icon

Nikdy som necítila potrebu mať dieťa

25. aug 2025

Ahojte, prišla som sa len vyrozprávať a možno mi poradíte, či sú moje pocity v tejto veci normálne.
Som mladá (27), ale v podstate som už vo veku, kedy sa odomňa očakáva, že by som mala založiť rodinu. Dávalo by to aj zmysel, som v dlhodobom, šťastnom partnerstve, financie problém nie sú atď.
No nikdy som necítila potrebu mať dieťa. Celkovo mi obrázky malých detí nikdy neprišli nejak rozkošné, ako to majú iné ženy. Deti, ktoré máme v rodine, sú fajn, ale tiež s nimi nevydržím dlhšie ako 2-3 hodiny, nechcem s nimi tráviť veľa času. Nemám na to trpezlivosť, nervy.
Z okolia počúvam rôzne informácie a skúsenosti z materstva. No a to je to, čo ma desí najviac. Desí ma samotné tehotenstvo (ako ženy priberú, vypadávajú vlasy, niektorým dokonca zuby.. nie každej samozrejme, ale tehotenstvo je skrátka obrovský zásah do tela ženy, nehovoriac o rizikách atď). K pôrodu sa snáď nemusím ani vyjadrovať, moja nočná mora už teraz a to som ho ešte nezažila.
Z predstavy kojenia sa mi ježia chlpy, pardon, mne to príde nechutné. No a potom ten kolotoč, nočné vstávanie, plač, krik, prebaľovanie, detské choroby, množstvo peňazí minutých, nonstop "mamaa", plus ten strach o dieťa... Koľko krát tu čítam o ženách, ktoré sa poriadne nevyspali už roky, alebo sa im zhoršil ich partnerský vzťah, sexualita, zanedbali sa popri deťoch, kvalita života išla dole, žiadna sloboda/spontánnosť atď... Odstrašuje ma to. Po tom všetkom nemám vôbec motiváciu chcieť dieťa. Okrem toho, mám dobrú prácu a kariérne ciele, o ktoré by som teoreticky mohla pri materskej prísť (alebo by sa minimálne sťažila cesta k nim). Možno som sebecká, to asi áno (vždy som dávala seba na prvé miesto). Ale je to len tým?
Ja neviem, šibe mi? Je normálne sa doslova myšlienkam na dieťa vyhýbať?

Strana
z2
andrejkaandri
25. aug 2025

Mať dieťa nie je povinnosť. Kto ho nechce tak si ho neurobí. Čo je na tom zvláštne? Všetci sme nejakí a nie je na tom nič zlé 🙂

beata_k
25. aug 2025

@anonym_autor Preco by ti malo sibat? Je uplne v poriadku, ak deti nechces.

veklipo
25. aug 2025

Strach z tehotenstva a porodu ma kazda, aj tie, co su vyslovene rodene matky. No ak sa na dieta necitis, je to uplne v poriadku. Ach pochybujes, daj tomu cas. Ja som mala prve v 35r a druhe v 38r.

karlamon
25. aug 2025

@anonym_autor absolútne nerieš.. Mala som rovnaké pocity jak ty.. Dokonca som bola presvedčená, že budem na svoje dieťa žiarliť, proste celá pozornosť rodiny aj muža sa presunie na dieťa.. 🤣 Prišla 30tka a mne sa pohľad úplne zmenil.. Zrazu som nechcela nič iné, len bábo 👌🤣 daj si čas, a keď to nepríde, ži si svoj život 🥰 súdiť ťa za to nikto nemôže 😊

veronikah96
25. aug 2025

Nie každá žena chce dieťa a je to v poriadku, na rovinu si to sama sebe vieš priznať. Ja sama mám okolo kamošky a známe,ktoré tiež dieťa neplánujú a vôbec ich za to nesudim aj keď sama už dieťa mám. Za mňa by bolo horšie mať dieťa aj napriek tomu,že sa na to necítiš pripravená a potom rozmýšľať či to bolo dobré rozhodnutie a trápiť sa.... časom možno zmeníš názor a možno nie, ale výčitky kvôli tomu mať nemusíš 🙂

anonym_093f48
25. aug 2025

Ja mám tri deti a v porovnaním s bezdetnými kolegyňami som úplne iná liga :D Ale sú slušné a nevyhazujú mi na oči, ako veľmi som sa zmenila, ako lepšie sa majú v porovnaní so mnou a podobne. Keď zabudnem na všetky pozitívne stránky materstva a dôvody, prečo mám ja osobne deti, tak môžem potvrdiť, že máš pravdu. Nech si vraví kto chce, čo chce, po deťoch sa moja kariéra ocitla na bode mrazu, dva roky som sa dávala po poslednom pôrode dokopy (štítna žľaza, železo, cukor, hormóny, váha), roky zlého spánku sa podpísali na fyzickom a psychickom zdraví. Takže ja žijem takýmto životom - mám čo chcem a robí mi radosť (deti), ale som si plne vedomá, čo som pre to obetovala a ako ma to v iných oblastiach poznačilo.

