icon

Nový zákon o rodine. Čo si o tom myslíte?

alinka189
4. máj 2010

ahojte, neviem či tu už náhodou táto téma nie je, ale nenašla som ju....som dosť pobúrená tým zákonom....to akože po rozvode, príp.rozchode bude maloleté dieťa týžden resp.mesiac u matky a nastriedačku u otca??? to čo je za hlúposť. nepoviem, ak by sa to týkalo väčších detí, ale deti min. do cca 6r.by mali byť len u jedného rodiča. samozrejme s tým, že by sa stretávalo aj s druhým. myslím si...a určite nie len ja, ale väčšina ludí a aj psychologov, že to pre to dieťa nebude dobré. bude mať v hlave chaos. z každej strany ho budú učiť inak, k čomu to vedie? už teraz sú deti na nepoznanie od našej generácie a bude to ešte horšie. som ten zákon pochopila zle? po svojom? alebo to je vážne tak? čo si o tom myslíte? ak toto podpíšu, tak .....

ada32
4. júl 2010

prepac skomolila som ti nick nie jacob ale @jojcob

dajna11
4. júl 2010

@ada32 súhlasim s tebou že mnohí to urobia koli výživnemu....ale ved nech neplatia....aspon by zistili že živiť to dieťa stoji ovela viacej ako je tých smiešnych pár eur. aj moj ex si malu občas zobral,a dal ju k matke,tá s nou šla na vychádzku,do obchodu...on mal svoje dieťa,svoju frajerku.

ada32
4. júl 2010

@dajna11 ved prave ten zakon je taka dvojsecna zbran.na druhej strane ked sa vedia dvaja dohodnut nepotrebuju na to zakon vsak?
ja ta chapem,zazivala a stale zazivam to s mojim ex blaznom.pred 12 rokmi zurivo bojoval o zverenie nechcem ani pomysliet co by dnes z dietata bolo.zo sparov psychickej manipulacie sekty sa zrejme dostal ale ked syna vezme dnes sýti ho informaciami o nasom mimozemskom povode, ako nase civilizacie riadia mimozemstania a bude svetova vojna a musim mu vybavit modru knizku....no uznaj.

dajna11
4. júl 2010

@ada32 ufff tak toto je fakt sila.......tak toto by aj mna nasr.....
aby mu takto vymývak mozog hovadinami...

dajna11
4. júl 2010

@ada32 teda sorry..vymýval mozog 😉

jojcob
4. júl 2010

Baby, ja vas chapem. Kazdy zakon je dvojsecna zbran, ale na to su sudy, aby to vedeli posudit. Ved ja by som tiez nedal dieta niekomu, co je nezodpovedny, pride len sem tam a inak sa o dieta nezaujima. Ja len vravim, ze ako su muzi spekulanti, tak su aj zeny. Moja ex mi maleho nedava, vyhovara sa, ze on ist nechce a ked jej navrhnem, ze nech ideme spolu niekam, aby sa ma maly "nebal", tak to sa zrazu neda. Tiez si nerobi hlavu z toho, ze mam prist pre maleho. Jednoducho mi napise sms, ze nie su doma a basta. A nie aby dopredu zavolala a dohodla sa, ja naozaj pristupim na kompromis, ved mi ide o syna a nie o neake dokazovanie si, kto je prave v prave. Ona mi napise 8:55, pricom syna mam mat od 9:00 . A nikto jej nic nespravi. Preto Ada32, nemusis si ani ty z toho robit tazku hlavu, ze budes cely den cakat na ex, ci pride alebo nie. Ak nepride nacas, staci ti hodinku pockat a mozes si ist kam chces. Aj ked chapem, ze smutok v ockach vasho dietata to nevymaze. Takych otcov by som aj ja kopal do zadku zo Zeme az na Mesiac. A vazim si teba ako matku, ze ti zalezi na detoch, ale nie si sebecka a pomstichtiva, lebo ak si nerozumeli rodicia, to este neznamena, ze musia z deti spravit polosiroty. Preto nebudme matka a otec, ale budme rodicia!

