icon

Nový život - sťahovanie do zahraničia

9. jan 2023

Ahojte priatelia.
Ani neviem kde začať, na úvod asi to, že manžel chce aby sme odišli zo Slovenska. Argumentov má dosť, ok má vo veľa veciach pravdu. Hlavným jeho argumentom je možno strach, alebo zlý pocit z diania v našej krajine..ako povedal je presvedčeny, že v najbližších rokoch, možno desatrociach tu bude ťažký život, boji sa eskalácie konfliktu u našich susedov a dopady na nas, nikto by sme neverili že sa niečo také môže stať v 21 st...ide mu prvoradé o deti, máme ich 3. Viem, možno sa Vám to bude zdať smiešné, že čo riešime atď aj to chápem aj
mne to príde smiešne a potom zas nie,....a že máme menej pozerať Markízu? Pre info tv nemáme 4 roky, načo sa zahlcovat blbymi info, ale teraz je to iné, vyhnúť sa tomu nedá, rieši sa to vsade. A viem že keď sú tu témy ako napr.bojim sa co sa bude diať, tak
výsmech a vymazanie temy, preto radšej píšem anonymne.
Prečo vlastne píšem, ani neviem čo chcem počuť, asi sa len vyrozprávať že mám strach ako to zvládnuť. Už nemáme 30, prispôsobiť sa novým veciam, novej krajine, zvykom...my s manželom podnikáme, ale keďže neviem uplne dobre jazyk, podnikanie v zahraničí neprichádza do úvahy, čiže aj toto je vec, ktorej sa musíme vzdať, ale pravdou je že o financie sa nebojím našetrili sme dost, dom v novej krajine by bol v našom vlastníctve bez hypotéky. Ďalšia vec deti a nové institucie a všetko no..skrátka opustiť všetko a zvyknúť si inde...i keď teda možno s možnosťou návratu v buducnosti, chceme si tu nechať jeden byt, nechceme úplne spáliť mosty, máme tu rodinu. Pre info v tej krajine máme priateľov, ktorí nám budú pomahat s legislatívou a všetkým potrebným, je tam aj SK- CR komunita.

Odišiel už takto niekto kto chce lepšiu budúcnosť pre deti..aj keď nám je tu dobre, práca, rodina, priatelia...ale na druhej strane obavy a slabý pocit bezpečnosti.

Prepáčte za chyby a chaotické písanie.

Môj postoj je taký, že ak mám brať do úvahy deti a ich bezpečie príde mi to najlepšie čo môžem spraviť. Ale realita a celé to prijať, mi príde veľmi ťažké.

tiezjedna
11. jan 2023

@valeria_h to nie je strach, ale celkom triezva a racionálna úvaha. Bez ohľadu na dianie na Ukrajine ide Slovensko do hája. Politicky je to horšie než niekde v banánovej republike a s tým súvisia všetky ďalšie aspekty vrátane ekonomiky.

maciatkolulu
11. jan 2023

@sisaka pomaly v 50tke začínať novy život s pubertalnym dieťaťom, bez znalosti jazyka, waaw... V tejto situácii, ktorá vládne všade, ale všade na svete. Ja si reálne nemyslím, že by sa zamestnávatelia bili o 50tnikov v kuchyni, bez toho jazyka, keď môžu zibrat mladých so znalosťou, jedine teda iba v tom prípade ze mzda bude nižšia, taka, čo mladý človek nezoberie. V tom prípade môžu nastúpiť. Ale peniaze, istota pôjdu fuč a teda vymakavat sa v takom veku, keď už realne človek nemá toľko energie ako v 20/30tke je dosť veľký hazard. Ale každý je strojcom svojho šťastia. Som v inej krajine a vidím co a ako. A rozhodne písať o tom, že sa vypracujú, je veeelmi jednoduchý pohľad. A aj komunita... Budú vkuse s nimi riešiť všetko, zmluvy, vybavovačky, problémy, nové zákony, školy, zápisy, hmmm, závidím takú komunitu. Ale ako som písala, kľudne nech sa vydajú za šťastím a väčšou bezpečnosťou.

valeria_h
11. jan 2023

@tiezjedna To áno, ale netreba si stavať vzdušné zámky a myslieť si, aké je v zahraničí všetko lepšie.

