Novodobý trend - bývanie na skúšku
Viete mi prosím vás niekto vysvetliť čo je toto za trend? V poslednom období som sa viackrát stretla s pojmom "bývania na skúšku" a nerozumiem tomu. Aj u ľudí o dekádu mladších, aj u ľudí zrelých, uz po rozpadnutych manzelstvach,aj tu na nete sa množia častokrát rady typu "veď skúste spolu žiť a uvidíte". Akože čo je treba vidieť a skusat? Veď buď s niekým chcem byť a budem s ním s vedomím všetkých tých veci,ktore spoločné bývanie prináša alebo sa do toho radšej ani nebudem púšťať,keď som si vedomý nejakých pochybností. Čo je treba na tom skúšať? A dokedy? Donekonečna? Alebo na čom má byť postavený vzťah,aby ľudia išli do toho bez kalkulu a rozmýšľania či vyjde či nie? Naši rodičia neskúšali nič,nežili spolu a mnohí ostali spolu do smrti a toto je čo teraz za móda skúšania? Vymením ako špinavé ponožky keď mi niečo nevyhovie a idem ďalej?
@panelacikova presne ako pises,stále verím na monogamný vzťah
No zároveň sme sa s tým,čo nás postretlo naučili žiť a držíme sa toho,nikdy nerob dotyčnému to,čo nechces aby robil tebe!Nevera nikdy nie je o jednom,ale vždy o dvoch a len vtedy ak to človek pochopí,dokáže sa rozhodnúť ako chce žiť dalej.Ten kto podvedie to nespravi preto,že by chcel tej druhej osobe ublížiť...ale to je nadlho a o tomto vlastne príspevok nemá byt.
Veď ale odpoveď ostáva rovnaká. Pokiaľ sa na tom dvaja ľudia dohodnú a súhlasia s tým (a je jedno či majú 50 alebo 20), ostatných je do toho nič 🙂 Pokiaľ s tým jeden z nich nesúhlasí, tak do toho nepôjdu (a možno sa rozídu).
Ja s tebou suhlasim,asi som stara skola...alebo iba stara...a nie, nasi rodicia netrpeli..ale boli aj zodpovedni..zena nemala 3 deti s 3 muzmi,zena nezila s vdovcom a spolocnym dietatom ..na psiu knizku...len aby isli davky od statu...v minulosti by da od hanby prepadla.
Možno len hľadal “originalny” spôsob ako navrhnúť spoločne bývanie?
@sorak súhlasím s tým, že áno, v cca 90% prípadov ide o neveru preto, že niečo neklape, mám už dosť rokov, rozumiem. a iste, téma je o inom....
Ja by som to práve u tých 50-tnikov pochopila, pretože si už niečo zažili, sklamali, popálili sa. Práve pre to idú teraz do toho "na skúšku"........ Ale aj tak nechápem celej tejto debate..... Veď vždy sa nejak začína.... aj spolunažívanie. Jednoducho sa dvaja rozhodnú, že to spolu skúsia a tu fakt vek nahrá rolu a ak im to bude spolu klapať, tak spolu zostanú a ak nie tak nie. A ak im to spolu klape a nemajú potrebu riešiť svadbu, kľudne nech tak žijú aj do smrti. Samozrejme, že nikto to po čase už potom nedefinuje ako "bývanie na skúšku" ale normálne spoločný život.
autorka: tak teraz ti môžem presne odpovedať k 50-tnikovi. nečudujem sa mu ani za štipku. práve preto, že má už svoje spôsoby, je zvyknutý nejak žiť a nemá chuť, aby mu to niekto narušoval. a práve preto to možno takto povedal. nie, ani 50-tnik nemá chuť vrhať sa do vzťahu len preto, že je starý (podľa mňa teda vôbec nie je starý, píšem to skôr ako sarkazmus). človek po 50-tke už vie, čo chce, čo nechce, čo mu v živote vadilo, čo bolo super. a ak chce ísť žiť na skúšku, tak to myslí presne tak, ako to píšeš, no je to pochopiteľné. prečo by sa mal v pravdepodobne už kratšej fáze svojho života znovu boriť niečím, čo ho ničilo už predtým? už sa poučil, už to nepotrebuje. uviaže si na krk nejakú sliepku? nebodaj si ju najprv vezme a potom zistí, že "preboha!!!! nebolo mi predtým lepšie?"
hovorím to z pozície ja 43, manžel 57, obaja za sebou už nejaké životy a svoje domácnosti. takže vôbec, ale vôbec sa mu nečudujem, ak už má niečo odžité.
