isla do prace o rok-dva, ale robila by si nocne a vikendy kvoli strate tej prace, aku mas teraz?... A my tu na Slovensku si vobec neuvedomujeme, ako nam (sice za cenu par supov, ale predsa) stat vychadza v ustrety s rokmi stravenymi pri dietati... to som si uvedomila, ked minuly rok sesternica z USA musela po 3 (!) mesiacoch odist od syna do prace (samozivitelka, teda inu moznost ani nemala).
@bmuller tym som tiez argumentovala.. teraz ta mala vacsinu casu co budem prec prespi.. ale ked bude vacsia a mama nebude v noci doma lebo nocne, nebudem na sviatky doma lebo sluzby.. nejaky urgentny stav atd.. naslo by sa toho vela.. a tiez mam zname kt ziju v zahranici a zakony su tam uplnr inak nastavene a odchadzaju este od uplnych drobcov..
@janickacrazy
@vittekovaeva pracujem ako dopravná pilotka. Pred nástupom na materskú som pracovala s Sky Europe, ktorý však zanikol, keď mala dcéra zhruba rok. Dva mesiace po Sky aj druhá letecká spoločnosť Seagle Air. Keď mala 16 mesiacov, naskytla sa mi možnosť, ktorá sa naskytá snáď raz za život. A prečo som si dcéru nevzala so sebou? Pretože vykonávam prácu s nepravidelnou pracovnou dobou, pričom nikdy neviem, kedy presne skončím a ani či skončím "šichtu" v Bruseli, alebo v úplne inom meste a krajine.
Manzel.sa boji, na druhej strane ho ovplyvňuje mama a aj chce a aj nechce aby si šla...práva ma dibre peniaze a super čas.
@vittekovaveva ...a ešte doplním, len pre zaujímavosť, keď už som pri tom Belgicku - tu je materská dovolenka 5 mesiacov. Potom idú deti do jaslí a mamy do práce. A teda nemám pocit, že by z nich vyrastali nejakí duševne ochudobnení jedinci. Proste tak je tu nastavený sociálny systém, tak to roky rokúce funguje, a nikto s tým nemá problém.
@vittekovaveva No ved prave... urcite to nie je lahke rozhodovanie odist od ani nie rocneho dietata, ale v tvojom pripade a dlhsom casovom horizonte asi plusy odchodu do prace prevazuju minusy... Aj ked bude dcerka vacsia, budes moct byt s nou v normalnom case ovela viac, nez by si bola pri standardnej praci lekara v nemocnici s nocnymi a vikendovymi sluzbami.
@janne318 sestra ma dobru kamaratku zijucu v belgicku a mala musela tiez ist do jasliciek.. a je to jedno mile vychovane dievcatko.. viac vychovane ako poniektore s kt su matky do x rokov..
@vittekovaveva to verím. Dieťa úplne ináč dokáže vyformovať kolektív rovesníkov pod vedením správnych učiteliek, než tá najlepšia mama na svete. Jednoducho je to úplne iná motivácia a prostredie. 😉🙂
@bmuller presne tak.. mne sa tiez od nej tazko odchadza lebo sme si uz na seba zvykli.. mame svoju pohodu.. praca je iny druh zodpovednosti.. trosku stres ci kazdy pacient je dobre zalieceny atd.. ale zasa viem ze vzdy sa budem ponahlat domov aby sme spolu stravili aktivny cas.. a uvedomujem si ze malej vztah so mnou to nejak nepoznaci.. lebo svojho otca po prichode z prace si uzije tak 2 hodiny a cez vikend.. no napriek tomu kratkemu casu ho zboznuje
@vittekovaveva ja som myslim skor zastanca toho myslienkoveho smeru ako tvoj muz, ze matka je pre dieta asi najdolezitejsia v tomto veku. Ak je z takej rodiny, tak sa mu to tazko musi akceptovat, ale zrejme sa snazi. Sama som ostala k detom k dispozicii tak ako ma potrebovali a teraz uz citim, ze mozem odist do prace, ze uz je to v pohode. Mna vsak necakala taka praca ako teba, vedela som, ze rovnaku zozeniem aj neskor. Vzhladom na tvoju situaciu si myslim, ze by som urobila to iste, ako si sa rozhodla ty. Ako velke pozitivum vidim, ze budes chodit domov fakticky v polovici dna. Malinka bude mat pravidelnost, kazdy den doobedu s ockom, poobede s maminkou. Budes s nou dostatocne dlho kazdy den, ine by bolo, keby si chodila o siestej vecer. Dokonca bude obohatena aj o starostlivost ocka, co sa nie kazdemu dietatu v takej miere dostane. Zaroven ty ziskas vyhodu normalneho pracovneho casu na dlhsie obdobie. A to je velmi dolezite, lebo hlavne ked bude v skolke/skole, bude ta potrebovat hlavne poobede/vecer. Verim, ze manzel sa so situaciou zmieri a budete dobry tim🙂
@janne318 hlavne pre tie pedagogicky je to ich job, maju na to vzdelanie.. napady.. nam mamak niekedy ta napaditost a trpezlivost ako robit detom animatora dochadzaju.. a teda nepoznam ani tolko riekaniek ktore by som malu ucila 🙂 namiesto toho jej niekedy rozpravam ked si listujeme knizky ze: “.. tu je chlapcek ktory ma poklesnute viecko..” 😀

@bluka2 rodina je pre neho dolezita.. a ano to aj pre mna.. ja som uz kazdym dnom ako sa nastup do prace blizi v strese ci nebudem niekde plakat v kute 😀 asi keby mi je jedno co moje dieta tak sa nad tym ani nezamyslam.. len jeho ponimanie je niekedy na moj vkus dost extremisticke