chatrin
5. júl 2010

Ahojte! Rada, by som sa aj ja vyjadrila k novemu zakonu. Boho zial mali by sme si uvedomit, ze dieta nie je kniha, ktoru mozes na pol roka, alebo na rok pozicat, a potom vrat. Ja mam 8rocne dieta, ktore vychovavam sama. Otec sa zacal pred dvoma rokmi o neho zaujimat. Predtym raz za 2mesiace zavolal, ci zije.Musim samozrejme podotknut, ze otec mojho dietata nie je obcanom slovenskej republiky. Predstavte si, ze on sa mi ako keby vyhrazal tymto novym zakonom. Moja advokatka mi poradila, aby som moc nevyskakovala, lebo on ma viacej penazi a ja na sude neobstojim. Tak mi poradte, co mam robit. Ja ani spat uz neviem. Nase sudy su stale skorumpovane od hlavy az po päty a hlavne ten v Lv.

dajna11
5. júl 2010

@chatrin ved to si myslím aj ja,že dieťa takto bude putovať,ja to beriem ako podla svojej dcerky.ako neznáša zmeny,ako si potrpí na stereotype lebo to predstavuje pre nu bezpečie a istotu.nedávne sme sa sťahovali.nie daleko od miesta kde sme bývali,ale predsa len ani školu sme nemenili,budeme ju nosiť tam kde doteraz,snád to pojde,bude to o hubu,ale viem že by trpela.

chatrin
5. júl 2010

@dajna11 Zle mi je z tochto nasho sprosteho systemu! Ja sa staram o maleho ako len viem uz celych 8rokov jeho zivota a on len 2roky ako tak prejavuje zaujem! to Vam poviem vyhrazat sa to on vie na jednotku a uplacat tychto nasich skorumpovanych sudcov. Ja na to peniaze nemam, ja musim prvom rade chladnicku naplnit, aby moj maly mal co papat, a nakupit co potrebuje do skoly a td.

andzi
5. júl 2010

@chatrin nepreháňaj a hlavne sa neplaš! Striedavá starostlivosť je a bude aplikovateľná skutočne v ojedinelých prípadoch, kam ten tvoj určite nepatrí. Aj keď si otcovia myslia, že teraz sa všetci v hojnom počte budú domáhať striedavej starostlivosti, z tohto "sna" sa veľmi rýchlo zobudia. Naše slovenské pomery ani právna kultúra na toto nie sú uspôsobené, a to ti nevravím ako teoretik, ale ako človek s niekoľkoročnými skúsenosťami z tejto oblasti. Takže kľudne môžeš spať a neobávaj sa žiadnych skorumpovaných súdov.

kitti0503
5. júl 2010

No andzi to si aj mna ukludnila

jojcob
6. júl 2010

Slovenske pomery a ani nasa pravna kultura nie su usposobene v prvom rade na spravodlivost. Preto ja skor ocakavam, ze skutocnym otcom striedavku neschvalia a roznym pseudootcom a spekulantom hej. Na Slovensku je to proste tak. Mam uz so sudmi svoje skusenosti....

andzi
6. júl 2010

@jojcob bez urážky, tvoje príspevky mi vždy vyvolajú úsmev na tvári. Právo si neštudoval, v právnej oblasti sa nepohybuješ, ale mudruješ viac ako keby si bol docent rodinného práva. Chápem, že bojuješ o syna a práve preto nedokážeš mať nadhľad. Všetko vidíš len nespravodlivé a skorumpované, ale ver, že to tak nie je! Veľa šťastia.

marek181
6. júl 2010

jojcob čau ja tiež by som chcel syna požiadať na striedačku ale neviem čo a ako. som rozvedený od januara a moja ex stale vymýšľa ako mi ho nedať a ako mi uškodiť. teraz v nedeľu ho mam brať o 12tej pred bytovkou som bol už 11:40hod. pozerám moja svokra ide k mojej ex domov hned som si pomyslel tak a ty svojho syna nedostaneš?! o 11:55 hod mi moja ex napísala maly teraz zaspal. nesom debil a viem ako sa sprava môj syn ked niekto pride na navštevu hned sa preberie a zaspi až o dva tri hodiny. ale čo som mal robiť ako to dokázať že malý nespal len mojej svokre sa zachcelo hrať s malým tak sa vyhovorili že zaspal prezvonila mi moja ex až o 14:20 že sa maly zobudil hned som prišiel a ona na mna že teraz sa zobudil a ja nato že joj tak to sa mama ani s ním nepohrala. moja ex zbledla a otočila sa a odišla. ked sa jej niečo pytam ohľadom malého jeho zdravotného stavu tak neodpovie ked jej napíšem mail alebo sms tak tiež neodpovie. bol som za detskou kuratorkou a oni to neriešia lebo je to žena a tá môže všetko. nech mi nikto nehovorí že žena nemá stale prednosť že žene stale uveria a otec je obyčajný otec ktorý nemá pravo na dieťa. Bohužiaľ je to tak ja stale a všade vravím že dnešná spoločnosť by si mala uvedomiť že rozvod je medzi rodičmi a nie deťmi ja som sa rozviedol s manželkou a nie so svojím dieťaťom?!!!! dieťa stale trpí a ta matka ktorá spiera otcovi styk s dieťaťom nieje matka ale macocha lebo nemá na to pravo a ked to robí tak nemá rada dieťa .

