icon

Nový život - sťahovanie do zahraničia

9. jan 2023

Ahojte priatelia.
Ani neviem kde začať, na úvod asi to, že manžel chce aby sme odišli zo Slovenska. Argumentov má dosť, ok má vo veľa veciach pravdu. Hlavným jeho argumentom je možno strach, alebo zlý pocit z diania v našej krajine..ako povedal je presvedčeny, že v najbližších rokoch, možno desatrociach tu bude ťažký život, boji sa eskalácie konfliktu u našich susedov a dopady na nas, nikto by sme neverili že sa niečo také môže stať v 21 st...ide mu prvoradé o deti, máme ich 3. Viem, možno sa Vám to bude zdať smiešné, že čo riešime atď aj to chápem aj
mne to príde smiešne a potom zas nie,....a že máme menej pozerať Markízu? Pre info tv nemáme 4 roky, načo sa zahlcovat blbymi info, ale teraz je to iné, vyhnúť sa tomu nedá, rieši sa to vsade. A viem že keď sú tu témy ako napr.bojim sa co sa bude diať, tak
výsmech a vymazanie temy, preto radšej píšem anonymne.
Prečo vlastne píšem, ani neviem čo chcem počuť, asi sa len vyrozprávať že mám strach ako to zvládnuť. Už nemáme 30, prispôsobiť sa novým veciam, novej krajine, zvykom...my s manželom podnikáme, ale keďže neviem uplne dobre jazyk, podnikanie v zahraničí neprichádza do úvahy, čiže aj toto je vec, ktorej sa musíme vzdať, ale pravdou je že o financie sa nebojím našetrili sme dost, dom v novej krajine by bol v našom vlastníctve bez hypotéky. Ďalšia vec deti a nové institucie a všetko no..skrátka opustiť všetko a zvyknúť si inde...i keď teda možno s možnosťou návratu v buducnosti, chceme si tu nechať jeden byt, nechceme úplne spáliť mosty, máme tu rodinu. Pre info v tej krajine máme priateľov, ktorí nám budú pomahat s legislatívou a všetkým potrebným, je tam aj SK- CR komunita.

Odišiel už takto niekto kto chce lepšiu budúcnosť pre deti..aj keď nám je tu dobre, práca, rodina, priatelia...ale na druhej strane obavy a slabý pocit bezpečnosti.

Prepáčte za chyby a chaotické písanie.

Môj postoj je taký, že ak mám brať do úvahy deti a ich bezpečie príde mi to najlepšie čo môžem spraviť. Ale realita a celé to prijať, mi príde veľmi ťažké.

zuzinabila
10. jan 2023

@monika_mt no a cim dalej tym viac migrantov na Kanaroch. tiez zaujimavy vyber podla mna..krasna priroda, ale ine vyhody,hm?

stannkal
10. jan 2023

Mne to príde skôr tak ze niektorý z rodičov si chce splniť sen žiť v dovolenkovom raji a snaží sa to zaobaliť tak, že to robia pre deti. Lebo myslieť si ze deti tam čaká lepšia budúcnosť, no neviem. Keby to bola aspoň nejaká severská krajina, že sa im strata domova a rodiny vykompenzuje aspoň dobrým vzdelaním a možnosťami, ale takto...

maria200981
10. jan 2023

@oliverceky nie nieje je İstanbulcan

sovica
10. jan 2023

@autorka, tu by Ti možno poradila @tenerifka. Nežije síce na Tenerife, ale na Fuerteventure, čo sú ostrovy vzdialené od seba cca 300 km. Predpokladám, že život tam bude asi dosť podobný. V každom prípade, @tenerifka je scestovaná, poradí...

autor
10. jan 2023

@sovica ďakujem pekne🙂

akinom0077
10. jan 2023

Pokial by spm nebola storozenna s jeho nazorom ohladne odchodu neodisla by som preto lebo on chce… lebo on to tak vidi… musia to chciet obaja… nerob nic proti svojej voli a uz vobec nie koli chlapovi!!!! nikdy akokolvek by som muza milovala pokial JA nechcem odist neurobim to

