icon

Nový životný štýl starých mám

12. jún 2025

Neviem čo je toto za dobu ale moja svokra chodí sama s kamoškami na dovolenky, wellness pobyty, učí sa cudzí jazyk, chodí cvičiť ale keď prideme ku nej na navstevu nám po 3 hodinách cesty nemá čo ponúknuť pretože ona nevari, riešime to reštauráciami celý predĺžený víkend čo sme tam, mne je v svokrinej kuchyni blbe variť, aj keď pár krat som to skúsila, no všetko skritizovala. Mame 2 ročného syna, každý deň nám píše ako jej chyba ale keď sme tam pohra sa s nim hodinku max dve a zatvorí sa do izby a chatuje s kamoškami namiesto toho aby sa mu venovala 🤷‍♀️

bessie12
14. jún 2025
@karolinakr

velmi zvlaštne nazory a to bol slovensky narod brany ako pohostinny, vsetko sa meni k horšiemu čo tu sledujem
" moderne" trendy na MK
1.v manželstve 50: 50
2. nevesta odstrihne svokru ( hoci ma zaujem o vnukov)
3. starka sa nezaujima o vnukov, hoci nevesta chce
4.rodičia pribuchnu dvere pred nosom dcere, ked odide od tyrana s deťmi a nezaujima, že bude na ulici
5.deti nevidia dôvod pomôct rodičom, ked zostarnu, ani im priplacat na dom dôchodcov
6.na navštevu si brať vlastne jedlo

za mojich čiasneexistovalo taketo niečo, rodičia mali surodencov na dedine, kde ešte existovala nejaka pohostinnosť, dokonca davali zo zahrady dopestovane..chodili sme s plnymi taškami domov
vela spravil zmena spoločnosti na demokraciu po 89...
aj dobre, ale aj zle veci ako bonus - platit si pohostenie na svadbe
boli ine ceny kedysi, aj to zohralo rolu

@karolinakr bohužiaľ súhlasím. Smutné, ale je to tak. Aj keď česť výnimkám. A to platenie si na svadbe je "čerešnička na torte". 🙈

karolinakr
14. jún 2025
@bessie12

@karolinakr bohužiaľ súhlasím. Smutné, ale je to tak. Aj keď česť výnimkám. A to platenie si na svadbe je "čerešnička na torte". 🙈

@bessie12 😅

1ryba
Odpoveď bola odstránená
drahomirrra
14. jún 2025
@karolinakr

@bessie12 😅

@karolinakr Ved len nad tymto sa tu zavzdusnujeme. Ze elementarnu slusnost tu povazuju za prezitok a este sa tu tlieska egoistickym, nevychovanym individuam. A este tu ktosi neslusnost a hrubost propaguje ako “slobodu” a druha ze ona to nepotrebuje, maju navsteve nakrajat jablko a naliat mineralku. ?
To uz normalne veci sa stavaju nenormalnymi a naopak.

minenkaa
14. jún 2025

Baby ,ale veď zivot sa neskuticne zmenil,teraz je fakt to jedlo na každom kroku,nie každý ma dosť veľkový byt ,dom,málokto pestuje doma ovocie, zeleninu
Ja osobne tiež nemám čo svojmu decku nabaliť do tašky a ani vlastne nechce,zo mňa je moja mama zúfalá lebo vždy k ním prídeme najedený a jej zmysel života je jesť a variť
Podľa mňa sa treba jednoducho prispôsobiť situácii a vyriešiť to za pochodu a tri hodiny cesty fakt nie je nič strasne ,ak to nezvládajú treba to obmedziť a nie nasilu cestovať

drahomirrra
14. jún 2025
@miskakyska

Boa baby sa tu hašteríte a urážate ..pritom dneska žijete,zajtra hnijete ... takže tvrdenia a vyjadrenia ja budem taká a taká babka hostitelka dosť odvážne..
Môj otec bol taký hostiteľ, že vždy by vám aj nasilu do huby napchal,len daj si,daj si,daj si.. po smrti maminky si starý 70 ročný chren našiel na zoznamke starú 70 ročnú škatuľu, ktorú dopratal hneď do chalupy a odvtedy nepozná rodinu...manipulatorka mu mozog vymyla tak, že doteraz nevidel svojho prvého trojmesačneho pravnučika a nemá ani len záujem o vnučku,ako porodila či sú zdraví,v pohode... to pod jeho úroveň... On a pradedo??..neexistuje..on predsa štramák, čo si narazil na zoznamke škatuľu, ktorá tam len striehla na takého bica,ako on
Musím ísť dať magnezko😆