sny
7. júl 2010

@andzi ahoj,som tu nová a toto by ma tiež zaujímalo.S manželom sa dohadujeme na rozvode,mám skoro 2ročnú dcérku.Najprv súhlasil so všetkým,aj návrh na rozvod som mu dala prečítať,aj rozdelenie majetku sme prebrali.Ale komunikujeme len cez sms,i keď bývame pod jednou strechou a teraz sa tiež vyhráža,že bude chcieť malú napoly.Problém je však ten,že o malú sa od narodenia riadne nestará,teraz začal chodiť do roboty a malá má plienky,pokakanú ju v živote neprebalil.Viem to aj dokázať,ale nechcem do toho nikoho ťahať.Majetok chce rozdeliť tak,že všetko predáme a rozdelíme.Lenže jedine byt je na spoločnom mene,ďalej má garáž a pozemok na jeho mene nadobud.počas manželstva,auto na mene starého otca,čo ale platím ja a pred časom kúpil rodinný dom na dedine a dal ho napísať na rodičov,lebo bol vedený na ÚP a vraj nemohol nič vlastniť.Peniaze na terminovam vklade,vložené počas manželstva má už len on,moju čiastku-boli dva vklady-vybral na kúpu domu. Tak mám strach,že o polovicu peňazí pripravý mňa aj dcérku.Pôvodná dohoda bola,že byt-3izb-ostane mne,jemu auto,garáž,dom,pozemok peniaze.Neviem čo mám robiť a ako to všetko dokázať.Na právnika nemám peniaze,som na MD.Prosímskús mi aspoň trochu poradiť,budem ti zaviazaná 🙂

marek181
7. júl 2010

sny ak môžem ti poradiť ked si na materskej dovolenke tak maš pravo na pravnika zo socialky bezplatné skus zajsť na socialku a opýtať sa že či maš pravo na pravnika bezplatné moja kamoška tak mala dali jej a nič neplatila. všetko čo je na jeho mene na nadobudol to počas manželstva je aj tvoje maš narok na polovicu nevadí že je na jeho mene. o auto a dom asi prideš lebo to nieje na jeho ani tvojom mene ale možno by sa dalo dokázať že to ste platili z vašich penazí . skus zajsť na socialku a opýtať sa na pravnika. veľa šťastia prajem.

sny
7. júl 2010

@marek181 Ďakujem ti naozaj veľmi pekne,každá rada nad zlato 🙂 Ešte stále neviem,čo mám robiť,pokúšam sa dať aj tomu čas,okolie si to už tiež všimlo,navyše sa manžel teraz snaží ukázať,že je otec a hocikedy príde za nami von a malú mi vezme k jeho starým rodičom,mňa si vôbec nevšíma,stále neprehovoríme ani slovo.Takto ďaleko to ešte nezašlo,preto ma to moc trápi a som na to len sama,lebo nechcem zaťažovať rodinu,tak po večeroch sama plačem a premýšľam,čo bude ďalej.Keď mňa tá samota a beznádej strašne ubýja a nikoho to netrápi.Naozaj neviem,čo mám robiť,hlavne kvôli dcérke.Mám strach...

jojcob
7. júl 2010

@andzi je sice pravda, ze som pravo nestudoval, ale kto ti povedal, ze sa nepohybujem v pravnej oblasti? V poslednom case sa stretavam so sudcami , pravnikmi, psychologmi, studujem materialy na nete, v Lige otcov rozoberame rozsudky. Uz mam pocit, ze viem viac o tejto oblasti, nez ktorykolvek "odbornik", co sa na rodicoch a detoch len nabaluje. A myslim, ze o tom, ze nase sudnictvo je urcite minimalne nespravodlive vie kazdy otec, ktoremu jeho ex brani sa stretavat s detmi aj napriek rozsudku a pritom riesenie je jednoduche, stacilo by sa drzat zakona o rodine a jeho paragrafov. Len na to nikto nema odvahu. Ak si myslis, ze len mudrujem, pozyvam ta na odborne stretko Ligy otcov. Byva to v Bratislave cca raz za 2 tyzdne a zucastnuju sa ho okrem otcov aj vystudovany odbornici (sudkyna, pravnici....) . Ak by si mala zaujem, napis mi do posty a ja ti oznamim najblizsi termin.