tenerifka
10. jan 2023

vies, ja ti len poviem, ze bez jazyka to bude tazke, ale napr.juh Tenerife je cely "zahranicny", skoly v anglictine a nemcine, ale aj zivotne naklady su ovela vyssie. Je velky rozdiel medzi jednotlivymi mestami a stvrtami, niekde moze -3-spalñovy apartman stat 80 000, a inde 500 000.
Naklady na zivot popri tom-jedlo je urcite lacnejsie ako na Sk, rovnako oblecenie, nepotrebujes zimne veci, neplatis kurenie (ale v lete platis klimu, bazen po cely rok atd....), benzin lacnejsi (a nerobis velke presuny). Skoly-sukromne cvakas vsetko, statne su zdarma, platis len stravu+material, skolske busy zdarma.
S migrantmi by som si hlavu nelamala, nie je vsetko tak, ako vidis v spravach, vlada to vracia naspat alebo posielaju dalej do Europy, zostavaju tu len taki s umyslom naozaj pracovat (lacna pracovna sila, vacsinou na poliach), ale takych je malo. Za tych 23 rokov, co tu zijem, nemam pocit, ze by ich bolo viac, a vobec s nimi neprichadzas do kontaktu ani nic, maju svoje stvrte a vacsinou su uplne pacificki, problemovi byvaju mladistvi Africania v zachytnych miestach, co su uz jednou nohou uz v Europe a cakaju na prevoz.
Ja som sem ale prisla v uplne inej dobe, manzel je Spaniel z pevniny a mal tu uz vtedy zazemie-dom, velmi dobru pracu, znamych....v dnesnej dobe je tu nasincov ovela viac, a na Tenerife urcite este viac, ale neviem posudit, do akej miery je jednoduchsie alebo zlozitejsie najst si teraz pracu, ak nemas velke naroky, tak by to nemal byt problem (ale taka nekvalifikovana praca pocitaj tak okolo 1200-1300 eur). Ja som si nasla pred 23 rokmi pracu hned v prvej firme, kam som sa isla spyat-mali obchody po celom meste a robila som v obchode so suvenirmi, bez znalosti spanielciny (ach, kde su tie casy).
Ak nevyskusas, cely zivot si to budes vycitat, ale urcite by som si nechala nejaku dobu na vyskusanie, lebo teraz sa ti to zda super, ale ste obidvaja Slovaci, celu rodinu nechate tam, a tie pocity po urcitom case mozu byt uplne ine.

sisaka
11. jan 2023

@autor nie som na Tenerife, ale žijem v zahraničí a vždy ma vie pobaviť, ako ľudia, čo ani nežijú v zahraničí vedia najlepšie, čo sa dá, čo nedá a čo je možné, resp. pre tých ľudí je všetko nemožné, ťažké, komplikované, treba sedieť doma na zadku a nevymyšlať…. Ja ťa trošku povzbudím, z mojej osobnej skúsenosti - všetko sa dá, len treba chcieť, my sme začínali v zahraničí od nuly, prišli sme s jedným dieťaťom a 6 kuframi a na Slovensku nám neostalo nič, muž sa vypracoval z nulovej znalosti jazyka pri príchode na podnikateľa, takže áno, je to možné, dieťa sme mali malé tak nebol problém s jazykom, v priebehu roka sa ho naučila, v priebehu ďalšieho dobehla a dokonca predbehla svojich spolužiakov v učive.
Mám kamarátku, ktorá sem prišla s rodičmi v 17. rokoch, s minimálnou znalosťou jazyka a tiež velmi rýchlo zapadla, kamaratkina neter tu bola na ročnom pobyte počas strednej školy, tiež v pohode. Záleží od povahy dieťaťa, nakoľko ich láka žiť v zahraničí, poznať iný život, inú krajinu….
Chcela by som vedieť, či tie, čo sú pohoršené, že sa odchod nekonzultuje s 15 ročným deckom či tiež svoje životné rozhodnutia robia podľa priania ich deti. Ak by sme sa teraz rozhodli sťahovať, tak moje 14 ročne dieťa sa musí prispôsobiť a ísť s nami, či sa mu to páči alebo nie. Od toho sme tu my rodičia, aby sme zvážili, čo je pre našu rodinu najlepšie, teenager nemá vek, ani dostatok skúsenosti a vedomosti, aby situáciu dokázal vyhodnotiť a posúdiť a prevzal na seba zodpovednosť za takéto rozhodnutie. Som si istá, že všetci rodičia prihliadajú na svoje deti a berú do úvahy aj ich potreby, ale takéto rozhodnutia sa jednoducho na deti nenechávajú.