ktobytobolpovedal
25. aug 2025

Nechces deti tak ich nemaj. Nie kazda je stavana na materstvo. Je to absolutne v poriadku. Ak su s tym ok obaja partneri, tak nie je co riesit. Moja neter ma 29 a tiez deti nechce. Bodka… nikto neriesime, akceptujeme… aj tu je mnoho zien, ktore deti nechcu. Okolia do toho nic…

zuzubb007
25. aug 2025

Nikdo ti nekáže mať dieťa, nieje to tvoja povinnosť, v prvom rade to musíš ty tak cítiť, že áno chcem sa o malé stvorenie starať, čo sa týka obáv to nemôžeš takto na to pozerať, neviem sú ženy také a onaké, žiadne padanie vlasov, žiadne stratené zuby ani žiadne zostatky kíl po tehotenstvach nemám toto je už aj na tej samotnej žene ako sa k tomu postaví, za mňa je to najkrajšie obdobie a celkové mať deti, ale ja som už v 15 tich vedela, že chcem do 30tky deti buď si na to stavaná alebo nie 😉, takže ak vieš, že nechceš povedz a dajú ti všetci pokoj

anonym_eaf319
25. aug 2025

Ale ved ich nemusis mat. Ak si o tom vnutorne presvedcena, mat deti by bolo u teba na skodu. Si mlada. Mas kopec casu este. Ja som v tvojom veku vola 2r vydata a porodila som si prve dieta. O 3r druhe. Teraz mam 40 a velke samostatne deti. Zacinam znova zit a je to parada. Ale ja som to tak chcela. Vsetko mi vdaka Bohu vyslo. Deti milujem. Robim a detmi. Ak to ty tak necitis, nerob to. Nechod proti sebe kvoli inym. Vsetko, co popisujes, nahradi jediny usmev tvojho dietata, ktore si citila mrvit, kopat v brusku. Vobec nespominam na prekojene noci a ine, na to sa zabudne. Mozno ta tuzba teba chyti neskor. Kolo mna rodia 35-40r zeny. A je to ok. Uzili si zivot a teraz koja a menia plienky. Je to ok, nech sa akokolvek rozhodnes🥰

anonym_eaf319
25. aug 2025
@anonym_093f48

Ja mám tri deti a v porovnaním s bezdetnými kolegyňami som úplne iná liga :D Ale sú slušné a nevyhazujú mi na oči, ako veľmi som sa zmenila, ako lepšie sa majú v porovnaní so mnou a podobne. Keď zabudnem na všetky pozitívne stránky materstva a dôvody, prečo mám ja osobne deti, tak môžem potvrdiť, že máš pravdu. Nech si vraví kto chce, čo chce, po deťoch sa moja kariéra ocitla na bode mrazu, dva roky som sa dávala po poslednom pôrode dokopy (štítna žľaza, železo, cukor, hormóny, váha), roky zlého spánku sa podpísali na fyzickom a psychickom zdraví. Takže ja žijem takýmto životom - mám čo chcem a robí mi radosť (deti), ale som si plne vedomá, čo som pre to obetovala a ako ma to v iných oblastiach poznačilo.

@anonym_093f48 ja som chudsia, spokojnejsia, pokojnejsia po materstve praveze. Mam 40 a vyzeram a citim sa na 25. Doma ma samostatnych partakov na sporty, hory, kupaliska. Top😍🙏❤️

amazonka13
25. aug 2025

👶 Myslím, že ti nešibe. Je na tvojom rozhodnutí, ako sa k otázke materstva postavíš. Nemyslím si, že je to otázka sebectva, jednoducho si sa nenarodila preto, aby si bola matkou, keď to vyslovene takto necítiš. Budeš sa realizovať v inej oblasti. Všetky nemusíme byť matky. Rodiť len preto, lebo to máme takto ako ženy dané do vienka by bolo nerozumné. Ak si takto nastavená ako to popisuješ v texte, je pre teba lepšie dieťa nemať. A tvoje okolie by to malo rešpektovať. O čo prídeš, ochudobníš svoj život budeš bilancovať , keď príde zrelý vek. A never tomu, že všetko v tehotenstve ženy, v starostlivosti o dieťa je len zlé, to je len tvoj jednostranný pohľad na vec.