tenerifka
11. jan 2023

Autorka, este ti chcem napisat k teme skolstvo-co sa univerzit tyka, jedna je na Tenerife (La laguna) a druha v Las Palmas, ale tu uroveñ by som prirovnala ako len o nieco malo lepsia ako napr.univerzity na Slovensku, a ak chce mlady clovek naozaj kvalitne vzdelanie, musi vycestovat na pevninu (idealne Madrid alebo Barcelona), lebo sice tu univerzitu na Tenerife absolvuje, ale moznosti zamestnania bude mat neskor len v ramci ostrovov, kedze celkovo sa na takychto absolventov pozera dost cez prsty a su diskriminovani (neoficialne). No a ta polozka studia mimo ostrovov je naozaj nezanedbatelna, dcera studuje 3.rok v Madride a mesacne ma stoji okolo 1000 eur hore-dole (mimo leteniek), dalo by sa aj lacnejsie na ukor kvality byvania. Existuju aj stipendia, ale je to limitovane prijmom rodiny, ak je rodic podnikatel/zivnostnik, vacsinou nema sancu dieta ziskat stipendium. To len aby si s tym pocitala, aj ked ako som pisala, univerzity tu su, ale kvalita nic moc

tenerifka
11. jan 2023

@maciatkolulu nie vsade je to tak, ja som zamestnala kuchara 60-tnika, lebo ziadny iny sa na neho nechyta, skusenostami, rychlostou, zanietenim pre pracu....viem, ze za par rokov budem musiet postupne zaucit ineho, kedze tento pojde za 5-6 rokov do dochodku, ale urcite nebudem vyberat niekoho podla veku, ale podla jeho schopnosti a skusenosti

mpg
11. jan 2023

@maciatkolulu Ja by som nedokázala mať predstavu, že vyžijeme tam z jedného platu
a ešte lepšie ako na SK, ani že je tam väčšia bezpečnosť, ani to, že je to vhodné pre 15-ročné dieťa, ktoré potrebuje pokračovať na strednej škole, aj nájsť si prácu (tam určite uprednosntia mladších s jazykom alebo s praxou a migrantov je tam dosť). Jednoduché by to tam určite nebolo.

tenerifka
11. jan 2023

@mpg mas skreslenu predstavu o mladych ludoch a migrantoch, clovek z Europy si skor najde pracu ako miestny, lebo ma pracovne navyky, disciplinu, jazykove znalosti. Mladi ludia bez vzdelania su lemry lemrave, nie je to uz ako kedysi. Co sa tyka miestnych, nad 40 rokov 50% z nich maju vselijake pn-ky a invaliditu, nechce sa im robit.
A migranti-paneboze, vies si predstavit africana, co prave priplaval na lodke, bez zakladnych zrucnosti fungovania v spolocnosti ako napr.realitneho agenta? Alebo vodica autobusu?

mpg
11. jan 2023

@tenerifka Poznala som jednu mladú, ktorá tam išla pracovať (vedela španielsky z gymnázia), chcela sa zlepšiť v jazyku, tak si našla prácu v reštaurácia, robila rôzné práce, že tam robili rôzné národnosti, domáci boli majitelia. A tiež to hodnotila tak, že je tam pekná príroda, more, ale trvalo by tam bývať nechcela.

tiezjedna
11. jan 2023

@valeria_h to každopádne. Ale predpokladám, že človek v tak zralom veku ako zakladateľka má toto vyjasnené. My tiež zvažujeme všetky pre a proti, a to sme mladší. Lenže na rozdiel od nich sme jazykovo vybavený a povaha našej práce nám umožňuje robiť ju prakticky odkiaľkoľvek.

liv1
11. jan 2023

@zuzinabila si to vystihla. Velky rozdiel strach a naivita. Btw, ktovie kolko ukrajincov bolo prezieravych a vdaka tomu neprisli o vsetko.. Neznamena, ze sa to musi stat aj tu. Ale kto tu situaciu sleduje globalne a dlhodobo vie, ze je to vsetko, len nie dobre.