A keď prídu ku nám mladí, kľudne im nakúpime. navaria aj pre nás, keďže chodíme do roboty ..na oplátku, keď prídeme z roboty zas vezmeme malého pokočíkovat nech si oddychnu..ale☝️ musíme chodiť poza dedinu,aby to nevypadalo, že sa chvastam 😄
Také som čítala na koni😄 že babky kočíkuju len preto,aby sa predvádzali🤷

@miskakyska Mrzi ma to, musi ta to kvoli nebohej maminke velmi trapit….

zulla
14. jún 2025

Heh..moja svokra vzdy po 15 minutach zahlasi..."No..ponahlate sa, vsak?" Ma jedine vnuca. Ked ju chcem vytrestat ostanem tam sediet 2 hod. viac ani ja nezvladnem. Pohar vody si idem sama naliat ak som smadna...

janickacrazy
14. jún 2025
@zulla

Heh..moja svokra vzdy po 15 minutach zahlasi..."No..ponahlate sa, vsak?" Ma jedine vnuca. Ked ju chcem vytrestat ostanem tam sediet 2 hod. viac ani ja nezvladnem. Pohar vody si idem sama naliat ak som smadna...

@zulla moje nervy, tak toto je trochu moc aj na koňa, ale aspoň je úprimná 😂😅

brendaa
14. jún 2025

Nečítam celú diskusiu, len sa tak uvažujem, že je to o povahe, teší sa zo života, ja by som sa zariadila a prispôsobila jej, je to jej život... skôr by mi šlo o deti, nebudu mať blízky vzťah s babkou... z toho by som bola možno trochu smutná... Program u svokry by som si urobila s muzom a dieťaťom...

1ryba
Odpoveď bola odstránená
sidicek
14. jún 2025
@zulla

@zulla a ja by som ju brala 🙂

sidicek
14. jún 2025
@minenkaa

Baby ,ale veď zivot sa neskuticne zmenil,teraz je fakt to jedlo na každom kroku,nie každý ma dosť veľkový byt ,dom,málokto pestuje doma ovocie, zeleninu
Ja osobne tiež nemám čo svojmu decku nabaliť do tašky a ani vlastne nechce,zo mňa je moja mama zúfalá lebo vždy k ním prídeme najedený a jej zmysel života je jesť a variť
Podľa mňa sa treba jednoducho prispôsobiť situácii a vyriešiť to za pochodu a tri hodiny cesty fakt nie je nič strasne ,ak to nezvládajú treba to obmedziť a nie nasilu cestovať

@minenkaa no jedlo síce na každom rohu ale jeho kvalita tak mizerná, ze si radšej navarím sama a viem co jem ,nieto ešte dieťaťu.

drahomirrra
14. jún 2025
@minenkaa

@minenkaa Ale ved tu nejde o jedlo, ide o pristup, neslusnost, hrubost, aroganciu voci vlastnemu dietatu s rodinou, ktori ju prisli navstivit. Ked k tebe pride navsteva, zavries sa vo vedlajsej izbe a ides chatovat na facebook?

zabka79
14. jún 2025

Stastna svokra...ulohou babky nie je iba byt chora a chudobna a jedina radost je ked moze navarit kolace vnucatam....

minenkaa
14. jún 2025
@drahomirrra

@minenkaa Ale ved tu nejde o jedlo, ide o pristup, neslusnost, hrubost, aroganciu voci vlastnemu dietatu s rodinou, ktori ju prisli navstivit. Ked k tebe pride navsteva, zavries sa vo vedlajsej izbe a ides chatovat na facebook?

@drahomirrra no ja hlavne nechodím nikde kde sa mi to nepáči ,či už prístup ľudí alebo bývanie alebo ja neviem čo

minenkaa
14. jún 2025
@sidicek

@minenkaa no jedlo síce na každom rohu ale jeho kvalita tak mizerná, ze si radšej navarím sama a viem co jem ,nieto ešte dieťaťu.

@sidicek však áno treba si teda riesit sám keď nie je niekto spokojný s kvalitou

zuzana76
14. jún 2025
@drahomirrra

@drahomirrra tak pohostenie mohla babka prichystat o tom potom, ale ja som napr. introvert, ak by ku mne niekto prisiel na niekolko dni a prespal, nedokazala by som sa mu cele dni venovat a rozpravat sa. Ako ja som typ, ze ani navstevy nemusim velmi. Aj s kamoskami si vyjdem, zase to ano, ale obcas uz pozeram na hodinky a chcem ist domov. Jednoducho v urcitom moemnte zacnem byt prestimulovana a uz mi nie je dobre. Vies, aj nasi stari rodicia, aj rodicia sme mali mozno rozne poruchy ako ADHd a pod. len nie sme diagnostikovani a jednoducho reagujeme rozne na podnety. Cize aj ta babka sa zrazu moze citit prestimulovane a potrebuje inu aktivitu. Preco si myslime, ze deti maju pravo reagovat podrazdene a dospeli nie?