silvinka78
8. júl 2010

@sny Ak je tvoja rodina normalna,urcite to pochopia.Ja som zacinala ako ty,co sa tyka tvojho manzela.Nebavili sme sa a do teraz sa ani nebavime.cim viac sa vyrozpravas,tym ti bude lepsie.Urcite ti aj tu niekto pravne poradi,napr.Anzi,je vidiet,ze sa vyzna.Ja sa rozvadzam dva roky aj o malu teda opatrovnictvo mam poziadane a dva roky si ju striedame po 1tyzdni,poviem ti ze je to o nervy.a nielen ja a moj priatel ze trpime,ked tu mala nieje,ale hlavne ona.kazdy pondelok si musi do skoly brat vsetky knihy,veci atd.no chudatko.kolkokrat aj place a ja s nou.

sny
8. júl 2010

@silvinka78 Ja viem,že to rodina pochopí,i keď ma iste budú prehovárať kvôli malej.Dcérka bude mať len 2roky a má plienky,ktoré jej on neprebalí,tak verím,že súd by nerozhodol v jeho prospech.Ja mu nechcem brániť v návštevách.Všetko je to tak strašne zložité,už ma chytá z toho depka.Nevedela by si mi do IP poslať neaky vzor,že ako mám napísať návrh o starostlivosť o malú pred rozvodom?Veľmi by si mi s tým pomohla,ďakujem.
Inak tvoju siruáciu ti tiež nezávidím,musí to byť hrozné,takto to naťahovať,hlavne malá ty iste trpí,i keď si to ako dieťa tak neuvedomuje.Chceme pre naše deti len to najlepšie a niekedy to dopadne takto.Toho sa aj ja bojím...

marek181
8. júl 2010

@sny musíš byť silná a neukazovať že sa trapiš lebo to tvoj manžel chce aby ťa mohol zničiť musíš sa postaviť a bojovať ja viem že je to ťažké. ja som rozvedený od januara a ked idem na grilovačku tak moja ex ma nervy. nevie to prehltnuť že ja si chodím po grilovačkach až dvakrát som bol tento rok a ona nemá s kým pohadala sa s kamoškami aj s mamou a sestrou tak je sama a tak asi aj ostane lebo ona stale vraví že ona nepotrebuje nikoho! drž sa budem ti držať päste a napiš ako si dopadla.

sny
9. júl 2010

@marek181 Viem a chcem byť silná,kvôli malej,ale sa to len zhoršuje.Do včerajšieho dňa sme sa nebavili,večer prídem domov,malú chcem kúpať,všetky šaty moje i malej vyhádzané po posteli,plakala som,potom prišiel,vrieskal po mne,malá plakala,dodnes sa celá klepem,vraj mi zopere malú,lebo moja rodina je nikto,sme úbohy,jemu brat zaplatí právnika,ja nie som schopná sa starať.Tiež idem volať právničke,síce peniaze nemám,ale sama sa do boja pustiť neviem.Navyše počas kydania na celú moju-jeho rodinu zavolal medzi nás svoju matku-bývajú oproti cez chodbu-tá sa snažila robiť agenta,ale ma to hrozne pobúrilo,lebo moja rodina dodnes nevie o našich problémoch,chcela som to riešiť sama,ale som vyčerpaná,nespím,nejem.Nemám kam ísť,mám len dcéru o ktorú budem bojovať zubami nechtami.Ďakujem ti za podpodru,budem to hrozne potrebovať

jojcob
9. júl 2010

@sny Kvoli takym chlapom, ako je tvoj manzel sa vsetky zeny boja striedavky. Otvorene poviem, ze take spravanie, ako predvadza on sa mi nepaci. Ludia si maju svoje problemy riesit pokojne a nezatahovat do toho este aj rodicov. Jemu by som dieta rozhodne nezveril. Berie ho len ako majetok, ako nieco,s cim ta moze vydierat a zastrasovat. Drzim ti palce, nech vsetko dobre dopadne a ty sa zbavis toho choreho cloveka, ktoreho si si zial vzala za manzela.