akvi
11. jan 2023

Autorka - Uplne ta chapem a chcem ta podporit. Mam rodinu v zahranici, sla tam bez znalosti jazyka, zvladla to, ako mnohi dalsi. Mat tu moznost, nevaham a idem. Nas tu drzia fakt len nejake zavazky voci rodicom, ktori uz potrebuju vydatnu pomoc, tiez vek, uz fakt nie sme prave ti, ktori by na pracovnom trhu bol ziadani a neznalost jazyka tiez.. Co ale urcite chceme, tak aby syn, ked skonci skolu, siel von. On je s tym tiez stotozneny, ze to mozno bude nutnost, dokonca kamarat v statoch mu ponukol, ze moze kedykolvek prist, ak sa u nas situacia zhorsi.. Nikto samozrejme nechce, aby sa "konspiracne reci" o mobilizacii a pod. stali realitou, ale ta moznost tu je, visi vo vzduchu a ja osobne to pocitujem a je mi uplne jedno, ci ma niekto oznaci za konspiratorku a pod.. Skamaratila som sa s ukrajinskou rodinou, ktorych syn studuje tu na SK, ani ich ani vo sne nenapadlo, ze budu musiet utekat a riesit to, ze syn sa domov nesmie vratit, lebo by uz nemohol odist. Chalan ma cerstvych 18, pravidlene k nam chodi a ja si vzdy predstavujem, ze by na jeho mieste bol moj syn a zviera ma uzkost.. a to on je este na tom dobre, lebo jeho rodicia maju dobre financne zazemie .

toiba
11. jan 2023

@akvi no do statov ist nie je vyhra, ak s anieco zomelie tak usa nebude bokom... usa, europa prast ako uhod... to ked ist uplne inym smerom

liv1
11. jan 2023

@toiba tiez si myslim ze ak, tak usa tiez nie. Tam to ide velmi dole vodou, aj co sa tyka prace, aj bezpecnosti, a ten ich zdravotny system cele zle. Bola by to posledna krajina kam by som sa rozhodla “utekat” keby bolo treba.

akvi
11. jan 2023

@toiba
@liv1 zeny, ak zacne realne vojna, je uplne jedno, kde clovek bude. Skor ide o tie "tanecky" predtym. Realne, ani na Ukrajine sa zivot nezastavil uplne, ale preco by sa mal zastavit pre chlapcov od 18 rokov? Ak by napriklad tento nas kamarat ostal na Ukrajine, nemal by moznost studovat, nemal by pracu, nic, realne, sedel by doma a cakal na povel. Jeho brat takto cakal az doteraz, je pravnik, ale jeho firma nepracuje. On sedel doma, casto bez elektriny, teraz uz aj bez tepla, potraviny len na nevyhnutne prezitie a jeho mama pendlovala medzi Ukrajinou a Rumunskom, kde sa uchylili zeny s detmi a nosila mu zakladne jedlo a pod.. Potom ochorel a potreboval operaciu, zoperovali ho a mohol vycestovat, kedze bol aj tak marod..takze uz su vsetci spolu. Ale co ako robia tie 18 rocne - stale este deti vlastne? Viete si to predstavit? Chceli by ste, aby vasi synovia, ktori maju zivot pred sebou, tak aby sedeli doma, bez akejkolvek moznosti na realizaciu a v strachu o svoj zivot, nevediac, co ich caka? Uz je to skoro rok a dokedy to tak bude? Takze mne ide skor o to, pretoze ak zacne vojna, tak amen tma, ti psychopati su schopni znicit planetu.. to bude fakt jedno, kde clovek bude..ja teda najradsej co najblizsie k epicentru vybuchu, pretoze ja asi nechcem zit na planete zamorenej radiaciou..

toiba
11. jan 2023

@akvi fuuu no ja to az tak cierne nevidim, nebudem sa tu hadat, predstavy o zamoreni radiaciou... nebudem si predstavovat, ze mi syn narukuje... ale pisala si, ze odide do usa, no ked by som uz taketi prefstavy mala, tak hladam urcite inu krajinu a nie usa. co tak juzna amerika? australia? afrika? novy zeland? tam to bude bezoecnejsie, teda co sa tyka otazky oziarenia a vojny, ale usa teda bezpecne nie su, ak vypukne tretia svetova, tak asi bude zistava usa a rusko... k usa ratam aj eu, pruoadne cina a usa... tam sa rado asi prida aj rusko... takze ked uz mat takyto strach, tak urcite neriesit usa, len tolko bol moj koment