zuzana76
14. jún 2025
@drahomirrra

@drahomirrra ako ja by som ich privitala, dala im jest a ano, potom by som sa aj zavrela v izbe a chvilu si oddychla pri aktivote, ktora ma bavi, anpr aj chatovanie.

zuzana76
14. jún 2025
@drahomirrra

@drahomirrra ak by teda prisli na niekolko dni, ak by prisli na par hodin, tak by som sa im venovala, ale tak po 3-4 hodinach by som uz chcela byt sama a ano, asi by som bola rada, keby isli domov.

michaela329
14. jún 2025
@zuzana76

@drahomirrra tak pohostenie mohla babka prichystat o tom potom, ale ja som napr. introvert, ak by ku mne niekto prisiel na niekolko dni a prespal, nedokazala by som sa mu cele dni venovat a rozpravat sa. Ako ja som typ, ze ani navstevy nemusim velmi. Aj s kamoskami si vyjdem, zase to ano, ale obcas uz pozeram na hodinky a chcem ist domov. Jednoducho v urcitom moemnte zacnem byt prestimulovana a uz mi nie je dobre. Vies, aj nasi stari rodicia, aj rodicia sme mali mozno rozne poruchy ako ADHd a pod. len nie sme diagnostikovani a jednoducho reagujeme rozne na podnety. Cize aj ta babka sa zrazu moze citit prestimulovane a potrebuje inu aktivitu. Preco si myslime, ze deti maju pravo reagovat podrazdene a dospeli nie?

@zuzana76 inak, toto mi tiež napadlo, že babka môže byť unavená, vytrhnutá z rutiny. Môj otec napríklad vie zadriemať na gauči aj keď okolo neho skáče 5 vnúčat. Svokor si zvykol odísť do kuchyne alebo na terasu lúštiť. Nikdy som to nebrala ako hrubosť.

okseen
14. jún 2025

Mojej 70 ročnej matke čítam tieto komenty a povedala, že otrasná doba, že ako keby si dnešné staré matky už neodtrpeli toho dosť, odchovali vlastne deti a teraz ich ešte bude dospelé decko mucit čímkoľvek!! Ona pochovala dve deti, od trpela si toho sakra veľa, o obe staré matky prišla a drela sama! Má x chorôb a mam byt taka fuxtla, že ju budem akokolvek obťažovať?? Možno tu už dlho nebude a tak jej prajem nech si robí čo chce!! A ona si aj robí!! A ja sa z toho teším!!! A nechcem od nej ani dobku!! ( Navyše má každú chvíľu kadejaké baktérie v črevách a mocaku a keď čokoľvek pečie vari, tak to aj tak oblize!!!! Aj keď nakladá jedlo! A mne sa nechce ju za to osovovat akokolvek!!! Je to jej zvyk olizovat lyžice. Btw ľudia sa bežne olizuju do psami a mne sa dvíha z toho žalúdok.
Takže nesudte, pokiaľ nevie úplne všetky detaily za tým!!

zuzana76
14. jún 2025
@michaela329

@zuzana76 inak, toto mi tiež napadlo, že babka môže byť unavená, vytrhnutá z rutiny. Môj otec napríklad vie zadriemať na gauči aj keď okolo neho skáče 5 vnúčat. Svokor si zvykol odísť do kuchyne alebo na terasu lúštiť. Nikdy som to nebrala ako hrubosť.

@michaela329 presne, ved zato, ze tam pride navsteva, ktora sa navyse zdrzi niekolko dni, tak ten clovek si ani neoddychne, mna by teda piclo, ja potrebujem oddych od rozpravania, ano, v tom veku aj oddych od dietata, chcela by som vnuca vidiet, ale urcite nie byt otrokom a necitit sa v pohode vo vlastnom dome. To vobec nie je hrubost a nevychovanost.

maja249
14. jún 2025

...a čo si má ľahnúť do truhly a nacvičovať pohreb?😁

0silvia0
14. jún 2025
@zuzana76

@michaela329 presne, ved zato, ze tam pride navsteva, ktora sa navyse zdrzi niekolko dni, tak ten clovek si ani neoddychne, mna by teda piclo, ja potrebujem oddych od rozpravania, ano, v tom veku aj oddych od dietata, chcela by som vnuca vidiet, ale urcite nie byt otrokom a necitit sa v pohode vo vlastnom dome. To vobec nie je hrubost a nevychovanost.

