icon

Nový životný štýl starých mám

12. jún 2025

Neviem čo je toto za dobu ale moja svokra chodí sama s kamoškami na dovolenky, wellness pobyty, učí sa cudzí jazyk, chodí cvičiť ale keď prideme ku nej na navstevu nám po 3 hodinách cesty nemá čo ponúknuť pretože ona nevari, riešime to reštauráciami celý predĺžený víkend čo sme tam, mne je v svokrinej kuchyni blbe variť, aj keď pár krat som to skúsila, no všetko skritizovala. Mame 2 ročného syna, každý deň nám píše ako jej chyba ale keď sme tam pohra sa s nim hodinku max dve a zatvorí sa do izby a chatuje s kamoškami namiesto toho aby sa mu venovala 🤷‍♀️

evansova
13. jún 2025

Nuž, niektoré banky sú tak trochu kríženec s Herodesom. Nie svokra, ale moja vlastná mama si k vnúčatám nenašla vzťah. Síce navarila, napríklad, bola excelentná kuchárka a cesto na štrúdľu by tuším natiahla z Presporka do Vidňa. Ale vnúčatá, ktorých sa tak nemohla dočkať, v kuse napominala: nechytaj to, tam si nesadaj, odloz to na miesto, buď tichšie....
Ked vnucata vyrástli, odmietali k nej chodiť, ani jedno z ôsmich sa u nej necítilo dobre.
Naše dve dcery tam boli naposledy vo veku 16 rokov, keď mala zlomenú nohu. Varili, upratovali, umývali okná.. Všetko robili zle, po týždni toho mali plné zuby a prišli domov, nech si babka poradí ako vie.
Nuž, nie všetky babky sa vydaria....

natalka13
13. jún 2025
@bessie12

@natalka13 to si ty. Ja nemám problém uvariť ani pre cudzích ľudí. Koláče sa každý týždeň do práce nosia a dávajú sa kolegom (minimálne pol plechu). Aj keď príde niekto nečakane, tak aspoň ta blbá káva sa urobí a na stôl sa dajú nejaké keksíky. Proste to je hanba ničím neponúknut.

@bessie12 mna svokra nemusi nukat, vezmeme si na co mame chut , uvarim detom caj, vezmem si jogurt z chladnicky....
Kavu urobim sebe aj svokre.
Aj si lahnem v obyvacke a zdriemnem si, nesedim tam v sukni akokeby som zhltla pravitko.

bessie12
13. jún 2025
@natalka13

@bessie12 mna svokra nemusi nukat, vezmeme si na co mame chut , uvarim detom caj, vezmem si jogurt z chladnicky....
Kavu urobim sebe aj svokre.
Aj si lahnem v obyvacke a zdriemnem si, nesedim tam v sukni akokeby som zhltla pravitko.

@natalka13 novšak ste rodina, tak je predsa normálne, ze sa tam cítiš ako doma.

karolinakr
13. jún 2025
@evansova

Nuž, niektoré banky sú tak trochu kríženec s Herodesom. Nie svokra, ale moja vlastná mama si k vnúčatám nenašla vzťah. Síce navarila, napríklad, bola excelentná kuchárka a cesto na štrúdľu by tuším natiahla z Presporka do Vidňa. Ale vnúčatá, ktorých sa tak nemohla dočkať, v kuse napominala: nechytaj to, tam si nesadaj, odloz to na miesto, buď tichšie....
Ked vnucata vyrástli, odmietali k nej chodiť, ani jedno z ôsmich sa u nej necítilo dobre.
Naše dve dcery tam boli naposledy vo veku 16 rokov, keď mala zlomenú nohu. Varili, upratovali, umývali okná.. Všetko robili zle, po týždni toho mali plné zuby a prišli domov, nech si babka poradí ako vie.
Nuž, nie všetky babky sa vydaria....

@evansova to neni dedo, to je Herodes! 🙂

1ryba
Odpoveď bola odstránená
bessie12
13. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba tak ty to jest nemusíš. Iní sa radi dajú. A na vianoce vypekam, aj keď minulý rok som neupiekla nič. Mňa to baví, tak isto aj varenie a som rada, keď to ľuďom chutí. Aj v práci raz za čas dostaneme koláče. Naposledy to bolo predvčerom. Dnes to bol vodovy nanuk.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
natalka13
13. jún 2025
@bessie12

@natalka13 novšak ste rodina, tak je predsa normálne, ze sa tam cítiš ako doma.