akvi
11. jan 2023

@toiba nevidim to ani ja az tak cierne, mozno to tak vyznelo, neviem..Ale kontrolka mi blika mozno viac aj preto, lebo od leta sa stretavam s touto rodinkou a aj si piseme a veru, aj oni si zili kludne a ani vo sne ich nenapadlo, ze budu musiet odist.. Ked to mas bezprostredne z prvej ruky podane, vnimas to uplne inak, ako ked vidis nieco sprostredkovane cez media. Staty nie su ani moja prva volba, ani synova, ale, ma tam kamosa, s ktorym si rozumie a je ochotny ho prichylit, co je velke plus v situacii, ked potrebujes vypadnut zo dna na den. Naozaj sa to neda porovnavat so situaciou, ze planujes rok dopredu, kde sa usadis..

liv1
11. jan 2023

@akvi ja som ta vobec ale ze vobec nepochopila. Na zaklade akeho mojho komentara sudis, ze by som chcela aby moj syn sedel doma keby mal 18🤔. Naopak, podla mna pripravenym stastie praje, ale ☝️ clovek nikdy nevie ako to skonci moze byt hocijako pripraveny. Nesuhlasim s tym, ze je jedno kde clovek bude. Pretoze ak by teoreticky bola mobilizacia, muzov nikam nepustia. Ani tie 18rocne “deti”... moj koment predtym bol len o tom, ze usa proste nie je podla mna vhodna destinacia

akvi
11. jan 2023

@liv1 nevidím nikde, že by som ťa sudila, normálne diskutujem, mrzí ma, ak to tak vnímaš, to som nemala v úmysle. Otázky kladiem viac menej rečnícke, ja sa nad tým proste fakt dosť zamýšľam a možno práve kôli tým info z prvej ruky. Samozrejme, ak by vyhlásili mobilizáciu, už je pozde sa pratat, už by chlapov nepustili. A práve preto je dôležité o tom premýšľať a zvažovať možnosti, plánovať aspoň trochu. Proste byť pripravený. To je celé. A ako píšem vyššie, štáty nie su ani naša prvá voľba, len proste jedna z možností.

alazala
11. jan 2023

@kittykat22 ale však má 15 ☺️ také decko zvládne za rok jazyk bez problémov. Ale ak bude mať strednú školu v zahraničí tak so žiadnou z tych univerzít , čo si vymenovala nebude žiaden problém

liv1
11. jan 2023

@akvi nemyslela som ze ma sudis, ale ze sudis na zaklade coho (myslis si) 😁. Obe piseme to iste, akurat tak menej zrozumitelne asi 😁

maciatkolulu
11. jan 2023

@tenerifka ani, kuchára so skúsenosťami, to je jasne, aj keď 60 je dosť, ale nejako som nepostrehla, že autorka s mužom podnikajú v tejto sfére, alebo podobnej. A dosť pochybujem, že by sa reálne trhal niekto o 50 ročného neksuseneho kuchára,bez znalosti jazyka. A ze by dostal top plat, aby uživil ženu, deti a súkromné školy. Rezerva sa mi ie jedna radosť. Proste príliš ružové, ale píšem dokola, každý môže skúsiť.

sisaka
11. jan 2023

@vroni hneď na začiatku píšem, že neviem nič o Tenerife - ani čo sa týka ubytovania, nákladov, škôl, zamestnania. Reagovala som len na konkrétne veci, ktoré tu niektorí vidia ako prekážky - slabá znalosť jazyka, presadenie sa, aklimatizácia detí, práca v reštauráciách a limitovaná znalosť jazyka.
Autorka sa pýta, či sa to dá zvládnuť, odpovedala som jej na základe vlastných skúsenosti.
Či je to dobrý napad si budú musieť zvážiť oni doma. Zatiaľ nemajú kufre zbalené, len rozmýšľajú…
Kamarát sa presťahoval do Španielska po 50ke, bez znalosti jazyka, miluje to tam, akurát je single, tak to je iná situacia, poznám rodinu, ktorá sa presťahovala do Kanady s teenagermi a aj rodinu, ktorá sa vrátila na Slovensko s teenagermi, všetko štyriadnici bližšie k 50ke, všetko sa dá, len treba chcieť a samozrejme zvážiť si pre a proti … To by som ja určite nenechavala na nejaké “tetky” tu na koňovi.

