Novorodenec a pes
Dobrý deň,s priateľom bývame v jednej domácnosti a čakáme naše prvé bábätko .Náš problém je v tom,že mame psíka kríženca ktorý je cez deň von na dvore a na noc ide spat k nám do domu .Malej prerábame izbu (maľujeme,nové podlahy)ja som mu povedala že nechcem aby pes chodil do novej izby k malému bábätku .On má opačný názor ,chce aby pes spal s nami v novej izbe,samozrejme na zemi.Ja sa toho trošku bojím 😕Táto téma je pre nás dvoch veľmi nepríjemná,na tom sa vieme pohádať.Chcela by som vedieť názor aj niekoho iného preto píšem sem .Čo by ste robili na mojom mieste vy?
Ak je on taký neoblomný, že pes bude s vami a hotovo zo mňa by určite vyletelo že potom tam nemusíš byť ty a dieťa. Akože ak by môj muž dával potreby psa pred moje potreby a potreby dieťaťa tak by som to s ním rázne rozdebatovala. Nemám nič proti psom, máme dva, ale nikdy s nami v dome neboli a do izby by nevošli ani náhodou. Obaja s mužom sme proti tomu. Pes bežné zabrecha na hocičo čo ho v noci vyruši,keby mi zobudil dieťa tak by letel aj s pánom cez celý dom.
Aj mi mame psika. bradaca. Tak isto je cez den vonku a v noci u dcerky v izbe. ma ho od roka teraz ma dcera 3 a pol roka a bez neho nechce spat. Choroby nema ziadne a dokonca je vedecky dokazane ze deti maju nizsie riziko alergii pretozesi buduju od malicka imunitu voci tym bakteriam co ma psik. Ja to odporucam. Ak je o psika dobre postarane neni sa coho bat
Ako viem si predstavit, ze sa toho obavas, no pokial sa o psika starate, nemyslim si, ze by to jeho spanie vo vnutri mal byt problem. Tento tyzden som citala clanok, kde vedci skumali, ze deti, ktore odmalicka vyrastaju so psom su zdravsie a odolnejsie. Psa by som isto od novorodenca nejak neoodelovala, aby na neho nebol mrchavy a neziarlil
@lesankavh My máme tiež psa, má pelech pri posteli a nenapadlo by ma vyháňať ho zo spálne za to, že tam bude spať dieťa. Jediné čo budem riešiť je častejšie umývanie podláh, keď začne krpec liezť. S vysávanim sme to vyriešili robotickým vysavačom. Ak s tým však máš vnútorný problém, pekne to mužovi vysvetli a urobte nejaký kompromis. Inak to, že budete spať v inej izbe na ktorú pes nebol doteraz zvyknutý je bezpredmetné. Pes automaticky bude chcieť ísť spať tam kde budete vy.
@lesankavh prvého sme mali psa, cca o 10 rokov skôr ako sa narodila dcéra. Pes bol za ten čas zvyknutý spať na sedačke alebo aj v posteli (bývame v paneláku, samozrejmosťou bolo vždy po príchode z vonku psovi umyť laby a zadok) a s príchodom dieťaťa nikomu ani len nenapadlo niečo na tom meniť. Dokonca sa mu podarilo párkrát jej obliznúť tvár a keď už bola väčšia tak sa v pohode podelili o hračku alebo granule 😂
Výsledok - zdravé dieťa bez alergií a výbornou imunitou (klop klop klop, snáď jej to zostane navždy).
Naozaj nie je dôvod na nejaké zásadné zmeny voči psovi pokiaľ nie je agresívny alebo nešpiní vnútri.