@bessie12 autorka je tiez rodina so svokrou.

bessie12
13. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba nikto ta nenúti, aby si to jedla. Často mame doma niekoľko druhov ovocia, tak sa to takto spotrebuje. Môj muž ovocie ako take nezje, malokedy si da nejaku tu jahodu, ale ovocný koláč už áno.

natalka13
13. jún 2025
@bessie12

@natalka13 to si ty. Ja nemám problém uvariť ani pre cudzích ľudí. Koláče sa každý týždeň do práce nosia a dávajú sa kolegom (minimálne pol plechu). Aj keď príde niekto nečakane, tak aspoň ta blbá káva sa urobí a na stôl sa dajú nejaké keksíky. Proste to je hanba ničím neponúknut.

@bessie12 mas 70 rokov? Nemas.
Tiez som v 40tke neverila, ze napriek pravidelnemu sportu po 50tke dostanem facku co sa tyka unavy a celkovej kondicky.
A prislo to.

bessie12
13. jún 2025
@natalka13

@bessie12 mas 70 rokov? Nemas.
Tiez som v 40tke neverila, ze napriek pravidelnemu sportu po 50tke dostanem facku co sa tyka unavy a celkovej kondicky.
A prislo to.

@natalka13 mam 31 a tiež mam svoje problemy ci sa tyka zdravia 🤷‍♀️

1ryba
Odpoveď bola odstránená
bessie12
13. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba pre teba predpotopny názor a nemoderne a pre mňa samozrejmosť.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
bessie12
13. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba budúci týždeň asi piecť nebudem, pretože nebudem mať veľmi čas na to, ale budú od cukrárky. K tomu chlebíčky a káva s čajom a krátke posedenie môže začať 🤗 príde k nám 6 osôb a neskôr sa ide do reštaurácie. Mňa takéto čajové posedenia veľmi tešia. Aj ked len sama /s mojim muzom. Vychutnávam si to.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
bessie12
13. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba to ste vy a my sme my. Iní ako vy. Nam sa posedenie spája aj s jedlom. Hoc len nejaké tie jednohubky. Napríklad moji poľskí kolegovia sú rovnakého názoru ako ja. Naposledy, keď sme išli k našej kamoške na návštevu, tak navarila asi 4 druhy jedál, pečivo a alko s nealko k tomu. Kuraacie stehná, bravčové maso, krvavnice s kyslou kapustou, klobasy, bagetky, šalát. Este kupila špeciálne pre mňa flašu whisky, pretože iny alkohol nepijem. Ona je ešte viac pohostinná ako my 😁

1ryba
Odpoveď bola odstránená
sisska96
13. jún 2025
@bessie12

@1ryba to ste vy a my sme my. Iní ako vy. Nam sa posedenie spája aj s jedlom. Hoc len nejaké tie jednohubky. Napríklad moji poľskí kolegovia sú rovnakého názoru ako ja. Naposledy, keď sme išli k našej kamoške na návštevu, tak navarila asi 4 druhy jedál, pečivo a alko s nealko k tomu. Kuraacie stehná, bravčové maso, krvavnice s kyslou kapustou, klobasy, bagetky, šalát. Este kupila špeciálne pre mňa flašu whisky, pretože iny alkohol nepijem. Ona je ešte viac pohostinná ako my 😁

@bessie12 mňam

bessie12
14. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba neprejedame sa. Z toho všetkého som zjedla len klobásu s pečivom a neskor šalát bez zálievky. A na whisky som už zvyknutá. Tu si dám aj na svadbe. Nie je to pre mňa ťažký alkohol. Nie je mi z toho zle. Ale napr. rum, víno ci iné alko, tak z toho by mi bolo zle. Navyse bolo pozvaných viac ľudí, tak navarila toho veľa.

