icon

Nočné sprchovanie a rušenie susedy

10. apr 2022

Poprosim vás o názor. Nakoľko situáciu nedokážem ohodnotiť s nadhľadom a bez pocitu osobnej krivdy. Suseda sa sťažuje, že sa sprchujeme po 22-hej, že rušíme jej nočný klud. Sprchu stíhame okolo 22-23.30 najneskor, podľa toho, ako deti uložíme a popraceme domácnosť. Minule som sa sprchovala tesne pred desiatou a o celej som počula ako nam kričí, či sme normálni, sprchovat sa tak neskoro. Podotýkam, že sme susedia 5rokov a postupne sme vyhoveli v mnohých jej nezmyselných nárokov, aby sme si zachovali status dobreho suseda…ako nedávať dole dosku na wc, lebo bucha, používať len mydlo s bezdotykovým davkovačom, keramický štngoce na umyvadle, alebo nepúšťať odsavač pár po desiatej. Sťažovala sa, že aj naše kohútiky vodovodné, že su hlučne a že kefou na wc trieskame. Dneškom naša trpezlivosť dosiahla vrchol, manžel už vypenil, že viac sa prispôsobovať nebudeme. No ja stale uvažujem, je to nezmyselná požiadavka? Ako to mate vy v bytoch, je zaužívané sprchovat sa zasadne do 22.00? Alebo je to akceptovateľné aj v čase nočného kľudu. Mám sa ma to vykašľať a robiť tak, ako mne vychadza, alebo som ozaj bezohľadný sused. Podotýkam, že tato požiadavka prišla až teraz, pritom 5 rokov sme sa sprchovali zasadne po tomto čase. S inými susedmi problemy nemame.

Strana
z5
jaga61
11. apr 2022

Asi máš čudnú susedu. Povedz jej, že býva v paneláku a nie v dome. Určite by som sa jej neprispôsobovala. Tak to naozaj nie.

sisi56
11. apr 2022

Už len susedy by som sa pýtala kedy možem isť do sprchy 🙈 to tá moja perie pravidelne o 10 večer a pračka jej pochoduje po celej kúpelni a nezbláznim sa z toho. Fénuje si vlasy o 5 ráno a o 7 vysáva a nevadí mi to 😬

esperanka
11. apr 2022

Mala som takých susedov, čo bývali pod nami a doslova všetko im prekážalo, to, že idem v noci na záchod a vraj počuť moje kroky, to, že ked vyberám taniere z kuchynskej linky, že trieskam dvierkami a pod. Podotýkam, že išlo o mladý 25ročný pár. Ich riešenie bolo, že nám následne trieskali na stenu v noci, ked ma počuli ako idem na záchod a tým pobudili aj ostatných to im nevadilo. Ráno nam zvonili na dvere, že stále robíme hluk a že budú volať policajtov. Celý deň som bývala sama, takže aký hluk to naozaj neviem aký som mohla sama so sebou robiť. Napokon sa to tak vyhrotilo, že sme z bytu odišli (bývali sme tam v podnájme). Potom som počula, že mali problémy aj s inými susedmi naokolo, tiež s nimi niečo riešili. Takže starobou to nie je. Ako to už niekto tu napísal, niektorým ľuďom hrabe...

penelope2066
11. apr 2022

@esperanka to fakt? 🤦🏼‍♀️ by som poslala niekam...

jankak055
11. apr 2022

Keramický štrngoce na umyvadle??? To som sa veru dobre pobavila. Suseda sa potrebuje liecit a bodka!!!

madeline1
11. apr 2022

Ano, po 22hej má byť nočný kľud a niekedy v bytoch sprchovanie veľmi počuť.

zdenkastanka
11. apr 2022

@madeline1 a ked niekto do 22.00 len pracuje tak co? Najlepsie aby siel rovno od dveri len do postele?nedajboze zeby si chcel umyt ruky a dat rychlu sprchu??🙈boze niektori uz nevedia co by im este vadilo...