anonym_093f48
25. aug 2025
@anonym_eaf319

@anonym_093f48 ja som chudsia, spokojnejsia, pokojnejsia po materstve praveze. Mam 40 a vyzeram a citim sa na 25. Doma ma samostatnych partakov na sporty, hory, kupaliska. Top😍🙏❤️

@anonym_eaf319 no možno o 5 rokov napíšem to isté...

anonym_0ff0c7
25. aug 2025

mne sa zhorsila averzia na tehotenstvo a vsetko okolo toho odkedy chodim na mk 😂 zle postavy po tehotenstve zdravotne problemy pocas tehotenstva, nespiace deti, ktore robia randal v noci, nechcelo by sa miprebalovat, starat sa, ale ja uz mam jedno za sebou, este z cias ked sa neriesilo vsetko na nete a bola som mlada😎

anonym_7ffec2
25. aug 2025

@anonym_autor mala som to rovnako, vlastne mam 😀 nie že som mala strach z deti, ale nemusela som ich. Nikdy som nemala nejaký extra vzťah k deťom. Keď som videla bábätko tak to somnou absolútne nic nerobilo ani doteraz to somnou nic nerobi. 😂 tehotenské bruska, hm tiež nic čo by sa mi páčilo nedajbože že by som take bruško chcela 😂
Zakon schválnosti to zariadil tak, že som otehotnela v 19 rokoch 😀 chvíľu som rozdýchavala, nakoniec som to prijala, tehotenstvo zvládla super, o vlasy som neprišla, zvyšné kg tiež zhodila a svojho syna milujem neskutocne, možno niesom až taká nunu tutu mamicka ale sme partaci 😀
Teraz mám uz druheho syna, ten už bol plánovaný 😀 tehotenstvo ma síce tiež nelákalo, bola som rada keď to bolo zamnou ale prežila som😀. svoje deti beriem úplne inak ako iné. Na cudzie deti niesom zla ani nic podobne. Len proste nemám potrebu sa s nimi nejako mojkat, brat si ich na ruky, keď vidím bábätko tak sa len kuknem a stačí mi 😀
Ja, čo som si myslela že deti ani nebudem mat a ak Ano, tak mozna až tak v 30tke. Teraz by som to nevymenila za nic, mojich chlapcov zbožňujem. Kazdopadne, takto to cítim ja, možno to máš úplne inak a ak nemáš tu potrebu mat deti tak je to ok 🙂 nikto ta nenúti, ani nesúdi že nechceš mat deti.

dianka3
25. aug 2025

@anonym_autor Nemusíš mať dieťa nie je to povinnosť preboha. A nie si jediná koľký po svete behajú bezdetný a žijú si po svojom aj slávne osobnosti. A čo je natom . Je to tvoje rozhodnutie ak nechceš tak je to normálne a v poriadku a nehľaď na iných ak oni majú ty máš svoj život tak si uži naplno😉

anjelicek26
25. aug 2025

1. mas kopu casu 2. nemusis mat vobec deti, nie je to ziadne "must have" lebo vek lebo to lebo hento.

kacena4
25. aug 2025

moj nazor teraz si spokona zamerana na seba ale co do buducna? ako si predstavujes svoj zivot o 20 - 30 rokov? naplni ta aj vtedy to co si hovorila? ak ano je to super. nie kazdy je na to mat rodinu a deti a prevziat na seba zodpovednost za niekoho ineho.

lindusss2016
25. aug 2025

@anonym_autor nemusis splnat spolocenske naroky 🤷 Rob, ako citis. Ale z tvojho popisu mi pride, ze mas vyslovene predsudky. Mat dieta nie je jednoduche a rozhodne to nie je pre kazdeho, ale tvoje reci o tom, ako sa z tehotnej zeny stane dobre ze nie striga 🤣, su naozaj skreslene. Ja mam za sebou dva porody, ale citim sa a aj vyzeram lepsie ako kedykolvek zamladi, celkovo co sa sexuality tyka som na uplne inom levely, aj chut omnoho vacsia, aj otvorenejsia som roznym praktikam a co mi v 20 tich prislo ako super sex, je teraz az smiesne oproti tomu, ako to mam aktualne. Mam dvoch skolakov a dokazem sa venovat aj im, aj sebe, aj partnerovi, naozaj mi nepride, ze by som sa zanedbavala, nespala a pod. To v mladosti bola moja zivotosprava omnoho horsia, teraz som pred 40kou a v top forme. Nie je to o detoch, ale o tom, kto si to ako zariadi.