Neviem, ktoré nicky tu písali, že sa ešte nestretli s obsluhou, ktorá nevie poriadne jazyk. Ja sa s tým stretávam dosť často, od fastfoodu, cez etnické reštaurácie až po tie drahšie, nevidím na tom nič strašné. Ak budete v turistickej oblasti pomože znalosť aj iných jazykov, myslim si, že na obsluhu v reštaurácií vystačia úplne základne znalosti jazyka, nejde tam o žiadne rozoberanie politiky, ekonomiky, literatúry a neviem čoho ešte. Bez problémov zvládne hocikto…
Na Slovensku si nechávate nehnuteľnosti takže budete sa mať kde vrátiť v prípade, že sa vám tam nebude páčiť, alebo budete mať problém s prácou… čo sa týka väzieb, tak to je individuálne, my sme s tým nemali problém a zvykli sme si.
Ja vždy hovorím, ak nevyskúšaš, nevieš. Nás všetci odhovárali, boli si istý, že sme najneskoršie do roka doma a tu sme, ťaháme to už 20. rok a neľutujeme, že sme nedali na reči druhých, ale išli si za svojim.
Držím palce, Tenerife znie super 🤞

kittykat22
11. jan 2023

@sisaka prepac, ale to co pises nie je uplne normalne. Vziat 15 rocne dieta do inej krajiny znamena mu uplne zrusit moznost na specializovane vyssie vzdelanie - typu medicina, pravo, aplikovana informatika, veterina, strojarina, architektura ... pretoze vsade treba vediet vyborne jazyk. 15 rocne dieta ma par krokov k dospelosti a spravat sa k nemu ako nejakemu psovi nie je v poriadku.

kittykat22
11. jan 2023

Vase rozhodnutie s manzelom je uplne skratove z mojho pohladu. Ked chcete nikde zit tak sa tam najskor pozrite bez deti. S detmi mozete ist v lete na 2 mesiace, dajte sa na kurzy a zacnite sa ucit jazyk, spytajte sa najstarsieho dietata co by chcelo studovat a ako by sa to v zahranici dalo vyriesit. Predpokladam, ze bude aj tak studovat v anglictine - treba zaplatit sukromnu strednu skolu. Treba sa dohodnut sa s ostatnymi detmi. Zavolat tri deti do kuchyne a s usmevom oznamit, ze sa stahujete x tisic kilometrov daleko je uplne nenormalne.

liv1
11. jan 2023

Mna prekvapilo, ake su tu naivne nazory, ze ved my sme v nato, nas sa to netyka… tak drzme si palce🤷‍♀️. Autorka napis mi sukromnu spravu. Na Tenerife sme boli tento rok

yvoneta
11. jan 2023

Ak máte možnosti, peniaze a čaká vás tam pomocná ruka, išla by som. Teraz si predstav, že si bez peňazí, išla by si? Lebo ja by som tiež najradšej odišla, ale teda za co kúpiť byt? Peniaze na štart v novej krajine tiež nie sú, pretože my už teraz tu to ledva utiahneme financne. V našom prípade to manžel nevidí reálne, ani ja. Ale u vás by to šlo. Pokiaľ by aj deti si to vedeli predstaviť, tak to skúste. Ja s vašimi podmienkami by som išla, za lepšou životnou úrovňou, vy trocha z iného dôvodu, pretože finančne vám nie je zle ani na sk, ak som správne pochopila.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
11. jan 2023

@liv1 pises to, akoby Spanielsko v NATO nebolo :D keby bola vojna v EU, tak neviem ci si uvedomujes ze Tenerife je ostrov kt. je zavisly od dodavok jedla z tovaru z pevniny. Tenerife v pripade vojny by zostalo kompletne odstrihnute od sveta, co by na ostrove sposobilo katastrofu.

https://www.researchgate.net/publication/258487...