esperanka
11. apr 2022

@madeline1 Zákony stanovujú hranice hluku..
Hluk, respektíve zvuk je možné aj merať. Stanovená je aj denná a nočná hranica, ktorá by sa nemala prekračovať. V tomto prípade sa bavíme o hlukovom limite pre obytné zóny, ktorý je cez deň stanovený na 50 decibelov. V priebehu noci je limit znížený na úroveň 45 decibelov.
Nie každý zvuk sa považuje za hluk, to že niečo počuť neznamena že sa porušuje zákon....

tiika
11. apr 2022

Je najvyšší čas sa zamyslieť a začať sa správať a žiť ako normálni ľudia, aby ste sa cítili šťastne a spokojne, radostne prežívali život a nie trpeli. To znamená žiť si podľa svojich predstáv (mydelnicka akú vy chcete, sklápať dosku, čistiť wc dokym nebude čisté, sprchovat sa, kedy potrebujete) a zároveň byt ohľaduplní k druhým (sklápať dosku potichu, sprchovat sa skôr, ak sa dá, napr. najskôr možno zbehnut do sprchy, potom upratať hračky, umyť riad a pod., ale ak vám to tak absolútne nevyhovuje, nerobte to).
Milej susede povedať, že áno, budete sa snažiť, nechcete ju rušiť, ale možno sa i tak občas stane, zial bývate v bytovke a vyhnúť sa rušivým zvukom sa vždy nedá, nech si ona zatvára dvere na kúpeľni, na chodbe, na izbe, dá vymurovat jadro, urobí protihlukový sádrokartón, dá štople do uši… alebo navštívi doktora, keď je zo všetkého taká nervózna). A ďalej to neriešte… Alebo, keď sa to bude opakovať, nadhodte to na domovej schodze, či aspoň prizvite domovnika, skratka ďalšiu autoritu… inak vás bude furt otravovať.
A áno, sprchou to neskončí.
A áno, asi ma nejaký psychicky problém.
A áno, nebudete s ňou asi nikdy dobre vychádzať, nie so všetkými sa to vždy dá. Skôr sa s tým zmierte.

johanidesa
11. apr 2022

Darujte jej štuple do uší

myela
11. apr 2022

u nas v starom panelaku kde mame jadro z heblu/siporexu a kovovu smaltovanu vanu je to dost pocut, vseobecne pohyb vo vani aj ukladanie sprchy. aj ked som u nas v spalni a muz sa sprchuje, velmi to pocut. takze moze ju to vyrusovat v zaspavani, ale aby vam diktovala o kolkej sa mozete umyvat a ci si mozete davat hore a dole wc dosku (to sa da aj normalne potichu a nie s trieskanim) tak to je cez ciaru. ak chce mat pani ticho, nech si kupi rodinny dom, kto byva v bytovke nemoze cakat ticho a 100% sukromie, v bytovkach je vsetko pocut. ja susede casto aj slova rozumiem ked na navstevu alebo trochu hlasnejsie rozprava, sused zas fajci, v lete nam to taha do bytu....

taily30
12. apr 2022

musim sa priznat, ze som to ani nedocitala a musela napisat, ze ta vasa suseda aj mna vytaca. v ziadnom pripade by som take nezmyselne poziadavky neprijimala. nasa suseda pod nami sa stazovala parkrat ze suchame stolickami, buchala na radiatory ako svihnuta....tak sme jej raz povedali, ze si dame do podnajmu ciganov s vela detmi, nech vie co je to ruch. vtedy sme este nemali dieta.
teraz sme kamosky 🙂

avalora
12. apr 2022

Nech si pusti radio, televizor, my ked vypneme vsetko aj pocitace, pocujem beznu hovorenu rec cez stenu susedy, ale ked fungujeme normalne, jedine co pocujem, ked nieco spadne nad nami susede, pripadne prechadzajuce auto. Ten sum vela spravi. Vy nerobite nic zle. Ona zije v jaskyni...

