icon

Nikto mi doma nepomáha, čo robiť?

1. aug 2024

Musím sa niekomu vypísať,už nevládzem ďalej fizycky. Doma mi nikto nepomáha, manžel každým rokom ostal lenivsi a má všetko na háku. Deti pubertacka celé dni buď vonku alebo zavretá v izbe a nezáujem. Stredný syn tiež s kamošmi vonku. Skolkarka ona ešte potrebuje nonstop starostlivosť. Plus variť upratovať záhrada keď chcem pestovať niečo svoje zeleninu a ovocie, sliepky máme na vajcia, máme aj psa a mačky. Všetko ostáva na mne. Pred chvíľou som došla zo záhrady, zbierala som úrodu. Manžel s najmenšou pozerali rozprávku. Staršie deti vonku. Išla som sa osprchovať, potom riad umyť lebo plný drez. Zaujímavé nikto to nevidí že treba umyť riad alebo nikto nevidí na stole omrvinky. Takisto nikto nevidí že treba smeti vyhodiť, že treba porobiť to a tamto. Len ja mám také zázračné oči asi. Všetky deti sú odmalička vedené k upratovaniu, ale ja neviem ako došli starší do puberty úplne nezáujem. Idem okúpať najmenšiu potom ju dať spať, lebo ona chce len maminku. A takto si my žijeme a mňa môže aj šľak trafiť keď nikto nič neprilozi si ruku k dielu. Všetko len ja sama robím. Darmo im poviem nech spravia to a hento úplný nezáujem. S manželom sa potom len hádame. Ja som unavená vynervovana na pokraji svojich síl. A to nemám ešte ani 35 rokov. Už nevládzem.

Strana
z3
cukroska
2. aug 2024

@jana_eyre_2 hmm tak super 👍

deninka233
3. aug 2024

Mám doma to isté, dve takmer pubertálne deti a pármesačného najmladšieho. Záhrada vyzerá, jak vyzerá, proste nestíham. Som síce na rodičovskej ale pracujem cca 4 hodiny denne, keď treba aj viac (alebo doháňam cez víkend). Deti ma až tak netrápia, že neupratujú, lebo keď ich požiadam, tak to spravia, ale nanič (syn napr. umyje riady, no to môžem rovno znova umyť. A on sa ešte oduje že po ňom umývam a poradiť si nedá). Štve ma ale lenivý chlap. Ja mám povedať, čo treba spraviť, on mi POMÔŽE! Riady sú jeho obľúbená zašívacia činnosť, lebo to, čo ja umyjem za 10 minút, on umýva bez srandy dve hodiny. Dohádali sme sa po pôrode, že má pokosiť, po cisárskom to proste nedám (zarástlo kus).Namiesto seba zaplatil cigána s krovinorezom, ten vysekal všetko včetne malín a ríbezlí… A potom tie reči, ako si ja nevážim jak sa snaží, že som si nevšimla, že vzal plasty do zberného dvora (po troch dňoch a až po tom, čo ich pes rozvliekol po dvore) a necením si “čo on pre nás robí”. Jo a furt vrieskam naňho a na deti a furt som nespokojná… no tvl prečo asi 🤦🏻‍♀️
Nie, nebol taký, ale už je a stále sa to zhoršuje…

pikachu999
3. aug 2024

Vypni im internet manželovi daj úlohy aj deťom a kým nebude porobene deti nebudú môcť.ist von ani žiadne vreckové...ale najväčší tvoj problém je aj tak lenivý chlap

lujza123
4. aug 2024

Problem je v tebe, pohundres, ale aj tak to nakoniec spravíš sama.

Ak chceš zmeniť svoju rodinu, musíš v prvom rade zmeniť sama seba, svoj prístup. Lebo toto co mas doma je len výsledok tých rokov kedy si im všetkým skákala okolo zadku.Ty si si ich takto všetkých rozmaznala, muza aj deti.

Jasne ze decka v puberte trochu zleniveju, ale ak by boli všetci zvyknutí si zakaždým po sebe umyť riad tak ta tam nečaká ziadna kopa. Ak by bola celá rodina zvyknuta ze upratujete spolu a každý ma svoj diel prace už by to bolo po tých rokoch automatické.

Toto je tvoje nastavenie v hlave, ze domácnosť je len tvoja starosť a muza treba obskakovat. Ze deti sú maličké a nic nevedia, nic nemusia. Ze za vsetko mas zodpovednosť len ty.

Neviem koľko rokov majú tie staršie deti ale ak majú 12 a viac už by mali ovládať komplet všetky domáce prace, áno aj vedieť zapnúť práčku a uvariť jednoduché jedlo, nie pomáhať miešať koláč , ved to je vhodne akurát tak pre tu škôlkarku.

Ty si ako dieťa nemala doma ziadne povinnosti? Alebo ako to bolo s pracou v tvojej rodine kde si vyrástla, robila tiez všetko len mama?
Niekde si sa musela naučiť takéto vzorce a teraz ich len opakuješ. My sme ako deti mali doma na starosti riady, neexistovalo ist von a nespravit to. Teraz mám doma úplne typickú pubertacku, ale ked pridem z prace umývačka už je zapnutá a ani pol riadu sa nikde neváľa. Netreba jej nic prikazovať robí to úplne automaticky, pretože je to jej domáca povinnosť hadam už od druhej triedy

lujza123
4. aug 2024

Teraz čítam ze manžel je fajnový umývať po sebe riady. Schovaj všetky riady, každému nechaj 1 tanier, 1 pribor a jeden hrnček. Ked si neumyju po sebe nech si jedia z toho špinavého. Im tam naloz jedlo do takého aký si po sebe nechali aj s nedojedenymi zvyskami, uvidis ako rýchlo ich ta fajnovost prejde.

Vieš môj ex aj terajší boli produktmi presne takej domácnosti akú mas ty. Jeden presvedčený ze ženské prace sú všetko a mužské zas sedieť v paneláku pred TV a iba existovať jak taká bytová dekorácia. A druhý zas mama všetko najlepšie sama vedela spraviť, k ničomu ich nepustila len im občas niečo prikázala. Ked neprikazala nepohli prstom ….

Veľmi rýchlo som ich naučila fungovat normálne. Ešte pochopím tradične delenie prác ked jeden maka dnu a ten druhý rovnako maká vonku, ale nie toto. Ze 5 ľudí v dome a len jeden im okolo zadku skáče. Fakt treba mať trochu úcty sama voči sebe s nerobiť zo seba domáci spotrebič

Strana
z3