zuzanka.zuzu
11. jan 2023

ja ze sa stahujete do Ciny alebo JAR alebo spominanej Kanady... jasne, na tenerife by som kludne isla, hocikde v eu by som isla, jazyk bude obohatenim, nie prekazkou. a dnes uz nic nie je problem, svet je neskutocne kozmopolitny

sisaka
11. jan 2023

@kittykat22 spravat sa ako k psovi? O čom točíš?! Ja píšem, že rodičia sú tí, čo majú zvážiť, či je sťahovanie v prospech rodiny, vrátane ich detí, napisala som, že také rozhodnutia sa nenechávajú na 15 ročné deti a ty z toho vyčítaš, že rodičia berú dieťa ako psa 🤦‍♀️
Autorka píše inteligentne, predpokladam, že kým sa rozhodnú starostlivo zvážia svoje rozhodnutie a budú brať do úvahy aj záujmy ich detí.

liv1
11. jan 2023

@kittykat22 ja neviem ci si ty uvedomujes, ze som nikde vo svojej sprave nenapisala, ze Tenerife je vhodna destinacia 🤷‍♀️. Prave preto pisem autorke, aby mi napisala sukromnu spravu, lebo nemam chut na dotahovacky so zenami ako ty, ktore vkladaju do riadkov to, co nebolo nikde napisane😁. Nabuduce radsej necitaj medzi riadkami, alebo sa najprv opytaj

vroni
11. jan 2023

@sisaka, ja som ta posledna, ktora by niekomu odporucala zostat na Slovensku. Ale ocakavat, ze patclennu rodinu uzivi jeden clovek s nizkou znalostou jazyka a budu mat vyssiu zivotnu uroven mi skutocne nepripada realne. Nie, nediskutujem s dietatom, ci a kedy sa prestahujeme. Ale tiez beriem do uvahy jeho potreby. A spoliehat sa na komunitu je priama cesta do pekla. Nepoznam spanielsko a jeho zakony a pomery natolko, aby som vedela posudit, ci je to realne. Ale situacia möada rodina s malym dietatom a poststyridsiatnici s troma velkymi detmi je viac nez len trochu ina

toiba
11. jan 2023

@sisaka jaaaj zabudla som, dieta je len dieta, ma byt ticho a byt spokojne ze ho zivi rodic, co tam po vztahoch... take slovenske 😀. ja neviem ale ja sa k mojmu dietatu spravam inak, respektujem ho, on mna musi tiez respektovat... napr co tak si rozpamatat ako bol clovek vo veku 15 rokov a vcitit sa do situacie tej pubertacky... ci krava zabudla ze telatom bola... aj take prirovnanie je... nemyslim ako urazku, naozaj je take prirovnanie. nevravim, ze to ci sa prestahujeme bude na rozhodnuti 15 rocneho teenegera, ale urcite to budem s nim dostatocne dopredu preberat a nie o 5 minut 12. chcem mat predsa dobre vztahy s dietatom, vsetko sa da dietatu vysvetlit a dohodnut sa s nim predsa. ci vychova typu, rodic zahlasi a to je svate... no tak dieta bude mat 18 a vypadne z domu ako gafor...

karolinakr
11. jan 2023

Chcela som ti napisat, neviem kto si, ale tychto 100 komentov, co ta odradza absolutne nepočúvaj..ja si tiež myslim, že jedine riešenie je opustiť tento štat.Vy mate vyhodu, že tam mate priatelov, ja som nemala nikoho a anglicky vedela len gramatiku z 1 ročnika a prežila v Londyne najkrajšie chvile života.Vy podnikate, čiže nie ste neschopní, viete si pomôcť to, že jazyk neviete - sa proste to nalepí na vas.Vy si možte najat do firmy z komunity Slovakov niekoho, kto ovlada jazyk danej krajiny a zaroveň ho budete vediet inštruovat..neviem, v akej oblasti podnikate, ale ak obchod, bez problemov vas niekto zastupi
čo sa deti tyka - že je to sebecke voči nim - ja som cely život vytykala rodičom, prečo nešli do zahraničia, ale vrastli do zeme na SK, potom somsi tu cestičku musela tažko sama vybojovat, hlavne, ked zistiš, že prenajom dvojizbaku v Londyne je od 1500 - 2500.£ čo by som za to dala, keby tam rodičia kupia byt, nemala by som problemy vôbec žiadne, bola by som tam doteraz..
Nerozumiem, prečo ťa všetci odhovaraju odist.Asi len z neschopnosti alebo zavisti.. Ked môžeš niekde 3x tolko zarobit a kupit byt v hotovosti, bola by som blbec tu ostavať
A za ďalšie si vezmi slovensky dôchodok 400 eur a podobné lahôdky pri slovenskych astronomických cenach, ktore sa zvyšuju a ešte len zvyšia za 10 rokov.Štat na ludi serie na Slovensku zvysoka, to si zapamätaj, dobra si na to, len aby ťa cical a potom rozhadzuje peniaze, čo nemusi byt v sulade s tvojou vôĺou a nasledne ti zas zvyši dane a ceny, aby mohol vyhadzovat peniaze von oknom ďalej..