@zuzana76 ty mas ake dobre postrehy, inak mas pravdu, ja som tiez introvert a toto mi tiez vadi, vkuse sa niekomu venovat. Clovek ked je od spoluzitia s niekym odvyknuty, robi mu to problem.

Moja mama uz tiez nic nechysta, kedysi chystala, piekla, uz nevladze, cize nosim skor ja jej a otcovi upeceny kolac. Tiez je 70+ a minule priznala, ze ked k nej ma prist najmladsia sestra s detmi (7 a 9rokov), ona ma uz z toho uzkosti, cize aj na toto treba mysliet u niektorych starsich ludoch, ze po rokoch zitia osamote uz velky ruch nedavaju. Moj otec je v pohode, s navstevami aj s detmi, vacsinou sa venuje detom on. Kedysi to zvladala aj mama, uz to nedava, no🤷‍♀️

janickacrazy
14. jún 2025
@0silvia0

@zuzana76 ty mas ake dobre postrehy, inak mas pravdu, ja som tiez introvert a toto mi tiez vadi, vkuse sa niekomu venovat. Clovek ked je od spoluzitia s niekym odvyknuty, robi mu to problem.

Moja mama uz tiez nic nechysta, kedysi chystala, piekla, uz nevladze, cize nosim skor ja jej a otcovi upeceny kolac. Tiez je 70+ a minule priznala, ze ked k nej ma prist najmladsia sestra s detmi (7 a 9rokov), ona ma uz z toho uzkosti, cize aj na toto treba mysliet u niektorych starsich ludoch, ze po rokoch zitia osamote uz velky ruch nedavaju. Moj otec je v pohode, s navstevami aj s detmi, vacsinou sa venuje detom on. Kedysi to zvladala aj mama, uz to nedava, no🤷‍♀️

@0silvia0 presne toto si mladí ozaj nevedia uvedomiť, moja svokra tiež normálne jej aj zlé príde, keď k nej príde dcéra s malými deťmi, čo furt behajú, kričia, vymýšľajú, tiež to už veľmi nedáva niekedy, naši sú už väčší, tak sedia na gauči a babka je v pohode. Ja tiež nerada mám návštevy na viac dní, jeden deň úplne stačí, potom už je to stres pre mňa.

zuzana76
14. jún 2025

A este ked tu tak velebime, ze ako sme kedysi travili cas u starych rodicov, ake boli babky pohostinne, a ake mame na to spomienky, tak cely cas u starych rodicov sa niesol v duchu prisposobovania sa starsim a my ako deti sme boli tak vychovane, ze sme spolupracovali. Napr pecenie kolaca - dievcatka pomahali v kuchyni, dedko opravoval radio a vnucik mu asistoval. Islo sa na hriby, polievat zahradu - a my deti sme si to uzivali, krmenie zvierat, ist pokosit pre kralikov, ci natrhat zihlavu pre kačky a isli sme s dedkom. Kde by na toto mali dnesne deti trpezlivost? Dnes je svet orientovany na deti a uspokojovanie ich potrieb a toto starsia generacia inak vychovana nedava. Ja ako vnucka na prazdninach u babky som si hodiny kreslila, kym babka varila, ziadne venovanie sa mi, isla som s nou na nakup potravin, robila bezne aktivity. Zjedla som, co sa navarilo, ziadne specialne vyvaranie pre mna a ze nejem to alebo tamto nikoho netrapilo.

foxyfox
14. jún 2025

A ty budeš iná? Predstavuješ si to tak že človek dosiahne 65 rokov a navlečie šatku na hlavu, kvietkovanú zásteru a bude z poľa kričať na susedu pánboh pomáhaj? 😂 Je iná doba, dnešné babky sú ľudia čo už väčšinu života prežili v modernej dobe plnej možnosti, nie ako tí čo boli narodení ešte pred vojnou a ledva dostali základné vzdelanie. Keď ju vnúčatá nenapĺňajú, žiaľ, sú to vaše deti, nie jej, predpokladám že nie sú na svete pre ňu 🙂 nechaj ju žiť ako chce.

minenkaa
14. jún 2025

ja si tiež svoje prázdniny pamätám ako prácu ,bolo sa treba starať zvierata ,seno zvážať ,obracať ,jesť som moc či nemala lebo mi to nechutilo ,nevravim,že bolo extrémne zle, ale najväčší zážitok bolo kúpanie sa v potoku a pasenie kráv

drahomirrra
14. jún 2025
@0silvia0

@0silvia0 70 rocna zena nevladze? Fuha

zuzana76
14. jún 2025
@drahomirrra

@0silvia0 70 rocna zena nevladze? Fuha

@drahomirrra moja 71 ročná mama už len sedí. Chodí o dvoch barlách a jedine po byte. Môj dedko zomrel, keď mal 68.