My mame 9 rocneho Jacka Russela, je vo vnutri ale samozrejme chodieva na dvor /sam tam dlho nevydrzi/...chlpy su vsade, ide ma porazit a tak vkuse vysavam /esteze nemame koberce/...maly ma 2.5 roka a nas pes spava s nami odjakziva takze nechceli sme ho davat na vedlajsiu kolaj, a zase maly spaval vzdy vo svojej postielke...samozrejme na gauc nesmie,do postielky nikdy a k malemu do izbicky nechodi....syn nema ziadne alergie a ani chory nebyva, teraz su to velki kamosi😃😎nikdy na maleho neziarlil, nevrcal..nedovolila som mu ho ani oblizat ked bol mensi, len ked sme prisli z porodnice tak ho onuchal, chvilu bol z neho nadseny ako z novej osoby a potom sa uz o neho nejak nezaujimal, teraz rodim o mesiac tak som zvedava ake to bude
Tiež máme psa a dokonca veľkého, chodí von aj dnu a plánujeme s bábom spať v jednej izbe s ním. Ja to tiež nejako neriešim. Dieťa má x podnetov z ktorých môže dostať alergiu - prach, kvety, roztoče atď. Kvôli tomu ho predsa nezavriem do sterilnej miestnosti, imunita si musí privyknúť. Samozrejme sú na mieste zvýšené hygienické opatrenia, ale to je asi tak všetko. Aj netere keď sa narodili riešime sme to takto a nikdy nebol problém, tak isto x mojich kamošiek so psami. Ak pes nie je problémový (agresívny alebo bez očkovaní) tak na čo robiť stres. Ja si myslím že ak mama a otec si s tým nerobia hlavu dieťa to bude brať ako samozrejmosť, že havo je v dome a budú časom super kamoši. Je to obrovské plus pre vývoj dieťaťa po psychickej stránke aj po imunitnej. Alergiu skôr dostane dieťa ak by s ním bolo len raz za čas ako keď je stále vystavované jeho prítomnosti . Samozrejme je to vaša domácnosť, vy sa musíte dohodnúť. Ale žiť v láske so zvieratami mi príde lepšie ako byť vychovaný v strachu z ich "škodlivosti". Okrem toho zdieľam skúsenosť báb, že aj pri neteriach si ich pes oňuchal, chvíľku bol natešený a potom ho skrátka prestali zaujímať :D
My mame psa 8 rokov, pred narodenim maleho spaval s nami v izbe. Ja som tiez nezniesla myslienku na to, aby to tak ostalo po narodeni babatka. Kompromis bol taky, ze na dvere do spalne sme dali zabranu a havo spinkal za zabranou, no pri otvorenych dverach ku nam a do spalne nemal po narodeni vobec pristup. Trvaj si na svojom. Zboznujem nasho cokla, ale ked bol drobcek malicky, proste mal zakaz vstupu k nemu, hlavne kvoli tym chlpom. Ono ked dietatko zacne lozit, si tych chlpov "uzijete" az az. Pre novorodenca moze byt chlp v puse dost velky problem.
Mne príde že tie chlpy sú tak či tak skoro všade, tomu sa nedá úplne vyhnúť (aj na oblečení atď. a to sa roznáša kade tade). Čiže zabrániť sa tomu aj tak na 100% nikdy nedá.
@lesankavh ahoj, my mame tiez psika, je to manzelov pes, bol zvyknuty spat s nim, mohol liezt po gauci, trhat ponozky, atd. Ked ochorel, zobrali sme ho k sebe, dovtedy byval u svokry, ale prisiel k nam len pod jednou podmienkou - ziadna postel, gauc, nic nehygienicke. Ma pelech v obyvacke, my spalnu na poschodi, cize takmer nic nepocut, ked brese (mna to velmi rusi, hlavne v noci) Manzel to respektuje. Uplne ta chapem, ze nechces, aby bol psik v jednej izbe s vami, trvala by som tiez na tom, aby mal kazdy svoju izbu. Muz je tiez naviazany na psika, ale v tomto som bolla nekompromisna. Treba sa porozpravat, vysvetlit. Je rozdiel, ked das k psikovi rocne a starsie dieta, ktore ma aspon aku taku imunizu a je rozdiel pri novorodencovi. Drzim palce 🙂
@bmuller to čo píšeš má hlavu a pätu ale to je ľudský pohľad, pes takto neuvažuje. Pes chce byť pri pánovi, lebo chráni alfu (resp. alfa pár - záleží od psa, výchovy) a chce byť so svojou svorkou. Zároveň má svorka svoju hierarchiu a on má svoje "práva" ktoré vyplývajú z jeho postavenia a ich zmenu žiaden pes neznáša dobre (v tomto prípade odopretie voľného prístupu k nim). Samozrejme že je možné naučiť psíka novým pravidlám a zabehnutý chod domácnosti zmeniť, ale rozhodne nie zo dňa na deň a pes v pôvodnej miestnosti sám od seba na 99% neostane. Lebo jemu nejde o "vankúš" kde spí ale o to byť s ostatnými členmi svorky. Stačí sa dohodnúť a veci upraviť, ale čakať že psovi tam nechajú flek a on sa nebude ťahať za nimi je omyl. Majú na to čas, nech si to premyslia a podľa toho sa zariadia. Všetko sa dá ak sa chce 🙂
@lesankavh ja by som zvazila aj tu moznost ak budes k mimcu vstavat -- ja som v noci vstavala par x a svietila svetlom alebi svetielkom tak pes bude hore tiez..bude to brat ze ste zobudeni a nastane pohyb.. aj ten havo by mal mat neruseny spanok pokial mozno.. ak by bol nevyspaty x noci co pri novorodeniatku byva casto v celej domacnosti tak to moze aj zle dopadnut.