toiba
11. jan 2023

@karolinakr zfravim, byt v londyne by si nikdy nekupila, ani pred par rokmi ani teraz ked sa neradis ludom co maju apson 1 milion na ucte...ja nedohovaram, len pisem, ze postavit dieta pred hootvu vec je blbost, idu na dovolenku si oddychnut a zrazu aha deti, tak tento dom ai ideme kupit a budeme tu zit... na dakujem pekne, dovolenka bude v haji potom, deti v soku a pravom nahnevane, ze nikto im o tom nepovedal a ani sa snimi o tom neporozpraval... ja som za odchod zo slovenska, len si to treba premysliet, nerobit ukvapene rozhodnutia a vybrat krajinu spravne... je na tenerife vyska? ci to uz bude dcera na intraku v spanielsku niekde? aj to je cesta, ale uvedomit si to... toto treba s detmi prebrat, plus uvedomit si, ze ide kriza... my napr na dovolenku pojdme tento rok iba na slovensko lebo chceme co najviac splatit hypo, viac ludi bude takto nastavenych, bavim sa sludmi v okoli... cize co budu robit na tenerife? v sluzbach ano? ked bude menej turistov, tak budu robit v sluzbach? nooo napad pred par rokmi b ybol super, teraz nevhodne nacasovane akurat tak.... pripadne pockat kym sa situacia s krizou ukludni. teraz ani dom. nepredaju za najlepsiu cenu, tie casy su za nami kvoli vysokym hypotekam... bud si to porieait ako si spominala, ze firmu tu nechaju, ze dosadia cloveka, co tomu bude šéfovať a oni budu zit a sbazit sa nejako zamestnat na tenerife, ale budu mat nejaky prijem... ka som vsetkymo za odist do prdele odtialto, ale ja si vsetko musim naplanivat na 100% a nie sa spoliehat na stastie... ako vie prist stastie, vie prist aj smola. cize za mna, zmenit nastavenie, ze do sluzieb sa zamestnat, aspon zatial kvoli krize a ist tam s najdenou pracou uz a ovladanim jazyka. toto si myslim pochopi vacsina... nemaju 20 ze idu niekam na skusy a nebude im vadit a prekazat nic, sak svet gombicka...

karolinakr
11. jan 2023

@toiba to už pisali, že idu na tenerife? to som nepostrehla, každopadne nechapem každeho, kto sa zakonzervoval na Slovensku.A ja nikomu neradim hura system, ale ked maju 47 a dalšich 15 rokov sa budu pripravovat, tak budu mat akurat 62 a možu sediet doma na riti a chystat sa do dôchodku, nie pomyšlat na velke cesty.Ked roky uspešne vedu biznis, asi nebudu taki neschopaci a sustavne im predkladať, ako sa čo nepodari a bombardovat z kazdej strany im teda mudro a rozvažne sa rozhodnut nepomôže

zuzinabila
11. jan 2023

Inak,my sme sa stahovali len 500 km,najstarsia mala vtedy 16 a cca 1,5 roka sme deti pripravovali na novu situaciu,chodili sme na to miesto,pomaly sa lucili so starym,este sme pochodili postupne vsetky "stare"miesta,priatelov...radim postupne ich na to aklimatizovat😉

portret7
11. jan 2023

Doporucejem si prečítať postoje dospelých “deti”, ktoré boli v určitom veku vytrhnuté z prostredia, v ktorom vyrastali. Pri malých deťoch je to ok. My sme tiež uvažovali nad odchodom, ale príbehy týchto “deti” nám pomohli pri rozhodnutí zostat a pockat do štúdia na VS a potom spoločne odísť.