dajna11
9. júl 2010

@sny len sa nenechaj zastrašiť,zahnať do kuta......čo je pán boh?si matka ktorá sa o dieťa stará a riadne a tak ti nemá prčo malu zobrať.to su len výhražky a myslím že každá si ich pred rozvodom užila dosť....ale sú to len prázdne slová,ved jemu spadne po rozvode hrebienok....nemaj strach

sny
9. júl 2010

@dajna11 Nemám ani tak strach čo bude so mnou,ale ako to bude vplývať na malú 😖 Neako sa stále neviem pohnúť vpred,len som nervózna a rozklepaná,ako mám postupovať ďalej.Ešte som sa nedovolala advokátke,návrh na rozvod mám spísaný,len neviem či dobre,Potom ma čaká dilema z delenia majetku,aj keď predáme 3izbový byt,za svoju polovicu si nový aspoň 2izbový nekúpim.Veľmi ma trápi,že malá tu má svoje miesto,svoju izbu,či si zvykne.A keby mala mať dva domovi,to už fakt neviem.Mrzí ma,že nechce brať ohľad na ňu,je tak malá a zraniteľná.On a jeho rodina sa do mňa môžu obúvať,lebo moja rodina čuší a otca nemám ktorý by sa ma zastal ☹ Fakt mi už lezie aj svokra na nervy,vkuse sa snaží riešiť niečo,ako sa mám vraj správať,či som mu navarila,či komunikujeme...Proste sa pretvaruje i keď ma neznáša a ja pretvárky zo srdca neznášam!Verím,že budúci týždeň budem už o niečo múdrejšia.
Zajtra zoberem malú na kupko,pôjdeme samé,aspoň prídem na iné myšlienky 🙂

dajna11
9. júl 2010

@sny ja ťa chápem,ale musíš sa pohnuť.a kašli na svokru....po rozvode budeš sama sebe panou a ich budeš vídať minimálne. myslím že dcerka je mala na to aby odsuhlasili striedavu starostlivosť. aj moja dcerka sa volá sofia,mala 4ked som sa rozviedla. mali sme dom,záhradu,mala svoju izbu....všetko som obetovala len aby nebola doma ked sme sa hádali,aby manžel v opitosti jej neublížil.ona to nechápala.....prišla o izbu,o dom....dodnes o tom hovorí....viem že jej je luto,a bola väčšia takže to viacej chápala ako ročne dieťa. manžel mi zbral vššetko,nemala som nič. šla som k rodičom do maleho bytu...neskor som zoh nala jednoizbák lebo na väčšie som nemala...ale mali sme sovje sukromie.a stačilo nám to.maličku máš ešte malu aby to že sa presťahujete nejako na nu vplývalo,skor sa zmieri so situáciou ako dospelý.budeš sa jej venovať,s usmevom na perách,čo som napr.ja nemohla ked som sa trápila...lebo som sa utápala smutkom,že prečo ja. a dodones viem že to že som sa rozviedla bolo to naj riešenie a som rada.malej nechýbalo nič,a myslím že je šťastna,mna miluje a sme ako dvojčata......bez seba nikam.

papatka
9. júl 2010

Ja si naozaj neviem predstavit ako to budu sudy robit ja som rozvedena mam 22mesacnu dcerku a chodi exovi kazdy druhy vikend a to uplne staci musi si zvykat na exov rezim a doma je potom zla.To potom ako na co su matky 3roky na materskej ked maju byt taky dlhy cas bez deti ved to bude stresujuce no hroza a to ked este pojde do skolky no neviem si to predstavit kto to tam navrhoval

marek181
10. júl 2010

@sny je to strašné nesmieš sa dať musíš mu ukázať že sa ho nebojíš a vieš aj sama žiť nepotrebuješ ho si samostatná nesi na neho odkazaná. držím palce a o ten rozvod podaj čim skôr bude to lepšie pre teba aj tvoju malu.

dajna11
10. júl 2010

@papatka
@papatka no to asi nepojde ked bude dieťa maličké...lebo potom by musel byť aj otec na materskej po tú dobu ked bude mať dieťa u seba nie?ved ako by sa mu venoval?

sny
10. júl 2010

@papatka Aj moja má len necelé 2roky,tiež sa bojím,že ju dajú na striedačku.Je to hrozne nefér,veď on robí,nemá čas na ňu teraz,ale chce ju silou mocou lebo vie,že ja už k jeho rodine s malou chodiť nebudem.Ale fakt sa o malú nevie postarať,neak to musím dokázať na súde.ani keby chodila do škôlky by som to nepripustila,aby mala dcérka dva domovi,veď to je na psychyku,kde by mala potom ten pravý???No a otec na materskej?To môj sa stále oháňa,že ja som na materskej,berem za to prachy,nech sa starám 🙂