matto204
14. jún 2025

Tu pekne vidno že sme trošku ohlupli ako národ, ľudia zabudli čítať s porozumením. Autorke nejde o to že by jej závidela alebo by jej vadilo, že si užíva. Podľa mňa jej hlavné vadí svokrin prístup k rodine, hlavne k vnúčaťu. V prvých vetách len opísala svokru aby ste boli lepšie v obraze. Čo sa týka správania svokry mám to veľmi podobne, akurát, že býva v tom isto meste ako my. Ale s vnúčatom trávi menej času ako moji rodičia, ktorí sú 100 km od nás. Je pravda, že k našim chodíme takmer výhradne my lebo sú ďaleko, ale chodíme tam hlavne preto, že dcéra má s babkou super vzťah a babka sa jej vždy venuje celý víkend. A stíha popritom aj navariť, ale to je už bonus. Ak by aj nevarila tak by sme si navarili sami alebo sa vystravovali niekde inde. Ja by som na autorkinom mieste obmedzil návštevy takejto svokry. 3 hodiny cesty tam a 3 naspäť je dosť veľa na to, aby sa babka pohrala s dieťaťom hodinu dve. Ak tak rada cestuje nech si urobí výlet vašim smerom, hodinku sa pohrá s vnúčatom a môže pokračovať vo výlete.

minenkaa
14. jún 2025

To je to jedlo naozaj také dôležité ?

drahomirrra
14. jún 2025
@natalka13

A ty si myslis se v 70tke ta bude bavit vyvarat? No zabudni.
@drahomirrra
Ty budes ale ukazkova svoiricka a nevesta ta bude milovat

@natalka13 Ja nemusim byt ukazkova svokricka, ale ukazkovy hostitel navstevy som. Nikdy odomna nikto nesiel hladny, smadny, ked mi preukazal tu uctu a prisiel ma navstivit. Toto nie je o svokre, toto je o cloveku.

michaela329
14. jún 2025

Moja svokra tiež študuje, cvičí, chodí s kamoškami a malého mi vie maximálne hodku pokocikovat. No a čo, malého nepochybne ľúbi aj bez nejakých afektovanych prejavov. Na návštevu tam cestujeme hodinu a viac ako kávu neočakávam, do reštaurácie chodím rada. Hlavne preto, lebo svokra si sama uvedomuje, že moc variť nevie, má pol dňa pred našou návštevou zbytočne tráviť v kuchyni? Načo? Tiež si nemyslím, že mi musí robiť babysitting, keď je s nami, dieťa je predsa naše, ona nech sa poteší koľko uzná za vhodné. Ja som rada, že je to jedna samostatná a aktívna žena. To isté moja mama, tá však varí rada a veľmi dobre a tiež veľa stíha s vnúčatami- lebo je mladá - má len 57 rokov, takže u nej je to v tomto iné. No nikdy by mi nenapadlo to riešiť, každý sme predsa iného typu - aj babky.

iva120793
14. jún 2025

Normálka a čo? Svokra není na to, aby to strážila dieťa, a to si ty ako rodič. Svokra sa má z vnuka alebo vnučky tešiť a nie sa starať len preto, že ste prišli na víkend a chcete mať chvíľu pokoj!

elianto_01
14. jún 2025
@minenkaa

To je to jedlo naozaj také dôležité ?