teleskop
11. jan 2023

Ja by som nesla v tvojej pozicii.. ale to som ja, z mojou povahou, mojim pribehom, mojimi narokmi atd atd...Preto si myslim, ze tuna odpoved nenajdes, myslim, ze ju ani nehladas, ty chces aby ta ludia utvrdili v tom, ze mas ist...

toiba
11. jan 2023

@sisaka mne je divne vobec sem davat taku otazku, ak maju tam znamych, tak uplne zbytocna otazka... lebo nikto im lepsie nepiradi ako ti ich znami ohladne tamtej situacie a hadam clovek by si mal ostatne veci vediet uz zvazit sam, ze ci to dam bez znalosti jazyka, bez prace na zaciatku... niekomu to moze vyjst a niekomu nie vseobecna odpoved tu neexistuje

autor
11. jan 2023

Ahojte.

Takže u nás sa veci pohli, včera keď sa vrátili deti zo školy som nadviazala na debatu z rána ( ako rodina ukrajinskej spolužiačky zvažuje odchod do Kanady ) Deťom som vysvetlila naše plány..že je taká možnosť ak by bola situácia na SK zlá...ze naši priatelia z Teneriffe kt. boli u nás v lete by nám vedeli pomôcť..je teda možnosť odísť žiť tam..atď..reakcie boli také, že oni nás už počuli sa viac krát o tom baviť😄, potom že anglicky vedia celkom ok a dorozumeju sa, samozrejme najstaršia že poďme radšej do Kanady, ale teda situáciu chápu a je im jasné že kormidelníci sme my a samozrejme budú im chýbať spoluziaci, kamoši to sa dalo predpokladat. Vysvetlila som, že zatiaľ to len zvažujeme, pretože ešte nič nie je definitívne a samozrejme náš odchod záleží od ďalších a ďalších faktorov. Dospeli sme k dohode, že aj keď sú to plány v dlhodobom horizonte začneme sa pripravovať tým, že budeme chodiť celá rodina na kurz španielčiny už teraz. A cez jarné prázdniny tam letíme a uvidíme krajinu, ja sama som veľmi zvedavá.

Ďakujem sisaka za podelenie sa so skúsenosťou, skvelo ste to zvládli, pravdou je že sa dosť spolieham na priateľov čo tam žijú, ja by som inak ani len neuvažovala v tejto rovine. Zdieľam Tvoj názor a tiež si myslím, že deti idú tam kam rodičia a nie naopak.

Ďakujem tenerifka za výborné informácie. Ak sa môžem spýtať ako je na tom zdravotníctvo a nemocnice? No my práve zvažuje ten drahší juh, ale neviem či by mi tam klíma vyhovovala celoročne, nemám rada úpeky a horúčavy. Ak sa môžem opýtať žiješ priamo na T?

@sisaka
@tenerifka

vroni
11. jan 2023

@sisaka, jasne, dat sa da vsetko a zvyknut sa da aj na sibenicu. A podla rad z kona tiez (dufam) zit nebudu.

monika_mt
11. jan 2023

@karolinakr Prosim ta, v akej oblasti sa da na Tenerife zarobit 3x viac nez na Slovensku, bez znalosti jazyka?

teleskop
11. jan 2023

na kanaroch som bola len na dovolenke, som jedina ktorej tato krajina nepride vyspelejsia ako slovensko? neviem...zila som 7 rokov v milane, ked sa chceme bavit o vyspelosti a aj tak som sa vratila lebo ma islo porazit z urcitej zaostalosti talianov, a to v milane je top of the top lebo je tam mentalita smachnuta svajcom, takze toto su fakt subjektivne debaty, kazdy caka od zivota ine...napr ja taham manzela zit do alp...on by chel zit v usa...kazdy chceme ine a podla toho sa treba rozhdoovat..ale ze su kanare vyspelejsie ako slovensko..hm, to ma zaujalo

tenerifka
11. jan 2023

Zijem na Fuerteventure.
Zdravotnictvo na Kanarskych moze byt na podobnej urovni ako napr. v Ceskej republike, je to vlastne chvost Spanielska, ale nikdy take dno, ako na Slovensku.

tenerifka
11. jan 2023

Pisem teda o statnom zdravotnictve, potom su tu sukromne kliniky ( ale to si platis zvlast sukromne poistenie)