@zuzkalujza no sme nejak zhodne naraz písali 😀
@malva123 a čo je na tom hanba? Keď sa žena vydá a má dieťa, potom príde rozvod, tak to už do konca života ostane sama? Keď nájde iného muža a vydá sa opäť a majú spolu dieťa, to je hanba? Nie je to môj prípad, ale poznám a sú to slušní ľudia. Hanba sú tieto predsudky, kedy niektoré ukazujú prstom. Pritom to môže byť usporiadaná slušná rodina. A pokiaľ už sa raz popálila a vydávať sa nechce (alebo z akýchkoľvek iných príčin), už muža mať nebude? Toto nie je o zrelosti a starej škole, toto sú obyčajné predsudky. Koľko je len v mojom okolí takýchto rodín. Rozvedená žena (alebo muž) + nový partner + deti nového partnera. A čo je na tom?? Nepochopím takýto stredovek. Koľko rodín žije spolu naoko idylicky (mama, otec, ich 2 deti) a pritom sa doma hádajú ako psy a o láske a úcte nie je ani chýru...
@elizabet173 áno "chodenie" počas vysokej školy...raz u nich, raz u neho ... Po škole si prenajali byt a tam to haslo 🤷
Keby moji starí rodičia mali možnosť bývať na skúšku, asi tu nie som. No stará mama by mala krajší život a nie žiť s alkoholikom.
A preco by nemohli zit na skusku? Je to tvoj vztah? Nieje, tak ta do toho nic nieje ako zije niekto iny. Zi a nechaj zit a hlavne sa nenechavaj rozhodit tym, ze niekto uznava iny zivotny styl ako mas zauzivany. Neznamena to, ze je to nieco horsie, alebo lepsie. Klud.
Tak to potom vyzerá na pekne egoistického muža... hľadá si skôr opatrovateľku ako partnerku
autorka: potom má možno na mysli sexuálnu stránku veci, neviem....
@stanulienkat moji rodičia sa spoznali na inzerát,po pol roku stretávania sa bola svadba.su spolu 38 rokov a netrpí ani jeden z nich, majú idylický vzťah plný humoru, sú na rovnakej úrovni inteligencne,ani jeden nechlasta a peniaze u nás nikdy neboli problémom a to je tatko obyčajný robotník a mama ekonómka.ale brali sa ako 32-rocny a 27-ročná, takže už vedeli co chcú a nechcú.tvoja teória o trpeni zrejme vyplýva z presvedčenia, že kedysi sa všetci brali v 18 lebo bolo na ceste dieťa
Mnohí z nich spolu ostali len preto aby si susedia o nich niečo nepomysleli 🤷.Vedeli by rozprávať ,,akí boli šťastní,,.
Človek sa veľmi rýchlo ukáže až v spoločnej domácnosti a ja by som teda žiadnemu slúžku nerobila.
Mňa skôr udivujú ženy ktoré si nechajú skákať celý život po hlave od chlapa len aby sa im nerozpadlo manželstvo.Aj tá láska má svoje hranice.
Neuvaríš mu večeru tak ti dá jednu hubovú.Toto zistíš len v spoločnej domácnosti.
ono ma týmto zaskočila moja mama. mám vzťah 3,5r, ľúbime sa, funguje nám to a hľadáme bývanie. doteraz, ked sme boli spolu niekde aj viac ako 2 dni, napríklad týždeň, nemali sme spolu problém v domácnosti fungovať. a mama ma zaskočila tým že ved si to vyskúšajte, bývať spolu. pozerám, že čo, aké vyskúšajte? to je dnešná doba už fakt taká, že ked si v domácnosti nesadnú, tak sa rozidu? ach, fakt mi v dnešnej dobe chýbajú tie kompromisy, rozhovory, ochota riešiť problémy... buď sa ľudia rozidu kvôli blbosti alebo nemaju ok vzťah a sú spolu.
@sorak presne tak, nevera je vzdy o dvoch - o nevernikovi a objekte jeho zaujmu...podvadzana osoba do toho nevstupuje..
Peknymi.slovami to cele opisujes, ako vas to posunulo, vela naucilo, pises o pravej laske.. to vsetko je len ospravedlnovanie podrazu... ze to bol tvoj manzel, kto bol nevernym?
Nevera je podraz a potom zalezi uz len na dvojici, ako a ci to ich vztah ustoji..

@sorak preto sa na to netreba pozerať ako na “skúšku”. V podstate je to normálne “manželské” žitie s tým, rozdielom, že nie ste svoji. Idete do toho naplno s tým, že Vám to vydrží navždy. A o nejakú dobu sa vezmete. Pre mna je to súčasť vzťahu, akurát, že je to stav medzi chodením a svadbou. Konflikty a problémy sa snažíte spolu vyriešiť pretože chcete a nie preto, že musíte.