anonym_4296dc
25. aug 2025

@anonym_autor sú ženy ktoré materstvo milujú, iné si ho užívajú aj napriek náročnosti, ďalšie ho znášajú len pre lásku čo im dieťa vracia a potom také ktoré sa toho desia a k deťom vzťah nemajú. Nikto sa nemôže nútiť mať dieťa, aj keby si mala 38 a 15 ročný vzťah, je to len vec partnerov či chcú alebo nechcú mať dieťa. Ak ťa chytá panika pri predstave na materstvo, riešila by som to. Ale ak naozaj vnútorne netúžiš, nevyčítaj si to. Možno sa to zmení o rok, o dva a budeš po dieťati túžiť, a možno nie. Nič sa nedeje, ak si teraz chceš budovať kariéru a si šťastná a dieťa ti nechýba, tak si ho nerob. Nik ti na to nemôže povedať ani pol slova.

anonym_25fb3a
25. aug 2025

Ahoj, ja to mám rovnako, tiež mam inak 27, a podľa mňa je to úplne normálne. Žijeme v dobe, kedy máš možnosť si vybrať, ako tvoj život bude vyzerať. Ja kvôli týmto dôvodom ktoré si napísala dieťa nechcem, neplánujem, nebudem mať. Mám dobrú prácu, super priateľa s rovnakým názorom na rodičovstvo, a rodina toto moje rozhodnutie nijako nerieši. Mať dieťa je veľká obeta, necítim sa na to, chcem si užívať život a peniaze podľa seba. Asi sme sebeckí, ale sú to naše životy.

subartic
25. aug 2025

Mám 6 tehotenstiev a 6 pôrodov za sebou, maternicu nenosím na kolenách a prsia nemám a pupku hoci som dlho všetky deti kojila. Vlasy mám riadnu hrivu , kučeravé a hnevajú ma , musím ich dávať prestrihávať. Zuby svoje. Vážim 50 kg a som pri zmysloch a nikdy som nesedela v čakárni u psychiatra kvôli deťom . Po narodení detí môj sexuálny život evidentne neutrpel . Vyštudovala som VŠ , pracujem a aj čo to pocestujem a bude to viac a viac. Príliš to dramatizuješ .

majus2323
25. aug 2025

@anonym_autor keď budete naozaj raz tehotná tak vás vaše vlasy zuby a kilá navyše budú trápiť zo všetkého najmenej.

andrea2323
25. aug 2025

Ja som sa citila podobne, prišlo to až keď som mala cca 33r.. nič som nesilila 🙂

kp7333
25. aug 2025

V tvojom veku su take pocity uplne normalne. Zlom pride zvycajne okolo veku 33-35. Ale nemusi to tak byt u vsetkych a je to v poriadku. Niekto ma 5 deti a niekto proste nula. Obe moznosti su ok.

rikarika
25. aug 2025

@anonym_autor ja mam 46 rokov a z toho ako vidím moje bezdetné rovesnicky, mi vychadza, že každá žena by mala porodiť aspoň jedno dieťa. Ak sa rozhodneš, že definitívne dieťa nechceš, ok. Ale ak za 10-15 rokov rozhodnutie zmenis, už sa to podariť nemusí. A hlavne ak po deťoch zatúži bezdetný chlap, ten sa môže o dieťa pokúšať prakticky celý život.

januska12323
25. aug 2025

Podstatné nie je čo si myslí tvoje okolie ale ty a tvoj partner. Či nebudete mať žiadne alebo 5 detí je len a len vaša vec.

sense
25. aug 2025

Tiež som nechcela mať nikdy dieťa, zlom prišiel keď som mala 29rokov.
Ty ak sa na dieťa necítis z akéhokoľvek dôvodu tak sa necítis. Nie je povinnosť mať deti.

mandzula
25. aug 2025

Rob, ako to citis, radsej bud stastnou bezdetnou zenou ako vynervovanou matkou, co bude dieta povazovat za zivotny preslap.

anonym_7eab26
25. aug 2025

@anonym_autor ako by som citala seba, ale prislo 35 rokov a zatuzila som po rodine. Mam 2 krasne dcerky, materstvo je mega narocne, ale pozitiva sa nedaju ani opisat, kym sa sama mamou nestanes.

anonym_d0af43
25. aug 2025

@anonym_autor je to úplne normálne, nie každá žena musí byť nastavená mať dieťa. Môžeš si svj život žiť tak, ako je pre teba najprijateľnejšie. Nie si povinná to nikomu zdôvodňovať

Strana
z2