Fuuuuj preboha,pes do bytu či domu nepatrí!my ľudia tiež nespavame a nežijeme von v psej búde
@lesankavh mame psa, spi s nami v izbe.netreba to prehanat s tou sterilitou.bude aspon odolnejsi.a ked sa ukaze problem, psika vzdy viete potom presunut.myslim ze ak by mala dcerka naozaj nejaku alergiu,priatel urcite nebude namietat a psa presunie aj sam..tu si len musite nastavit celkovy pristup k psovi,lebo tebe vadi a dieta sa este ani nenarodilo..takze to nebude len o tych chlpoch a dietati..
Tiež podľa mňa závisí od toho aký je to pes sú určite plemena,ktoré sú veľmi ustekane, niektoré sú veľmi ochranárske. Ja si pamätám pár rokov dozadu kedy pes skočil k bábätku do postieľky, priľahol ho a zadusil. Jasné že nie naschvál, chcel ho možno zohriať. Ale raz darmo psík je len zviera, a nevie že toto teraz nemôže a má sa správať inak. Preto pre mňa tiež psík do domu alebo bytu nepatrí.
@lesankavh nás malý vyrasta so psom od narodenia,celé tehotenstvo spal s nami v posteli a bol mojou veľkou podporou,vždy vedel kde má niečo tlačí,kde ma bolí,mával hlavu na brušku,od kedy sa malý narodil,spí s ním v posteli,malý má 5,žiadne alergie,intolerancie,nič,máme aj mačku,sibto členovia rodiny a malý nevie bez psa zaspať a ani ja😉nečudujem sa tvojmu priateľovi,máme westika, je sprchovaní vždy pred spaním. Ale to je náš názor,nás život,sú to členovia rodiny a dieťa vie,že nesmie ubližovať,ťahať,aklbat,že musí dať žrať,že to je živý tvor,ktorý nás miluje a dal by za nás život,by si neverila ako si stráži malého,je to vzťah na aký sa nezabúda. A nikdy mi neprišlo na rozum sa báť o zdravie malého,kvôli psovi
Aj moj peso je kríženec, doslova velmi agresivny krizenec a na maleho si hned od zaciatku zvykol. Najprv sa ho síce bal, ale teraz naneho dava velky pozor. Maly prichadza s pesom do kontaktu a je zdravý, čiže ak psa kúpeš aj keď len raz za mesiac, to stací nato, aby bolo babo ok. Mne vravela detska dr. že deti ktore vyrastaju pri zvieratkach su imunnejsie voci chorobam.
@evushka007 ale jasne, ze pes ma svoje chapanie sveta 🙂 len tazke je predpokladat, ako sa bude tvarit v izbe s budiacim sa a placucim babatkom... radsej by som skusila ho trochu teraz po prerabke obmedzit v priamom pristupe k ludom v noci do novej izby, nez potom po narodeni babatka, ked pripadne zacne brechavat alebo skucat, ho vysikovat prec ...
@bmuller podľa mojich skúseností a skúseností kamošiek čo majú doma psi sa dejú v podstate zväčša dve varianty. Na začiatku to pes vždy vníma ako "vyrušenie" to je jasné. Časom si zvykne a prestane to riešiť nakoľko vidí, že sa nič zásadného nedeje. Druhá varianta je, že mu to polezie na nervy a odíde hneď ako dieťa začne plakať spať inam, neskôr sa zväčša vráti 🙂 Nepočula som, že by pes mal chuť stále zavíjať alebo čosi, možno také psi sú ale nikto v okolí takú skúsenosť nemal (a to máme veľa priateľov kde sú malé deti a psi). Ak je pes vychovaný nebýva s tým problém.

@sajmiona máš pravdu,ale ako to vysvetlit jemu ?aby to pochopil?