@minenkaa Kedze to autorka riesi a “vypichla” to, tak pre nu to evidentne dolezite je. Kazdy ma svoje priority, u nej je podla vsetkeho jeďo jednou z nich, inak by to neriesila, vsakze. Neviem, ci uvadza ake ma stare dieta, ake maju stravovacie navyky, pripadne obmedzenia. Moje dieta jedava denne takmer vkuse, niekolkokrat, je hladne, nemam problem mu spravit doma jest, nie je vo veku, kedy si vie stravu (teplu ani studenu) pripravit same. Ja tak casto v priebehu dna nejedavam, kazdy to nejako ma, aj v ramci jednej rodiny. Nie vzdy sa da jest len studene a suche jedlo, prestravovala som sa tak na vysokej, nerobilo mi to dobre na zaludok a z tohto dovodu by som to vobec nepraktizovala na dietati. Aj ked ide o par dni stravenych na navsteve. V tej kuchyni treba byt a bud tam bude nevesta alebo svokra. Nevesta sa v tej kuchyni asi neorientuje tak ako svokra, nevieme, ci svokre ne/vadi, ked sa jej nevesta realizuje v jej kuchyni. Moji svokrovci chcu tiez aby sme tam chodili my, nie oni k nam, nosim dietatu na navstevy tiez jedlo, lebo mu jest nedaju, ja s muzom prezijeme, nevyzadujem od nich aby ma nachovali. Uprimne ma to nebavi to varit a nosit so sebou ked niekto chce aby som prisla ja k nemu a on ku nam nepride, napriek tomu to robim, aby dieta nebolo hladne a teda nervozne. Ked sme u nich prechodne byvali a varila som ja, svokra mi stala za chrbtom a hovorila, co mam ako robit, ako krajat, ako zapnut sporak, atd. Ani to ma nebavilo. Ja jej nefrflě do toho ako co chysta. Ak k nej chodia na par dni, moze im obcasne urobit jedlo, minimalne dietatu, nemyslim si, ze to je taky problem.

katrin21
14. jún 2025

Tak ,ako sa zmenili babky, menia sa aj mamicky.necitam 10stran, len uvodny prispevok.

Kolko je tu tem proti svokram a mamam? Ako davaju detom jest to, co vy zakazete? Alebo ohladne vychovy atd...a mamicky si drukuju ako by to nedovolili,ako sa treba ozvat.
A zrazu je tu babka... po rokoch driny, odrastenych deti si chce nieco uzit. Nie,kedysi neboli moznosti cestovat...boli jednoduche zeny, v 50 isli do dochodku, byvali s vnucatami blizko seba a nudili sa,tak pomahali..ine nepoznali.
Dnes je doba ina.
Ked sa mamickam nepaci, co baby detom davaju, tak nech si varia same. Vybavene.

aurora33
14. jún 2025
@matto204

Tu pekne vidno že sme trošku ohlupli ako národ, ľudia zabudli čítať s porozumením. Autorke nejde o to že by jej závidela alebo by jej vadilo, že si užíva. Podľa mňa jej hlavné vadí svokrin prístup k rodine, hlavne k vnúčaťu. V prvých vetách len opísala svokru aby ste boli lepšie v obraze. Čo sa týka správania svokry mám to veľmi podobne, akurát, že býva v tom isto meste ako my. Ale s vnúčatom trávi menej času ako moji rodičia, ktorí sú 100 km od nás. Je pravda, že k našim chodíme takmer výhradne my lebo sú ďaleko, ale chodíme tam hlavne preto, že dcéra má s babkou super vzťah a babka sa jej vždy venuje celý víkend. A stíha popritom aj navariť, ale to je už bonus. Ak by aj nevarila tak by sme si navarili sami alebo sa vystravovali niekde inde. Ja by som na autorkinom mieste obmedzil návštevy takejto svokry. 3 hodiny cesty tam a 3 naspäť je dosť veľa na to, aby sa babka pohrala s dieťaťom hodinu dve. Ak tak rada cestuje nech si urobí výlet vašim smerom, hodinku sa pohrá s vnúčatom a môže pokračovať vo výlete.

@matto204 nesúhlasím s tebou. Keď to autorka písala, tak to pre ňu zrejme je dôležité. Ak nie, tak mohla napisat len to, aká je svokra slabá hostiteľky. Nemusela pisat tie ostatné omáčky. Nemyslíš?

katrin21
14. jún 2025

Hodinka -dve sa pohrat s vnucatom bohate staci..tolko sa nehras ani ako mama s dietatom...nie kazdy je typ, ze sa hra s detmi ..mna to napr.tiez nebavi...pohram aa chvilu, ale predsa nie stale. Venovat sa je aj ist na prechadzku,alebo tak...
2r dieta sa okrem toho ma vediet zahrat aj same , nemas mu robit animatora cely den , neodporucaju to ani odbornici, ked sa " nudi", rozvija sa kreativita..a to je top.

katrin21
14. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba no neviem ale posediet pri mineralke a jablkach...uf...da sa pripravit aj zdrava maskrta a nie je to len cukor.