daeen
12. apr 2022

Tiež to vidím na psychiatrickú diagnózu alebo nieco pridružené vekom, aj u rôznych typov demencií bývajú takéto veselé zážitky. Hranica veku sa pritom každým rokom znižuje. Iné varovné signály nie sú?

matussara
12. apr 2022

@taily30 ked sme byvali s predchadzajucom byte, tak syn jazdil tatrovkou cez prahy....vtedy mi to nedoplo akosi. Suseda podomnou zase rada ziapala na manzela. Raz jej na schodoch vravim, ked nabuduce budete kricat na muza, aspon okno zavrite. Odpovedala, zapnite si radio....je to uz takmer 17r. Sme najlepsie kamosky a zrejme aj spriaznene duse.....🙂)

matussara
12. apr 2022

Pozrite sa aky typ cloveka to je...casto takymto sposobom nas ucia ludia nastavit hranice, alebo je dus.chora a volaju o pomoc aj takto...pozrite sa na to ako sa celkovo sprava ku inym, pozor na ucitelky-zvlast starsie, alebo su typy, kt. Jednoducho nevyhoviete-takze tuzba byt dobra nefunguje

silvia2013
12. apr 2022

U nás suseda po 22,00 začne šiť na šijacom stroji, minimalne do polnoci, a jej vnúčata behaju po byte v kolieskovych korčuliach a na kolobezke, aj ked sme doma minimálne, dopriala by som tvojej susede mojich susedov 🙂)))

mamka34
Autor odpoveď zmazal
saemi
12. apr 2022

ja si pripadám že bývam niekde v 3.cen.kategórii..
susedia vôbec neberú ohľad, ani veľa susedia ani nad nami...
hučia, hádajú sa, tv hučí, potom suseda ide o pol noci spať a asi 200x otvorí a zatvorí perinák že dovi dopo... potom 3x oknom treskne.. idú na balkón na cigu a debaty...
no katastrofa, dohováranie nepomôže, ešte oni sa urazia že čo ja chcem...
neznášam to tam... banujem tú chvíľu keď sme si prerobili celý byt... najradšej by som vypadla... ☹

paladia
14. apr 2022

Vyrástla som v bytovke. V živote som nepočula dávkovač mydla susedov. Pani treba povedať,že v noci sa ma spať a nie odpocuvat susedov. Jej požiadavky sú podľa mňa nenormálne.

jenny257
14. apr 2022

ignorácia a hotovo....este aby mi niekto vravel kedy a ako mam co robit, co si do bytu kupit (davkovac mydla) ta sa im vysmejem do ksichtu :D pridem z roboty po polnoci a nepojdem do sprchy lebo milostiva si to nezela, to urcite

jane001
14. apr 2022

Kto chce bit, palicu si najde.... mam podobnu susedu. Aby sme boli zadobre som robila nezmyselne ustuky.... muz zasiahol. Aj sa s nou pihadal. Nakolko je to obecny byt riesilo sa to i cez starostu. Ale som rada. Prakticky ani neodzdravy, ale my si zijeme v pohode. Nerobim jej naschvali ani sa neobmedzujem...

darula
15. apr 2022

Z vlastnej skúsenosti píšem ,zažili sme niečo podobné ,neustále búchanie ,zo začiatku som bola ohľaduplná ,vadilo im všetko ,potom sme už ignorovali ,skončilo to keď rodičia zomreli a dospelý synovia boli nútení sa odsťahovať sa a predať byt .

darula
15. apr 2022

@lauruska1234 normálne púšťam myčku ,práčku v noci ,suseda v noci pečie torty ,počujem o 1 šľahač ,ak mi vadí zavriem dvere na izbe a nepočujem ,všetko je to len o spolunažívaní .

Strana
z5