toiba
11. jan 2023

@karolinakr pisala autorka, ze idu tam na dovolenku pozerat domy, ako chapem popri jednom, ze obliahdnu si teren, ale ako detom by som to povedala, ze preco tam ideme, ze nielen si oddychnut... jasne to suhlasim, ze sikovni budu, len mne by bolo velmi luto prist o biznis tu, vzdat sa ho, odist a nakoniec sa vratit po roku... aj to je zivot a skusenost, ale ked autorka pisala, ze ani pracu nemaju, jazyk nevedia... to mi znie naivne az nezodpovedne, hlavne ta praca... ak maju dost penazi a nebude im vadit ich za rok rozflakat, uziju si krasnu dofcu tak pohoda 🙂 a vratia sa domov na slovensko... mne naozaj prekaza, len to, ze nemaju ziadnu pracu tam, ak tam chcu realne zostat a zit, tak toto nie je najlepsia cesta ako sa k tomu dopracovat, skor mozu dopadnut tak, ze si nic nenajdu a vratia sa spat a to by bola sakra skoda... tenerife je krasne, naromakaju sa na na stahovani, predavani domu, rieseni skoly, kupu domu a nakoniec sa vratia? toto hadam nie, ked uz vycestuju, tak nech sa im tam dari a maju krasny zivot 🙂... mozno som az prilis uzkostliva a zodpovedna, ale ja nedokazem odist zo zamestnania, ked nemam nic nove... pricom ja sa zamestnam takmer vzdy s mojim odborom, ale aj tak som nauxena z domu, ze je to nezodpovedne a moze sa stat všeličo... ja drzim palce autorke 🙂 nech im vsetko vyjde najlepsie ako si planuju 🙂

zuzinabila
11. jan 2023

@portret7 myslis odchod do zahranicia ci z akehokolvek prostredia?

karolinakr
11. jan 2023

@toiba no ano to samozrejme treba dôkladne premysliet, stať sa môže všeličo..vyhodu maju, že tam poznaju ludi, kt.tam už žiju.Pamätas si taku herečku, hrala s hercami zo Susedov, Zuza sa tusim volala, kamaratov mali až v Australii, vybrali sa za nimi, tam aj porodila, za 6 rokov boli 2x doma..tak tiez sa im asi zadarilo...

keby som mala na SK raj a bola riaditelka banky, tiež by som možno neuvažovala oodchode, ale mne tu ruže nikdy nekvitli a vonku som sa mala vzdy lepšie ako tu a casom zistiš aj tie kulturne rozdiely. Tam sa mi kazdy prihovoril na ulici, tu je to nepredstavitelne, že sa pri hocikom pristaviš a začnete konverzovat.Celkom sa mi to pačilo, ale doktorov a stavarinu mali na horšej urovni, to uznávam

valeria_h
11. jan 2023

Podľa mňa Vás ovláda strach. A to je celý problém. Ja si nemyslím, že vojna sa presunie k nám, buď dôjde k mieru alebo sa to bude ešte nejaký čas ťahať, ale jednoducho si nemyslím, že bude vojna. Je hlúposť odchádzať, keď tu máte rodinu, podnikáte. Nenechajte sa ovládať strachom.

toiba
11. jan 2023

@karolinakr hm australia, to uz ano 🙂, mne srdce pisti za novym zelandom... tam inak mi to pride bezpecnejsie, ked sa udeje nieco vo svete... australia je vacsia ako tenerife, tam skor najdes pracu, ako mozno sa mylim ale ja beriem tenerife ako dovolenkovu destinaciu... pojdem pozriet, ze ako tam je domace obyvatelstvo, kolko ich tam zije... mozno tam normalne funguju a turisti su len bonus, neviem toto... jasne, mna stve to rodinkarstvo na slovensku, nedotknutelnost niwktorych osob, aj v mojej praci a v zahranici na zapade by isli davno do prdele... ja muza prehovaram, ze podme prec, hlavne ked sa zvolia kotleby, smer.. ale nie je velmi z mojich napadov nadseny... utekaj do zahranicia, ak mas nejake zazemie, pracu tam, ak ta tu nic nedrzi, tak necakaj zbytocne, ja byt po vyske a sama, tak som davno prec...

zuzinabila
11. jan 2023

@valeria_h len je rozdiel strach a naivita,ze vsetko tu bude ok.pravda je taka,ze to tu smeruje do kelu.naivne je mysliet si,ze nie.tonpotom vsetkych co za komunistov emigrovali ovladal strach??prave naopak,odvahy mali viac nez ini